SaskaS

Član
 • Broj odgovora

  28
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


Sve od člana SaskaS

 1. SaskaS je dodao/la post u temi Predlozi za poklone   

  od ovih ponuđenih iz podnaslova, mogu da kažem NE NIKAKO nešto za bebu ili nešto za kuću. Pošto je njoj rođendan, onda treba kupiti nešto baš njoj, bilo šta, ako ne znaš njen ukus što se tiče garderobe ili knjiga, onda možda neka kozmetika, kupke, mleka za telo i sl, ti kod žena teško može da se omaši, uglavnom sve to vole.
 2. SaskaS je dodao/la post u temi Da li ste vozile automobil u trudnoći?   

  ja se vezujem uvek i baš mi je nelogično da trudnice ne smeju da se vezuju. Šta ako dođe do sudara, direktno stomakom udaraš u volan.

  Promenila sam samo način vezivanja, jer onaj deo što ide preko kukova, stavim ispod stomaka, ako se zategne, da se ne zategne preko stamaka.
 3. SaskaS je dodao/la post u temi Roditeljski dodatak   

  na ovoj stranici imaš objašnjeno sve oko dokumenata i nadoknada, nadam se da ćeš uspeti da nađeš šta tražiš
 4. SaskaS je dodao/la post u temi Trudnice posle 35-te godine   

  @Lutkice, ne sekiraj se, nego promeni tog dr, ako ikako možeš. Ne treba ti takva vrsta nerviranja u životu.
  Ja imam 39 g, i niko mi nije rekao ništa u tom smislu ni privatno, a kamoli kod doktora.

 5. SaskaS je dodao/la post u temi Carski rez – nužnost ili trend?   

  kod nas se taj savršen i prirodan proces vrlo često poremeti rutinskom indukcijom, koja ume prilično da promeni tok događaja
 6. SaskaS je dodao/la post u temi Da li ste vozile automobil u trudnoći?   


  joj, ja isto tako komentarisem kad vozim, skroz druga osoba
 7. SaskaS je dodao/la post u temi Da li ste vozile automobil u trudnoći?   

  ja vozim još uvek. Imam dvoje dece koje stalno negde treba voziti, tako da, čak i da neću, morala bih. A i veliko je olakšanje kad ne moram da idem prevozom na posao. Da moram da koristim GSP, preko pola grada, verovatno bih se već odlučila na bolovanje.
 8. SaskaS je dodao/la post u temi Trudnice posle 35-te godine   


  U vezi amnio, ja sam je radila u ovoj trudnoći u 18+3, 10. feb, znači pre oko mesec i po dana. Ovako, dođeeš isped ordinacije u kojoj se radi UZ, prozovu te i legneš na sto. Prvo lekar pregleda bebu, određuje položaj posteljice (za ovaj zahvat je bolje da je posteljica na zadnjem zidu, jer onda ne mora da prolazi iglom kroz nju), govori sestri one uobičajene podatke o veličini bebe i onda uzme špric sa iglom. Sestra steriliše mesto gde joj lekar pokaže da će da ubode i onda ubode i polako izvlači plodovu vodu. To sve traje 1-2 min i ne boli, ama baš ništa. Posle toga, ustaneš, obučeš se i ideš kući. Ja sam radila u Višegradskoj, pa je sestra dala špric MM-u da nosi u Palmotićevu u Institut za mentalno zdravlje, jer oni rade analizu plodove vode.
  Rezultati su bili posle tačno tri nedelje.
  E sad, ja sam se, i pored toga što sam znala teoretski sve ovo što ti sada pišem, toliko uplašila, da jedno 10 noći pre amnio nisam spavala kako treba, budila se pred zoru, pa ne mogu opet da zaspim. Užas. Kad su me prozvali, noge su mi se odsekle. Popila sam jedan bensedin od 2 mg prethodne večeri, mada nemam običaj da pijem lekove za smirenje.
  Čim je sve prošlo, smirila sam se, i naravno odmah rekla Pa zar sam se ja OVOGA plašila? .
  Kad sam došla kući, legla sam u krevet i tako ležeći (pretežno) bila 3 dana. Posle toga sve normalno.
  Da, ja sam još morala da primim injekciju Rhogam-a, jer sam Rh- .

 9. SaskaS je dodao/la post u temi Isplata (refundiranje) porodiljskog bolovanja   

  Još uvek radim, pa ne znam kako će biti ovog puta, ali prethodna dva puta su kod mene u firmi bili više nego korektni.
  Radim u velikoj državnoj firmi, jedina razlika mi je bila što nisam dobijala isplate 2x mesečno, kao kad radim, nego jednom, ali nikakvih kašnjenja nije bilo. Oni su meni uplaćivali kad i ostalim zaposlenima, a posle bi refundirali od socijalnog.
  Nadam se da će tako biti i ovog puta.

  Ja ću raditi još jedno mesec-mesec i po, posle toga ću koristiti GO za ovu godinu i nakon toga mi taman dolazi vreme za porodiljsko odsustvo (28 dana pre termina).


 10. SaskaS je dodao/la post u temi Bolje je poroditi se u 7. ili 8. mesecu??   

  a da ti malo oladis i krenes pozitivnije da razmisljas . to sto mislis da materica nema gde vise, videces da ima i te kako. svaki dan proveden u materici je dragocen i naravno da ce lekari pokusati da sprece prevremeni porodjaj ukoliko krene.
 11. SaskaS je dodao/la post u temi Visok pritisak - carski?   

  A koliki ti je pritisak sa lekovima?
  Meni je u drugoj trudnoći bio povišen pritisak, ali sam ga regulisala lekovima, i pod lekovima nikad nije bio povišen. Porodila sam se prirodno, niko reč nije rekao o carskom. I posle porođaja treba neko vreme piti lekove, jer si i u tom periodu u opasnosti od eklapmsije.
  I sad su mi odmah, čim su izmerili 140/90 dali lekove, i opet kad sam pod lekovima, pritisak mi je ok.
 12. SaskaS je dodao/la post u temi Da li ste radile tokom trudnoće?   

  Ja još uvek radim iz više razloga. Prvi, zato što znam da sam nikakav karakter, i da bih se na bolovanju jako ulenjila i ugojila, kao što sam već dva puta na porodiljskim bolovanjima. Drugi, prija mi da budem sa ljudima, jer kad sam na bolovanju srećem samo komšije iz zgrade, a oni baš i nisu neko društvo za poželeti. Treće, fizički mi je lakše da radim, jer radim sedeći posao, nego da sam kod kuće i da stalno imam neke fizičke poslove, tipa usisavanje, kuvanje, brisanje prašine, pranje prozora. Mislim, to radim i ovako, ali ipak kad si kući, svašta ti padne na pamet, pa radiš i ono što realno ne bi inače.
  I tako, radim, i radiću još neko vreme, ako sve bude ok, jer mi trenutno stvarno ne predstavlja problem.

 13. SaskaS je dodao/la post u temi Amniocenteza   

  ne znam Jano, čini mi se da prestrogo sudiš. ja sam ovaj put išla i ne znam šta bih uradila da su mi rekli da mi je dete bolesno od bolesti kojoj nema leka. Osudila bih i moje dvoje starije dece i sebe i celu porodicu, a na kraju krajeva i samo (ne daj Bože) neizlečivo bolesno dete na poprilično bedan život, pogotovu u Srbiji. ali oko toga ne vredi raspravljati, čovek ne zna šta mu valja činiti dok se ne nađe u situaciji da odlučuje.
 14. SaskaS je dodao/la post u temi !!! S.O.S.   

  ako je u radno vreme DZ idemo tamo, DZ dežuraju vikendom, osim ako procenim da je stvar ozbiljna i da će me svakako poslati u bolnicu. Onda ili Tiršova (parnim) ili Institut (neparnim datumima).
 15. SaskaS je dodao/la post u temi Amniocenteza   

  strašno Dijana, baš mi je žao
 16. SaskaS je dodao/la post u temi Koliko dece???   


  eh, tako sam i ja govorila do skora, ali nas ovaj mali prevari , tako da ćemo imate troje i onda je stvarno dosta

 17. SaskaS je dodao/la post u temi Šta ako ?   

  Smanjiti mogućnost od trudnoće je potpuno različito od zaštititi od trudnoće. Kako objasniti da žene uz dojenje dobiju menstruaciju neke posle 2 meseca, neke posle 4 meseca, neke posle godinu dana. A otprilike dve nedelje PRE prve menstruacije je ovulacija, odnosno mogućnost da zatrudniš, a i ne znaš. Posle prvog porođaja sam dobila menstruaciju posle godinu dana, a posle drugog porođaja, posle 7 meseci. Oba deteta dojena do godine.
  zato kažem da neko kao lekar NE SME tako nešto da savetuje pacijentu, bez obzira koliko mala verovatnoća bila.
 18. SaskaS je dodao/la post u temi Šta ako ?   

  @Phoenix, žao mi je što vam se to desilo, a tog lekara koji ti je rekao da je dojenje kontracepcija bih ja poslala nazad u školu. Pa svaka prosečno informisana žena zna da to nije tačno. Menjaj ga pod hitno, kako da mu onda veruješ za druge stvari.
 19. SaskaS je dodao/la post u temi Porodilište ''Dr Dragiša Mišović'' - Beograd   

  to porodilište ima valjda svega 12 kreveta za porođaj, pa ako su svi zauzeti, nemaš gde ni da se porodiš. ali čula sam da je u tom slučaju potrebno da tvoja "veza" pozove i krevet se nekako stvori. verovatno čuvaju poneki za ovakve slučajeve, nažalost, kao i za većinu drugih stvari
 20. SaskaS je dodao/la post u temi Ljubomora starijeg deteta   

  uf, ne znam, a ne vidim ni tikere da znam koliko je mlađem detetu sada.
  Moj sin je imao 4 g kad se ćerka rodila i nije nešto bio ljubomoran, a i ja sam se stvarno trudila da ih nikad ni po čemu ne razdvajam. Ako bih njoj nešto kupila, obično bih kupila i njemu, nešto drugo naravno, interesuju ih različite stvari.
  Lezite svi zajedno, mazite se, moji i sada, ovako veliki se guraju ko će da legne pored mene, a ja ih zezam kako će da leže kad se rodi beba.

  I sad, npr, kad im spremam večeru, obavezno (refleksno) pogledaju u tanjir onog drugog, da nije slučajno dobio više , ali su generalno vrlo složni.

  Doći će to na svoje mesto, samo treba vremena.
 21. SaskaS je dodao/la post u temi Amniocenteza   

  nisam ni ja ležala dve nedelje, ali nisam imala baš nikakvu reakciju na amnio. Više sam odmarala iz straha, da nešto ne krene loše. Radila sam amnio u sredu ujutru i onda ležala sredu, četvrtak i petak, a za vikend već normalno šetala.

  uzela sam za svaki slučaj desetak dana odmora sa posla i to je to. 22. SaskaS je dodao/la post u temi Da li ste radile tokom trudnoće?   

  U prvoj trudnoći sam radila dok nisam ušla u sedmi mesec, u drugoj sam u petom mesecu malo prokrvarila, pa su me poslali na bolovanje, a u ovoj još radim i ušla sam u šesti mesec pre neki dan. U odnosu na prve dve trudnoće, imam mnogo bolje uslove, idem svojim autom na posao, ranije sam išla gradskim prevozom, sedim u kancelariji sa još dvoje kolega, udobna stolica. Imam dosta posla, ali navikla sam za sve ove godine i nije mi teško.
  Planirala sam, ako Bog da, da bude sve ok, da radim do ulaska u osmi (još mesec i po dana), pa da uzmem godišnji, pa na porodiljsko mesec dana pred porođaj.
 23. SaskaS je dodao/la post u temi Trudnice posle 35-te godine   

  taman sam htela da kažem da sam najstarija , kad javi se babac

  imam 39, u julu treba da rodim treće, za sad je sve ok.
  pošto nisam planirala ovu trudnoću, posle početnog šoka sam odlučila da se opustim, da ne paničim i da gledam da prođem što je moguće lakše i bez stresova. za sad mi to uspeva, ali imam još skoro puna 4 meseca, pa ćemo videti...

  radila sam amnio i sve je ok
 24. SaskaS je dodao/la post u temi Ćaskanje trudnica   

  zdravo svima, ja sam se danas priključila, inače sam u 24 nedelji. Imam sina od 12g i ćerku od skoro 8g. Ova trudnoća nije bila baš planirana, ali smo mm i ja zajednički odlučili da imamo još jedno dete . Sad mi je drago što smo tako odlučili. Čekamo još jednog dečaka, mada je moja ćerka navijala za sestru
 25. SaskaS je dodao/la post u temi Amniocenteza   

  super, ljubičice, uvek se obradujem kad čujem lepe vesti

  ja sam, takođe radila amnio, zbog svojih godina (39). Ovo mi je treća trudnoća, u prve dve je nisam radila. Mogu da kažem da sam se jako uplašila, 10-tak dana pre intervencije sam se budila svake noći pred zoru i nisam mogla da spavam, ali kad je konačno prošlo shvatila sam da sam se plašila bez razloga. Plodova voda mi je izvađena u Višegradskoj, zahvat je trajao 2-3 minuta, potpuno bezbolno, mm je bio ispred, dobio je špric da ga nosi u Palmotićevu, ja sam za to vreme sačekala da primim Rhogam jer sam Rh -. Posle sam otišla kući, mirovala 2-3 dana i kasnije sve po starom. Posle tačno tri nedelje smo dobili rezultate da je sve ok i da ćemo dobiti još jednog dečaka.
  Imamo sina od 12g i ćerku od skoro 8g.