nale1508

Član
  • Broj odgovora

    585
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la nale1508


  1. I ja sam uzela breskve kad sam videla da ih ima u maxiju, nisu bile lose. Samo joj malo iseckam sitnije pa izgnjecim viljuskom, imaju kao one koncice. I mesala sa rendanom jabukom i dodam nestle kakao kasicicu, dve i jednu plazme i super joj.

    Moja bas nesto i ne voli spanac i to zeleno :(

    Kako se sprema džigerica?

    Mi smo danas jeli dzigericu. Posebno sam kuvala povrce, a dzigericu sam stavila u foliju sa maslacem, zatvorila foliju, u serpicu, pa na ringlu. Brzo stigne, super je ukusno. ;)


  2. Drage mame, da li se i koliko vase bebe bude nocu i kakvo je onda uspavljivanje? Ako spavaju celu noc, kad su pocele i da li je imalo veze sa promenom uspavljivanja?

    Moja beba je na rukama uspavljivana do pre skoro dva meseca. Do tada nikako nije moglo drugacije (i samo odredjeni polozaji), a od tada nikada vise nije htela da je drzim. Samo je jedno vece kmecala, ja vise nisam znala sta cu i spustila sam je na svoj jastuk, od tada se uspavljuje na bracnom krevetu. To nekada zna da potraje, dok ona izdivlja, dubi na glavi i tako to... I dalje se budi nocu, 2-3 puta (a ne sisa vec mesec ipo dana) i tada je neka ljusnem u krevetcu, a nekada prebacim kod nas. Budi se rano, oko 6, a bogami poslednjih dana oko 5! I tako...tiha jeza! :wacko:


  3. :lol: Jutros sam shvatila koliko me sinoć uhvatila bespotrebna panika.Izem ti ja te ljude dođu ti u goste,pa komentarišu kako ti nije napredovala beba.

    U pravu si.Borila sam se svim silama,protiv svih sila,čak i doktorice.Jedina podrška ste mi bile vi ovdje.A ti Jeco najviše.

    Ona je okretna,juče je stavila palac noge u usta koliko je savitljiva.A veselica samo takva.

    A kad bi imala kao te druge bebe 8 kg na 65 cm,ja bih se tad opasno zabrinula.Ne bi mogla ni rukicu da podigne čini mi se. :huh:

    Marijachi, neizmerna je nasa majcinska sreca i briga o bebicama, a onda bas iz tog razloga cesto preispitujemo sebe da li radimo sve kako treba? Mislim da svakome dodje trenutak panike kada pomisli da nesto nije dobro odradio..., pa kada se priberemo i vidimo vesele bebice shvatimo da je sve ok!

    Pruzam ti svaku podrsku u vezi dojenja i samo napred!!!


  4. Nista budi ti uporna i strpljiva pa koliko pojede...a za ostalo da ne lupetam ja ima strucnijih i mene zanima. Danica-nevaljalica :lol: Ma doci ce to na svoje..

    :)


  5. Tisa ima dva nemlečna i tri/četiri mlečna, zavisi kad ustane i kako je raspoložena. Sad smo u fazi uvođenja doručka, kao trećeg nemlečnog, ali idemo polako, neću da je silim. Nek' pojede malo, čekaj da se ona navikne na kašiku i na gutanje gušćeg sadržaja, nema veze. Nađi njen ritam i opušteno. Ja sam imala sreće jer je Tisa i prilikom prvog hranjenja sama otvarala usta i muljala pa onda gutala sve što joj dam. A što se tiče toga da joj daješ popodne ono što nije pojela za ručak, ja ne bih. Tek ste počeli, ima vremena za poodnevnu klopu.

    Da, i ja tako mislim...


  6. Ja sam pokusavala na primer jecam da blendam,a kuvala sam ga u zrnu. Morala sam puno vode da dodajem i opet nije smesa bila glatka. Probaj.

    Sve od isrovih zitarica moras da skuvas. naravno, moze brasno ako nadjes od integralnog pirinca. Kao sto kukuruzno brasno kuvamo za palentu. ;)

    Uvodis nove namirnice, ali u nekom momentu, te koje ste vec jeli, mesas sa novim.

    Nije vazno sto pojede 6 -7 kasika. Pokusaj da joj pomeris taj obrok za pola sata da bude gladnija. golicaj je sa kasikicom po ustima da otvori usta.

    Dam joj ja kad je bas gladna, posle ide spavanje od 3 sata. I golicam je, ne vredi... :(


  7. Ne znam Nale, ja bih joj kombinovala al samo po dve, ne vise, tako nekoliko dana dok ne prihvati da ne kazem ne nauci da jede. Sta ce reci Yelena..

    Da, po dve... nisam pametna. Ne mogu da ocenim ni da li manje sisa. Nista dok totalno jednom ne izbaci sisanje... :D

    Da li da probam popodne ponovo da joj dam isto, mozda je previse, da je ne maltretiram , a?


  8. Ja sam sve smtrala usvojenim posle drugog probanja :D Sad dodaješ nove, a mešaš sa starim. Recimo, ako joj sad dodaš bundevu, pomešaj je sa krompirom. PA dalje, možeš onda mešati bundevu sa recimo cveklom, pa cveklu sa jabukom...itd. Kako jednu usvoji, tako dodaješ novu.

    Mi smo danas imali baš domaćinski obrok: karfiol, brokoli, šargerepa, sa palentom, malo sira i peršunom i biberom :D I za završni mljac - malo putera :D

    Koliko ona ima obroka? ja ne znam kada ce moja pojesti jedan, a da posle ne sisa. Zato, pitam da li je usvojeno, posto malo pojede. S druge strane, alergijske, smatram da jeste.

    Nema nista od bundeve, nema gde da se kupi. Na ovoj ledari, kod nas, ni pijaca ne radi.


  9. Evo sam! Bebac spava, a ja da referisem... :D

    Hvala za savet sa pecenom, probacu. Spremala sam joj kuvanu jabuku sa sargarepom. Opet isto, nece da otvori usta, pojela je na "prevaru" oko 5 kasicica.

    Zanima me sledece: do sad je probala:pirinac, krompir, sargarepu i jabuku. Nicim nije odusevljena. Vise pojede sto uspem da joj dam (ne mogu da ocenim, najvise 7-8 kasicica), ponekada pljune, ali ne otvara usta sama. Jedino je lepo jela kupovnu kasicu Milupa (krompir, sargarepa - ja sam probala, ubedljivo je najruznije od svega sto je jela, ali nema veze). Meni je lako davati joj kupovne, ali mislim da nije u tome fora. I sad, sta htedoh da pitam, da li te namirnice koje jede kako sam opisala da smatram usvojenim i uvodim nove ili da ovih nekoliko kombinujem dok ne pojede malo vise??? :rolleyes:


  10. Hvala na savetima, Yelena. Samo da me vidis, bas joj pravim ugodjaj: muzika, ponekad crtani, pevam, zasmejavam, igram ...sve radnje radim... :lol: Jede, ali nije odusevljena, nema onoga da otvara usta, moram nekako da je prevarim i dam kada bezveze zine. Ne znam, mozda je to i normalno? Mozda ja ocekujem previse? Ali kad' uspem da joj stavim u usta ona pojede. Danas sam odlucila da joj pravim sargarepu i jabuku. Kuvacu posebno, da bih mixala sa vodom iz jabuke. ;)

    Da te pitam za pecenu jabuku (jer nemam naviku to da pravim za nas): da li se ona cela umota u foliju ili se stavi na foliju i da li kada se ispece je sadrzaj kasast da ga vadim kasicicom i ne blendam ili blendam?


  11. Evo da javim da smo ruckali. Malo sam joj dala nije se bunila pojela je al sam morala rukice da joj drzim, oce sve da uzme. Bas sam srecna!

    Nego me sad buni ovo izmuzanje, sad nije mnogo trebalo za prvi put al sta cu kad mi bude trebala puna kolicina kasice, koliko onda treba da se izmuzem :blink:

    I da li samo ove pahuljice mesam s mlekom a povrce i voce s vodicom u kojoj kuvam?

    U sta sve dodajem mleko? Joj sama sam sebi bila smesna ;)

    Bravo za klopu! Drago mi je da vam fino ide... Ja cu joj sutra dati sragarepu i jabuku. Jela je jabuku 2 dana, samo sto prvi nisam lepo izblendala, a danas sam malo redje napravila, ali lepo. Nije odusevljena, a mislila sam da ce biti. Videcemo kako ce sutra proci. :)


  12. Sanja znaci i vanilu i cimet si uvela...vaniline stapice...mi malo zabusavamo....zbog ekcema koji nam se pojavio....pa sam ja mislila da nije od hrane....sva sreca nije ali neka hrana ga pojacava....

    Nale..kao sto su ti rekle vec mamice mozes jabuku sa rizom a i bundevu kad budete uveli moze sa rizom...ja sad pravim svakakve lude kombinacije ;)

    Nego sta, pravice se razne kombinacije, samo polako. Nama treba vremena da se uhodamo, ali to i dodje normalno. Bebama treba vremena da nauce da sisaju, pa ni ovo ne ide automatski... :)


  13. Uopste se ne ljutim , nego se cudim da neko postavalja pitanje o tako-reci roku trajanja??!!! Dakle, na teglici pise, parafraziram: otvoriti, jesti, ostatak, zatvoriti i potrositi u roku od 48h. Dakle, ako je, recimo 1/3 pojela oko podneva prvi dan, ostatak moze pojesti sledeca dva dana do podneva ili sam ja zaostala??? :ph34r:


  14. Jabuku si mogla da miksas i s amalo vodice u kojoj se kuvalo pa jeste da je malo redja onda ali ako dodas puirincane pahuljice bude to super :) Jabuku isto tako mozes da peces u rerni umotanu u foliju to kod nas ide super sa puterom i cimetom...

    Jesam ja dobro razumela ili si joj davala jednu teglicu kasice 3 dana ? mislim da to ne bi trebalo da stoji otvoreno duze od 24 h i to u frizideru..

    Jabuku joj i jesam mixala sa malo vode u kojoj se kuvala. Sutra joj mozda dodam malo pirincanih pahuljica.

    Za sta vi mene smatrate? Strasno! :unsure: Pa, naravno da je kasicu pojela u roku kom je propisano. Na ovoj Milupinoj pise u roku od 48h, a ima i onih koje se jedu u roku od 24h.

    E da, i ja zaboravih ovo da pitam...I što si joj odmah davala kupovnu?

    Nisam odmah, a nisam ni tada planirala. To je bio sticaj okolnosti, jer sam u stvari htela da joj napravim pauzu dan - dva sa klopom, imala sam utisak da je maltretiram. Ali mi dodje sestra sa iskustvom i posto je ona vec bila gladna nije bilo vremena za spremanje. Moja setra je htela a vidi kako joj ide... Inace, imam "spajz"sa gotovim kasicama, za svaki slucaj. Planiram vecinu da joj spremam, ali ni protiv ovih nemam nista. Posebno sto sam osudjena da sve namirnice kupujem i nista mi nije provereno. A ovo je ipak kontrolisano itd, itd... ;)


  15. Jabuka je takva kakva je, za sada. Ja je već neko vreme pravim sa vanilom, cimetom i malo putera pa ispadne jako ukusan desert i za nas :) Možda ti je bila suviše mala količina jabuke za blender, pa nije mogao lepo da izmiksa. Meni se to par puta dešavalo. Jabuka i šargarepa i pojedinačno mogu da naprave probleme sa zatovom, kako sam ovde čitala, a naročito ako ih praviš zajedno. Međutim, Tisa ih od početka tamani i zajedno i posebno, pa nikad nismo imali problema. Od kad sam joj uvela nemlečnu ishranu ima fantastičnu probavu. Što se tikvice tiče, ja bih pre nje uvela bundevu. Bundeva je mama za sve, a bebci je jako vole pošto je prirodno slatkasta. Takođe, dobro se zamrzava pa kad je sipečeš celu, samo napraviš manja pakovanja i zalediš. Imaš na strani 80 moj redosled uvođenja, pa ako te zanima...

    Mozda je to do kolicine sto kazes, za blender... Ja imam onaj mali KaufMAX, ali ga nikada nisam koristila ( nego onaj "stap" sto mi ide za mixer (kao za pravljenje mejoneza)), jer mi je za taj blender cini mi se potrebna veca kolicina. Mada, mozda mi je i da "stap danas bilo malo??? Hocu ja bundevu, to je jako zdravo, nego ne znam gde ima da se kupi? Kada je ispeces, iseckas i zaledis, sta sa tim komadom posle? Odledis, izmiksas i ugrejes, eventualno dodas nesto? Sto se probave tice, mislim da to i kod nas nema veze. I kad je samo sisala kakila je svaki drugi dan, a dva puta nije po 7 dana.Juce je jela srag."+krimpir i kakila 2x. Kako si koristila tikvicu?

    Jao boli me glava od ovoga, a posebno za stavri koje ja ne jedem: bundeva, keleraba, celer...cini mi se da ne znam kako to i izgleda???? :D


  16. Cao, drustvo!

    Mi samo jeli: pirincanu kasicu (4-5- dana, po nekoliko kasicica, bez odusevljenja; mada je to meni bilo ukusno, pa kontam da je to vise bilo do toga sto ne zna da jede nego sto nije lepo), zatim krompir pire sa mojim mlekom (2 dana ista kolicima), pa krompir/sargarepa kupovna Milupa (mala teglica, 125g, pojela za 3 dana, mada je treci dan smazala ostatak, znaci, mogla je jos) i danas prvi dan kuvanu jabuku. Nije bila odusevljena, ali se ja pitam da li sam dobro pripremila, da nije zbog toga...Tekstura mi nije bila onako glatka, kao da je imalo sta da se zvace...ne znam zasto??? Davala bih joj jabuku jos 2 dana. da li da joj dajem cistu ili da mesam da sragarepom? Sledece bih tikvicu. Sa cime ili solo? Hvala onima koji su strpljivi da odgovore! :) Kiiissss


  17. Da, otvara se kao lepeza. Sjajna je stvar i navicices se lako da kuvas i vama na pari.

    Nemoj da se dvoumis da li ovo ili ono. Probaj da se opsutis. Da li ce jesti dan vise pirinac ili nece, u ovom trenutku nije presudno, ali ce kasnije biti. Sto pre ti udjes u rutinu, to bolje i za tebe i za bebu.

    Upravo, vodica od sargarepe nije bas mnogo zdrava. Nju treba odbaciti. Kao, kasnije, vodu od spanaca.

    Aha, dobro, ima li jos od necega da treba vodica da se baci ili samo od sargarepe i spanaca? Idem da spavam i da se opustim... ;) obecavam...


  18. Ma jok komplet. to je skupo i neprakticno. Ovo je jako prakticno. ja ga stalno koristim:

    kuhinja-5.jpg

    IKEA-ulozak-za-kuvanje-na-pari_slika_L_2

    Ima da se kupi u Merkatoru, homemarketu, Idei, pa i kod kineza za oko 500din, manje vise.

    Fino je ovo, cini mi se otvara se kao neka lepeza? Sad' se setih da imam nesto nalik tome, metalni djerdjif i mogu njega na serpu.

    Sutra kontrola punih 5 meseci, pa razmisljam za neki vikend da je i mm prisutan. Samo jos da kupim pahuljice :lol:

    Bas super! Tako i ja, da smo svi prisutni... :D Pisi kako ide... Ja se sad mislim da li opet sutra pahuljice ili sargarepu...pravim nauku, daleko me bilo... :wacko: Kod nas nema kontrola sa 5, pa ja jedva cekam ovu sa 6... :)

    Skuvaj je u vodi, ali iscedi dobro, pa dodaj u blender vodu koju joj inace dajes. Probaj jednu kasicicu da joj das bez mleka da vidis kako ce da reaguje. Lako dodas mlekce na licu mesta :lol:

    Da, da, lepo zboris za meko. Nego znam da je zdravije na pari, ali mi kao logicnije (stvar navike) da skuvam i dodam tu vodicu za blendanje?


  19. Poz Nale! Kakva nam je Danica? Znaci krenula da rucka. Ja mislim da sipas vode u vecu serpu i u nju ubacis neku manju serpicu (?) koja moze da stane, pa u tu manju stavis sargarepu i sve poklopis poklopcem od velike serpe. Ili kupis gotov komplet :P

    :) Caos... Eto krenusmo, ali nije bas sjajno...eto pisala sam. Kada cete vi?


  20. Hvala, 'ajde uradicemo valjda nesto... Posavi tu slicicu ako mozes, ja bih je obicno kuvala.


  21. Ma, cuj, ko ce da te osudjuje?Svi te razumemo :) A bas sam htela veceras da pitam za vas.

    Krompir obicno bebe odbiju i sa tvojim i sa bilo kojim mlekom. Ne kazem da ce i tebi da dobije, ali mozes da ocekujes.

    Mozes i sragarepu umesto krompira sa tvojim mlekom, sve jedno.

    Uvek joj kolicinu koju danas pojede sutra dupliraj.Ako ne pojede, sutradan joj napravi istu kolicinu.

    Sto se tice crvenila, obicno od hrane izadje oko usta najpre, ne po obrazima. Ako sumnjas,onda sumnjaj na AD mleko u pahuljicama od pirinca. Ja ne verujem da je od hrane.

    Hvala ti, :), ne stizem da se javim...

    Njoj je crveno i po obrazima, onda se def. iziritirala. Jede sve ove dane istu kolicinu. Pravi neke kisele face, ne znam da li je zbunjena ili joj se ne svidja. Da li jos da joj dajem pirincane ili da predjem na nesto drugo? Koliko uopste ove pirincane treba da pojede (na kutiji pise 4 supene kas sa 150 ml vode, to je mnogo, rece i ti...)? Mogu u sargarepicu da izlazam moje mleko, pa sa onim "stapom" na miskseru da ispasiram? Ako predlazes sargarepu da joj stavim onako za jednu supenu kasiku?


  22. Mmmoj, spremate se, bravo! I ja sam krenula sa tom pirincanom, ali onom sto se previ sa vodom.

    Imam pitanje...Ali, prvo nemojte me osudjivati sto koristim ove sa vodom, STVARNO vise ne mogu da pomislim na izmuzuzavanje...Odnosno, mozda bih i uzela da je u pitanju nekoliko puta, ali sam razumela da treba postojati taj obrok zitarica i muka mi je kad pomislim da to stalno trebam da radim... <_< Elim, pomozite mi (pre svega Yelena :) ): dajem joj tu kasicu danas joj je bio 4 dan. Otprilike pojede pola supene kasice ili ti 2-3 kafene. Nije odusevljena, ali i pitanje koliko sam ubola pravi trenutak gladi, jer mi se navrzli neki gosti, pa smo se malo poremetile. Mislila sam sutra da joj skuvam 1/4 krompirceta i dodam moje mleko :)? Rekoh da oseti nesto poznato? Ako prihvati onad bi tu za 3 dana dodala sargarepu? Nekako bih pre pocela sa ovim slanim... Ili jos da teram pirincanu? I nesto je crvenkasta po licu, ali se nadam da nije od hrane jer joj se to i ranije desavalo kada je drugi ljudi pipkaju. Izvinite ako sam konfuzna... :rolleyes:


  23. Pa mi se nismo ovde pohvalili, da smo i mi konacno docekali prvi zubic 14.01. :)

    Cestiitttaaammooooooo... :)


  24. Mi da se pohvalimo :rolleyes: , danas nam je poseban dan!!! Probali smo prvu kasicu - Milupa pirincanu! Sve je lepo proslo! Pojela je, neznam bas koliko, recimo 2 - 3 kasicice, pa onda sika. Sad spava vec 2 sata ... :wub: