MajaS.Palanka

Član
 • Broj odgovora

  71
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


Reputacija

 1. ana.ana se sviđa post u temi od MajaS.Palanka u Kriza treće godine   
  Dvogodišnje dete je stabilno, motorički spretno, verbalno komunicira, povremeno se može strpeti, izdržati malu frustraciju, uzeti u obzir tuđe želje, odreći se igračke. Nakon ovog kratkotrajnog uravnoteženog perioda sledi izrazito nestabilno ponašanje, čiji je vrhunac obično oko dveipo godine. U tom periodu dete je prilično kruto i nefleksibilno, dominatno i zahtevno, emocije su mu burne, izrazito je neodlučno: sve mora biti onako kako ono hoće, a istovremeno hoće i ovo i ono. U konfliktu je samo sa sobom, pa i sa svojom okolinom. Ovaj period predstavlja tzv. krizu treće godine, doba prkosa i otpora. Dete se počinje opirati odraslima koji sve rade umesto njega i počinje izražavati želju da nešto uradi samo. To je doba sticanja prve autonomije.
  S tri godine opet nastupa karatkotrajno smirenje. Dete će učestalije reći „da“ i koristiti zamenicu „mi“, postaje sve sigurnije i manje mu je bitna zaštita u obliku rituala i potreba da sve bude isto. Motorna spretnost pomogla mu je u samostalnosti, a posebnu sigurnost u sebe pruža mu razvoj govora, kao sredstva komunikacije i mišljenja. U ovom periodu vidljiv je početak istraživačkog ponašanja i aktivnog isprobavanja u svim područjima razvoja.


  ovo sam nasla na jednom sajtu... i moram priznati da je u mom slucaju apsolutno tacno, imam cerku od dve ipo godine i ona je pokazala znake svog sazrevanja izmedju druge i trece godine bas onako kako je gore navedeno. tamo pise da to traje do trece godine, mada sin moje prijateljice je i dalje u tom fazonu iako ima tri ipo godine. kako je vama bilo i da li ste u opste prosli kroz sve to ili se desi da po neko dete neprimetno prodje kroz taj period zivota?