Katarina I Vuk

Član
  • Broj odgovora

    9
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la Katarina I Vuk


  1. Prastaro sveslovensko, teoforno, zaštitno ime. Izvodi poreklo od staroslovenske osnove “volk” tj. “vuk” u staroslovenskom značenju “derikoža” ili “onaj koji rastrže u borbi”. U prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, nadevalo se detetu u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone “opasnih zveri”. Simboliše veliku hrabrost, brzinu i spretnost. U jednom katalogu iz srednjevekovne književnosti, svaki narod je vezan za neku životinju. Tu je Srbin označen kao Vuk. Njegov je mitski srodnik, predak, što bi moglo značiti da je vuk mitski predstavnik srpskog naroda. Vuk Karadžić u svom “Riječniku” naglašava zaštitni karakter ovog imena zapisujući: “Kad se kakvoj ženi ne dadu djeca, onda nadjene detetu ime Vuk, jer misle da im djecu vještice jedu, a na vuka da neće smjeti udariti”. Od ovog imena izvedena su imena Vuica, Vuja, Vujan, Vujica, Vujo, Vujoš, Vuka, Vukan, Vukac, Vukašin, Vukić, Vukica, Vuko, Vukoica, Vukoje, Vukojica, Vukota, Vukša, Vule, Vučelja, Vučeta, Vučina, Vučić i Vučko.

    Hvala ti puno :)


  2. Nama je prvi zubic izasao sa 6 meseci,posle pola meseca izwirio je i drugi zubic.Sad Vuk ima 8.5 meseci i jako ga svrbe zubici.. Samo ujeda i trlja desni na igracke... :)

    post-25155-1283336339_thumb.jpg


  3. Mi smo sa 6 meseci poceli polako a jedemo voce i povrce. Medjutim posto je slabo dobijao na kilazi poceli smo da jedemo i keksice i meso... Nadam se da ce se sad ugojiti...