Alex

Član
  • Broj odgovora

    10
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Alex

  • Rođendan 07/06/82

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Informacije o profilu

  • Lokacija Beograd

Aktivnosti člana/članice Alex

  1. Alex je dodao/la post u temi Koje jednokratne pelene koristite?   

    Koristili smo Pampers za novorodjencad pamucne, onda smo presli na dvojku, ali su stalno curile kada se ukaki, a ujutru kada se probudi, smrdele su i pucale, pa su one granulice bile svuda po krevecu i detetu. Sa tri meseca smo presli na Huggies i sjajne su. Ne propustaju, ne smrde i odlicno upijaju.
  2. Alex je dodao/la post u temi Ojed na guzi   

    moj Petar se prvi put ojeo sa deset meseci. Prilicno sam se uplasila posto je izgledalo strasno, duz cele guze crvenilo sa sitnim belim plikovima. Prala sam ga pre svakog previjanja. Koristila sam Hipp kremu sa cinkom za ojede i nije pomogla. Onda sam uzela PANTENOL mast i posle tri dana sve se povuklo. Inace od rodjenja koristimo iskljucivo Pavlovicevu mast sa i bez kamilice, i pri presvlacenju neke vlazne maramice Fresh`n soft. Koristili smo Pampers vlazne maramice samo par dana, kada smo izasli iz porodilista, ali mi se cini da su pune alkohola i nisu mu prijale.
  3. Alex je dodao/la post u temi Moj bebac neće cuclu   


    Moj sin je varalicu prihvatio sa tri dana na petnaest minuta, kada smo izlazili iz porodilista dok nismo stigli kuci. Posle toga nije bilo sanse, prvo smo mu kupili AVENT, pa pre dva meseca NUK, nece ni jednu.
    Imala sam sjajnu ideju da mu tutnem cuclu umesto nocnog podoja, ali su me podsetili da su mene sa tri godine jedva odvikli od cucle, pa sam ja nasla zamenu u palcu koji sam sisala do prvog razreda.
    Zbog cucle i palca nisam umela da kazem R pa sam isla kod logopeda i deformisala mi se gornja vilica, pa sam nosila protezu. Necu ni da pominjem koliko su mi palcevi smesni.
    Petra smo uspavljivali do tri meseca u kolicima, ljuljajuci ga uz muziku Branka Kockice. A sada ako ne zadrema dok se igra ispod hvatalice, ili sisa, uspavam ga na grudima uz pesme Branka Kockice.
    Da zakljucim, skini Branka Kockicu sa neta

  4. Alex je dodao/la post u temi Sake i sve ostalo u ustima   

    Moj mali je jos u porodilistu otvarao sake kada je pkusavao da stavi palac u usta, sto je znacilo da ostala cetiri prsta idu u oci. Sa dva meseca je spavao sa otvorenim sakama i rukama iznad glave. Sa tri ipo je poceo da hvata pruzene stvari i da me samara otvorenim sakama po grudima dok ga dojim.
    Mislim da to zavisi od bebe, i da ne treba da se brinete dok vam pedijatar ne skrene paznju na to.
  5. Alex je dodao/la post u temi Psovke   

    Psujem mnogo i cesto. Psovke mi dodju kao pilula za smirenje, izduvni ventil...
    Odrasla sam u velikoj porodici, nas cetvoro dece, ja sam druga, otac vojno lice, mama domacica i nije se psovalo niti su se koristili pezorativi.
    Ja sam jedina od nas sestoro koja ima sanse da se zaposli kao kocijas bez problema.
    MM je jedini koji moze da mi izadje na crtu sto se psovki tice.
    Mada od kad sam se porodila, ovo malo cudo sada deluje na mene umirujuce, pa i zaboravim da sam ljuta.
  6. Alex je dodao/la post u temi Epiduralna anestezija   

    Porodila sam se sa epiduralom u Dragise Misovica pre tacno pet meseci. Kontarkcije sam imala 24 sata pre nego sto sam dobila epidural. Sporo sam se otvarala, bebac je sve vreme bio nemiran pa se zamotao u pupcanik i pokusao da izadje sa glavicom i ramenom u isto vreme. Samo sam napone imala skoro tri sata, pre nego sto su uspeli da izguraju i izvuku malog vakumom. Pocepao mi se gric i epizotomija je bila znacajno veca. Stvarno ne znam kako bih izdrzala da nisam primila epidural koji je inace prestao da deluje neposredno pre pocetka napona. Nikakve posledice nisam osecala od epidurala.
    Bio je tezak porodjaj, to znam posto se skupilo jedno desetak doktora i sestara. Ali smo se super oporavili i bebac i ja.
    Toplo preporucujem epidural.
  7. Alex je dodao/la post u temi Prednost trudnicama!!!   

    Pozdrav,

    Sto se mene tice, nista me vise ne iznenadjuje. Najstrasnije mi je kada idem prevozom negde sa suprugom, samo cekam da se potuce sa nekim.
    Stvarno ne ocekujem da se neko seti da ustupi mesto, svi su bahati. Najbolje je kada te vide na stanici da ulazis, a onda svi gledaju kroz prozor i prave se blesavi.
    Mada sam imala par prijatnih iznenadjenja, recimo kada je vozac zaustavio autobus dok sam prilazila stanici, bila udaljena od iste dobrih 200 metara.
  8. Alex je dodao/la post u temi Kako ste saznale da ste trudne   

    U subotu smo isplovili rano ujutru, proveli divan dan na Dunavu. Prespavali na camcu... Bilo je divno, dok sutradan u povratku nisam pocela da se gadim na vodu i nisam primetila crvenu tackicu na kupacem. Pomislila sam da mi je poranila, trebalo je da dobijem u cetvrtak koji je sledio. U sredu sam zamolila supruga da mi kupi test sa namerom da ga iskoristim tek ako ne dobijem do nedelje... Nisam mogla da izdrzim, u tu sredu oko sedam sati uvece sam posle 10 sekundi videla dve crte. To je bilo to... Mislim da sam osetila kada je mali probio jajnu celiju. Posle toga je dosao period od tri meseca kada sam zivela na jogurtu i smokiju, nista drugo nisam mogla da jedem, a onda blazeni ostatak trudnoce...
  9. Alex je dodao/la post u temi Epiduralna anestezija   

    Gleda se donja granica trombocita, sve sto je u granicama referentnih vrednosti na kks-u je u redu (140-450 na analizi iz laboratorije doma zdravlja), mada je doktorka pomenula da postoji granica ispod donje granice do koje moze da se prima epidural.

    Trombociti su plocaste krvne celije i one uslovljavaju zgrusavanje krvi. I ne postoji nacin da se vrednost trombocita poveca nekim preparatima ili sl. Juce je jedna zenica, koja ceka trecu bebu, htela da se prvi put porodi sa epiduralom, ali ako joj ostanu trombociti niski nece moci.

    Ako nesto nije u redu, anesteziolog bi trebalo odmah da naglasi. Bilo bi neprofesionalno i neeticki da precute negativno samo da bi uzeli pare. Te doktore odmah na lomacu.
  10. Alex je dodao/la post u temi Epiduralna anestezija   

    Danas sam bila na savetovanju o epiduralu sa anestesiologom u Dragisi Misovic. Zena je sve lepo objasnila, i za moguce komplikacije, i za prednosti epiduralnog porodjaja. Po mojoj logici, da ta vrsta anestezije ne valja, ne bi se korisitila i usavrsavala 40 godina. Pominje se i u knjizi Vase dete i Vi cije je prvo izdanje kod nas izdato sezdesetih.

    Savetovanje je bilo kratko i jasno. A evo sta je bitno:
    Epidural moze da primi svaka trudnica koja ima dovoljan broj trombocita prema krvnoj slici iz najkasnije 38. nedelje.Epiduralni kateter se, uz lokalnu anesteziju, stavlja u epiduralni prostor koji se nalazi ispred kostanog dela kicme.Najdelotvornije je postaviti ga kada smo otvorene 4 prsta, moze i ranije i kasnije, nema smisla postavljati ga pri diletaciji od 8 prstiju. Porodjaj je tada pri kraju.Anestezija se ubrizgava na 15 -tak minuta, uz strogu kontrolu anesteziologa. Noge moraju da se osecaju, kao i grcenje misica pri kontrakcijama ali bez bolova.Cilj je da se dozira tako da u poslednjih pola sata, pri potpunoj diletaciji, osetimo napone i po naredjenju babice, napinjemo se i guramo bebu. To treba da podseca na onaj osecaj kada nam se jako kaki a imamo tvrdu stolicu. Ko uzima gvozdje, tacno moze da zamisli o cemu je zena pricala.Prednost se ogleda u tome sto imamo vise snage za poslednji deo porodjaja.Kada se zavrsi porodjaj ubrizgava se jaca doza da bi se izvrsilo zasivanje epizotomije i u nekim slucajevima izvukla posteljica.Svakako moramo da odlezimo posle porodjaja jos dva sata, tako da dejstvo anestezije prestaje i posle toga mozemo da hodamo.
    Neko je pominjao jake glavabolje, one nisu posledica anestezije, nego nestrucnosti anesteziologa koji je izgleda promasio epiduralni prostor. Navedena je i ta mogucnost. Ako se pri postavljanju katetera promasi ta tacka, moze da dodje do isticanja likvora (mozdane tecnosti) ali su bolne i neprijatne glavobolje pri ustajanju jedina neprijatnost.I one mogu da traju dugo, sve dok se ne nadoknadi tecnost u mozgu.Moja odluka je da se predam rukama anesteziologa. Nase generacije su ocigledno razmazene po pitanju bola, i ako vec mogu da biram, zelim da mi dolazak deteta na svet bude u najlepsem secanju.