coca

Član
  • Broj odgovora

    5
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici coca

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0
  • Yahoo malimis76@yahoo.com

Informacije o profilu

  • Pol ženski

Aktivnosti člana/članice coca

  1. coca je dodao/la post u temi Štitna žlezda kod beba   

    Na ovom forumu pod 'Zdravlje' ima tema Hypotireoza subclinica. Ja sam pisala o nasem 'problemu' prije 4 godine. Mozda kod vas nije to u pitanju, ali nije lose da se informisete. Danas je nas decak od 5 godina sasvim zdrav. Nikada nije bio na terapiji, ne ide vise na kontrole. Ako vam bude nesto nejasno, slobodno pisite I pitajte, praticu temu.
  2. coca je dodao/la post u temi Hipotireoza subklinika   

    Mama 'opa cupa', mozes li molim te da nam napises koliki je bio nivo tsh i fT4 kod tvoje bebe prije terapije i na kom nivou ih sada odrzavaju lijekom?
    Nama je zadnji nalaz pokazao tsh 4,9 i fT4 16. Dr je to ocijenila kao uredan nalaz i nije bebu stavila na terapiju.
    Hvala!
  3. coca je dodao/la post u temi Hipotireoza subklinika   

    Ja sam mama djecaka od 3,5 mjeseca. Nas su takodje 20ak dana posle porodjaja zvali da dobnesemo bebu u bolnicu radi kontrole TSH. Na prvom tesu, koji se radi treci dan po rodjenju, nasa beba je imala TSH 11,8 jedinica. Rezultat ponovljenog testa nismo dobili, ali smo upuceni kod djecijeg endokrinologa.
    Od tada smo redovno isli na kontrole, vadjenje krvi (iz rucice, sto meni svaki put slomi srce). Pratimo vrijednosti hormona TSH, fT4 i ponekad T4. TSH se postepeno smanjivao i na zadnjoj kontroli je bio 5,12, sto je za bebe normalno (za odrasle bi bilo poviseno). fT4 je obicno 14 ili 15, a jednom je bio 17.
    Nasa doktorica ( mi smo iz Banjaluke) svaki put spomene terapiju hormonima, ali nikada je nije ukljucila. Naime, stvar je vrlo zbunjujuca. nasa dr tvrdi da je nasoj bebi niska vrijednost fT4 i da bi trebala biti oko 18 ili cak 20. Ali terapija se uvodi samo na osnovu TSH, a ne na osnovu fT4...
    Posto mi je sve to bilo nejasno, ja sam kontaktirala dr na Institutu za majku i dete u BG . Zena mi je ljubazno odgovorila da bi oni to smatrali tzv. tranzitornom hipotireotroponemijom i da vise nebi ni pratili dijete. Naime, kod nekih beba se sporije uspostavlja ta povratna veza izmedju hipofize i stitnjace itd. To nije bolest, samo prolazno stanje.
    Ono sto mene ljuti je to sto mi je dr iz BG rekla da je TSH bio samo blago povisen, a da je fT4 uvijek i bio normalan, a nasa dr tvrdi da je ft4 prenizak!!!
    Inace, beba s enormalno razvija, odlicno jede, raste i nema nikakvih simptoma.
    Simptomi bi trebali biti: zatvor, uspavanost, problemi sa gutanjem, rascjep nepca, plazenje jezika i sl. A sve se to kao primjeti tek sa tri, cetiri mjeseca starosti bebe. Ne treba ni da spominjem koliko sam opterecena ovom situacijom. Posmatram svoju bebu i umrem od straha kada mislim da sam 'nesto' primjetila. A koja beba ne plazi jezik i ponekada se ne uspava?! Dakle mame, razumijem vas!
    Dr iz BG mi je rekla doslovno "Vasa beba je zdrava. Opustite se i uzivajte u njoj!'.
    Nadam se da ce i sa vasim bebama biti sve u redu!
    Sutra idemo ponovo na vadjenje krvi

  4. coca je dodao/la post u temi Kako ste saznale da ste trudne   

    Mi smo par mjeseci pokusavali da zatrudnimo. Koristila sam Maybe Baby mikroskopcic za pracenje ovulacije, uspjesno! Posto sam oduvijek imala nesto duze i neredovne cikluse, nisam vjerovala da cu tako brzo ostati u drugom stanju. Prvi simptomi su bili identicni PMSu, samo malo izrazeniji. Dakle bol u donjem dijelu stomaka, bolne grudi, izrazena emotivnost, nadutost stomaka itd. Nakon sto ni u ocekivano vrijeme nisam dobila uradila sam kucni test - negativan, pa nakon sedam dana jos jedan - opet negativan. Ja sam vec pocela da ocajavam, ali muzic mi je odmah rekao da sam vjerovatno suvise rano uradila test i da on ipak vjeruje da sam trudna. I tako je i bilo Nakon dvije sedmice uradim ponovo test i konacno ugledam dvije crtice!!! Sada ulazim u 7. mjesec i ocekujemo naseg prvog bebca!
    Tate ih osjete
  5. coca je dodao/la post u temi Nizak krvni pritisak   

    Pozdrav mamama,

    ja sam sada u 24. nedjelji trudnoce i od pocetka imam nizi krvni pritisak, mada zna da varira. I prije trudnoce sam imala pritisak oko 110/70. Na pocetku trudnoce sam imala mucnine i osjecala sam se iscrpljeno. Tada sam imala pritisak 95/60 ili 100/70... Moja doktorica se svaki put tome obraduje Samo da nije visok
    Vise tecnosti, manje briga!

    Pozdrav svima!