Blue

Član
  • Broj odgovora

    13
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Blue

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice Blue

  1. Blue je dodao/la post u temi Izbijanje prvih zubića   

    9.5 meseci, imamo 4 buba, donje i gornje jedinicice. gornji desni kec je izbio pre 2-3 dana. i peremo ih nalavno
  2. Blue je dodao/la post u temi Težina i visina beba po mesecima   

    Na rođenju - 4040g i 55cm (u bolnici izgubio regularnih 200g)
    I mesec - 4900g i 55.5cm
    II mesec 6150g i 61cm
    III mesec 6750 i 62cm
    IV mesec 7400g i 63cm
    V mesec 7850g i 67cm
    VI mesec 8350g i 68cm
    VII mesec 9500g i 72cm
    IX mesec 10.200g i 75cm
  3. Blue je dodao/la post u temi Bajke   

    Ja sam počela da mu čitam sa oko 6-7 meseci. Naravno da ne razume
    ali on je ležao na krevetu pored mene, malo se vrteo u početku a onda se smiri, gleda u mene i sluša me. čitanje je jako važno i dobro za decu, podstiče razvoj govora a i vrlo lepu naviku i ritual za spavanje.
  4. Blue je dodao/la post u temi Prirodni porođaj   

    Imam 21 godinu, moja trudnoća je bila planirana i zaista savršena! Ništa mi nije bilo teško, bila sam veoma aktivna, čak sam i krečila 5 dana pred porođaj sa stmakom do zuba. Jedva sam čekala porođaj, spremala se za taj trenutak i radovala se terminu. Nisam imala ni mrvu straha

    Odlučila sam se za porodilište ''Dr. Dragiša Mišović'' jer je malo, novo i zaista uvek hvaljeno. Porodila sam se u septembru 2009.


    Preko kuma upoznala sam dr. Rajka Nikitovića. U sedmom mesecu (24.06.) otišla sam na pregled kod njega u porodilište, bio je divan prema meni, uradio mi ultrazvuk i rekao da se vidimo za mesec dana sa rezultatima krvne slike i urinokulture. Međutim zbog ličnih obaveza, kasnije i doktorovih nismo se videli sve do 10.09. a to je bilo 2 dana pre mog termina.

    10.09. sam došla na dogovoreni pregled, rađen mi je ultrazvuk i vaginalni pregled, otvorena jedva 2 prsta. Donela sam viski to veče što je dotični doktor dočekao sa osmehom od uva do uva. Rekao mi je da će porođaj krenuti u toku noći ili najkasnije ujutru, da je on dežuran tu noć i ako ne dođem u toku noći primiće me njegova koleginica, koju će on obavestiti ujutru. Dao mi je njen broj telefona i poslao me kući.

    Tri sata kasnije imala sam bolove na 5 minuta, srednje jačine. Malo sam i prokrvarila pa smo se uputili u porodilište jer nisam bila sigurna da li je od pregleda ili je nešto drugo u pitanju.

    Dočekao me je Nikitović, uradio ultrazvuk, CTG i vaginalni, otvorena i dalje 2 prsta. Ostajem u porodilištu!
    S obzirom da analize za epidural nisu bile gotove Nikitović je obećao da ću ga dobiti u svakom slučaju i da će mi uraditi nove tu u bolnici. Sve je to bila jedna slatka laž.

    Uradili su mi pripreme za porođaj, stavili me u salu, prikačili na CTG, rekli da čekam i svi otišli. To je bilo oko 1 posle ponoći. U 3 sata se pojavljuje Nikitović, ja jedva četiri prsta otvorena, buši mi vodenjak i citiram njegove reči ''da bi sa tim završili što pre'', dobijam indukciju i opet ostajem sama ali ovaj put uz reči da će do 6 sve biti gotovo. Super! Bar će kratko trajati! Ali, ne leži vraže, ja u 6 ujutru otvorena tek 4 prsta i pojačavaju indukciju, ostavljaju me i odlaze sa rečima ''biće gotovo do 8''. U 8 situacija ista, 4 prsta i opet jača indukcija. Ja od bušenja vodenjaka imam nesnosne bolove na nepuna 2 minuta a indukcija na maksimumu. Kapilari oko očiju ispucali, žedna, gladna, modra, dobijam ubrzano lupanje srca, daju mi infuziju, glukozu, bensedin, kače aparat za pritisak, za merenje pulsa i ostavljaju me opet. Molim za carski rez na svoju odgovornost već satima ili za epidural, međutim Nikitović je na to rekao ''pa gde ću sad da spremam salu, ajde lezi tu i ćuti. toliko se žena porodilo, a ti se sad prenemažeš''.
    Moram da napomenem da me niko nije obilazio i da sam sestre i babice dozivala tako što malo pomerim CTG sa stomaka da bi zapištao, jedino su me tako registrovali.

    Dr. Nikitović je završio smenu i došao kod mene, kako je rekao ''da se pozdravimo'' i uz reči (citiram) ''majka ja sad idem jer mi je smena gotova, ostavljam vas koleginici, samo da vi i beba budete dobro, a o tarifi ćemo kasnije'' i odlazi. Moram biti iskrena, nakon takve noći jedino bih platila njegovu sahranu!
    Polako gubim svest, osećam kako mi celo telo trne, dobijam groznicu, vrtoglavicu, bol se penje uz leđa, glava mi pulsira a pritisak visok.

    Beba je po ultrazvuku bila 3500g, ali naravno, doktor je pogrešio.

    U 11 prepodne (11.09.) slučajno nailazi neki anesteziolog koji je trenutno besposlen pa je došao da popije kaficu sa ekipom iz rađaone. Zatiče mene samu na stolu, vidi da sam u polusvesnom stanju, da drhtim i previjam se u toku kontrakcija koje nezamislivo dugo traju, oko jednog minuta, nekad i minut i po. Pogledao je istoriju porođaja i pozvao sestru da me pregleda, još uvek otvorena 4 prsta nema pomaka. Anesteziolog me pita da li želim epidural na šta odgovaram potvrdno, ali neka babica, doktorka ili šta je već upada kao kauboj u salu i počinje da likuje kako nemam analize za epi i neću ga ni dobiti i nasmeje se cinično. Anesteziolog se okrenuo ka sestrama i počeo bukvalno da se dere na njih, citiram ''Kakvo je ovo ponašanje? Jer hoćete da vam majka i dete umru na stolu? Boli ste je 5 puta za krvnu grupu samo zato što ne stoji ime istog roditeljima na rezultatima i ličnoj karti, a niste mogli jednu epruvetu da pošaljete za anesteziju? Pobogu ovo je bolnica, a ne kokošinjac! Pogledajte na šta vam porodilja liči, ona je pred hitnim carskim rezom, jer vi vidite da je dete krupno i da postoji mogućnost da se zaglavi?"
    Zatim mi je u roku od 2 sekunde izvađena krv i dobila sam da potpišem nešto za epi, verovatno da ga uzimam na svoju odgovornost, nisam sigurna zaista.
    Tog trenutka kada sam dobila anesteziju bolovi su nestali, savladao me umor i odspavala sam dobra 2 sata na stolu.

    U pola 1 posle podne otvorena 8 prstiju, anesteziolog sve vreme pored mene, ko da je on babica. U 13:15 mi smanjuje epidural da bi pravilno osetila napone, u 13:45 počinjem da se napinjem u prazno da bi spustila bebu, otvorena i dalje 8 prstiju.
    U 14:10 rodio se moj dečak, težak 4 kilograma, hvala bogu živ i zdrav, ali malo umoran od svega. Toliko sam bila izgubljena da je sve što sam uspela da mu kažem bilo 'hej', nije mi ni došlo do mozga da sam se porodila, da je to moje dete, da sam sada majka. Bila sam istraumirana i preplašena celu noć, plašeći se za život svog deteta, želela sam i da umrem ako treba samo da bi se on što pre rodio i da se ne bi mučio. Njega su uzeli da spreme, a meni dali telefon da javim mužu.
    Dok ga je ona sestra ili ne znam ni ja šta je merila i dok je diktirala mere, stigla je i do ocene uz komentar, citiram ''9od 10, zato što ima neodgovornu majku''.

    2 sata sam ležala u hodniku ispred sale, sestra koja radi na prijemu je pustila mog muža u rađaonu da nas vidi i beskrajno joj hvala na tome!!

    Osoblje na odelenju je divno zaista, sobe čiste, sa kupatilom i toplom vodom, posteljine i spavaćice možete uzeti kad god vam zatrebaju bez problema.

    Ipak, iako smo oboje bili dobro, mene za porođaj vezuje velika trauma i strah i od nekadašnje želje da imam četvoro dece došla sam do toga da ću imati samo ovo dete. Plašim se nove trudnoće i porođaja više nego ičega na svetu. Možda, ali MOŽDA ću jednom ponovo poželeti da imam dete, ali to se može desiti tek nakon što pronađem doktora koji će pristati da me porodi na carski.

    Dr. Nikitović, ako ga uopšte mogu nazvati doktorom, me nije obišao ni jednom, ali zato babice, studentkinje, anesteziolog i jedna higijeničarka Ana koja je radila tu noć kada sam primljena jesu.

    Moj savet je svim budućim majkama da se dobro raspitaju o doktoru koji će ih poroditi. Ja sam o Nikitoviću već pročitala neke negativne stvari na sajtu majkahrabrost.com i pomislila sam da možda i nije toliko bezobziran, ali gadno sam se prevarila.
  5. Blue je dodao/la post u temi Kako ste saznale da ste trudne   

    Trudnoća je bila planirana i zbog silnih problema i obaveza smo tog meseca imali samo jedan odnos, tako da znam i kada sam začela. 4-5 dana kasnije imala sam osećaj kao da ću dobiti, samo su grudi bile nekako čudne. Punije, mekše, čudno su boluckale. pošto je to bilo oko 2-3 dana pre nove godine, 03.01. sam uradila BetaHcg u priv. lab. i saznala da naš bebac ima jedva deset dana
  6. Blue je dodao/la post u temi Kontracepcija   

    i kondom i pilulice
  7. Blue je dodao/la post u temi Šta ako ?   

    Ja sam dobila prvi put 3 meseca nakon porođaja i počela sam sa Logest pilulama pošto ne dojim. e onda sam zaboravila da ih uzmem 2 dana za redom pa čekam da prođu 3 ciklusa da bi opet mogla da ih koristim.
    Mnogo se plašim neplanirane trudnoće i iskreno ne znam šta bi radila! tako se trudimo maksimalno da pazimo!!!
  8. Blue je dodao/la post u temi šta vam bebe čavrljaju   

    Prva reč je bila MAMA sa 5 meseci i koji dan, zatim DEDA, pa BABA, pa TATA. Sa skoro 8 blebeće samo DEDA i TATA, nekad kaže BABA (poslednjih par dana) a MAMA ni da pisne! e jedino kad plače ''maaammmmm, maaaaa, mmmmaaammmaaa'' tako nešto promrlja...
  9. Blue je dodao/la post u temi Težina i visina beba po mesecima   

    Na rođenju - 4040g i 55cm (u bolnici izgubio regularnih 200g)
    I mesec - 4900g i 55.5cm
    II mesec 6150g i 61cm
    III mesec 6750 i 62cm
    IV mesec 7400g i 63cm
    V mesec 7850g i 67cm
    VI mesec 8350g i 68cm
    VII mesec 9500g i 72cm
  10. Blue je dodao/la post u temi Izbijanje prvih zubića   

    Nama su upale desni krenule sa 2-2.5 meseca, bile su jezive blago rečeno
    Desni pocrvene, nateknu, bali, nervozan, neće da jede, neće da spava, glodalicu nije znao da drži kako treba a i kad jeste nisu mu ni pomagale nešto posebno. Te upale su trajale oko nedelju dana i javljale se jednom-dvaput mesečno do sedmog meseca. Kada mu je izbio prvi zubić nije bilo nikakvih simptoma, tek sad kad je drugi kec počeo da izbija on malo bali, ali to je sve. Bila sam protiv belog vina, a kada sam završila kod zubara zbog osmice koja nikako da mi izbije, posavetovao mi je belo vino. Tada sam ga pitala da li je ok i bebama da se maže, on je rekao naravno, ne može da ih opije, ali za razliku od gelova on ima duže i bolje dejstvo i omekšava desni tako da zubić bezbolnije izbija, dok gelovi stvrdnu meso. od tad nam smederevka (belo vino) stoji u sobi tako da, sve preporuke za njega
  11. Ne možete da vidite ovaj odgovor jer se nalazi u temi za koju je potrebno 100 posts da bi bila pikazana.
  12. Ne možete da vidite ovaj odgovor jer se nalazi u temi za koju je potrebno 100 posts da bi bila pikazana.
  13. Blue je dodao/la post u temi Sta beba trenutno radi?   

    pajki uveliko