Chantelle

Član
  • Broj odgovora

    12
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana Chantelle

  1. Chantelle je dodao/la post u temi Dlakice na bebi   

    Citana nije mi muz tame koze ali je smedokos i smedook . Chantelle je povukla na mene ima svijetliju kosicu i zelene oci .

    Mene samo brine sto ona nije imala na rodenju dlakice , jel vecina Vas je imala iskustva sa bebama koje su po rodenju imale dlakice , moja Chantelle ih je pocela dobijat tek prije par sedmica .

    Ma nisam nesto zabrinuta nego fakat ne bi da mi dijete bude dlakavo ,...koja bi majka to volila .

    Mozda i otpadnu s'vremenom ako pocnu rast vise i vise Boga mi moracu potrazit neku strcnu pomoc ili se spakovat i pravo za Juznu Afriku pa nek tamo vide sta je .

    Nemate pojma koliko je divno i sigurno kad imate pedijatra koji zna sta radi i koji ima iskustva sa bijelim bebama ( ovdje ima jedan pedijatar koji je crnac i nema pojma , prva bijela beba mu je bila Chantelle i sav je bio iznenaden kad ju je vidio , nije znao sta ce ... )

    Ah nisam vise pametna ,... mame hvala vam na savijetima i pomoci .


  2. Chantelle je dodao/la post u temi Dlakice na bebi   

    Kristal , nisu bijele crne su ,... a ja sam plavka prirodna
  3. Chantelle je dodao/la post u temi Dlakice na bebi   

    Nani , moje je beba imala samo male crne dlakice n apocetku , vrhu leda ali nije vise imala nigdje ,... Ja je ne dojim od 2 og mjeseca i non stop od rodenja je na NOVALAC-u . Sa hranom sam ja licno prezadovoljna , nikad nije pokazala znakov nikakvih alergija niti joj je stolica ikad izostala , jede je normalno i voljno .Tako da mislim da nebi trebalo da je ta hrana, mislim da je nesto u toku trudnoce sto je njoj izazvalo taj rast dlakica . Mislim da se razumijemo nisu sad to neke dlakurine ali ih ja vidim i primjecujem , vijerovatno da ih pokusam pokazat tati od Chantelle on ih ne bi ni vidio ,...

    Volila bih vas zamolit ako je bilo koja od Vas u stanju i voljna da upita svog pedija samo da vidi kad bi ove dlakice trebale nestat i koji od uzroka bi mogli biti ?

    Ja sam vam unaprijed zahvalna i na samim komentarima i sto ste voljne da podijelite znaje i iskustva sa mnom , puno vam hvala i pozdrav iz vrele Tanzanije
  4. Chantelle je dodao/la post u temi Dlakice na bebi   

    NIKAKVI !!!! Zato i pitam ovako okolo , nisam imla nikad poremecaj hormona sto ja znam ....Pila jesam tablete ali sma prestala nekih pola godine prije nego sam zatrudnila ,... inace nikad nisam ni dobila na kilazi niti izgubila , cak i u trudnoci sam dobila samo 8.5 kg ...

    E nemam pojma sta i kako da se rijesim ovih dlakurina ...
  5. Chantelle je dodao/la tema Od rođenja do 6 meseci   

    Dlakice na bebi
    Dobar dan mame ,

    molim vas pomozite mi sa vasim iskustvom , Chantelle je u 4tom mijesecu i rastu joj dlake i po nogama i po rukama i po usima ,... Bozenece mi valjda dijete biti dlakavo

    Ima li iko iskustva sa tim. Dlakice su male i crne ali su vidljive


    • odgovora
    • pregleda
  6. Chantelle je dodao/la tema Bezbednost   

    Tv ili ne ??
    Drage mame i dame evo mene opet sa pitanjima

    * Chantelle mi neprestano gleda u Tv , ako je drzim u rukama ili ako lezi samo se okrece u tom pravcu gdjeje tv , a ako se desi da sam ugasila tv ili da sam je okrenula od tv-a to je plac nevijerovatan .
    Ja se stavrno igram sa njom i ima milion malih vijezbaona sa raznim igrackama i hvatalicama ali tv je nezamijenjiv .
    E sad molim vas vi meni recite jel normalno da beba od 3 mijeseca i par dana tako voli da pilji u tv ili je to nesto sa mojim dijetetom
    Moze li joj sta naskodit ????
    • odgovora
    • pregleda
  7. Chantelle je dodao/la post u temi Sokići u bebinoj ishrani   



    Izvini na direktnom pitanju, ali moram da te pitam: jel Chantellin tata Evropljanin?
    Geni su cudo.

  8. Chantelle je dodao/la post u temi Sokići u bebinoj ishrani   

    Eh da nema mi druge moje dame nego da je treskam po rupama , a mozda kad odem malo u civilizaciju kao sto je Dar es Salaam onda mogu i malo da je pronosam u kenguru , cisto da mi se malo ruke odmore , sto od nosanja sto od guranja kolica .

    E interesuje me kazete da mrkvu i krompir treba kuhati . cak mrkvu do 1h , pa zar nece sa tim i sve dobre stvarke kao vitamini da se izgube , koja je onda svrha davanja povrca ako je iskuhano i ubijeno sve dobro u njemu . Opet ja sa pitanjima :))

    Afrika , ko Afrika ... dosla sam poslom ( radm kao deminer sa psima , minska polja i explozivna sredstva ) prije 10 godina i obisla od Etiopije , do Sudana , Eritreje , Angole , Mozabika , Somalije i da bi se prije 2,5 godine skrasila u Tanzaniji . Upoznala sadsnjeg muza i prije 3 mijeseca rodila moju curicu . Sad po svemu sudeci i ostacu ovdje . Nije da se bunim , meni je fenomenalno a Tanzanija je jedna od 10 svijetskih destinacija , sto poznata po Nacionalnim parkovima ( Serengeti ) sto po bijelim plazama Indijskog oceana ( Zanzibar ) .
    Ne bi da Vas davim i da skrecm sa teme ali ima da se pise o Africi i ovoj strani svijeta do besvijesti .

    Jos nesto sto me muci evo ima par dana , da malo nacem jos jednu temu

    *Cini mi se da mi papalinici nicu prvi zubici , meso joj je dole bijelkasto , uziva kad joj dotaknem , balavi do besvijesti da nema cuclu u ustima nemama pojma kako bi joj obrisala sve te bale . Ali to je sve od simptoma , nema fala dragom bogu temp a da je kenjkava i jest i nije , spava ok ,...
    Ah da gura rukice usta non stop , nemogu joj izvadit kad krene i to obadvije odjednom

    Imate li iskustva sa rastom zuba od 3ceg mijeseca ili je za to pravo rano ...

    Puno pozdrava iz suncane , vrele Afrike
  9. Chantelle je dodao/la post u temi Sokići u bebinoj ishrani   

    Pozdrav Jellena ,
    hvala na pomoci , pokusat cu da nadem slatke jabuke ovdje , mada ...

    Imam jos jedno pitanje za mame koje vole da izlaze napolje sa bebama i staju do besvijesti

    * Da li je bolje za bebu da je u kolicima sa sijedalicom za bebe ili da se nosi u kenguru . Naravno sa tijelom okrenutim prema meni , mislim da je moja papalinica jos mala za okretanje prema vani . Nadam se da me razumijete sta hocu d pitam .
    Kolica su znam laksa i super ih je gurat ali kad ne zivite u Africi , putevi oko kuce su mi kriticni i bebac se trese ko na busilici kad je samo malo provozam , ...ali nije da se ona nesto buni nego je meni tlaka gurat po svom silnom kamenju i pijesku .
    A za kengura ili ti nosilicu uhhhhhh vruceeeeee jeeeee do besvijesti i meni i njoj .
    Joj sto Vas ja davim jelde ??? Oprosti te jos jednom ali super je znati da nekog mogu pitat

  10. Chantelle je dodao/la post u temi Sokići u bebinoj ishrani   

    Drage mame ,
    hvala Vam do neba , nisam ni vijerovala da mogu dobiti ovoliko savijeta ,... Ma moja mama mi isto pomaze ali kad ste na dva razilicita kontinenta a telefon je skuuuuuuuuuuuupppppp, onda trazim bilo koji nacin da se informisem . A evo ovo je i vise nego sto sam ocekivala
    Nedavno sam dobila knjigu "Vase dijete i Vi " i to me je malo zbunilo jel tamo pise da se beba vec sa 5 mijeseci prehranjuje sa mesonom kasom i da sa 3 mijesea bi trebala da proba sve moguce sokice ... Ja sam ostala zapanjena ali to je knjiga iz doba moje mame . a sad kako god da citam na internetu kazu nista prije 6 mijeseci .
    Da samo znate kako zavidim mamama koje su uspijele da doje dijecu do 6tog ili duze mijeseca ,...
    Sta da Vam kazem osim da vam se zahvalim jos jednom na jako jako jako korisnim savijetima .

    P.S. samo jos nesto , koja je tehnika kuhanja jel samo na pari ili u vodi ?? I koliko dugo se treba kuhati bilo da je povrce ili voce u pitanju .
    I da li se iz tog skuhanog cijedi sok ili se daje kasa , naravno poslije 4tog mijeseca ...

    P.S.S moja je curica jako dobro podnijela svijeze cijedeni juice od mrkvice , kakala normalno , malo narandasto , ali nikakvih drugih tegoba . Cak sam imala problema da joj otmem flasicu iz usta kad je isisala sve
  11. Chantelle je dodao/la post u temi Sokići u bebinoj ishrani   

    Postovana gospodo , puno vam hvala na tako brzom odgovoru

    I ja sam mislila da pricekam sa bilo kojom nadohranom . Ali da li je greska sto sam joj dala sok od mrkve ( 10 ml ) ??
  12. Chantelle je dodao/la post u temi Sokići u bebinoj ishrani   

    Postovane dame i mame ,
    ja sam novopecena mama dijevojcice od 3 mijeseca . Chantelle je moje prvo dijete i kao i sve majke hocu samo najblje za nju . Ja zivim u Africi , Tanzanija , ovo vam govorim samo da Vam dam do znanja da mi nisu dostupni ni pedijatri a ni evropski uvijeti za bebu .
    Ja sam u nedoumici u par stvari moli Vas iskusne mame ako ste u prilici da mi pomognu savijetom .
    1. Da li grijesim ako nudim mojoj curici od 3 mijeseca sokic (prirodno cijeden) od mrkve . Ako grijesim koje su poslijedice
    2. Moja je curica samovoljno odlucila da prestane da doji sa 2 mijeseca , jednostavno je samo pocela da odbija cicu i da se dernja i na samu pomisao na podoj . Tako da sam bila prinudena da pocnem sa formulom , ... Imala sam tu srecu da mi je poznanica iz Juzne Afrike u par navrata donjela baby hranu Novalac i to me je spasilo dodatne brige sta i sa cime da prehranim moju curicu . Vijerujte kad su vam dostupne samo Arapske napravljene formule i jeftini Nestle kojem je rok istekao ko zna kad , zabrinerte se i to dobro . Sad moje je pitanje da li moja curica napreduje dovoljno . Pokusala sam na internetu da nadem tablice tezine i visine ali sve one nude neka poredenja sa drugom dijecom . Mene interesuje da li je moja curica mrsava i da li je mala za svoju dob . Rodena je sa 2.9 kg i 49 cm duga , i nikad nije izgubila ni malo kao sto vecina beba izgubi pri izlasku iz porodilista . 1 Mijesec je dobila 1.3kg te slijeci 1.2 kg te sad sa 3 mijeseca ima fala dragom Bogu 5.71kg . Visina je sad 59cm . Jel ovo ok ili je mrsava ????

    3. Kad mogu poceti sa kasicama ? Moram li cekati 6 mijec ili mogu krenuti sa 4 mijeseca . Pravila bi joj iskljucivo prirodnu hranu ne kupovnu

    Molim Vas oprostite na dugom postu i ako mozete dajte mi par savijeta . Puno hvala