L.I.I.

Član
  • Broj odgovora

    21
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici L.I.I.

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice L.I.I.

  1. L.I.I. je dodao/la post u temi Nemiran san kod bebe   

    ja tek sad vidim ovo, nadam se da je beba u medjuvremenu pocela da spava bolje.
    ne znam naravno sta je kod tvoje bebe u pitanju, ali sasvim male bebe nekad vole da se umotaju u pelenu (ili cebence) tako da ne mogu da pomeraju ruke. meni je to zvucalo bez veze, cak surovo, ali i moj mladji sin je isto tako mlatarao i budio se, i kad patronazna dodje i umota ga da ne moze da mlati rukama, spava mnogo bolje. posle smo ustanovili da on u stvari sam sebe prepada tim naglim pokretima. mozes da probas da je umotas, ima negde na internetu i klipova o tome kako se bebe umotavaju (znam da sam vidjala neke na engleskom, ali ne mogu sad da se setim gde).
    moj sin uopste nije voleo da moze da se pomeri u snu, pa smo mu mi na kraju stavljali umotane pelene i peskire na sve strane ne bismo li ga fiksirali. a za te svrhe inace postoji i kalup da se kupi, mada ne znam da li ima kod nas.
  2. L.I.I. je dodao/la post u temi Čuvanje majčinog mleka   

    koliko ja znam, problem s plastikom koja sadrzi bisfenol je samo ako se hrana podgreva u toj posudi? npr. nije problem da beba pije vodu iz plastike koja nije BPA free, bar su meni tako objasnjavali, ali zaista nisam ekspert pa ne bih nista da tvrdim.

    zemunci, gde si kupila taj aventov komplet od 20 casa?
  3. L.I.I. je dodao/la post u temi Beba odbija da sisa   

    e o ovome i mene zanima, meni zato nije uspelo dojenje s drugim detetom. i kad mu je prosla zutica, on je na grudima samo spavao (a inace je sa spavanjem bio katastrofa cele naredne dve godine, uopste nije spavao, ali kako ga primaknem grudima, on padne u komu). dakle, povuce dva-tri puta, i komira se. nikakvo stipkanje, gurkanje, tumbanje, presvlacenje, cak ni umivanje, ma nista, nista ne moze da ga probudi, ali tako odspava 15-ak minuta i evo ga opet, povuce 2-3 puta i opet koma. sa sedamnaest dana njegovih ja izgubim zivce jer sam se plasila da ne napreduje, i odem u dz da ga izmere. tad je imao oko 180g manje nego na porodjaju, iako navodno oko 2 nedelje treba da vrate porodjajnu kilazu (pri cemu on nije nesto puno ni izgubio, ne mogu da se setim, ali mozda oko 300g, dakle za tih 17 dana dobio je max 150g). pedijatrica je rekla da se ne brinemo i da nastavim samo sa dojenjem i da dodjemo za nedelju dana na novo merenje, ali meni zivci to nisu dozvolili, pa sam krenula da se izmuzavam i da mu dajem svoje mleko na flasicu. za nedelju dana je dobio 330g (mada je on i obroke na flasicu razvlacio uzasno dugo, ali to ne moze da se poredi s tom komom na grudima). ALI.... decko je posle samo nekoliko dana poceo potpuno da odbija da sisa. kad ga prinesem grudima, vristi kao da mu kozu deru s ledja. nije bilo sanse da ga vratim. onda sam se izmuzavala i davala mu tako, ali je to bilo uzasno naporno, on ocajno spavao, dakle ni ja nisam spavala, plus starije dete od nepune dve i po godine, a ja ceo dan izmuzavaj, izmuzavaj, i na kraju vise nisam imala snage. pokuksavala sam izmuzavanjem da odrzim mleko ne bi li on u nekom trenutku na kraju prihvatio ponovo dojku, ali nije bilo sanse. i na kraju sam odustala i od izmuzavanja, jer sam dobila i neku anginu, bila mrtva bolesna na antibioticima, i jednostavno digla ruke .
    ali sad sam u panici sta cu ako mi se opet ponovi ista situacija? ja njega jednostavno nisam mogla da nateram da vuce na dojci, i ako i ova nova beba bude takva, i dalje nisam nista pametnija i ne znam kako da to promenim?
  4. L.I.I. je dodao/la post u temi Porodilište "Višegradska" - Beograd   

    apartmani u visegradskoj su sada tricavih 15.000 dinara po danu. nisu normalni.
    na kraju su uspeli da preteknu s cenama i poslovicno bolesno skup narodni front. sad je u visegradskoj sve podjednako skupo ili skuplje nego u frontu.
    prisustvo oca je u oba 5.000, prisustvo izabranog lekara u oba 40.000.
    ali zato je epidural u frontu 12-17.000 (zavisno od toga da li se bira anesteziolog) a u visegradskoj 20.000.
    apartmani u frontu 8-12.000 (dvokrevetni i jednokrevetni), u visegradskoj 15.000.
    jos mi ova iz pravne sluzbe koja mi je dala tu info o 15.000 kaze "pa znate, tu imate 24h negu"!?!?! pa valjda u celoj bolnici imam 24h negu, sta cu inace u bolnici!?
  5. L.I.I. je dodao/la post u temi Da li moram da se porodim u gradu u kom mi se vodi zdravstvena knjižica?   

    mislim da smo na nekoj temi vec pisali o tome, ali ne mogu sad da se setim gde.
    mozes da se porodis gde hoces, i zavod ti to nadoknadjuje. bio je neki skandal pre pola godine-godinu s nekom zenom kojoj su iz nekog porodilista hteli da naplate porodjaj jer se tu zatekla, a ne pripada tom porodilistu, a posto je vec bila usla u 9. mesec onda su rekli da to ne moze da se smatra "hitnom" intervencijom (jer za svaku intervenciju koja je hitna zavod valjda mora da nadoknadi gde god te u zemlji prime). onda su doneli neku odluku ili upustvo ili vec nesto tako da gde god se zena porodi u zemlji nece ona placati, jer moraju da je prime i porode o trosku drzave gde god se zatekne u trenutku kad krene porodjaj. samo sto valjda ne mozes zvanicno da dobijes uput iz svog doma zdravlja za porodiliste na drugoj teriotriji, jer zvanicno treba da planiras da se porodis u svom porodilistu. ali ako ti se desi da se "zateknes" (slucajno ili namerno ) u drugom gradu, moraju da ti nadoknade.
    imas o tome detaljnije na blogu krugoline borup na sajtu b92, pa pretrazi (mislim da je najmanje pola godine star blog, ne secam se sad kako se zove)
  6. L.I.I. je dodao/la post u temi Porodilište "Višegradska" - Beograd   

    molim mame koje imaju sveze informacije iz visegradske da odgovore:
    1. koliko kosta prisustvo oca?
    2. koliko kosta apartman (na nekom forumu sam naletela na informaciju da je s 4000 koliko je bio, nedavno poskupeo na basnoslovnih 15000 pa me zanima da li je to tacno)?
    3. da li u apartmanima postoji mogucnost da beba bude stalno, ili bar skoro stalno, s mamom (baby friendly ili vec kako god)?

    meni je iz raznih razloga knjiga spala na dva slova, front i visegradsku. nesto bih radije u visegradsku, ali su mi ove informacije vrlo bitne pri odabiru, pa bih bila zahvalna ako bi neka mama mogla da mi odgovori
  7. L.I.I. je dodao/la post u temi Tata na porođaju   

    ipak nije isto gledati porodjaj na televiziji i prisustvovati rodjenju svog deteta i porodjaju svoje supruge. i ja kad gledam tudj porodjaj pozelenim, ali kad je moj, ne vidim tu nista ni gadno ni strasno.
    mom muzu je bila malo frka pred prvi porodjaj, kao kako ce da me gleda kako se mucim itd, pa sam ga samo pitala "dobro, a da mi nesto ne daj boze nije dobro, da mi negde pozli, sta bi onda radio, da li bi se pomerio od mene i ostavio me zato sto ne volis da gledas kako se mucim? a ovde je ipak sve u cilju neceg najlepseg pa je utoliko lakse i meni i tebi" i od tad vise nije imao dileme da ce da ide. doduse, rekao je da mu ne pada na pamet da stoji "dole" dok se poradjam i tako to, sto ja naravno nisam ni ocekivala, nego smo se dogovorili ad mi stoji kod glave. e malo sutra, kad je beba krenula da izlazi, sestra kaze "vidim glavicu", a on odjuri od moje glave ka "dole" da je vidi. ma kakvo gadjenje, tad vam se dete radja! pa tolike mesece smo jedva cekali da ih vidimo, zar ne?
    e da, a posto sam imala epidural, on je bio odusevljen jer nije takoreci uopste morao da me gleda kako se "mucim", sto je njega najvise brinulo, tako da je on posle mog porodjaja postao najveci zagovornik epidurala
  8. L.I.I. je dodao/la post u temi Porodilište "Gradska bolnica Zvezdara" - Beograd   


    Hvala, YelenaC, ne znam kako da ti posaljem pp, ali i nas kardiolog je najbolji iz Tirsove . Tj. u pitanju je doktorka, mada sam cula sve najbolje i za jednog doktora iz Tirsove, njenog ucenika. Pretpostavljam da je jedno od njih dvoje kardiolog i tvom detetu. U svakom slucaju, ona prati moju cerku od njenih mesec dana, vazi za najbolju, pa je za sad necemo menjati.
  9. L.I.I. je dodao/la post u temi Porodilište "Gradska bolnica Zvezdara" - Beograd   

    YelenaC, hvala puno!
    meni najstarije dete ima urodjenu srcanu manu, zato sam s drugim detetom i sad i isla na fetalnu ehokardiografiju, i ovom detetu su utvrdili tu aritmiju. ali sam prilicno mirna, jer ta doktorka sto je gledala je stvarno veoma strucna i imam mnogo poverenja u nju, a uz to nije sklona da daje olako dobre prognoze, tako da kad sam videla kako ona ovo ne smatra nimalo ozbiljnim, nisam se ni ja vise brinula. a da nisam isla kod nje, ova aritmija bi ostala i nezapazena, jer ginekolozi ipak to ne mogu da uoce tako lako.
    meni su s prvim detetom utvrdili u porodilistu da ima sum na srcu, ali sam tad bila u frontu, a oni imaju saradnju s institutom i nju je kardiolog iz instituta pregledao u porodilistu. pretpostavljam da je tako i u visegradskoj. a kako mi rece ova doktorka, dobra je situacija i u misovicu, ali to jos moram da proverim, a i da vidim da li tamo ima ikakve sanse da muz prisustvuje porodjaju. ako ne, mislim da cu na kraju ici u visegradsku. mada me jako nervira sto tamo nema BF .
  10. L.I.I. je dodao/la post u temi Porodilište "Gradska bolnica Zvezdara" - Beograd   

    buba, ja bila danas na kontroli i doktorka me pokolebala.
    posto moja beba ima neku aritmiju (navodno, kaze kardiolog, nista strasno, to je verovatno "razvojna aritmija" i verovatno ce nestati do porodjaja ili ubrzo posle), moguce da ce imati kad se porodim tahikardiju ili nesto tako, i moja dr kaze da gradska nema dovoljno adekvatan neonatoloski tim, i u slucaju da im je nesto sumnjivo, odmah prosledjuju bebu nadleznoj ustanovi. a s obzirom na ovu aritmiju, imala bih dobre sanse da me to snadje, tako da verovatno necu u gradsku . jos razmisljam...
  11. L.I.I. je dodao/la post u temi Tata na porođaju   

    ja se lomim gde cu ovaj put (treci) da se poradjam, a prvi uslov koji porodiliste mora da ispunjava je da mm moze da prisustvuje. bio je tu i prva dva puta, i ne bih to propustila ni za sta. bila bih uzasno tuzna da upoznam nase dete sama.

    ruskinja, jesi li sigurna za dragisu misovica? ja sam cula da tamo ne moze?
  12. L.I.I. je dodao/la post u temi Porodilište "Gradska bolnica Zvezdara" - Beograd   

    e buba, ta epidemija i mene plasi... valjda nece i ove godine onako da dizu histeriju...
  13. L.I.I. je dodao/la post u temi Epidural u Gradskoj Bolnici (Beograd)   


    problem je sto vecinom epidural dobijamo na licni zahtev, retko ko ima uput ginekologa. a kad je na licni zahtev, svako porodiliste svoju politiku vodi... neki imaju cenovnik, neki su (bar zvanicno) ukinuli placanje i za ovu "vanstandardnu uslugu"
  14. L.I.I. je dodao/la post u temi Porodilište "Gradska bolnica Zvezdara" - Beograd   

    hej, pa meni je termin 11.12!!! sve su sanse da se sretnemo
    ja radim do 1. novembra tako da do tad sigurno necu na vezbice, a videcu za posle. volela bih da upoznam bolnicu iznutra, ali ne znam koliko cu imati vremena za to.
    ja volim apartman najvise zbog kupatila i poseta. s drugim detetom sam bila u frontu u dvokrevetnom i to je bilo super, jer je devojka stvarno bila super, i cista, i normalna u svakom pogledu. ali problem je sto nikad ne znas ko ce da ti zapadne, a na odeljenju je ipak i wc na nas 10-15... mada eto, ta devojka je dobila dijareju i zbog toga smo bile u karantinu i mi i bebe, i ja dan i po nisam sina smela da vidim (sad mi to deluje smesno, ali kad su me rasturali hormoni posle porodjaja imala sam utisak da cu da umrem zbog toga), i ostala sam u bolnici dan duze nego sto je trebalo, i jos sam na krjau izasla "na sopstvenu odgovornost" (na preporuku svoje lekarke). tako da, koliko god da je ta devojka bila super, moj boravak u sobi s njom je nosio i probleme... ne znam, volela bih apartman ali nije kraj sveta ni ako ga ne dobijem, samo hocu po svaku cenu BF . ja stvarno nisam neka mama koja ne pusta decu od sebe, moja deca su bas samostalna i odvajaju se od mene od malena, ali ti prvi dani posle porodjaja su ipak nesto posebno, i tad mi razdvajanje ocajno tesko pada. zato sam ovaj put i izabrala gradsku, zbog BF programa.
    jedva cekam da krenes na vezbice, obavezno javljaj insajderske informacije!
    ja idem u ponedeljak kod doktorke kod koje vodim privatno trudnocu, pa cu i s njom da porazgovaram o beogradskim porodilistima, da vidim sta ona misli o gradskoj u odnosu na ostala. javljam sve sto saznam!

  15. L.I.I. je dodao/la post u temi baletska skola za devojcice?   

    i mi smo isli u tutu, bila sam zadovoljna u pocetku, ali je pred kraj prosle godine vec bilo zaista previse dece da bi se lepo radilo. inace, devojka koja drzi to je super, i stvarno je sve ok, osim sto je postala prevelika guzva. bas mi je bilo krivo zbog toga...