njanjavo

Član
  • Broj odgovora

    3
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici njanjavo

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice njanjavo

  1. njanjavo je dodao/la post u temi Kaznjavanje dece   



    Draga Mirjana zelim da ti skrenem paznju na to da razmislis dobro kad kaznjavas dete, na koji nacin, kad i zbog cega ga kaznjavas jer ne adekvatne kazne mogu ostaviti posledice koje je posle jako tesko ispraviti. Naime navela si kaznjavanje u obliku "coska" , takva vrsta kaznjavanja utice na sigurnost ,ego,na razvoj samosvesne i sigurne licnosti , izaziva stid,ne sigurnost i povlaceje u svoj svet... dete nikada nesmete posramiti. Moj savet ti je ta uvedes " 5 min." ili " ajm -aut"- pojasnicu. kada nesto zgresi stavi ga da sedi pored tebe na navodnih 5 min. naravno ti odluci o duzini sedenja i pri tom sedenju nemoze da se igra i gleda crtani. Efekat nije postidjen jer sedi pored mame ali mu je isto tako uskraceno ono sto voli pa kazna ima efekat a neostavlja traume. Drugi primer taj auta je kad dete stavis za sto ili na stolicu ,parce tepiha da sedne ali ne da gleda u zig kao u cosku niti da je ledjima okrenut drugima vec u normalnoj poziciji , dete je tu dok se nesmiri ili neizvini ( zavisi od uzrasta) . Naravno i u jednom i u drugom slucaju za vreme kazne detetu treba mirnim tonom objasniti zasto je kaznjen i da to nebi trebao da ponovi.
    Jos gora kazna od coska je upravo ta koju si napravila a to je krevetac- razmisli...
    Dete povezuje kaznu sa krevetom , sto znaci da kad treba da ide u krevet on je kaznjen i ako nista nije zgresio ! Velika greska je tad ucinjena jer dete spavanje dozivljava kao kaznu a krevet treba da mu bude sigurno mesto gde mu je lepo , gde mirno i spokojno spava. Time i gubis njegovu svest o gresci koju je napravio , on je zbunjen jer nezna da li ide normalno da spava ili je kaznjen...Takva deca kasnije imaju problem sa nosnim umokravanjem, teze se uspavaju, i imaju kosmare...
    Najiskrenije te molim dobro razmisli pre nego sto napravis nesto tako radikalno ili se posavetuj sa nekim. Veliki pozdrav i poljubac za tvoju decicu.
  2. njanjavo je dodao/la post u temi Odvikavanje od pelena   


    Bobice.... iz iskustva moj savet ti je da napravis pauzu od mesec dana i da sklonis nosu i da ne pominjes nista od skidanja pelena. Pusti je da zaboravi! Pa sve ispocetka onako kako sam ti napisala ...svaka druga prisila moze ostaviti samo traume na dete i pogorsati zdravlje. Samo malo strpljenja i videces preguracete vi to kao i svi mi. PoZZZZZZZZZZZZ
  3. njanjavo je dodao/la post u temi Odvikavanje od pelena   

    Drage moje pisem vam kao mama dvogodisnje devojcice i kao vaspitac u jaslama... pored svog strucnog iskustva dajem vam i licno!
    Prvo i osnovno pravilo glasi : Kad resis da skines pelene i predjes na nosu , nikad ali NIKAD nevracaj pelenu. Laksi nacin je kad potrosis pelene nekupis nove da nebi pala u iskusenje da ih vratis.
    Zvuci surovo ali je po dete naj bezbolnije ,najvise strada vase strpljenje i masina za ves.
    Moj savet u akciju krenite kada ne idete na posao ( godisnji ili bolovanje u tajanju od 10 dana). pokusajte da u to vreme ne idete nikuda od kuce a ako bas morate opet nema pelena nego stavite najlon i peskir na kolica ,auto sediste i ponesite dosta presvlaka.
    Prva dva dana besumucno cete presvlaciti dete ,ali kad god se upiski smireno ga presvucite i objasnite gde stoji nosa i da tamo treba da piski. Treci dan ce biti revolta jer mu se smucilo stalno presvlacenje i to sto je mokro ali neodustajte i nikada negrdite i ne posramljujte dete, cetvrti i peti dan ce biti nekog uspeha ali vise ce se desavati da se upiski pa da ode do nose ili da se upiski pored nose. Od sestog i semog dana dete je skapiralo i bice vise uspeha nego gresaka ...do desetog dana dete je na nosi i vise nema muka . I bitna stvar nestavljajte pelenu ni kad spava vec dete kontrolisite i presvlacite da nebude celu noc mokro.Zvuci tesko! I jeste ali je efikasno ,namucicete se tih 10 dana ali tu je kraj bolje nego meseci sa traumama i posledicama. najbitnije je da se naoruzate strpljenjem i da neodustanete. Moje dete je proslavilo prvi rodjendan u gacama.