geravodeli

Član
  • Broj odgovora

    51
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana geravodeli

  1. geravodeli je dodao/la post u temi Prirodni porođaj   

    Evo i mog iskustva, pa ako nekoga interesuje...

    http://www.geravodeli.com/wp/?p=346
  2. geravodeli je dodao/la post u temi CRY IT OUT   

    Dečko ima sada 9 meseci i 10 dana. Jako sam srećna što smo uspeli da ga naučimo da se sam uspavljuje uveče, a 8 sati u kontinuitetu jeste odlično, ali sam htela da pokušam da izbacimo i to buđenje u 5 jer vidim da mu se užasno spava i da se probudi čisto iz navike. Skoro i da ne sisa već samo drži sisu u ustima.
    Inače od rođenja spava celu noć pa mi je verovatno zato čudno što je počeo ovako da se budi i to od momenta kad je krenuo sam da se uspavljuje.

    Sa komšijama se ne družimo, samo se jedini drugima javimo kada se sretnemo u hodniku. A bilo koje rešenje (lepa reč, odlazak na vrata u 5 ujutru, raspravljanje) nije jednostavno jer se ni muž i ja nismo dogovorili šta nam je činiti. On ih pak pravda, razume, kažu imaju pravo da se žale, to je kršenje kućnog reda, a ja ipak smatram da u kućni red ne spada dete koje plače. I dodatni problem je taj što on prestane da plače kada mi njega uzmemo u naš krevet damo mu da sisa/pije vodu/sedi na nama, itd. I mislim da komšijama nije lako objasniti da je to stvar vaspitavanja ako oni čuju da dete prestane da plače u momentu kada oni počnu da lupaju, tj kada ga muž uzme u ruke.

    Čini mi se da je jedino rešenje za sada da se upravljamo po njegovom plaču i dozvolimo komšijama da spavaju i da se nadamo da je ovo samo trenutna faza koja će proći (zubići?).
  3. geravodeli je dodao/la tema Spavanje   

    CRY IT OUT
    Poštovane mame,

    Na svim forumima i u knjigama čitamo kako je najefikasniji metod učenja deteta da se samo uspavljuje to da ga pustimo da otplače i samo se uspava. I tako posle par dana plakanja bebe nauče da se niko ne odaziva na njihov plač i počnu da se uspavljuju same u tišini.

    Kada smo našeg, tada osmomesečnog sina učili tome, komšije su lupale u radijator i mi smo bili primorani da odemo kod babe i dede koji žive u kući i tamo provedemo nedelju dana kako bi beba naučila uspavljivanje. I zaista, urodilo je plodom, sad u 9pm sam zaspi.

    Sledeći problem na koji smo naišli je buđenje u 5am. Opet, svi savetuju da treba pustiti dete da se samo uspava i da će prestati da se budi očekivajući da sisa svaki put kad zaplače. Juče smo probali prvi put, plakao je kratko i uspavao se. Danas se opet budio tačno u 5am i plakao par minuta, ali su ovog puta komšije nogom lupale u pod. Naravno, to samo povećava nervozu i svađu između muža i mene. Ja ne mogu da shvatim da se bune što beba plače, pogotovo kada znam da oni imaju dete od 3 godine. Muž tvrdi da je to deo kućnog reda i da ga moramo poštovati.

    Suma sumarum, nema druge opcije nego da prestanemo sa "vaspitavanjem" i "učenjem". Da se svađam sa komšijama ne želim. Razumem da oni imaju pravo na miran san i da ne mogu da očekujem da razumeju. A opet ne razumem da su oni tako bezdušni i da se bune na bebin plač. Da je muzika, bušenje ili bilo šta drugo u pitanju razumela bih.

    Da li su te knjige i saveti pravljeni samo za ljude koji žive u kućama? Da li je još neko imao ovakvu situaciju sa komšijama?
    Da li treba da se izvinim komšijama kada ih sretnem na hodniku (iako bih nešto drugo radije uradila)?

    Unapred hvala na odgovorima
    • odgovora
    • pregleda
  4. geravodeli je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    У породилишту када сам се ја породила, делила сам собу са једном мамом која се апсолутно нормално породила са бебом која је била карлично окренута.
    Њена беба није имала главу као ванземаљац, тј као бебе које се породе главицом на доле
  5. geravodeli je dodao/la post u temi Guralica   

    И код нас је иста ситуација. Пузи и хода-премешта се од намештаја по кући. Ту и тамо се некад пусти и сам стоји, али то је све. Видела сам баш једну лепу ходалицу и размишљам да ли вреди куповати.

    Ера, те подне слагалице, чему служе? Као подлога за пузање или се тиме бебац заиста игра и занима? Наш проводи време углавном на тепиху који јесте мекан и пружа неку сигурност ако падне, мада се деси да побегне на паркет.
  6. geravodeli je dodao/la post u temi Porođaj u vodi   

    Ja samo da napišem update obzirom da sam se porodila pre 3,5 meseca
    Tražila sam kadu, međutim kada je pukao vodenjak, rekli su mi da ne mogu.
    Malo mi je čudno da zbog pucanja vodenjaka ne dozvoljavaju u kadu jer znam da se mnoge mame porađaju i u vodi, a tada svakako mora da dođe do pucanja vodenjaka.

    Da li uopšte imamo neku mamu koja se porodila, tj koja je barem boravila u kadi u Beogradu? Upoznala sam još par mama koje su isto htele kadu, ali je svima dat neki razlog zašto ne mogu tada.
  7. geravodeli je dodao/la post u temi Bolje je poroditi se u 7. ili 8. mesecu??   

    Najbolji je onaj u kom se porodiš, a beba i ti ste zdrave. Eto, to je moj odgovor
  8. geravodeli je dodao/la post u temi Bolje je poroditi se u 7. ili 8. mesecu??   

    Pa dobro, ako se već sama pitaš, sama se porodi kad misliš da treba. Ne znam kako mi možemo da ti pomognemo drugačije sem da ti kažemo da prestaneš da bineš. Šta bude bilo, biće. Sedmi, osmi, deveti, prirodno, carski... Shvatila sam da ne radiš, odmaraš i vodiš računa tako da ne postoji ništa drugo što bi ti pomoglo da se nešto revolucionarno promeni u tom stanju.
    Gledala baš pre neki dan na youtube-u primer žene kojoj je pukao vodenjak još u nekoj 20-oj nedelji i beba je u stomaku ostala čak do 30-te.
    Sve je tako individualno. Ni jedno iskustvo ne može pomoći jer je prosto i naša konstitucija drugačija + brdo drugih različitih faktora koji utiču.
  9. geravodeli je dodao/la post u temi Tata na porođaju   

    Bilo da se budem poradjala u kadi ili na stolu, svakako ću gledati da to bude u bolnici gde je prisustvo partnera moguće. Mi prosto volimo zajedno da radimo sve E sad, timski rad je negde moguć, a negde nije u potpunosti, ali je prisutvo vrlo bitno
  10. geravodeli je dodao/la post u temi Depilacija u trudnoći   

    Ni u ranoj ni u kasnoj
  11. geravodeli je dodao/la post u temi Urinokultura   

    Našla sam i ovu verziju:
    http://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgovor...turu-t9244.html

    Možda je lakše umočiti nego centrirati po pločicama?
  12. geravodeli je dodao/la tema Pregledi tokom trudnoće   

    Urinokultura
    Devojke,
    Do sada sam urin za urinokulturu nosila u običnim, sterilnim bočicama za urin kupljenim u apoteci i u privatnim laboratorijama su uvek prihvatali, a jutros su me iz doma zdravlja vratili i rekli da moram da kupim posebnu bočicu za urinokulturu i u njoj donesem sadržaj.
    Našla sam ih malopre, ali nema uputstva za korišćenje Kako se to čudo koristi? Ima onu pločicu koja je sa jedne strane crvena, a sa druge plava.
    I možda još neki savet tipa šta ne jesti veče pre, koliko dugo ta mokraća mora biti u bešici (negde sam pročitala 6h što može biti problem obzirom da ustajem tokom noći da se ispraznim)?
    • odgovora
    • pregleda
  13. geravodeli je dodao/la post u temi Porođaj u vodi   

    Postoji, postoji, kako ne u KBC Zvezdara.
    Evo našla sam sada i neki članak o tome
    http://www.lepotaizdravlje.rs/porodica/tru...e_odgovara/1410

    A čula sam da je bio i prilog nedavno o tome i da zapravo kažu kako im kada zjapi prazna i kako se jaaako malo žena odluči za taj korak, tj tu vrstu poradjanja.

    Obzirom da muž i ja ronimo iz hobija, bilo bi super da nam se prvenac rodi u vodi
    Raspitaću se još o tome, pa eto možda bude i ličnog iskustva za 10 nedelja, ako sve bude išlo kako treba

    Dodatak: http://www.yumama.com/index.php?option=com...;categoryid=133
  14. geravodeli je dodao/la tema Prirodni porođaj   

    Porođaj u vodi
    Da li ovde ima mama koje su se porodile u kadi? Čitam na drugim forumima mišljenja, ali ni jedno lično iskustvo.
    Gledala sam video sa poradjanja u kadi i izgleda prirodno pa čak i razmatram tu vrstu poradjanja, naravno ako sve bude bilo kako treba.
    Pročitala sam je porodjaj moguć ako mama nema visok pritisak, dijabetes, preeklampsiju, da ne prima nikakve lekove/anestezije za ublažavanje bola i da porodjaj nije izazvan.
    Da li bi se buduće mame porodile u kadi?
    • odgovora
    • pregleda
  15. geravodeli je dodao/la post u temi Bolje je poroditi se u 7. ili 8. mesecu??   

    A mislim da ne bi trebala toliko ti da se opterećuješ oko toga.
    Doktor će ti na vreme sve reći.
  16. geravodeli je dodao/la post u temi Bolje je poroditi se u 7. ili 8. mesecu??   

    Koliko sam ja upućena, ako se beba rodi u 7. mesecu, ima dovoljno razvijena pluća da može sama da diše, ali joj daju i dodatne lekove da to prodje bez komplikacija.
    U osmom mesecu ti lekovi ne deluju jer su pluća opet drugačije i više razvijena.
    Verovatno postoji stručnija literatura na internetu, pa ću i ja sada pokušati da nadjem obzirom da mi je i dalje totalno nejasno to sa plućima.
  17. geravodeli je dodao/la post u temi Sve o prevremenom porođaju   


    Primetila sam da i u drugim temam spominješ ginipral (mislim da si ga u tom drugom slučaju pila pola?!?!) pa htedoh da te pitam kako ti je on prepisan? Koliko ga puta dnevno piješ i da li je dobro uzimati duplu dozu?
    Ja pročitala da ne bi trebalo da se nadoknadjuje čak i da promašiš jednu turu, nego nastaviš normalno od sledećeg.
    Ne znam baš koliko je on delotvoran tako brzo?
  18. geravodeli je dodao/la post u temi Ultrazvučni pregledi   

    Malopre sam bila na ultrazvuku abdomena, pa je doktorka pogledala i malo ispod
    Začudila se da imam toliku bebu jer mi se uopšte ne vidi. I kaže da će biti mali otporaš, sa uzdignutom pesnicom
    Za 9 dana idemo na 4d ultrazvuk da vidimo kako se guvža guzonja

    Devojke, ne brinite i ne sekirajte se, ako je registrovana srčana radnja, možete da odahnete. Što manje brige, to više šansi da bebiron bude dobro. A svaka vaša sekiracija utiče na bebu, tako da samo o lepom mislite, barem je sada lepo vreme pa neće biti teško
  19. geravodeli je dodao/la post u temi Da li ste radile tokom trudnoće?   

    Hej Nismo ovde da se svadjamo i nisam ni rekla da ti to radiš, samo sam rekla šta me fascinira. Moguće da je i drugačije u različitim gradovima, ali ovde u Beogradu su kafići prepodne (a i tokom celog dana) prepuni i to nema veze sa trudnoćom Samo se pitam šta toliki narod radi i odakle im para za tolike kafe
  20. geravodeli je dodao/la post u temi Kada ste počeli da kupujete odeću i opremu za bebu?   

    Kjava,

    Ne znam šta te konkretno zanima, ali znam da enci menci ima svoj online shop
    http://shop.encimenci.rs/

    Ako ti treba nešto konkretno, javi pa ćemo naći nešto
  21. geravodeli je dodao/la post u temi Da li ste radile tokom trudnoće?   

    Hm, verovatno je takav posao da imaš koleginice i drugarice dostupne tokom celog dana za druženje? Uvek mi je bilo fascinantno koliko zapravo ljudi sedi u kafićima i ujutru ispija kafe i provodi vremena u druženju. Šta rade ti ljudi u životu? Svi rade noćne smene?

    Korake, greška u kucanju . Sitni koraci na ledu.
    I nisam rekla da je trudna žena debela, ali postoje ljudi koji imaju stomak kao trudnica celog života pa čiste šoferšajbnu i normalno žive.
    I naravno da ne mislim da je čovek psihički aktivan samo na poslu. Uostalom, zavisi i od posla, vrlo je individualno. Više sam mislila na to da je često posao okidač za ostale psihičke i fizičke aktivnosti. Verujem da je vrlo laku ulenjiti se u nedostatku neke obaveze. A onda dolazi i debljanje, manje kretanje, depresija i autosugestijom do problema.
    Curo, devojko, ženo, ne svadjamo se, ne osećaj se napadnuto . Naprotiv, meni je drago da čujem da si imala normalan život i da si se porodila i rodila dete u 9. mesecu. Većina majki jedino to želi, I ja svojim izborom živim takav život, normalno idem na posao, idem u školu, putujem gradskim prevozom i izlazim i družim se. Ne treba da ti bude žao što si vodila život i trudnoću normalno, kako i treba.
  22. geravodeli je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Haha Nema veze, lepo provod danas
  23. geravodeli je dodao/la post u temi Da li ste radile tokom trudnoće?   

    Pa svako pravi najsitnje moguće krake da ne bi pao na ledu, bio trudnica ili ne. A verujem da je debelim ljudima uvek užasno teško da očisti šoferšajbnu od leda i snega.
    Ja sam cele zime išla gradskim prevozom i ništa mi nije falilo.

    Devojke i žene koje se barikadiraju kući momenta kada saznaju da su trudne isto tako mogu da se prehlade, da obole od nečega. To nije ništa strašno. A smatram da je aktivna trudnica zdravija (najviše psihički) nego neaktivna jer živi normalno život, a ne u izolaciji.
  24. geravodeli je dodao/la post u temi Sve što treba da znate pre nego što krenete na put   

    A što ne bi vozila? Pretpostavljam da stomak još uvek nije toliko velik da ne može pojas da ga obuhvati?
  25. geravodeli je dodao/la post u temi Treći trimestar   


    S' oproštenjem, ali partnerova alatka ga više "čačka" no što sama sebi možeš da "čačneš". Da se razumem, ne treba da ga drndaš niti da guraš nešto u njega Samo da ga blaaago pipneš, pozdraviš i ostaviš ga gde je i bio do tad