Zvoncica-ns

Član
  • Broj odgovora

    2
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Zvoncica-ns

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice Zvoncica-ns

  1. Zvoncica-ns je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   

    Svi zakoni vezano za podrsku porodici su valjda smisljeni da podstaknu natalitet i brigu o porodici, a ne da budu prazno slovo na papiru. Kako stoje stvari, praksa u dobroj meri, ako ne i u potpunosti, obesmisljava sustinu i namenu Zakona.

    Ako se stoji iza Zakona, onda se kompletan protokol mora ispostovati u potpunosti. Ako to ne funkcionise, Zakon treba dopunjavati ili menjati. Situacija sa prirodnim prirastajem u Srbiji je toliko ozbiljna da iziskuje konstantno pracenje i reagovanje na manjkavosti primene Zakona u praksi. Da li mi u Srbiji imamo tim koji se time bavi u kontinuitetu i pravovremeno reaguje?

    Juce citam da ce Srbi izumreti za 218 godina sa ovakvim prirastajem, a da svake godine nestane jedna varosica velicine Ivanjice!

    Moram da se zapitam i kako li je samohranim majkama u situaciji u kojoj sam se ja nasla?


    Eh, zemljo moja ...

  2. Zvoncica-ns je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   

    Zaposlena sam u drzavnoj skoli, porodjajno odsustvo sam otpocela 04.06.2010, pre toga sam bila i mesec dana na trudnickom bolovanju, a porodila sam se 16.06. Prosla su tri meseca a da ja nisam dobila nikakvu vrstu naknade/ isplate sto me je poprilicno ogorcilo, isfrustriralo i bacilo u beznadje. Ja i moja porodica se nismo pripremili za ovakav epilog i sada umesto da se posvetimo potpunom uzivanju i radovanju mi razmisljamo na koji nacin da zakrpimo "finansijske rupe" i obezbedimo egzistenciju dostojnu coveka.

    Pre tri godine nakon prvog porodjaja nisam imala ovakvu situaciju, naknada je isla mesec za mesec, a sad ispade da treba da se dokazuje da se dete rodilo (jos nisu umrezeni), da se dostavi prosecan dohodak za protekle periode i itd., pa dok se ne utvrdi cinjenicno stanje i dok ne prodje zalbeni rok, prodjose tri meseca. Drzava uveliko obrce mojih zasluzenih i pravom datih 1200 evra, dakle, nekako ispada, da drzava uzima kredit od trudnica i novopecenih majki! Koga li je briga da i mi imamo neke obaveze i kredite koje treba izmirivati, naravno u roku?

    Gde je tu Zakon o porodici, politika podsticanja nataliteta i briga za porodicu? Roditeljski dodatak ce verovatno posluziti da se vrate kamate na uzete zajmove ...

    Znam par mojih koleginica koje su u jos goroj situaciji a verujem da nas ima puuuno, te zato molim Udruzenje BEBAC da ozbiljno razmotri odredjene akcije, pritiske i tome slicno na nadlezne institucije. Svakako da bi bilo od koristi da se postave odredjena uputstva "za postupanje" u ovakvim situacijama kako bi majke i porodice zastitile i ostvarile svoja prava.

    Ovakav odnos prema buducim i sadasnjim majkama je duboko neetican, nemoralan i nepravedan. Pokusajmo da sprecimo da se ova nasa golgota ne dogadja drugim divnim porodicama, ako nikako drugacije, bar tako sto cemo nesto reci na ovu temu. Za pocetak ...