Hannina mama

Član
  • Broj odgovora

    4
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Hannina mama

  • Rođendan 08/30/80

Načini kontaktiranja

  • Website URL http://www.facebook.com/groups/velo.decijaoprema/yy
  • ICQ 0

Informacije o profilu

  • Lokacija Novi Sad

Aktivnosti člana/članice Hannina mama

  1. Hannina mama je dodao/la post u temi Pamučne pelene   

    evo nekoliko slika mojih pelenica



    takođe i linkovi na fb gde ima opširnije o njima

    izmenjeno od strane administratora
    zabranjeno je komercijalno oglasavanje.
  2. Hannina mama je dodao/la post u temi Pamučne pelene   

    Nekako sam na brzaka pretrčala preko predhodnih postova...žao mi je što mnoge mame imaju tako odbojne stavove prema platnenim pelenama. Zar niko od vas nije čitao članke tipa:
    http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-ja...ne-veoma-opasne

    I još jedna bitna stvar mame, kada se kaže platnene pelene ne misli se na tetra trougao i još jednu presavijenu i gumene gaćice i švedske marame...pranje, iskuvavanje, peglanje, aaaaa... ne nikako. Ja pelenice koje stavljam svom detetu perem na 40º ili 60º C, ne peglam ih, osuše se za pola dana i imaju ušiven nepropusni sloj dakle ne stavljam ni zaštitne gaćice.
    Jedina razlika između platnenih pelenica i jednokratnih je u tome da se platnene moraju posle korišćenja saprati tušem i ubaciti posle u mašinu, a jednokratne se bacaju u kontener u kesi (vreme razlaganja jednokratnih pelenica=500 god a plastičnih kesa oko 2 miliona, a prilikom ovog razlaganja u prirodu se ispušta niz štetnih materija. Ako se neko zavarava da postoji način da se pelene recikliraju - NEMA. Jedini način je da se spale u specijalnim insineratorima u kojima se kontrolišu i prečišćavaju izlazni gasovi, a eventualno može da se iskoristi toplotna energija i ništa više ... bla bla. Ovakve stvari se kod nas još ne palniraju i mislim da i neće još dugo vremena. Kod nas o tome nema podataka, međutim u svetu po količini odpada na deponijama jednokratne pelenice zuzimaju treće mesto.), platnene pelenice su zdravije od jedokratnih (pogledaj gore priložen link), platnene pelene su jeftinije (uporedi cenu 20 - ak paltnenih pelenica i preko 5000 jednokratnih pelenica koje dete potroši dok se ne odvikne od pelena)...
    Sve bebi reklame su nežne i mekane i za naše najmilije, ali jedini koji zaista brine o vašem detetu ste vi sami, zato iskoristite svet informacija pred sobom i pogledajte šta se dešava pre i nakon što ste stavili jednokratne pelenice bebi na guzu. Da, živimo u zagađenom svetu, i vazduhu i vodi i svi polako postajemo alergični, ali neke stvari oko nas možemo poboljšati i zaštititi mališane od nepotrebnog dodatnog izlaganja...
    jesam li sad preterala?
    Hanna nema ojed na guzi i zadovoljna sam što nije umotana u svakojake mekane, mirisne... hemikalije. a kad idem negde ponesem rezervne pelenice i kesu u koju upakujem iskorišćenu pelenicu koju umesto da bacim u kontener ponesem kući pa sredim kasnije, možeš misliti problema.
    Podržavam sve mame koje koriste ili planiraju da koriste platnene pelenice. Veliko BRAVO i pozdrav svima


  3. Hannina mama je dodao/la post u temi omiljena pesmica vase bebe ...   

    A ja se baš žalila suprugu kako ne mogu da nađem detetu lepih pesmica na srpskom... sad sam našla par iz vaših postova...mi uglavnom slušamo na engleskom. Ima baš lepih kao:








    Ustvari ima i na srpskom lepih uspavanki

    ova nam je omiljena a izvodi je Tina Milivojević. Nabavili smo i njen cd sa pesmam sve su ovako lepe.
    Nadam se da sam bar nekom pomogla sa našom kolekcijom pesmica.
    pozdrav
  4. Hannina mama je dodao/la post u temi Pamučne pelene   

    Pozdrav svim mamama. Nova sam na forumu. Već neko vreme se želim ubaciti u ovu temu... Platnene pelenice svakakako DA.
    Ja sam jedna od onih mama koja je bila protiv kada je prvi put čula za njih. Moram da ih perem, pa da mi smrdi ceo stan, a pranje, prašak, struja...Suprug je bio za, jer mu je delovalo jeftinije i zdravije. I tako sam na kraju popustila, potražila krojeve na netu i navalila na posao. Sada sam jedna od ponosnih mama koja svom detetu stavlja platnene pelenice. Fantastične su. Pranje ne oduzima uopšte puno vremena. Kada ih skinem sapertem ih tušem i potopim u lavor do uveče kada ih sve operem na ruke ili ubacim u mašinu (naravno time se bavim nakon što Hannu spustim da spava). Pelenice su sada još jedna rutina pored svega ostalog vezanog za Hannu. Što se tiče praška ne trošimo više. Zapravo od kako se Hanna rodila za pranje stavljam mnogo manju količinu praška nego ranije pa mi je to sad već prešlo u naviku. Struja i češće pranje je neminovno, njene stvari moraju biti čiste i kako god okreneš i šta god koristiš sa detetom u stanu troškovi za struju se svakako povećavaju, jedino nam preostaje da lovimo jeftinu struju. Ključ svega je dobra organizovanost i to je sve.
    Stan ne smrdi na pelenice. U početku smo koristili Baby love pelenice dok nisam sašila platnene i užasno su smrdele čak i ako sam ih posebno vezivala u kese(a bacali smo smeće redovno)...
    Uglavnom pelenice koje koristimo su tipa džep - mislim da su najpraktičnije jer se lakše operu i jako brzo suše. Koristim sistem čičak trake sa podešavanjem u dve veličine, sa zaštitom čičak trake pri pranju. Takođe imam ušiveni poluvodootporni sloj koji nije PUL. Ovaj materijal propušta ali tek posle nekog vremena (oko dva i više sati) tako da su praktične jer se pelenice svakako menjaju na od prilike dva sata.
    Ne bih sada da vas gnjavim o priči kako su zdravije verujem da ste sve dobro informisane o zdravstvenoj strani jednokratnih i platnenih pelenica, niti bih da vas gnjavim sa ekološkim pričama (iako sam po struci inženjer zaštite životne sredine-bez posla)...no, mislim da bi bilo korisno skrenuti pažnju na ekonomičnost. Jedne platnene pelenice koštaju više od jednokratnih. Međutim kad se proračun stavi na papir i uporediš količinu od 5472 kom. jednokratnih pelenica (912 dana=dve i po godine koliko u proseku nose deca pelene, neki i duže x6 pelena dnevno) naspram recimo 40 platnenih pelenica (dve veličine pelenica). Hajde da se ne lažemo i smišljamo izgovore u struji i prašku - ušteda je ogromna...taman da se obezbediš kolicima, krevecom i ostalim potrebnim stvarima. Radila sam proračun po kom bih za pampers trebala odvojiti za dve i po godine 120 384 din (5472 kom x 22 din prosečna cena pampers pelenice) dok bi se za platnene izdvojilo oko 20 000 din.
    Sad ovo sve zvuči kao reklama, a i jeste. Od kako ih Hanna koristi i od kako sam se uverila u njihovu praktičnost počela sam i da ih šijem za prodaju. Možete na fb da vidite i neke slike i tekstove na mojoj grupi Velo. Ako neko ima pitanja slobodno možete da me pitate.
    Pozdrav
    http://www.facebook.com/groups/velo.decija...05294596270560/