MakiTiki

Član
  • Broj odgovora

    2
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana MakiTiki

  1. MakiTiki je dodao/la post u temi Kako da beba bude sigurna pored ljubimca?   

    Dacu sebi slobodu da napisem nekoliko nasumicnih saveta neiskusnim i buducim roditeljima koji se spremaju da u svoju porodicu uvrste psa. Ove opaske se pre svega odnose na one koji su namerni da kupe "nemale" rase.

    1. Ukoliko dete nije u nekom zrelijem uzrastu, mozda je bolje da malo odlozite uzimanje psa. Nekakva slobodna procena je da je taj uzrast negde oko 12. godine. Ovo se posebno odnosi na "ozbiljnije" rase, gde se posedovanje "psa sa potencijalom" mora uzeti u obzir kao ozbiljna cinjenica.

    2. Pas nije igracka koja se kupuje u Legoland-u vec zivo bice koje ima svoje potrebe, rutine, emocije i posve razvijen intelekt. Ako niste sigurni da mozete da se nosite sa ovom obavezicom, bolje uzmite macku...ili akvarijum. To sto je slatko kad je malo, ne znaci da ce takvo ostati i za godinu dana kad poraste. "Nivo secera" ne treba da bude presudan faktor pri uzimaju psa, vec pre svega karakter, pa tek onda izgled, i to izgled i gabariti odraslog primerka. Gledajte da kupite psa od odgovornog odgajivaca, a ne na buvljaku. Nemojte da se stiskate za pare jer je inicijalna kupovina najmanji trosak.

    3. Procenite karakter svoga deteta i obavite niz neobaveznih razgovora. Pokusajte da ga informisete, usmerite i shvatite njegovu/njenu zelju za ljubimcem...i svoju naravno. Nemojte da mu prodajete one zvake kako ce pas biti njegova/njena obaveza jer, nece. Vi cete se baviti psom i slobodno racunajte na to.
    Sasvim mala deca imaju obicaj da pse dozivljavaju kao igracke a stenad su posebno osetljiva na fizicku manipulaciju tog tipa i nece je zaboraviti ni kasnije, kad odrastu. Svaki pas, kada vise nema gde da se skloni reaguje na isti nacin - uzvraca!

    4. Muzjak ili zenka? Vecito pitanje. Po meni - zenka.
    Muzjak, a posebno kod nemackih rasa zna da bude dominantan i da katkad ostvari svoja prava (koja ste mu vi omogucili) na manje prijatan nacin. To je stvar copora - kada jedan pas u odnosu na drugog upotrebi zube kao argument, normalna je stvar. Medjutim, svaka medjuvrsna "prepirka" ovog tipa moze jako lose da se zavrsi. Poznato je da su Alfa muzjaci izvanredni cuvari, zastitnici svoje porodice i teritorije, ali, isto tako moze da se desi da imaju i neke druge vama naizgled nebitne ili neprimetne hirove koje ostvaruju dnevnom rutinom a onda kada im se to uskrati, reakcija moze biti burna i sokantna. Ne zaboravite da su psi u svojoj predatorskoj biti oportunisticke zivotinje i da ce uvek da odaberu slabijeg/manjeg za eventualni i nezeljeni atak. Verujem da ce mnogi sa ovog foruma da kazu da preterujem, ali sto kaze jedan moj bivsi prijatelj: bolje samar, nego vrelo mleko. Oni sa decom znaju o cemu pricam. (Inace, ne podrzavam korporalnu kaznu).

    Ukoliko se ipak odlucite za muzjaka treba da znate i sledece: nikada ali nikada nemojte da delite svoju spavacu sobu s njim, kao ni delove namestaja koji pripadaju vama ili vasoj deci.

    5. Pas jeste i treba da bude deo porodice, ali ne i covek. To znaci da treba da se zna "ko kosi, a ko vodu nosi". Kada smo vec kod donosenja vode, nakon sto vam u porodicu stigne stene, jedna od prvih stvari koje treba da utvrdite je - da li je vas novi ljubimac "posesivan na hranu", a ta vrsta posesivnosti dolazi iz konkurencije zvane - leglo.
    Metoda je laka: dajte mu da jede, budite blizu njega, pa posle nekog vremena pokusajte da mu sklonite posudu sa hranom u toku obroka. Ukoliko nije zarezala, zensko je, ukoliko nije zarezao, musko je Wink...Ali, ukoliko vas mali psic zarezi - imate problem!
    Ovo treba da ponove svi stalni clanovi porodice, kako bi se utvrdilo da je pozeljna (nedostatak posesivnosti) vrsta ponasanja konstanta. Jako je vazno da se ovaj test uradi na samom pocetku zajednickog zivota jer realno i nema opasnosti od posledica, cak i da se ispostavi odredjen nivo lose reakcije, jer je pas dovoljno mali da:
    a) ne povredi nikoga
    se koriguje u ponasanju
    c) vrati nazad odgajivacu kao los karakter ukoliko korekcija ne urodi polodom

    Savet: pre nego sto date svom novom psu da jede, naucite ga da zauzme sedeci polozaj i ceka dok mu ne kazete da moze da jede. Ovo vazi i za izlazak napolje: prvo vi, pa pas (pre toga u sedeci polozaj), kao i za ulazak u kucu. Svaka druga metoda stavlja psa u Alfa poziciju i time ga markira kao predvodnika - od malih nogu!

    6. Prva navika. Sva ucenja sa psom se postizu kroz igru, potvrdu/pohvalu i korekciju. To su tri najvaznija faktora. Silu apsolutno treba izbaciti jer ce ultimativno da odgovori silom, a to svakako ne zelite. Ovo ukljucuje i popularno lupetanje "novinama od juce" u svrhu "ustolicavanja". To je jedna od pogresnijh metoda, koja izmedju ostalog unizava i blokira pravilan psiholoski razvoj psa. Nemoj da ste mrmoti i da vas mrzi da posle svakog njegovog sna i obroka izvedete psa da obavi sta mu priroda nalaze i pri tom ga pohvalite. Vas psic ce izvesno da se istovari za dinar posle svakog spavanja a za sve pare u roku od pola sata-sat posle obroka (ne zaboravite da pokupite za njim). Pratite tu rutinu i manje vremena cete provesti druzeci se sa krpom i dezinfekcionim sredstvom.
    Ukoliko vas od "poljskog" WC-a dele brojne stepenice, a imate ovecu rasu koja je sama po sebi sklona displaziji kukova, moj vam je savet da ga u stenecim danima, apogotovo u slilasku, nosite preko svih tih stepenika.
    Pre svega ovoga, odredite mesto u kuci gde vam je najmanji problem da pas izvrsi prvu fiziolosku potrebu i na taj nacin ce bar na jednom mestu da se (mirisno) skoncentrise pa od stana necete imati minsko polje.
    Deci dopustite izvodjenje samo ako imate ogradjeno dvoriste i direktan izlaz na isto i uvek pod budnim okom.

    7. Nemojte svojoj deci poveravati vaspitanje steneta jer ni ona nisu do kraja vaspitana, a uostalom sve je to vas zadatak. Neke greske u vaspitanju dece je tesko ispraviti...isto vazi i za psa.

    8. Igra. Nikada ne dozvolite deci da se fizicki spustaju na nivo psa a posebno ne da se igraju lovackih igara.
    To prakticno znaci da nema valjanja po podu, i to onog gde se pas nalazi iznad, odnosno u dominirajucem polozaju u odnosu na dete. Za dete je to bezazlena igra, a za psa uspostavljanje buduce hijerarhije. Stvar copora. Dete treba da se odnosi prema psu uspravljeno i da vremenom stekne naviku davanja komandi odlucnim glasom. Nikakvo rezanje i sunjanje cetvoronoske ne dolaze u obzir!

    Nikada i ni pod kakvim uslovima ne dopustajte detetu (i stenetu) da se igraju ove dve igre:

    - skrivanje u kombinaciji sa bezanjem: za mladog psa je ovo vezba lova, koju bi i inace u verziji vuka sprovodio u prirodi. Svi cetvoronozni predatori svoje lovne karakteristike bruse kroz igru, a vi ne zelite da vase dete glumi plen, zar ne?...koliko god to slatko izgledalo.

    - nadvlacenje oko krpe ili slicnog predmeta: igra dominacije is repertoara - ja-jedem-prvi! Svaki put kada stene otme krpu, steci ce novi poen iz lekcije zvane sampouzdanje.

    Gore pomenuto ne mora da se olupa o glavu vama, ali uvek postoji sansa da se desi nekom drugom, a da vas pas bude ucesnik.

    9. Prethodni saveti se odnose i na "prijateljsku" decu koja vam najverovatnije ne izbijaju iz kuce. Od sustinskog je znacaja da svi oni pristupe novom clanu porodice na nacin koji ga nece zaplasiti ili stvoriti podozrenje. Takodje, gledajte da se Americko rvanje ne odvija bas u vasoj kuci. Pas zna da intervenise u tim slucajevima i to u korist "svog deteta". Ovo se posebno odnosi na rase koji imaju izrazen nagon za cuvanjem. Izlazite svog novog ljubimca deci i kontaktu s njima, ali strogo vodite racuna o tome da postoje i deca koja su vise temperamentna, da ne kazem - nevaspitana ili pak sadisticki nastrojena. Gledajte da kontakt sa takvom decom izbegavate (jer cete ubrzo nakon toga doci u blizak kontakt i sa njihovim roditeljima), a da se svi ostali kontakti odvijaju pod vasim budnim okom. Decji jezik tela i intonacija za psa mogu predstavljati pretnju u najavi.

    10. Ne dopustajte da vase dete izvodi psa van vase kontrole, i kada je mali, a posebno kada poraste. A brzo poraste. Dok trepnete. Deca nisu u stanju da kontrolosu odraslog psa...osim u onom cuvenom filmu...a i taj mali je iz Brazila Wink apropos: NIKADA NE OSTAVLJAJTE DETE SAMO SA PSOM. Ne zbog dr. Mengelea, nego zbog deteta...i psa, na kraju krajeva.

    11. Gledajte da vreme za dorucak/rucak/veceru uskladite sa vremenom za obroke svoga psa. U pocetku ce pridoslica, pod pretpostavkom da je dosao u uzrastu od 2-3 meseca imati tri ravnomerno izdeljena obroka, a kasnije ce se ukoliko zelite da vam pas bude izbalansiran, taj broj obroka svesti na 2.
    Bilo bi dobro da se ti obroci odvijaju POSLE vasih. Tako ce pas jos jednom metodom od samog pocetka doci na svoje mesto u hijerarhiji copora. Odnosno, ako bude jeo posle vas, shvatice ko ima pravo prvenstva u kuci.
    Nikada i nikako nemojte da mu dobacujete hranu sa stola, koliko god to vama izgledalo slatko ili njegovo cviljenje bude pretuzno, jer ce pas povezati vas obrok sa svojim i sebi dati puno pravo da tom prilikom prosjaci na sve moguce nacine. Budite tvrda srca. Nece vam biti zao na duge staze.
    Velika je sansa da ce pas, iako se povinuje visim clanovima hijerarhije, gledati da se dokopa hrane koja se nalazi na stolu ispred deteta, a posebno pod uslovom da tu nisu pristuni i osali tanjiri, odnosno da dete jede van uobicajenog reda.
    To ce vam biti jedan od pokazatelja rivaliteta koji morate, kao Alfa, da suzbijete, korigujete ili bar kontrolisete. Kod ovog poslednjeg, zavisno od prirode psa, jednostavno treba izbegavati konfrontirajuce coporativne situacije jer, nisu svi psi spremni da se ultimativno i uvek povinuju bas svemu. Neke stvari su atavizam koji svaki pas nosi u svom genetskom kodu.
    Toliko za sada. Jos jednom: ne ocekujte da vase dete bude dominantno u odnosu na psa jer se to nece desiti, ali svakako mozete da doprinesete uspostavljanju ravnoteze izmedju psa i "nizih" clanova porodice.

  2. MakiTiki je dodao/la post u temi Kako da beba bude sigurna pored ljubimca?   

    Kad sam je donela iz porodilista 5 dana je spavao ispred vrata njene sobe i kako zaplace on cvili i dolazi po mene da me opomene Uz njega prohodala i to je njen av av


    evo jednog korisnog linka... meni je taj sistem uspeo

    http://labradorfanclub.2forum.biz/t761-deca-psi