larezikopu

Član
  • Broj odgovora

    3
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici larezikopu

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Informacije o profilu

  • Lokacija Zemun

Ko je posetio ovaj profil?


pregleda profila

Aktivnosti člana/članice larezikopu

  1. larezikopu je dodao/la post u temi Sve o vantelesnoj oplodnji   

    prvi put pišem na forumu..
    nakon dve neuspešne inseminacije, dr mi je zakazala skidanje mioma i rekla da posle idemo na vantelesnu oplodnju..
    da li neko zna koji period mora da prođe ili se na VTO može ići već sledeći mesec nakon miomektomije???
  2. larezikopu je dodao/la post u temi Klinike za VTO u Srbiji   

    "BLIC" SAZNAJE:
    Vantelesna oplodnja samo na državnim klinikama

    S. Todorović | 29. 07. 2011. - 02:02h | Foto: G. Srdanov | Komentara: 33
    BEOGRAD - Parovi koji idu na vantelesnu oplodnju o trošku države ubuduće ovu proceduru više neće moći da obavljaju u privatnim ustanovama, saznaje „Blic”. Ugovor koji su šest privatnih klinika imale sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje istekao je, a novi se za sada neće potpisivati, jer nadležni smatraju da u ovom trenutku „ima dovoljno kapaciteta za obavljanje ovih procedura u državnim klinikama”.


    Odluka RZZO izaziva strah od ponovnog stvaranja lista čekanja
    - Sada nismo u mogućnosti da raspišemo novi tender, jer se ispostavilo da državne bolnice mogu da urade sve potrebne vantelesne oplodnje. Nedavno smo im poslali dopise da se izjasne koliko intervencija mogu da urade. Godišnje u njima može da se obavi 1.320 vantelesnih oplodnji, što u potpunosti zadovoljava trenutne potrebe. Zbog toga nemamo pravo da ponovo šaljemo pacijente kod privatnika. S druge strane, napravićemo i uštede, jer je cena vantelesnih oplodnji koje smo plaćali privatnicima malo veća u odnosu na državne bolnice - kaže za „Blic” dr Zoran Jovanović iz RZZO.

    U RZZO ipak ne odbacuju mogućnost da se ugovor sa privatnicima nikada više neće obnoviti.

    Vantelesna oplodnja mogla je da se radi u šest privatnih klinika još od 2008. Za kratko vreme liste čekanja su smanjene, da bi na kraju one potpuno nestale. Bračnim parovima ponuđena je i šansa za dve besplatne oplodnje, a ženama do 40. godine starosti da uđu u proceduru.

    Ova izmena sada rađa strah da će se ponovo stvoriti liste čekanja. Jedan od motiva za ukidanje može ležati i u sukobu interesa, jer su svi lekari koji obavljaju vantelesnu oplodnju u državnim ustanovama paralelno to radili i u privatnim koje su imale ugovor sa Fondom. Tako je na primer, dr Aleksandar Ljubić iz GAK „Višegradska” radio i u ginekološkoj bolnici „Jevremova”.

    Vlasnik Specijalističke bolnice „Intermedikus bis” je supruga dr Nebojše Radunovića, nekadašnjeg direktora GAK „Višegradska”, dok je dr Vesna Kopitović iz Instituta za ginekologiju Novi Sad radila u privatnoj bolnici „Genesis”. I dr Elijana Garalejić iz GAK “Narodni front” vantelesne oplodnje je obavljala i u privatnom „OB Medical centru”. Jedino specijalne bolnice „Beograd” u Jovanovoj i „Ivanović” nisu imale nikakvih dodirnih tačaka sa državnim bolnicama.
  3. larezikopu je dodao/la tema Vantelesna oplodnja   

    prvo miomektomija, pa VTO
    prvi put pišem na forumu..
    nakon dve neuspešne inseminacije, dr mi je zakazala skidanje mioma i rekla da posle idemo na vantelesnu oplodnju..
    da li neko zna koji period mora da prođe ili se na VTO može ići već sledeći mesec nakon miomektomije???
    • odgovor
    • pregleda