Alex

Član
  • Broj odgovora

    10
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Reputacija

  1. Ljubičica :) se sviđa post u temi od Alex u Epiduralna anestezija   
    Danas sam bila na savetovanju o epiduralu sa anestesiologom u Dragisi Misovic. Zena je sve lepo objasnila, i za moguce komplikacije, i za prednosti epiduralnog porodjaja. Po mojoj logici, da ta vrsta anestezije ne valja, ne bi se korisitila i usavrsavala 40 godina. Pominje se i u knjizi Vase dete i Vi cije je prvo izdanje kod nas izdato sezdesetih.

    Savetovanje je bilo kratko i jasno. A evo sta je bitno:
    Epidural moze da primi svaka trudnica koja ima dovoljan broj trombocita prema krvnoj slici iz najkasnije 38. nedelje.Epiduralni kateter se, uz lokalnu anesteziju, stavlja u epiduralni prostor koji se nalazi ispred kostanog dela kicme.Najdelotvornije je postaviti ga kada smo otvorene 4 prsta, moze i ranije i kasnije, nema smisla postavljati ga pri diletaciji od 8 prstiju. Porodjaj je tada pri kraju.Anestezija se ubrizgava na 15 -tak minuta, uz strogu kontrolu anesteziologa. Noge moraju da se osecaju, kao i grcenje misica pri kontrakcijama ali bez bolova.Cilj je da se dozira tako da u poslednjih pola sata, pri potpunoj diletaciji, osetimo napone i po naredjenju babice, napinjemo se i guramo bebu. To treba da podseca na onaj osecaj kada nam se jako kaki a imamo tvrdu stolicu. Ko uzima gvozdje, tacno moze da zamisli o cemu je zena pricala.Prednost se ogleda u tome sto imamo vise snage za poslednji deo porodjaja.Kada se zavrsi porodjaj ubrizgava se jaca doza da bi se izvrsilo zasivanje epizotomije i u nekim slucajevima izvukla posteljica.Svakako moramo da odlezimo posle porodjaja jos dva sata, tako da dejstvo anestezije prestaje i posle toga mozemo da hodamo.
    Neko je pominjao jake glavabolje, one nisu posledica anestezije, nego nestrucnosti anesteziologa koji je izgleda promasio epiduralni prostor. Navedena je i ta mogucnost. Ako se pri postavljanju katetera promasi ta tacka, moze da dodje do isticanja likvora (mozdane tecnosti) ali su bolne i neprijatne glavobolje pri ustajanju jedina neprijatnost.I one mogu da traju dugo, sve dok se ne nadoknadi tecnost u mozgu.Moja odluka je da se predam rukama anesteziologa. Nase generacije su ocigledno razmazene po pitanju bola, i ako vec mogu da biram, zelim da mi dolazak deteta na svet bude u najlepsem secanju.