Ana22

Član
  • Broj odgovora

    127
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Reputacija

  1. Ana22 se sviđa post u temi od Marija_pg u Čuvanje majčinog mleka   

    Na sobnoj temperaturi
    do 15 °C ……. 24 sata
    19-22 °C ……. 10 sati
    25 °C ……….. 4-6 sati
    30-38 °C ……… 4 sata

    U frizideru:
    na temperaturi 0-4 °C ……. do 8 dana

    U zamrzivaču:
    u pretincu zamrzivača unutar frizidera (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata)…… do 2 sedmice
    u pretincu zamrzivača koji je dio frizidera od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)……. 3-4 mjeseca
    u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ……. 6 mjeseci ili duže

    Mlijeko treba čuvati u manjim flašicama (postoje i kesice da se kupe, znam da ih pravi Medela) jer ćete tako smanjiti količinu bačenog mlijeka koje dijete nije pojelo. Što se tiče čuvanja u istim flašicama, ne bi trebalo spajati izmuzeno mlijeko u različitim danima (može svo mlijeko od jednog dana u istu spremati).
    Za čuvanje je najbolje koristiti flašice od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem. Jednokratne plastične boce se ne preporučuju.
    Mlijeko iz frižidera se može zagrijati pod mlazom tople vode, tako što se povremeno trese bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura ili u posudi sa vodom.
    Mlijeko nikada ne zagrijavati do vrenja. Prokuvanjem se gube ili smanjuju zaštitne stvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.
    Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u frižider na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo u frižideru. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.
    izvor:www.roditelji.me

    eto to sam nasla,vjerujem da ce pomoci mamama
  2. Ana22 se sviđa post u temi od YelenaC u Do kada ste dojili?   
    [quote name=Ivana ' timestamp='1347700380' post='508461]
    mislim da smo mi zavrsili sa ovom temom, dojenje..
    Stefan ima punih 17 meseci, mislila sam ja i duze ali evo vec 2 noci je zaspao sa cuclom, bez podoja. nisam htela da ga sad ja forsiram i da mu dajem, ako je to priroda sad tako uradila i da on sam prekine ok.

    ipak celo jutro mi je tesko i isto se osecam kao kad je Luka sa 8 meseci prestao da sisa. neka me tuga obuzela :(

  3. Ana22 se sviđa post u temi od Tigrica u Mobing   
  4. Ana22 se sviđa post u temi od Zemunci u Beba odbija da sisa   

    Žao mi je što odgovor stiže kasno, ali ako tebi Marina sada ne bude koristio, biće valjan za nekog drugog, nadam se...

    Ovde zapravo postoje dva problema.

    Prvi se tiče lenjosti bebe koju su prihranjivali u porodilištu i procene da li je dovoljno hrane unosila sisajući po izlasku iz porodilišta.

    Drugi problem je tzv. štrajk dojenja, (već sam spominjala ovaj termin, a sada je dobra prilika i da ga opširnije objasnim).

    U prvom slučaju konstatacija da nije unosila dovoljno hrane jer se brzo umarala najverovatnije nije ispravna. Tek rođene bebe nemju kondiciju i treba ih pustiti da je steknu, odnosno dojiti ih na svaki njihov zahtev, makar to na samom početku bilo 3 minuta sisanja, pa 15 minuta spavanja, pa opet koji minut sisanja, pa 60 minuta spavanja... (Sve kombinacije ritma sisanja i spavanja su dozvoljene i normalne!) Jedini pokazatelj da beba nije unela dovoljno mleka sisanjem su, na dnevnoj osnovi broj mokrih pelena (optimalno je 5-6), a na sedmičnoj prirast u težini deteta (optimalno je oko 120g-240g). Ako su po ovim parametrima rezultati zadovoljavajući, onda ne treba strahovati. Treba samo biti smiren i dosledan u dojenju.

    Drugi problem koji sam izdvojila, najverovatnije je nastao kao posledica prvog. Odnosno, verujem da je majka bila uporna u nastojanjima da doji, ali moguće je da je nehotično dovela svoju bebu u nepovoljnu situaciju pri tome. Ako je bebi na silu pokušavala dati da sisa u položaju koji joj je (bebi) bio neudaban ili ako je bebi majčin stisak rukom bio prejak i neprijatan, očekivana reakcija je da beba počne negodovati u toj situaciji, a da dojku poveže sa svojom fizičkom nelagodom i počne se buniti kad joj se prinese svaki sledeći put. Izaći iz ove situacije je zapravo jednostavno. Potrebno je promeniti okruženje koje je pratilo dojenje do tada, a najvažnije je promeniti položaje dojenja i naravno biti potpuno smiren i staložen.

    ... Ali štrajk dojenja se može dogoditi i radi niza drugih mogućih uzroka, a ovde sam spram pitanja navela moguć uzrok za konkretnu situaciju. Već sam jednom napisala da se može desiti da je bebi neprijatan naš miris ispod pazuha, bilo da se nismo okupale, bilo da jesmo, ali smo se onda namirisale jakim parfemom ili dezodoransom. Beba tada ne beži od dojke, nego od tog njoj užasavajućeg mirisa! Takođe, kada bebama izbijaju zubići, moguć je da krenu u štrajk, a dešava se i kada im je nosić zapušen... Ono što treba da uradimo, koji god uzrok štrajka bio jeste da otklonimo taj uzrok, a naravno da ga prvo prepoznamo! Najgora stvar je da prestanemo da dojimo. Treba uvek da imamo na umu da smo mi roditelj, da mi donosimo važne odluke, a ne mala beba. Svaka pobuna bebi služi da nam skrene pažnju na nešto. Ona ne zna da govori, pa se služim ostalim sredstvima, a nekad je to odbijanje dojke. Ovo ne znači da ona zaista odbija dojku ili ne želi da sisa, već nam samo pokušava pokazati da je nešto muči, jer ne zna kako bi drugačije. Nagon sisanja kod bebe tiče se njenog preživljavanja i ona ne može tek tako voljno da odluči kako uopšte više ne želi dojku! Na nama je da otkrijemo pravi problem i otklonimo ga.
  5. Ana22 se sviđa post u temi od Topaz u Greske roditelja   
    Savršeni roditelji ne postoje, svi mi pravimo vece ili manje greske pitanje je samo da li ih prepoznajemo i da li želimo da se mjenjamo ....

    Moja najveca greska je sto namanje gledam sebe i onda budem tužna i nezadovoljna a nesretna majka je "najgora" majka jer djeca to osjete i ne možeš ih izolovati.
  6. Ana22 se sviđa post u temi od Kamilica u Greske roditelja   
    Kakve god greske pravimo, to ce tek da se pokaze za nekih dvadesetak godina!

    Ja gresim jer ponekad nemam dovoljon strpljenja za njih dve.. ali se bas trudim to da ispravim.
    Nisam nedosledna, i kod mene je ne NE, ali ponekad je moguc dogovor, cisto da se i deca osete pomalo samostalno!

    I kad vidim sebe sa njih dve, vecito su sa mnom, svugde ih vodim, po ceo dan smisljam neke aktivnosti i gde bi mogle otici, a onda shvatim da sam ja jedina u kraju koja je u parku po zimi, da moje devojcice jedine sljapkaju po baricama, da druga deca ne izlaze iz kuce, da druge majke retko kad su napolju sa oboje dece, da prosto nema dece koja setaju sa roditeljima, e onda se bas zacudim i zapitam ko ovde gresi?
  7. Ana22 se sviđa post u temi od Ana* u Simptomi nestajanja mleka?   


    Neke majke misle da imaju problem sa kolicinom mleka iako je kolicina mleka koju daju bebi sasvim dovoljna. Uglavnom uocavaju simptome ponasanja koje je nesto drugo prouzrokovalo ili ih brine ponasanje bebe koje je ustvari potpuno normalno za dojene bebe. Ukoliko vasa beba ima dovoljno mokrih pelena, dovoljno kaki i napreduje u tezini, onda nista od dole navedenog ne bi trebalo da vas brine:

    Beba cesto sisa. Mnogo beba ima jako veliku potrebu da sisa kao i da cesto budu u maminoj blizini. Cesti podoji zadovoljavaju ove potrebe iako beba nema potrebu za vecom kolicinom mleka.

    Beba izgleda gladna sat vremena nakon podoja. Ljudsko mleko se mnogo brze absorbuje iz digestivnog trakta. Ono je takvog sastava da stvara mnogo manje opterecenje na bebin sistem za varenje od adaptiranog mleka tako da biva brze svareno. To je razlog zasto se bebe koje se doje hrane cesce od beba koje se hrane adaptiranim mlekom.

    Beba iznenada povecava frekvenciju i/ili duzinu podoja. Bebe koje su bile pospane kao novorodjencadobicno se „probude“ oko druge - trece nedelje starosti i pocinju cesce da traze podoje. Bebe takodje imaju i skokove u razvoju (oko druge nedelje, seste nedelje i treceg meseca). U toku ovih skokova sve bebe traze cesce podoje da bi stimulisale vecu proizvodnju mleka.

    Beba iznenada skracuje trajanje podoja, mozda na 5-10 minuta za jednu dojku. Postoji mogucnost da je beba u stanju da izvuce dovoljnu kolicinu mleka jer je postala jaca i iskusnija.

    Beba je nervozna. Vecina beba ima svoje trenutke u toku dana kada su nervoznije i razdrazljive. Ovo se uglavnom desava u isto vreme svakog dana. Ima beba koje su razdrazljive svo vreme. Razdrazljivost moze biti pruzrokovana raznim stvarima a ne samo gladju iako se cesto ne primecuju. Mnoge majke nazalost pomisle da beba ne dobija dovoljno mleka. ...

    Mamine dojke „cure“ malo ili nimalo. Curenje dojki nije znak da li majka prizvodi dovoljno mleka. Majke cije dojke cure u toku podoja primecuju da curenje mleka izmedju podoja vise ne predstavlja problem kada se uspostavi ponuda i potraznja.

    Grudi su odjednom postale mekse. Ovo se desava zato sto se u toku prvih nedelja stabilizuje ponuda i potraznja. Dojke prestaju da budu prepunjene kao u prvoj nedelji – dve.

    Majka nikada ne oseca let down (refleks ispustanja mleka) ili taj refleks nije vise jak kao nekada. Vremenom ovo se moze desiti. Neke majke ne osecaju ispustanje mleka ali one mogu da nauce da prepoznaju efikasno sisanje tako sto ce pratiti ritam sisanja njihove bebe. Na pocetku podoja ritam je jak i brz da bi zatim presao u lagani ritam, par puta beba sisa pa proguta, napravi pauzu pa ponovo par puta povuce, proguta, pa pauza i tako u krug do kraja podoja.

    Beba je merena pre i posle podoja i receno joj je da beba nije dovoljno sisala. Merenje posisanog mleka pre i posle podoja se pokazalo neefikasnim. Moze se uzeti u obzir jedino ako se radi duze vreme. Cak i tada ovaj metod nje pouzdan. Bebe imaju svoj ritam kada i oliko ce sisati. ...

    Beba prihvata flasicu posle podoja. Vecina beba ce rado „piti“ iz flasice i kada im je stomak pun jer sve bebe vole da sisaju. Ovo nemora da znaci da je beba gladna.

    Majka moze da izmuze samo malo mleka. Izmlazane mleka je vestina koja se vremenom i praksom uci. Kolicina mleka koju majka izmuze nije pokazatelj stvarnog stanja (kolicine) u dojkama.
    Autor T.Miljkovic
  8. Ana22 se sviđa post u temi od Topaz u Jeste li roditelj kakav ste sebi obećali da ćete biti?   
    Dok sam bila trudna mucilo me je jedno pitanje DA LI CU BITI DOBRA MAJKA sa jos 1001 dodatnim pitanjem koje ide uz to ... Razmisljala sam o tome i odlucila da je najbolje da me vdi srce jer nikada ne znamo sta nam zivot nosi.

    Jedna recenica moga oca "bitan je kvalitet a ne kvantitet" (jer sam imala posao i bila u sred skolovanja i sa jos mnogo drugih obaveza) mi je promjenila stavove i misljenja. Ono vremena koje sam imala za nju, a trudila sam se maksimalno da to bude sto vise, bilo je (sada sa sigurnoscu mogu reci) i vise nego kvalitetno vrijeme i uspjela sam da odgojim jednu finu djevojcicu sa kojom se mnogo ponosim. Danas su mi ti neki stavovi jednostavno prerastli u stil zivota

    - nikada je nisam udarila. Bilo je momenata kada sam mislila da cu da izludim, kada nisam imala zivaca da joj objasnjavam "zasto se to ne smije ili zasto je to tako" ali nikada nisam dopustila sebi da joj kazem "... zato sto ja tako kazem". Udahnem duboko, izbrojim do 10 i sve joj objasnim.

    - razgovarale smo, igrale se skupa i mislim da sam uspjela da joj kroz te razgovore i igrice usadim neke moralne norme koje je sada cine dobrom djevojcicom. Sreca pa je radoznalo dijete koje voli da prica i zapitkuje na sta je uvijek dobijala odgovore.

    - svaki dan joj govorim i stavljam do znanja koliko je volim, koliko mi treba i koliko je ona cijeli moj zivot. To joj imponuje, cini je veselom i tjera da i ona sasvim jasno izrazava svoje emocije i kada je sretna i kada je tuzna. Danas ne moram da izvlacim iz nje sta se desava u toj maloj glavici, sama mi dodje i kaze ako joj nesto smeta ili ako je potistena.

    - trudim se da pred njom nemam tajni i da joj neke komlikovane situacije objasnim, naravno spustajuci se na nivo djeteta od 6 godina.

    - Spontano sam se trudila da joj budem i majka i otac i najbolji drug. Da je volim, da me voli, da budem njezna, da pricamo, da joj budem autoritet a da me se ne boji .... ZVUCI KOMLIKOVANO, ali nije .... samo treba srce da vodi i sve se moze

    U svakom slucaju, napravim milion gresaka i onda me to toliko jede, gore i od SAVJESTI ali priznam joj da sam pogrjesila i zamolim da mi oprosti ... DO SADA JE TA TAKTIKA PALILA a do kada ce, nemam pojma
  9. Ana22 se sviđa post u temi od Šećerlema u Skidanje kilograma posle porođaja   
    Čim sam počela da čitam pomislila sam Duško R. ! Lepo rečeno!
  10. Ana22 se sviđa post u temi u Otvaranje   
    prvo dete sam pocela obozavati i voleti istog momenta kada sam ga ugledala. onako lep, cupav... bilo je malo vise komplikacija sa njim, pa jos prvo dete, bila sam dosta u strahu..

    drugo dete, sve isto, s tim da je ljubav prema njemu drugacija u smislu sto sam opustenija, sto je porodjaj po bebu prosao lakse i, jednostavno vec sam jednom sve prosla.. mnogo sam "zaljubljena" u svoju decu i stvarno je tako od momenta kada sam ih ugledala..

    inace sam par dana pred porodjaje sanjala svoju decu i u momentu kad sam ih rodila bila su bas kao sto sam ih i sanjala..
  11. Ana22 se sviđa post u temi od NensiFancy u Sami sa dvoje dece   


    joj draga na tu temu bih mogla roman ispisati
    razlika izmedju mojih je 18mes, isto sam sama jadna zarobljena na 8spratu, u soliteru gde malo malo pa ne radi lift
    sta da ti kazem kada cele zime nisam ni jednom izasla napolje
    mm dosta radi, cesto je i na poslovnom putu, mama daleko, svekrva blizu al glave ne okrece za nama
    da je tesko jeste, fizicki psihicki, jos su moja deca super nismo imali nikakavih vecih problema tipa ljubomore starijeg deteta, grceve koji traju nocima...nista od toga
    veliku veliku podrsku i pomoc imam od muza kada je tu, kada nije ako imamo koji din viska platim zenu za pomoc, kad nema sama se snalazim
    tesko je prvih par meseci dok se ponovo uigrate kao tim, jedna prica je vas troje al da vidis koja je dinamika dana sa 4 u kuci.
    trebace ti gomila zivaca puno puno podrske i ljubavi od tm, da zajedno pregurate ..pa slobodno mogu reci da ja tek sad lakse disem posle 10mes
    meni bi mnogo znacilo da mi je sin primljen u jaslice, jer sa jednim detetom u kuci ja izlazim na kraj kao od sale, sve mogu da uradim i stignem
    al sa dvoje malih zahtevnih to je bilo malo teze
    iskreno dani su mi kao na pokretnoj traci
    ustajanje je do skoro bilo u 06h oboje pa onda trk ko ce prvi da jede koga prvog presvuci
    dok ja sredim bebu sin je vec pola frizidera izvadio polupace nesto ..glava me bolela od rana jutra
    kad kenjaju kao blizanci oboje u isto vreme...koliko puta sam se osecala da radim u fabrici go.. pelene pelene i samo pelene
    paonda sklanjaj igracke koje malecka moze da stavi u usta ..paznja i koncentarcija svakog dana mora da ti bude 100% a to tako zna da umori veruj
    pa onda uvece kupanje koje pocinje u 7h i traje do 10h , jedno pa drugo

    a sad je mnogo lakse
    sin je skinuo pelene, sam ide da pipi i kaki
    vec je veliki sam lepo jede, drzi kasiku viljusku ne prosipa pa nema nereda
    i ja sam usla u semu na vreme odreagujem za nesto pa manje stresa i nervoze
    uhodali su se oko popodnevnog spavanja oboje znaju da raspale i po 2.5-3h
    moja bebica ima 10mes, puze po celoj kuci igra se sa bratom od 2god 4mes, on je pazi dok ja odem u kuhinju kupatilo... da ne dira kablove i sl
    doslo je konacno i to lepo vreme pa smo dosta i napolju druga prica kad smo unutra lepo spavaju lepo jedu nasmejani i razigrani
    da mogu da biram opet bi ovako jer vredi svakog njihovog osmeha poljupca
    sin prvo sto uradi ujutru izvadi seki lazu iz usta, kaze joj "baci nana jazu" i poljubi je u kosicu...e tako meni pocinje svaki dan :wub: :wub: