duck

Član
 • Broj odgovora

  24
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


Sve od člana duck

 1. duck je dodao/la post u temi Porodilište "Gradska bolnica Zvezdara" - Beograd   

  Pozdrav AngelQueen,
  Obe trudnoće sam vodila kod nje, i oba puta mi je, naravno, bila na porođaju...
  Reći ću ti samo da je fantastična.
  Za nju i dr. Bojovića sve najbolje, mada u Gratskoj nekako ne moš da omaneš sa lekarom ko god da te primi.
  Dr Stojanović vodi trudnoću do kraja, čeka i po nekoliko dana ako prođe termin da porođaj počne prirodno, pa onda indukcijom samo ubrza
  Na momenta je možda malo pre glasna, ali kada treba da se gura, meni je i trebao neko ko će da vikne, i iz panike me vrati u realnost. Ne volim cico, kuco, draga...ako me razumeš, malo zakomplikovah rečenicu.
  U svakom slučaju, u dobrim si rukama, a ako imaš pitanja, možeš i poruku da mi pošalješ.
  Pozdrav
 2. duck je dodao/la post u temi Porodilište "Gradska bolnica Zvezdara" - Beograd   

  Draga Trudi, nadam se da nisam zakasnila i da se još uvek pakuješ...prvo da te pitam kako podnosiš vrućinu, jel ti polako svega dosta.
  Vidim došlo vreme da i ti pakuješ koferče,
  Vesna i Kikiriki su ti zaista sve lepo objasnile šta i kada poneti-doneti...Šta da dodam...
  Za prvi put ponesi samo što tebi treba, jer tu torbu nosiš sa sobom u porodilište ( pa da ne bude previše stvari i kesa)
  Pored svega što su ti devojke rekle da spakuješ ponesi još i Octanisept za negu rane od epiziotomije ( prsni slobodno posle svake nužde da se rana ne inficira) i ponesi Bioclin-Balm Balzam za pripremu bradavica za dojenje i prevenciju ragada, odlična kreme, a beba može slobodno da sisa ne škodi joj, na biljnoj je bazi.
  Sve ostalo što ti treba za bebišona neka ti posle porođaja donesu tvoji, a šta će to biti zavisi prvenstveno od odeljenja koje izabereš.

  Ako si na babyf. ( ja bila posle prve trudnoće) trebaće ti paket pelena, vlažne, pavlović, sav pribor za neku bebinih čula i obradu pupka imaju u bolnici i donosi sestra svaki dan. što se tiče poseta, one su dozvoljene, svaki dan u trpezariji na odeljenju, može da ti dođe ko god hoće, beba je za to vreme kod sestara, pa je donesu do trpezarije na prezentovanje kada ih pozoveš.

  Ako izabereš obično odeljenje, ( bila posle druge trudnoće) treba da doneseš samo mali paket pelena, ovde su posete zabranjene, bebišon se pokazuje kroz staklo, a sve što ti treba poseta ostavlja na prijemnom šalteru pa to na odeljenje donosi sestra.
  I još jedna stvar,( ne znam da li si čula, pa da se ne iznenadiš) po novim standardima svetske zdravstvene organizacije, bebe se ne kupaju prvih 14. dana tako da će možda još jedan paket vlažnih dobro doći.
  Veliki pozdrav i srećno, pa kucaj kako je sve prošlo. )))

 3. duck je dodao/la post u temi Epidural u porodilistu Dragiša Misović (Beograd)   

  Hej, Mmmoj, nađoh te...
  U potpunoj gužvi prethodnih meseci nisam stigla više da ti pišem na temu o trombocitima... IZVINI!!!!
  Čitam, spremaš se polako, porodilište si izabrala...nadam se da si ok, da se problem sa trombocitima sredio.
  Za ranu ( verovatno si mislila od epiziotomije ) najbolje je da poneseš Octenisept, sa njim možeš da isprskaš i bradavice ukoliko ti se pojave ragade.
  Veliki pozdrav i srećno
 4. duck je dodao/la post u temi Grčka   

  Dobro jutro,
  Suncice, nikakav problem, nadam se da ćes naći neko lepo ušuškano mesto za tebe i porodicu hvala na željama, pa po povratku pišem utiske iz prve ruke, možda ti pomognu.
  Aurora, mesto je tačno 110km udaljeno od Soluna, Iako blesavo zvuči, na Sitoniju se stiže za isto vreme kao na Kasandru. Geografski je dalje, ali se produžava boljim putem od mesta Nea Moudania gde je skretanje za Prvi prst halkidikija. Pogledaj sajtove koje sam postavila u predhodnom kucanju, možda ti pomognu.
 5. duck je dodao/la post u temi Grčka   

  Dobar dan svima,
  mi u subotu krećemo za Sitoniju ( to nije mesto, već srednji prst Halkidikija), a u mesto Nikiti. Nadam se dobrom putu, zdravlju i provodu. Možda na prvom mestu zdravlju jer smo predhodnih godina imali pehove, a sada smo i brojniji sa jednim članom koji je tek prohodao
  Naši kumovi su sa klincima letovali godinama tamo pa po njihovoj preporuci i idemo . Oni su oduševljeni, situacija je slična kao na Kasandri, što se tiče usluge, cene , mora... samo ima mnogo manje gužve i onog osećaja kao da si na Adi u Beogradu.
  A glavna premija je preko 60 peščanih plaža i mogućnost da se celo poluostrvo obiđe za sat vremena.
  Suncicie D. Na internet strani www.sitonijanadlanu.com možeš da saznaš sve što te interesuje, a za sve koji idu u druge delove Grčke www.grckainfo.com, odličan sajt gde možete videti sve od puta, mesta, cene, ponude, vremenska prognoza, važni telefoni...
  Pozdrav svima
 6. duck je dodao/la post u temi Analiza krvi u trudnoći   

  Draga Mmmoj, javi mi obavezno, nadam se rezultatima preko 158
  I samo polako, nastavi kao do sada sa vitaminima i mislim da će sve biti ok.
  Kucamo se
 7. duck je dodao/la post u temi Epiduralna anestezija   

  Ovo stvarno prvi put čujem?!?!
  Potpuno je nemoguće, i na nivou je priče da osećaš sve ubode u ruku od vađenja krvi.
  Takav opis bola koji pri tom traje godinama je moguć samo ako postoji neki deformitet kičme ili neko oboljenje ( diskus, slabost mišića...)
  Epidural se daje preko katetera širine igle, pošto njegovom postavljanju predhodi primena lokalnog anestetika ne osećaš ništa više od uboda kao da vadiš krv i to je to...za 10-15 min prestaju bolovi.
  Na ubodnom mestu katetera ostaje mala krastica( barem je kod mene teko bilo dva puta) koja svrbi par dana, pa na kraju kao i svaka krasta koja zarasta.
  Moguće je i da okolo uboda koža bude malo modra, kao masnica koja posle požuti.

  Ako je neko zaista ima drugih problema posle epidurala neka piše, jer ja do sada za to nisam čula.
  Eto Biksna nadam se da sam pomogla
 8. duck je dodao/la post u temi Analiza krvi u trudnoći   

  Draga Mmmoj, evo i mene sa nekim novim informacijama.
  Nisam te zaboravila
  Prvo ono što je najbolja vest je da ti se trombociti približavaju donjoj granici normale, i da sve što radiš ( multivitamini i vit c ) je za sada najbolji lek. A i već si bila kod hematologa sa kojim si se konsultovala, i nije te isprepadao.
  Trombociti ili kako piše na nalazima PLT su od 158-430x10 na 9( postoje mala odstupanja u zavisnosti gde si radila analize).
  Tvoji rezultati su zaista još uvek dobri, i ne kaže se da je to trombocitopenija sve dok ne padnu ispod 100.
  U trudnoći do nižih vrednosti trombocita dolazi najčešće zbog nekoliko razloga
  -Pad imuniteta
  -Pojačano zadržavanje vode u organizmu ( pa imaš otoke) zbog čega se i krv razređuje
  Ova dva razloga se smatraju normalnim i očekuje se normalizacija vrednosti kako trudnoća odmiče

  Oni rezlozi koji mogu biti patološki ali se leče samo da se postavi dijagnoza su
  -Poremećaj rada jetre treba uraditi biohemijsku laboratoriju krvi-hepatogram ( tu spadaju transaminaze krvi:AST,ALT,bilirubin...)
  -Poremećaj koagulacije krvi pa se rade biohemijske analize krvi koje se zovu koagulogram ( tu spada: vreme koagulacije, vreme krvarenja, faktori koagulacije, Pt,Ptt, fibrinogen...)
  -I neke infektivne bolesti kao što su:toxoplazmoza, citomegalovirusi, rubeolla, HPV.... Onda se radi analiza -test TORCH

  E sad ovako, pošto si verovatno već na početku trudnoće redila neke analize da eliminišeš ove infektivne probleme to verovatno nije uzrok.
  Ako nisi žuta, nije problem jetra, i ako nemaš sitna tačkasta krvarenja po koži i sluzokoži( najčešće usna duplja) onda nije i ovo treće.

  Da bi bila sigurna i mirna ponovi analize krvi, krvnu sliku i biohemiju.
  I sada ono najbitnije sa početka, nemoj brinuti, nalazi idu na bolje, preduzela si sve mere što bi rekli po peesu.

  Valjda ti je ovo pomoglo, nadam se da te nisam isprepadala, podataka je mnogo ali da ponovim ti NEMAŠ TROMBOCITOPENIJU.
  Hajde kucaj šta se dešava dalje
  Pozdrav
 9. duck je dodao/la post u temi Epiduralna anestezija   

  Ne mogu a da ne kažem i ja koju na temu epidurala za "mamine maze",jer evo i ja sam jedna od njih ( i to dva puta, priznajem)

  U našoj zemlji očito i dalje vlada mišljenje da žena mora da oseti bolove,kontakcije, napone, sve prisutnu patnju....zaista ko da smo u srednjem veku. Aj što to misle muškarci ( jer i oni se muče u vojsci) i stara majke...ali što i žene- mi super žene 21.veka.
  Super smo ukomponovale posao, kuću, prijatelje, po neki hobi...pa što onda još uvek ta zatucana ideja o bolu na porođaju ako ne mora.
  Drugo su komlikacije, pa ne može, brz porođaj, pa ne stigne(zavidim ti Bebo_dimic

  Verovatno su prisutna dva problema:
  -Padaš na priče kako ti bodu kičmu pa ćeš ostati nepokretan...bla,bla i sve što ide uz
  -i kako nećeš ništa osećati, pa nećeš samim tim ni moći da izguraš bebu.
  Hajde malo da se uhvatimo knjiga, i interneta pa pročitamo koji red.
  A da ne pričam da svako porodilište organizuje pripremnu nastavu za trudnice gde možete da saznate sve o epiduralu i upoznate anesteziologa.
  U svetu se u porodilištima daje epi, zaista kao da vedite zup, to je rutinska stvar. Nema bola-lakše sarađuješ sa lekarom i babiom-brže se porodiš.
  Pa svi zadovoljni, a ti lepa i rumena u licu držiš svog bebca.

  Ali izgleda da će ovo ipak ostati problem kod nas još nekovreme, jer više ima onih protiv nego za. To je i razlog što po porodilištima fali anesteziologa.
  Pozdrav svim damama


  Stashice, za koje si se porodilište odlučila, kako idu pripreme pozz

 10. duck je dodao/la post u temi Analiza krvi u trudnoći   

  Draga Mmmoj, pa i Macki,
  Pošto sam zdravstveni radnik, dosta sam čitala, učila i radila na bolničkim odeljenjima gde je bilo sličnih problema, pa vam možda mogu malo pomoći.
  Stanje sniženih trombocita se zove Trombocitopenija.
  Ono što ne znam, nije napisala nijedna od vas, da li ste ranije imale problema sa ovim ili je to posledica trudnoće da tako kažem. Bebišoni su mali paraziti i oni uzmu šta im treba, a mamu obično ostave sa anemijom, nižim gvožđem i trombocitima.
  Stavite sada brigu o porođaju na stranu, važno je da se utvrdi uzrok trombocitopenije.
  Obavezno kontrolna krvna slika i razgovor sa ginekologom da vas možda uputi kod hematologa na kontrolu.
  Retko kada ishranom mogu trombociti da se vrate u normalu, to funkcioniše sa gvožđem i eritrocitima ( crvena krvna zrnca). Pa onda uzimate zeleno povrće, cveklu folnu kiselinu, preparate gvožđa... ali kod trompocita se obično prepisuju lekovi- imunoglobulini, kortikosteroidi....i šta već lekar odredi.
  Koliko se sećam vrednosti ne bi trebalo da idu ispod 100 a da se ne uradi ništa.
  Možda bi bilo dobro da prekontrolišete i biohemijske analize krvi koje se zovu Hepatogram- pokazuju stanje jetre. Dešava se kod trudnica ( i potpuno je benigno) da jetra malo "podivlja" sa radom što utiče na vrednosti krvne slike ( jer jetra prečišćava kompletnu krv)
  A sada samo polaku i bez nervoze.
  Sve vam ovo verovatno zvuči zabrinjavajuće, zaista ne mora da bude, trudnoća se odvija normalno i porođaj može da se završi prirodnim putem, čak u velikom broju slučajeva kod trudničke trombocitopenije pred kraj trudnoće dođe do normalizovanja vrednosti.
  Ne zove se ove džaba drugo stanje...Hajte na kontrolu obe, pa pišite šte ste uradile, pozdrav
 11. duck je dodao/la post u temi Epiduralna anestezija   

  Draga Mmmoj,
  Napisala sam ti odgovor na forumu u delu TRUDNOĆA- tema trombociti.
  Pošto mislim da o tome ima dosta da se kaže, a ovde mu možda nije mesto.
  Ajde zvirni tamo, pa da se kucamo.
 12. duck je dodao/la post u temi Epiduralna anestezija   

  Ja sam se oba puta porađala u gradskoj bolnici, prvi put 2007. u septembru, a drugi put 2010. u aprilu.
  O ovome sam nešto više pisala u temi epidural u gradskoj bolnici- koliko košta, pa mozes tamo da pročitaš.
  Ja epidural toplo preporučujem svima, prosto je , kada nema bola bolje se skoncentrišeš na disanje, napone, uputstva babice i lekara, samim tim, po meni, porođaj prolazi brže.
  Što se tiče izbora porodilišta, to je teška odluka, jer su utisci i komentari jako različiti, moraš sakupiti što više pozitivnih stvari vezanih za svaku bolnicu pa polako napraviti selekciju. Dobro bi bilo da u izabrano porodilište na vreme kraneš sa školicom.
  Pozdrav tebi, pa se kucamo.
 13. duck je dodao/la post u temi Produzetak porodiljskog   

  Evo mene, nešto sam kao uspela da završim ( ne smem se radovati pre vremena)
  Pošto smo kao po Marfijevom zakonu familijarno u nedelju zakačili virozu, opet sam se bacila na telefoniranje. I potpuno neočekivano naletela na ljubaznu kancelarijsku službenicu koja mi je proveravala sve, od dokumentacije i broja pod kojim je zavedena pa nadalje. Naravno nisu me do sada zvali i kako stvari stoje zvali bi me tek sledeće nedelje.
  Divna teta mi objasni da sekretarijat jednom mesečno skuplja dokumentaciju po opštinskim komisijama,(obično početkom meseca) onda je oni obrade i petkom (a što ne stignu ponedeljkom) zovu po azbučnom redu.
  Moja dokumenta su bila na tek pristigloj gomili, pa me je posle kukanja da imam problem na poslu, stavila sutra.
  Rade sa strankama ponedeljkom, sredom i petkom od 9-13h, ista zgrada gde ste i predavali papire samo soba 28.
  Nadam se da ću sutra biti nasmejana
 14. duck je dodao/la post u temi Epiduralna anestezija   

  Draga Stashice,
  Epidural ne boli više od vađenja krvi.
  Tetovaža nema nikakve veze sa tim da li možeš da primiš epidural ili ne. Kontraindikacije za primenu ovog vida anestezije su deformiteti kičme, poremećaj zgrušavanja krvi, i neke interne bolisti( teža oboljenja jetre, bubrega...) što bi svakako uticalo i na to da li se trudnica upšte i porađa prirodnim putem.
  Prvo te postave u bočni položaj, saviju te kao kiflu, da bi se raširili prostori između pršljanova. Onda urade dobru dezinfekciju ubodnog mesta, pa dobiješ lokalnu anesteziju. Samo taj upod osetiš, bukvalno kao da vadiš krv iz vene. Dok lekar pripremi kateter, lokalni anestetik počne da deluje i ti više ne osećaš ništa. Samo blaženstvo jer bolovi polako popuštaju i za nekih 10-15 min. ih više nema.
  Sa obzirom da sam se dva puta porađala sa epiduralom i zdravstveni sam radnik po struci, podaci su tačni.
  Ne može bez lokalne anestezije, jer bi bilo suviše bolno postavljanje katetera u epiduralni prostor kičme.
  Ako imaš još pitanja povikavaj, pozdrav
 15. duck je dodao/la post u temi Produzetak porodiljskog   

  Marijeta, nisu mi dali nikakvu potvrdu na komisiji, jesu li trebali, kako si ti prošla?
  Samo su mi usmeno, kao i Tecaneci, dali dalja uputstva po principu čekaj zvaće te.
  Tecaneco, idem ja sutra kod njih direktno, upravu si ne vredi telefonirati ništa nisam uradila, a sutra će biti 24. dan kako čekam.
  Javljam šta sam uradila, pozdrav
 16. duck je dodao/la post u temi Produzetak porodiljskog   

  Zaboravih da čestitam, A.N.A. , nisi mogla poželeti bolji produžetak bolovanja, baš ste ga dobro istajmirali .
 17. duck je dodao/la post u temi Produzetak porodiljskog   

  Draga Tecaneco ( valjda te ubacih u dobar padež
  Evo ja na odgovor iz socijalnog čekam već tri nedelje !!!!
  Po P... ću više, počeli na poslu da mi prave problem jer mi na lepu reč veruju da sam dobila još tri meseca.
  Na komisiji su mi rekli da će me iz socijalnog pozvati za 7-10. dana, ali ćorak.
  Dalja procedura ti je: kada te zovnu, ideš kod njih po papirologiju koju nosiš kod svog pedijatra da ti da doznake za bolovanje. Onda sve to nosiš u svoju radnu organizaciju da oni popune šta treba pa onda sada sve to opet u socijalno. Tek tada si zvanično na produžetku bolovanja.
  Zovem svaki dan socijalno, U mislima im šetam po familiji, ali ništa. Kažu zvali smo vas, niste bili kući, ja kažem imam identifikator poziva, niste me zvali, a oni meni zvaćemo vas i spuste slušalicu.
  Naoružaj se strpljenjem, možda će ti trebati. Moja trugarica ja pozvana stvarno za sedam dana.
 18. duck je dodao/la post u temi Epidural u Gradskoj Bolnici (Beograd)   

  Draga Trudi, nema na čemu.
  Ti za sada uživaj u svojoj trudnoći, mazi i pazi stomačić i polako čitaj savete i raspituj se, ima još vremena. Kucaćemo se mi na leto kada krenu pripreme, ako tada još uvek budeš htela kontakt, to sam.

  Draga Vesna, kakvi da si bila drska, svaka tvoja reč ja na mestu. Potpuno si upravu za sve vezano za epidural. Tužno je što u 21. veku, u Beogradu koji ima pet porodilišta, trudnice još uvek muku muče sa tom vrstom anestezije. Bilo bi tako normalno da je ona sastavni deo pripreme za porođaj, pa ko hoće.. hoće. Ali koliko čitam po Srbiji je još gore, žene nemaju čak ni mogućnost izbora.
  Pa valjda će biti bolje
  Puno pozdrava za obe pa se kuckamo
 19. duck je dodao/la post u temi Epidural u Gradskoj Bolnici (Beograd)   

  Baš se zakuva priča,
  Vesna13, mislim da se nas dve nismo razumele. Ni meni pre porođaja niko nije tražio pare, već sam častila posle. Anesteziolozi ne dežuraju u porođajnim salama, neko u salama za sekcije-carski rez, što je na istom spratu tako da po potrebi ulaze i u porodilište. Ako dođe do komplikacija, (a bilo ih je i kod mene) naravno da postaješ Vip u porodilištu i svi ti dolaze u boks. Najvažnije je da sve prođe kako treba, za mamu i za bebu. Ko može plati nekog ili svakog, ko ne može porodi se kako je to priroda zamislila. I često paš te sa vezama prođu ko bos po trnju.
  Ja sam htela određenog anesteziologa, i da bude pored mene svo vreme i to sam platila.
  Naravno da ćeš dobiti anesteziju i ako nemaš vezu.

  Trudi, ne znam sta da ti kazem ...probaću da ti pojasnim moj slučaj, pa ti pitaj šta god ti treba dalje.
  Prvo što se tiče plaćanja bolnici, 2007. smo platili deset hiljada dinara, na šalteru, prilikom otpusta iz porodilišta( to odradi onaj ko dođe po tebe, najčešće muž) a svu dalju papirologiju završava sekretar bolnice. 2010.krenuli isto, ali mužu na šalteru rekli da se više ne plaća ništa za epidural-znači ne platismo ni pare. Kakva je sada situacija, a izgleda da se stalno menja, stvarno ne znam.
  Što se tiče priča koje kruže gradom mislim da su tačne, ali to je slučaj samo ako hoćeš baš taj tandem na porođaju.
  Ja sam platila samo anesteziologu, verovatno zato što sam trudnoću vodila u privatnoj ordinaciji gde ginekolog koji me je porađao radi kao konsultant. Kada sam mu rekla da hoću epidural, on me je povezao sa anesteziologom, što potvrđuje gradske priče.
  Ali platila sam uslugu da on, kada god se ja budem porađala, dođe i bude svo vreme pored mene. Što je i bilo, jer se dušava da te bocnu, daju anesteziju pa svrate za koji sat da je dopune a tebi opet krenu bolovi.
  Bilo bi dobro da se uključiš u pripremnu školu za trudnice, organizuju je u gradskoj, nekih mesec dana pred porođaj, tamo ćeš iz prve ruke saznati sve.
  Na preglede u bolnicu ja sam išla zadnje dve nedelje pred porođaj. Radili su mi vaginalni pregled, ctg, uzeli bris i karlične mere. Tada sam upoznala i anesteziologa.

  Teško je zapravo pričati o ovome,( izbor porodilišta, lekara, šta se kome desilo) jer smo u tim trenucima pod punim gasom hormona, i najmanja sitnica ili neslaganje može da ocrni sve, utisci su različiti. Ja o gradskoj sve najbolje. Ako ne tu onda se raspitaj za Front.

  Ajd nek se i Vesna uključi, ima svežije informacije od mene pa ti može i ona pomoći u dilimi gde i kako.
  Puno pozdrava, pa se kucamo.

 20. duck je dodao/la post u temi Epidural u Gradskoj Bolnici (Beograd)   

  Evo još jednom, kod mene je situacija bila sledeća:
  2007 ( prvi porođaj) sa epiduralom, platili smo bolnici na šalteru, sa ručno popunjenom uplatnicom deset hiljada dinara- kažu da su to troškovi materijala i anestetika.
  I prilokom pregleda i razgovora sa anesteziologom saznali da njemu plaćamo 250 eur da bi došao na moj porođaj u porođajne sale, jer oni tamo ne dežuraju.
  Pregledao mi kičmu ( da li uopšte može da uvede kateter) i uradila sam dodatne laboratorijske analize.
  2010 nismo platili ništa bolnici, jer se više kako kažu epidural ne naplaćuje, ali smo naravno prošli istu proceduru sa anesteziologom za iste pare.
  Sa obzirom da mi je prvi porođaj trajao 26h, a drugi 18h sa primenom amnionskog ispiranja, ne znam kako bih preživela bez epidurala.

  Mislim da su se ovde anesteziolozi ( bilo kog porodilišta ) potpuno pravno ogradili.
  Epidural može po preporuci lekara ginekologa za dž., ali ti to nijedan neće napisati. Ako ima komplikacija radiće se carski rez u totalu ili lumbalnoj anesteziji. Tao da ovo ispada luksuz, jer samo za tebe anesteziolog dolazi na porođaj, bez obzira da li radi ili stiže od kuće. Tako da oni to " cimanje " naplaćuju.
 21. duck je dodao/la post u temi Epidural u Gradskoj Bolnici (Beograd)   

  Evo mene opet,
  kod ovog anesteziologa se izgleda cena ne menja već tri godine.
  Prvi porođaj mi je bio septembra 2007., a drugi u aprilu 2010.
  Oba puta mi je bio isti anesteziolog, sa istom cenom.
  Sprug je svaki put odmah otvoreno pitao koliko će nas taj "luksuz" koštati.
  Zanimljivo je da i oni vrlo otvoreno i direktno kažu cenovnik.
 22. duck je dodao/la post u temi Epidural u Gradskoj Bolnici (Beograd)   

  Dobar dan svima,
  Oba porođaja, uz blagodeti epiduralne anesterzije, obavila sam u gradskoj bolnici na Zvezdari.
  O izboru porodilišta ima mnogo tema i dilema, pozitivnih i negativnih stvari zato to morate same da odlučite, ali epidural preporučujem svima od srca.
  U gradskoj bolnici se više ne plaća ( ranije je bilo deset hiljada dinara) epidural, ali ono što plaćate je dolazak anesteziologa u porodilište. Mene je to koštalo 250 eur.
  Anestezija se dobija kada ste otvorene barem 4 prsta, prvo se daje lokalna anestezija u lumbalni deo kičme a onda se uvodi kateter u epiduralni prostor.( Zvuči strašno, ali ništa nisam osetila.) Tako da, kada se da anestetik vi ne osećate bolove, ali imate potpunu kontrolu nad pokretima nogu, naponima, kada za njih dođe vreme i potrebi za mokrenjem.
  Anesteziolog ceo porođaj ostaje pored vas, uključuje infuzije, meri puls, pritisak, pratio mi je čak i ctg. Meni je to zaista puno značilo, i vredelo je svaku paru.
  Nema bola=nema vrištanja, kukanja, panike... možete se lepo skoncentrisati na disanje i uputstva babice i lekara.
  Sutra dan vas obiđe, izvadi braunilu i pogleda ibodno mesto katetera.
  Mislim da se u svakom porodilištu plaća dolazak anesteziologa, zato što su oni poslom vezani za salu gde se rade carski rezovi, a dolazak u porođajne sale se naplaćuje kako sam čula od 200-400eur.
  Nadam se da sam pomogla. Pozdrav
 23. duck je dodao/la post u temi Produzetak porodiljskog   

  Zaista, sve zavisi od opštine do opštine i komisije kod koje ideš. Na osnovu ovog kako sam ja prošla, trebala mi je samo otpusna lista iz porodilišta, ostalu dokumentaciju mi nisu ni pogledali.
  Na mom izveštaju lekara specijaliste su pečat stavili on i još dva lekara razvojne neurologije, i naravno pečat specijalne bolnice za razvojnu neurologiju.
  Ali moguće da i to nema veze. Kažu da najbolje prolaze uzveštaji koji se donesu iz Sokobanjske, i njene dnevne bolnice u Braći Jerković, gde smo bili mi.
  U svakom slučaju, šta god da se ima od papirologije treba priložiti pa ako prodje prodje.
  Svima puno sreće, pa se kucamo
 24. duck je dodao/la post u temi Produzetak porodiljskog   

  Dobar dan svima,
  Upravo sam završila sa komisijom za produžetak bolovanja, dobila sam skoro četiri meseca!
  Pošto sam se dosta namučila oko prikupljanja podataka o tome šta mi uopšte treba i gde se šta predaje, reših da ovaj podvig podelim sa vama, možda će nekom koristiti.
  Dakle, ovo bolovanje se zove posebna nega deteta, i mora da se nadoveže na porodiljsko bolovanje ( mada mnogi tvrde drugačije) Ali to je jedini način da primate i dalje 100% plate.
  Pravo na ovo ima svaka majka čije dete je imalo neki od sledećih problema:
  Prevremeno rodjeno dete
  Bilo kakav rizik na porodjaju uz boravak u izolete ili inkubatoru
  Promene u psihomotornom razvoju, koje mora da potvrdi fizijatar, razvojni neurolog ili psiholog.
  Jako je važno da vam je suprug u radnom odnosu ,jer u suprotnom nema nista od produžetka.
  Dokumentaciju treba da prikupite mesec dana ranije i najkasnije dve nedelje pred istek porodiljskog predate.
  Od dokumenata vam je potrebno :
  Vaša overena zdravstvena knjižica( fotokopija)
  Izveštaj lekara specijaliste ( fizijatar ili razvojni neurolog) sa tri pečata!! (Isto fotokopija)Njegov, i još dva lekara, to bi trebao lekar da zna i završi.
  Zahtev koji popunjavate prilikom predaje dokumenata
  i to je to.
  Da bi prošli "glatko "na komisiji vi dodajte sve nalaze koje imate od lekara specijaliste poželjno je barem sa dve zadnje kontrole i otpusnu listu bebe sa porodjaja.
  Sve se predaje u ulici 27.marta 43-45 ali to je sada ulica Kraljice Marije 1( bivše ineksove zgrade) Leva zgrada u prizemlju soba 34. Sekretarijat za socijalnu zaštitu Ne predaje se u Tiršovoj!!!
  Za 7-10 dana pozvaće vas telefonom i zakazati komisiju prema opštini na kojoj radite može se desiti već za sutra, ja sam čekala 5. dana.
  Dete obavezno vodite sa sobom i svu dokumentaciju( originale) koju ste predali.
  Kažu da se komisija razlikuje od opštine do opštine u pogledu toga koliko maltretiraju vas, gledaju dete i daju produžetak. Ja sam bila u Zemunu, o toj komisiji čula sve najgore a prošla super dete mi nisu ni pogledali, glavni dokumen im je bio bebina otpusna lista( bio je 4. dana u izoleti) iako sam od prvog meseca vodila bebca na vežbe zbog tortikolisa, hipertonusa i pes talovalgus.

  Kada vam produže bolovanje za 7.dana vas pozovu i idete opet u
  sekretarijat uzimate potvrdu, pa
  kod pedijatra da vam napiše doznake za bolovanje pa
  u radnu organizaciju da vam popuni obrasce i
  onda sve to nosite opet u sekretarijat....Tu priči dodje kraj, zvuči komplikovano, nije, ima malo trčanja ali vredi ipak svaki minut koji možete da provedete kući u maženju i paženju.
  Koliko čitam na forumu glavni problem je da li dete ima dovoljnu "problematiku" za produžetak. Prolazi zaista samo, kako oni kažu, ortopedski problemi. Ako beba hoda i stoji sama nema šanse da prodjete, ali opet moj bebišon je samo sedeo meni u krilu .
  Vredi pokušati sve!! Hrabro u borbu sa šalterskim službenicima i pitajte ako šta nije bilo jasno.
  Pozdra, nadam se da nisam ugušila