Jana

Član
  • Broj odgovora

    142
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la Jana


  1. TONY

    Zahvat kao zahvat mozda i nije, ali gledano sa moralne strane.......ko smo mi da odlucujemo da li ce se neko novo bice roditi ili ne??

    Кад би се веровало у то да је Бог животодавац, а не (само) човек, са већим страхом би се размишљало о абортусу а сумњам да би се чинио.


  2. Evo sta kaze Krivicni zakon o ubistvu deteta:

    Ubistvo deteta pri porođaju

    Član 116

    Majka koja liši života svoje dete za vreme porođaja ili neposredno posle porođaja, dok kod nje traje poremećaj izazvan porođajem, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

    Ovo sam nasla na sajtu SPC:

    Поједине приватне клинике у Србији не крију да најбоље „живе" од обављања абортуса и сви то знају веома дуго, али тек трагедија нас подсети да абортус понекад раде и недовољно стручне особе, али, са друге стране, и на чињеницу да абортус није лака и по здравље безопасна интервенција.

    Шта каже наш закон и како изгледа процедура по којој се обављају абортуси?

    - Србија има прилично либералан Закон о условима за извршење намерног прекида трудноћа, којим се прекид дозвољава једино уз поднети захтев и ограничење да трудноћа не сме да буде старија од 10 недеља. Сама интервенција је мање-више рутинска и у приватним и у државним установама и јасно су прописани услови да би се та интервенција могла извршити. Абортус, као и свака хируршка интервенција, има пратеће компликације, од којих су најчешће инфекције, које за крајњи резултат могу имати настанак стерилитета, али су неретке и повреде материце оштрим инструментима. Управо због тих компликација, Светска здравствена организација трасира пут да се трудноће прекидају медикаментним путем или да се шире користи контрацепције, објашњава примаријус др Паја Момчилов, гинеколог из Института за гинекологију и акушерство КЦС.

    Трудноћа се, може, прекинути и након десете недеље, али само уз сагласност Етичког комитета здравствене установе због неких социјално-криминолошких разлога, на пример силовања, као и због постојања аномалија код плода или због психичког стања жене.

    У неким нашим гинеколошким државним установама услови што се тичу комфора нису сјајни: абортус се ради у исто време, у истој просторији, код три жене које гледају једна другу. Негде се обавља у тоталној, негде у локалној анестезији, већ према медицинским индикацијама, али и жељама пацијенткиње. Често су жене које намерно прекидају трудноћу у истој сали са пацијенткињама код којих мора да се уради експлоративна киретажа због болести, па то није нимало пријатно. Лекари објашњавају да за успешан исход намерног прекида трудноће није пресудно да ли је и колико дуго пацијенткиња после интервенције мировала, јер је то и иначе интервенција која се ради као једнодневна хирургија, али да је веома битно да се ради у условима врхунске асепсе, дакле у стерилним условима. Да би приватна ординација могла да ради абортусе, мора да испуњава додатне услове: да има апарате за анестезију, обезбеђеног анестезиолога, уговор са Заводом за трансфузију крви, а наравно кључно је и искуство гинеколога.

    Свака жена, иначе, пре абортуса потписује документ, у којем својим потписом гарантује да је свесна могућих последица. На том парчету папира пише да после абортуса могу да наступе различите компликоване инфекције, али и запаљења јајника, зачепљење јајовода, појава прираслица, да може доћи до стерилитета, а у току непосредне интервенције и до перфорације ( пробијања зида) материце, повреде црева и крвављења. Ова упозорења лекара као да наилазе на „глуве уши". Управо зато смо надмашили по броју абортуса и Румунке, Мађарице, Бугарке, Албанке...

    Јел можеш да наведеш линк са којег си ово копирала?


  3. Zato Jano budi pažljiva kad upotrebljavaš tako teške reči kao što je "decoubice" i "božja kazna". Verujem da su tvoji stavovi o abortusu u mnogome zasnovani na onome kroz šta si sama emotivno prošla, ali malo tolerancije nije na odmet ;)

    Нећу ;)


  4. Jano, nešto me iskreno interesuje, a pošto si ti pravoslavni vernik odgovori mi ako možeš. Napisala si da si i sama imala abortus. Da li je moguće da okaješ taj greh na ovom svetu i da ti se to oprosti? Ako može, reci mi kako okajavaš taj greh. Ja sam čula da je neoprostiv pa me zato zanima.

    Prijateljski pozdrav :rolleyes:

    Неопростиво је само оно чега се не кајемо, као и самоубиство из разлога што немаш кад да се покајеш.

    Окајава се тако што се не понавља а ко може, шири даље истину о том страшном чину, рађа децу,...


  5. Наравно, свако има свој став.

    Ја сам свој изнела овакав, јер сам православна хришћанка и знам врло добро које су последице кршења Божијих заповести, у овом случају ''Не убиј''.

    А знам јер ме Црква учи, која је казна на оном свету за непокајане мајке-детеубице, па ми људска права и слободе дођу као непријатељ.


  6. GOSPODE BOZE STA SVE LJUDI RADE!!!!

    abortus u 7 mesecu?!ubrizgati rastvor da bi se beba ubila unutra...pa kakvi su to monstrumi???

    Моја другарица је то урадила у 6.месецу у Народног фронта, јер је сазнала да јој дечко има жену.

    Мада, нема разлике да ли на почетку или на крају - убиство је убиство.


  7. Абортус је убиство, у ком год месецу учињено.

    Не дај Боже никоме, ја сам нажалост имала један, јер ме оставио дечко, пре 15 година али данас кад знам шта је и какве духовне и физичке последице доноси, не бих то поновила па ни због здравствених разлога.


  8. Jano cestitamo na jos jednoj bebi!!! zelim vam sve najbolje!

    kako malena rearguje na batu?

    Супер, док је био у стомаку, љубила је и мазила стомак а сад мази бату.


  9. Mi smo nase luce krstili za Vidovdan u manastiru...a inace smo se vencali drugog dana Vidovdana 6 god ranije. Tako da navijam da i vi Vida krstite tada.

    Видећемо ако будем могла да присуствујем, обзиром да 40 дана жена не иде у Цркву. Ма, било ког дана, важно је да се крсти.


  10. Хвала вам :*

    Зове се Вид, као мој чукундеда :)

    Можда га крстимо на Видовдан.


  11. Blago tebi kad je tako,ja vec razmisljam o epiduralu za sledeci put,mada i mene plasi ta igla...ili mozda kad vreme prodje zaboravim na to pa krenem ponovo prirodnim putem :rolleyes:

    Безболно је, добија се локална анестезија, пецне једном и онда ти дају епидурал.


  12. Ево и мене, порођене :)

    Била сам 3 дана на патологији Драгише Мишовић, јер сам прешишала термин за 2 дана, а беба је имала по уз 4.500.

    Дали ми вагиналету за индукцију па увече још једну. Болело као и прошле године. Онда у току ноћи крене крварење и испадање ''џигерице'' а ујутро 4 прста отворена и правац порођајна сала. Вагинални порођај, као и прошле године али уз индукцију у вену и епидурал у задњи час. Нећкали се да ли да ми дају јер сам имала дископатију пре десетак година.

    Тако да сам сат времена одморила од болова. Из три напона родио се Вид. ДрМаја Антић, коју је нека жена овде нахвалила, ме порађала а и водила ми трудноћу. Сјајне бабице, екипа, ... Др Маја ми урадила мануелну ревизију, ушила ми епизиотомију (хвала Богу овог пута нису чекали да попуцам него су ме одмах сецнули) док је још трајао епидурал, тако да је било све безболно.

    Беба 4.800, 56цм.

    Једина фрустрација ми је бејби френдли и узан кревет а доле плочице, па сам се стално бојала да не паднемо беба и ја .. а и што нема довољно сестара па мораш сам све око бебе а рана боли.


  13. Jao žene, mene danas spopao neki bol..da li su desni ili izgleda krenuo neki umnjak da mi raste pojma nemam..samo boli, boli..pomaže mi jedino kada stavim pastu za zube na to mesto..ludilo :unsure:

    Homeopata mi je dala kapi, jednom sam ih uzela i od tada nisam vise imala ovaj problem.


  14. Pozdrav svima...prodajem ogrlice od cilibara uvoz iz nemacke u originalnom pakovanju,uputstvo na srpskom jeziku,poklon kutija.saljem postom u sve gradove.pomaze kod nicanja zubica i smiruje bebu u tom periodu......cena 2000 dinara. 0644701601 milan

    Које је дужине и јел само ова на слици?


  15. Ja sam prezadovoljna cilibarskom ogrlicom. Jana je nosi od treceg meseca i do sad nikada nismo imali nikakvih problema. Inace ima sedam zubica. Ne znam ni kad je izasao,samo vidim beli se. Nikada nije balavila niti imala proliv,temperaturu ili bila nervozna. To je nase iskustvo i imamo samo reci hvale.


  16. ja sam se porodila 11. maja u Narodnog fronta. uz epidural, i ne znam kako zene mogu bez epidurala da se poradjaju

    Како могу?

    Па порађале су се од кад је света и века сестро слатка :)

    Него је наша генерација раслабљена, њањава.

    Ја сам исто хтела епидурал, али нисам га добила, иако сам 48 сати лежала у Драгиши у контракцијама, Богме, добро болним. Али издржљивим. Али од кад ми је пукао водењак, до изласка бебе, нисам осетила ни један једини бол, само напињање. Мојој срећи никад краја јер је порођај нешто чега сам се највише бојала у животу.

    Нису ми дали, а ни рекли да ми неће дати, јер сам гојазна. Зашто? Немам појма.

    Овог пута опет идем природно, без епидурала.


  17. ja sam iz Cacka i prvi put cujem za tu cifru :blink: :blink: :blink:

    Нисам из Чачка, па не знам где је толика цифра али баш ћу да питам пријатеље.

    пс ми смо јутрос предали документа за јаслице

    Јооој, јаслице моје мааале :))


  18. Мој муж одавно води бебу у неки свој клуб, напољу и сви су је упознали и кад ја дођем видим да јој ладно сви пипају руке да се ''поздраве'' са њом. Сваком, али сваком кажем НЕ ЗА РУКЕ, ВИ СТЕ СВАШТА ПИПАЛИ А ОНА ИХ СТАВЉА У УСТА и неки се љуте, увреде али заболе ме. Нек науче.


  19. Beba moze da stuca u stomaku i to se uglavnom desava u poslednjem mesecu trudnoce, pa imate osjecaj kao da nesto pucka... mada ne razumijem kako moze da stucka ali to sam cula :unsure:

    Ма једно је штуцање, и ћерка ми је штуцала а сад и син, није то.

    Пуцкетање мики, ево горе још се нека лудаја, као ја, јавила да то чује :)))

    jecana voli ovo