Tanjaml

Član
  • Broj odgovora

    2
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana Tanjaml

  1. Tanjaml je dodao/la post u temi Porodilište "Višegradska" - Beograd   

    Part two od porodjaja

    I da se nastavim odmah potom (kolko da ne zaboravim na ovaj forum), moj drugi porodjaj se desio nakon 22 meseca od prvog.. Elem, pravilo nalaze da posle prvog ide i drugi carski ako je razlika izmedju porodjaja mala. Moj drugi carski je uslovio jos jedan faktor a to je kruuuupna sincina (4400 g - ljubi ga keva:).
    Cimnuh istu doktoricu na njen mob i ona se izuzetno ljubazno setila mene i zakazala mi dejt vec sutra dan na pregled kod nje na kliniku (to je bio moj 6 mesec trudnoce), napravile smo strategiju prijema na njeno odelenje uoci termina.. i sve isto kao prvi put. S tim da sam tada lezala cak 9 dana na pripremu, a sve to se oduzilo zbog guzve.. Konzilijum me probio za jedan dan od termina. A porodjaj se desio za Vidovdan 2009. U ime termina sam istolerisala Konzilijumsku odluku (posto je trebalo da bude po planu dva dana ranije).

    Preporuka sta treba raditi uoci operacije: duuugooo spavati, odmoriti se bas bas, popiti uvece za smirenje pilulu tipa bensedin (to daju med.sestre tamo)... Za razliku od prvog puta kada sam skroz odvaljena od umora i treme otisla na prvi rez, sada sam napravila skroz zaokret pa sam se naspavala do jutarnjeg klistinga (bude oko 4 h izjutra a i posle klistinga do poziva od doktorice za u salu.

    Nije da mi nije bilo sve jedno, naprotiv, dosta sam razmisljala o bolovima i kako ih prebroditi ovaj put, krenula sam spokojno na operativni, legla, i opet ista procedura... anestezija, porodjaj, budjenje..ali ovaj put znatno jednostavnije, laganije, svesnije, bezbolnije.. Prosto je neverovatno da covek istu stvar dozivi dva puta na razlicite nacine.. Nije mi bas jasno, mozda iskustvo cini svoje, ili cak doobra psihicka priprema, ali zakljucno drugi porodjaj je bio izuzetno superiorniji nego prvi..

    Pa i iz ove perspektive mogu da kazem, da su porodjaji - porodjaji, u vodi, na suvo, na operacionom, sa ili bez epidurala, svi su isti, u Visegradskoj, u Frontu il ili...bez obzira na bolna stanja ili ne, svi su ciljski da se rodi zivo i zdravo, pa sve ostalo ostaje u zaboravu

    Puno uspeha buducim porodiljama..
    Caos!
  2. Tanjaml je dodao/la post u temi Porodilište "Višegradska" - Beograd   

    Cao mame..
    mada me vise "ne" zanimaju pordodjaji, posto to obavih cak dva puta u roku od 22 meseca razlike, ali evo da podelim i ja s vama iskustva.

    U prvoj trudnoci na redovnom ultrazvuku u osmom mesecu mi je dr.Tatjana Dosev (ginek. sa gak visegrad.) konstatovala da je beba karlicno okrenuta i da ce morati carski. Na sveopste iznenadjenje moje a da ne kazem razocarenje doktorka je potvrdila da mora biti iskljucivo carski!!! A drugi faktor je bio i krupna beba. Rekla mi je da odaberem akusera za carski, i zakazala mi je prijem na svom odeljenju (ginekologija-endokrinogija - I sprat) 7 dana uoci termina porodjaja. Ja kao svaka prvoporodilja neobavestena, glupa i smorena od informacija sa panikom pocnem da se raspitujem kako i gde traziti doticnog akusera za porodjaj a sto je i moje zaaakonsko pravo !!!
    Prvo sam bila u tripu da carske rade dr.hirurzi , a onda dobijem prave informacije od blize rodjake koja je anesteziolog na klinici, da porodjaje carske rade zapravo ginekolozi! Toliko o mojoj bruci Apriori, ista mi je odgovorila na mnogo moje "zablude" i pomogla da izaberem doktora za porodjaj. U stvari, stvar je bio samo u jednom klasicnom pitanju doktorici koja mi je radila ultrazvuk: Dali ona sama radi rezove..
    Na prijemu sedam dana uoci termina, po dogovoru sam se javila na odeljenje spomenutoj ginekologici i pitala je ljubazno dali moze ona da radi rez, sto je naravno i prihvatila. Tretman njenog pacijenta na njenom odelenju je bio vrlo dobar.
    7 dosadnih dana sam lezala sa zenama koje su se smenjivale u sobi. Inace na tom odeljenju leze i zene koje odrzavaju trudnoce, zene koje se ginekoloski lece etc.. Priprema za carski je bila u smislu: merenja temperature, vadjenje krvi, krv.slike, merenja pritiska, dijeeteeeeeee . Konzilijum je odredio termin za salu bukvalno na sam termin.
    Tog jutra 17 sept.07 godinice, izjutra rano budjenje, klisting, tusiranje, odlazak u operacionu, tim predivnih plavusica (od moje akuserke, preko anesteziologice i anesteticarke) me sacekale i odradile posao tj.porodjajcic najlepse princezice :0

    A sto se tice konkretno carskog, ovako ide:
    udjes u salu, legnes gola na astal, stave ti maskicu, oduzmes se anestezijom (sve to traje par sekundi), (u medjuvremenu traje porodjaj), budis se iz sna, uzasan bol preko stomaka, dok ti zasivaju rez i mazu jodom, gusis se, jedva dolazis do daha, gutas pljuvacku i anesteziju, (mozda i osamare koji put , dolazis k sebi, sve te boli, teraju te da se prebacis sa stola na krevet sa tockovima.. nemozes to uraditi, onda te one prebacuju i (psuju us put ))) zato sto ne saradjujes. Voze te krevetom do lifta, osecas svaku plocicu na podu, svaki pokret, ulaz u lift, spustanje do prizemlja, gde te voze u sobu za intezivnu... pa onda ponovo te prebacuju takvu jadnu sa pokretnog kreveta na krevet.. onda te bockaju na sve strane, uminjuje ti postepeno bol. Nemozes se pokrenuti.. Na kraju dana moras ustati sa kreveta, da bi se prosetala do u sobu ili apartman (od 8 hiljade din dnevno). Ustajanje je jos strasnije, ali uz pomoc ljubaznih tetkica-sestrica uspes nekako, a onda se usredsredis da ne padnes, pa da ne prokrvaris..pa ..pa.... koma narednih 24h.. i tako prodje 5 dana od porodjaja, iz dana u dan ti je sve lakse, tusiras se kada ti samo dodje da mooorass, ali moras da zastitis ranu od vode, prvih tri dana). Babice od sutra dan donose ti najludje i najlepse cedo:) pet puta dnevno na podoj ili na mazenje (ako nemas mleka za pocetak)... to su sada specijalni momenti (kada places zajedno sa bebom sto nemozes da je podrzis tih pola sata kako treba, zato sto si zapravo jedna kukavica koja je do juce bila necija razmazena kci ... postporodjajni haos se to zove

    prodje pet dana, dodjes kuci, prodje jos par dana mirovanja od bolova i ostalog, i onda te spopadne manija: a kolica, a lepo vreme, a setnja, a pelene, a najlepse benke za bebu, a delta city...ocu setam sa mojom beboooom:) Naravucenije, od bola osta samo deset dana pamcenja, sve se polako sanira, boli nije da ne, ali... u ime najlepseg cheda na svetu, i vredi se pomuciti

    to je first part od porodjaja...
    to be continued ...