jellena09

Član
  • Broj odgovora

    12
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana jellena09

  1. jellena09 je dodao/la post u temi Ishrana dece od 1 godine   

    Vidis, ja npr ne bih izbegavala rostilj kad bude mogao bolje da zvace, to mi je super nacin za spremanje mesa. I slazem se sa tobom, isto se trudim da nas rucak bude prilagodjen njemu, a povrce je obavezno svaki dan cak i za nas. Za dorucak i veceru je to malo teze jer nama treba kalorijski jaca hrana.
  2. jellena09 je dodao/la post u temi Ishrana dece od 1 godine   

    Upravo tako i ja sada radim - ako nama kuvam recimo ragu corbu, pre zacinjavanja njemu izvadim porciju i izblendiram, ili npr boraniju sa piletinom ili grasak kao ti itd. U sustini skoro sve sto ne pecem na masnoci, a dinstam najcesce na maslinovom ulju, mada ne uvek. I ja mislim da je to najbolji nacin da se prilagodjava nasoj ishrani, a skoro svaki dan spremam povrce pa cesto i ja i tata pojedemo mnogo zdraviji obrok nego sto bismo inace da ne spremam za bebana.
  3. jellena09 je dodao/la post u temi Ishrana dece od 1 godine   


    Bila sam malo uopstena sto se tice zacina, dakle ruckamo i persun i beli luk i majcinu dusicu, bosiljak itd., dakle jedino izbegavam so, vegetu i secer, ono sto mi inace obilno koristimo u ishrani. I trudicu se da sto duze izbegavam ova tri.
    A zvakanje moramo definitivno poceti da vezbamo, nekako mi je lenj, ne poseze on bas ni za kasikom, jednom sam mu dala koricu hleba, brzo ju je bacio. Probacemo malo sa graskom ili bananicom.
    Hvala!
  4. jellena09 je dodao/la post u temi Ishrana dece od 1 godine   

    E da, to sam zaboravila, ne stavljam zacine u njegovu hranu, mada nisam ni tu iskljuciva, desi se da malo porucka i nasu porciju koja je posoljena ili da mu stavim slani sir u klopu. Ali uglavnom ne koristim zacine, tu ubrajam i secer.
    Filipa, kada si pocela da mu sitnis hranu na taj nacin, koliko je zuba imao, jel mogao da zvace koliko toliko? Mene nekako strah, ja vec vidim da se beba davi nekim komadom koji mi je promakao
  5. jellena09 je dodao/la post u temi Ishrana dece od 1 godine   

    Hm, dva puta sam ucitala temu, puca mi veza.
  6. jellena09 je dodao/la post u temi Ishrana dece od 1 godine   

    Kao prvo, molicu administratore da mi ne zamere ako misle da ova tema pripada vec otvorenoj, kao npr temi o ishrani beba od 6 do 12 meseci, ali s obzirom da pratim ovaj forum od kada sam zatrudnela i da mi takve prenatrpane teme postaju malo naporne za pracenje i prelaze u sirinu materije, resila sam da pokusam na ovaj nacin da potrazim neke odgovore, ali i pruzim informacije mamama koje su u slicnoj situaciji kao i ja.
    Naime, moj deran ima 9 meseci i vreme je, po mom misljenju, da polako navikavamo na sto veci izbor namirnica kako bi otprilike sa 11 meseci jeo sve sto i mi. Nisam pristalica toga da se obavezno ceka punih 12 mes za neke namirnice poput kravljeg mleka, jer koliko god mi imali argumenata protiv, svi smo na njemu odrasli, a verujem retko ko ce moci navesti primer iz svoje okoline da je dete imalo problema zbog kravljeg mleka (osim ako je dete alergicno, kao na bilo koju drugu namirnicu). Ovo mislim za sve namirnice za koje stalno citamo da NI SLUCAJNO ne treba davati deci do punih godinu dana. Inace, htela ne htela, on ce sa 11 meseci krenuti u jaslice i tamo ce sigurno piti mleko i jesti stosta sto se u savremenoj literaturi navodi kao namirnica za izbegavanje u prvoj godini zivota. Da ne bih i ja prosirivala temu, preci cu na sustinu.
    Nas jelovnik trenutno izgleda ovako:
    oko 7h sisamo
    9h - 10h dorucak (palenta, razne zitarice, peceno zumance, hleb i sl., sve u kombinaciji sa jogurtom, mlekom, sirom, pavlakom, kajmakom itd. ili neke od gotovih kasica koje se prave sa vodom ili mlekom, nekad vocni jogurt, plazmica itd.)
    izmedju dorucka i rucka je spavanjac
    oko 14h rucak (meso sa povrcem, sad cemo krenuti sa ribom)
    popodne neka vocka obavezno
    pre popodnevne dremke, oko 17h, popije punu flasicu mleka
    oko 19h vecera (slicno kao dorucak, ponekad ostatak od rucka)
    oko 21h, pre spavanja, takodje puna flasica mleka.
    Nocu se ne budi od petog meseca.

    Mleko obozava i da mu dozvolim, popio bi preko pola litre dnevno. Slatkise ne jedemo, mislim da je to stvaranje ruzne navike i imace vremena da se davi u slatkisima, ne dajem mu nista suhomesnato, nikakve pastete ni virsle, slabo pijemo i sokove. Od povrca jedemo skoro sve, od voca ono sto mogu da nadjem sada, a kupujem mu i gotove kasice kako bi jeo sto vise raznog voca. Otprilike je to to.

    Molim za iskusnije mame da podele sa mnom i ostalim neiskusnim majkama kako je izgledao ovaj prelazni period sto se ishrane tice. Dodacu samo da moj sin nista nije odbio da jede osim psenicnog griza, ali sve jede malo kolicinski, jednostavno mu je dosta. Do 5. meseca je samo sisao i uvek lepo napredovao u tezini i u svakom smislu.
    Volela bih da procitam iskustva sto se tice prelaska na gnjecenu i seckanu hranu, jer ja jos uvek sve pasiram, pljucka ako naidje na neku gromuljicu iako ima tri zuba i jos tri koja vire i samo sto ne izbiju. Nisam sigurna kako da predjem na gnjeceno i nateram ga da malo zvace i gricka, iskreno receno pomalo se bojim da ce odbiti obrok, a i ovako kolicinski malo pojede.

    Eto. Unapred hvala svima i jos jednom se izvinjavam ako admin smatraju da sam ovo mogla `izloziti` u postojecoj temi, prosto su slicne teme preopsirne i prenatrpane, a verujem da ima jos posetilaca foruma koji imaju slicno misljenje kao ja.

    Pozdrav!


  7. jellena09 je dodao/la post u temi Krvava stolica   

    Moj bebac ima 4 meseca, pre par dana sam primetila na peleni krv, jako malo, tek primetno, ali dovoljno da se zabrinem. Nisam panicila jer smo svejedno imali zakazanu kontrolu i vakcinu pa sam planirala da pitam dr. Medjutim, uvece pre kupanja sam shvatila da je sukrvica u stvari iz male ranice ispod testisa gde se bila koza zacrvenela od mokre pelenice i gde sam vec mazala mast da mu to prodje pa mu je kozica pukla i jedva je vidljivo, kao vrh ciode. Tako da eto i to je moguce, a daleko bezopasnije. Sutradan je opet bilo malcice na peleni sukrvice, a do narednog jutra mu je sve zaraslo i sad vise nema ni crvenila, a ni sukrvice na peleni. Ovo je nase iskustvo pa ako se nekome desi, pregledajte da se nije negde koza malo ojela, pogotovo na tako skrivenim mestima i prevojima. U svakom slucaju, bolje to nego da je stvarno u mokraci ili fekalijama.
  8. jellena09 je dodao/la post u temi Spavanje potrbuske   

    Procitala sam sve postove na ovu temu i ne mogu da verujem koliko ima razlicitih saveta o pravilnom polozaju za spavanje. Meni su isto tako rekli u savetovalistu da bebu stavljam da spava na ledja ili na bok, a na stomak se ne preporucuje, tako sam i radila do pre nedelju dana kad je poceo da ima malo jace grcice, inace moj beban ima tek 7 nedelja. Znaci na grudima mi zaspe potrbuske za minut i ako ga ostavim u krevetac potrbuske, odspavace dok ne ogladni, ali ako pokusam da ga stavim na ledja ili bok odmah se razbudi i buni. Pokusala sam da ga stavljam u krevetac uporno po par puta, ali uglavnom nista od spavanja dok ne legne na stomak, tada spava kao andjeo. I ja sam u strahu od raznih prica, pa ga stalno obilazim, ali sam ga pustala i par puta nocu da spava na stomacicu i nije se ni cuo, a ako uspem da ga ostavim na bok, malo malo pa se cuje kako se grci, verovatno ga grcici hvataju i u snu. Mama mi kaze da se ne brinem, i ja i brat smo vecito spavali na stomaku i nista nam nije bilo. Moj beban ima malo kriva stopala prema unutra pa ce mu ovaj polozaj mozda i odgovarati sto se stopala tice. Sve u svemu, ja resila da ga ostavljam da spava kako njemu odgovara, drugacije se nece odmoriti.
  9. jellena09 je dodao/la post u temi Visok pritisak - carski?   

    Drage moje, evo i mog iskustva sa visokim pritiskom u trudnoci pa ako neko ima slicnu situaciju da zna kako se otprilike zavrsava. Neke 3 nedelje pre porodjaja sam dobila visok pritisak, nista nisam osetila vec sam bila u bolnici zbog nisko usadjene posteljice pa su sestre primetila prilikom redovnog merenja svaki dan. Jutarnji pritisak (kad me sestra probudi u 6 ujutru) bio mi je cak i 160/100. Do porodjaja sam pila Metildopu, Bensedin i Cardiopirin i to taman kad sam prestala da pijem Ginipral. Pocela sam naglo da oticem, bila sam na strogoj neslanoj dijeti, ali pritisak se samo neznatno smanjio. Da nije bilo povisenog pritiska, dr bi najverovatnije pokusao da me porodi prirodno uprkos mom stanju sa posteljicom, ali ovako nije bilo drugog izbora. Tri doktora su se slozila da treba da se radi cr i zakazan mi je bio nedelju dana pre termina. Odmah posle porodjaja pritisak se stabilizovao, noge su mi bile otecene jos koji dan i samo preko noci splasnule. Bebac je super, i sve se zavrsilo dobro. Inace, porodjena sam u somborskom porodilistu, posto sam dugo lezala u bolnici sve doktore znam i po mom iskustvu pravila nema, svaki slucaj je slucaj za sebe i svaki dr ima svoju teoriju. Ne mislim naravno na slucaj preeklampsije, tu se mora raditi cr. Pozdrav!
  10. jellena09 je dodao/la post u temi Rana od CR   

    I meni je na mestu gde se rana otvorila koza drugacija, ali nemam zadebljanje vec udubljenje, kao mala rupica dubine par milimetara i duzine oko 1 cm, iz tog dela je curilo ali sad, hvala bogu , zaraslo. E sad, da li ce to tako ostati ili ce se izjednaciti sa ostatkom reza, nemam pojma, bas cu pitati dr kad budem isla na kontrolu za koju nedelju. Inace, doktori koji su me pregledali dok sam isla na previjanja rekli su mi da je rez generalno super. Ispade na kraju da se to curenje, eto, desava i nije to nista strasno Ne bih bas rekla da je to normalno i nikad nisam cula od nekog poznatog da je imao takav problem.
  11. jellena09 je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Nadam se da nisam promasila temu, samo cu ukratko ispricati moje iskustvo posto sam sveze porodjena carskim rezom pre mesec dana u somborskoj bolnici. Slazem se sa zenama koje su imale cr i kazu da mora da boli, ipak je to operacija, i to ne boli samo rez vec i skupljanje materice i pojava gasova u crevima posle operacije itd, ali to prodje za dva dana. Ja sam morala na carski, zakazali su mi termin zbog placente previje i visokog pritiska, nisam se bojala nicega i stvarno sam super prosla. Baratala sam bebom odmah, posto se ovde primenjuje baby friendly program, morala sam kako god sam znala, ali to mi je i pomoglo da brzo sve zaboravim. Imala sam ogroman problem sa grudima i nadolazenjem mleka kao prvorotka i jos porodjena cr, ali to je vec potpuno druga tema. Kad sam izasla iz bolnice, otvorila mi se rana i curila je do pre neki dan, isla sam stalno na previjanja, srecom nije se inficirala.
    Hocu da kazem, ne bih preporucila nikome cr ako ne mora, tj ako nije bolje za bebu. Ipak je u pitanju operacija koja moze da se iskomplikuje. Nije mi cilj da nekoga uplasim, ja nisam bila uplasena i sve se dobro zavrsilo, i ako budem imala jos dece ponovo cu na cr, ali da sam mogla da biram, pokusala bih prirodno jer bih imala laksi oporavak i manje problema nakon porodjaja, takodje i manje bih sumnjala da li je to unutra meni stvarno sad o.k. Ali, ako se mora zbog bebe, stvarno nije bauk, jos ako se mozete osloniti na svog dr koji vam je vodio trudnocu, kao sto sam ja, jos bolje jer imate poverenje u nekog poznatog i ne prepustate se tek tako strancima (bez obzira sto su oni svi strucni, ionako na zakazanim operacijama bude vise dr).
    Moj post "ukratko" se oduzio, tako da zavrsavam Pozdrav svima!

  12. jellena09 je dodao/la post u temi Rana od CR   

    I ja sam pre mesec dana imala cr i uopste nisam imala bolove, malo prvih par dana sto je sasvim normalno, ali sam isto kao Sladja imala curenje rane, odmah iste veceri kad sam dosla kuci, tj istog dana kad su mi izvadili konce. Curilo mi je strasno, bila sam se odsekla od straha jer za vreme mog boravka u bolnici dve porodilje su imale uzasan problem posle carskog, toliko da su im na kraju izvadili materice. Kod mene se otvorila rupica sa leve strane velicine zrna graska i curila je bukvalno do pre neki dan. Posto sam isla na previjanje skoro svaki drugi dan, pregledala me gomila doktora i svi su rekli da je to super, da lepo zarasta, da ce to biti odlicno, da ne treba stavljati novi sav, samo da dolazim na previjanje dok god curi. Hvala bogu sad je stvarno dobro, samo jos uvek ruzno izgleda jer je u pitanju bila rupa, a ostatak reza je vec odlicno zarastao i mislim da se ni oziljak nece puno videti (mada je ionako sakriven gacicama). Ali strah kad sam videla koliko je curilo na pocetku necu nikad zaboraviti i nadam se da ce zaista biti sve o.k. kako dr kazu, tj da nece biti neprijatnih iznenadjenja kasnije. Bila sam dugo u bolnici pre porodjaja, odrzavala trudnocu (imala sam placentu previju) i svasta sam se nagledala, nisam panicar, ali ovo mi je prelilo casu. Sva sreca, bebac je super, zdrav i prav, nedelju dana pre termina rodjen (zakazan cr), i to mi je bila uteha.
    Uskoro cu na kontrolu kod mog dr i jedva cekam da uradim uz i odahnem sto se operacije tice, odnosno nadam se da ce mi potvrditi da je sve zaista u redu i iznutra i spolja.