tacaneca

Član
  • Broj odgovora

    23
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la tacaneca


  1. Marijeta, nisu mi dali nikakvu potvrdu na komisiji, jesu li trebali, kako si ti prošla?

    Samo su mi usmeno, kao i Tecaneci, dali dalja uputstva po principu čekaj zvaće te.

    Tecaneco, idem ja sutra kod njih direktno, upravu si ne vredi telefonirati ništa nisam uradila, a sutra će biti 24. dan kako čekam.

    Javljam šta sam uradila, pozdrav

    A u covece pa oni nisu normalni,cekas 24 dana,uzas. Sta su ti rekli tvoji u firmi, ja mojima upravo treba da jevim da mi je produzeno? Bas me zanima sta ce ti ludaci reci kad budes otisla. Izvinjavam se na recniku ali stvarno su ne profesionalni,aj' u redu dve nedelje da se ceka posto se sve to salje postom, mada sada i posta stize za dan dva! Sta rade oni dvadeset dana? uzas !Veliki pozdrav


  2. Mene interesuje kako se uopste krece u produzetak prodiljskog. Citam vase postove ali se uglavnom ne nalazim u njima posto nemamo neke probleme za fizijatra i tome slicno, a ja bih produzila onoliko koliko ne moram da izlazim na komisiju. Ja cu zamoliti pedijatra da mi da bolovanje onoliko koliko je potrebno da mi beba napuni godinu dana, i to ce biti otprilike tih mesec dana. Mogu da dobijem i jos malo od ginekologa - da li to znaci da onda ipak moram na komisiju (primer: mesec od pedijatra i 15 dana od ginekologa), ili ne moram?

    Takodje, ono sto me jos interesuje jeste kad se krece u tu proceduru, da li treba da se pojavim pre isteka i koliko pre? Ja znam da mi je lekar ranije pisao otvarao bolovanje i par dana unazad, recimo pita "otkad ne radite", ja kazem i on napise taj datum (to je uobicajeno par dana ranije). Da li je i ovde moguce tako ili moram nesto unapred da radim i sta? Znaci ovo moje se odnosi na obicno bolovanje, bez komisije.

    Ovo mi nije jasno, zar se bolovanje ne daje na osnovu dijagnoze a ne na osnovu radnog statusa drugog roditelja???

    Prego mozes da dobijes mesec dana u kontinuitetu bolovanja od ginekologa ili od lekara opste prakse, a na bebu mozes dobiti od jednom 15 dana,pa posle toga mozes opet na sebe ceo mesec a da pritom ne ides na komisiju. Na komisiju se ide kada si ti na bolovanju duze od mesec dana. Ja tako planiram da uradim kada mi istekne bolovanje koje su mi upravo produzili da bi izgurala leto jer nema ko da mi cuva bebanu a u septembru tek kao i vecina polazi u jaslice.


  3. Ja sam porodiljsko bolovanje produzila trudnickim ;)

    Tacnije, posle porodiljskog, uzela sam godisnji odmor od mesec dana koji mi sleduje za period dok sam bila na porodiljskom, odmor se zavrsavao 30.3. a istog dana nam je Beta hcg otkrio da cekamo jos jednu bebu :P:wub::rolleyes: Tako da se sve lepo u dan uklopilo. Plan, rad, pa sreca, sreca- radost!!! :wub:

    :rolleyes: Cestitam, bas lepo,super ste uklopili.Veliki pozdrav


  4. Draga Tecaneco ( valjda te ubacih u dobar padež :)

    Evo ja na odgovor iz socijalnog čekam već tri nedelje !!!!

    Po P... ću više, počeli na poslu da mi prave problem jer mi na lepu reč veruju da sam dobila još tri meseca.

    Na komisiji su mi rekli da će me iz socijalnog pozvati za 7-10. dana, ali ćorak.

    Dalja procedura ti je: kada te zovnu, ideš kod njih po papirologiju koju nosiš kod svog pedijatra da ti da doznake za bolovanje. Onda sve to nosiš u svoju radnu organizaciju da oni popune šta treba pa onda sada sve to opet u socijalno. Tek tada si zvanično na produžetku bolovanja.

    Zovem svaki dan socijalno, U mislima im šetam po familiji, ali ništa. Kažu zvali smo vas, niste bili kući, ja kažem imam identifikator poziva, niste me zvali, a oni meni zvaćemo vas i spuste slušalicu.

    Naoružaj se strpljenjem, možda će ti trebati. Moja trugarica ja pozvana stvarno za sedam dana.

    :rolleyes: Hvala Duck

    Verujem ti bas smaraju mozda bi bilo dobro ako ti nije preveliki cim da odes direktno tamo ili da nekoga posaljes,ja planiram da posaljem svekra za jedno sedam dana ako se nista ne desi. Bas su cudni,pa valjda znaju da moramo da pravdamo kod poslodavaca. Javljam sta je bilo :rolleyes: Pozdrav


  5. Tacaneco super cestitam!!!! Uzivajte u ovom lepom vremenu :)

    Duck zar nisi dobila odmah potvrdu od komisije koju odneses poslodavcu? Mene su prvi put iz 27 marta pozvali za 10 dana, a sada cekam evo ima vec 15 dana.

    A.N.A divno :lol:

    Hvala Marijeta :rolleyes: pao mi je kamen sa srca!

    Moj muz je lik on je i more uplatio pre nego sam produzila bolovanje tako da me je juce bas hvatala panika :lol:

    Juce nista nisam dobila tj nikakvu potvrdu nego mi je sestra objasnila da ce mi iz socijalnog poslati obavestenje,meni bolovanje istice za dve nedelj ,nadam se da ce se javiti do tada. Veliki pozdrav


  6. Veliki pozdrav svima!

    Danas smo bile bebana i ja konacno na komisiji i dobile smo dva i po meseca,dvoumili su se izmedju dva i tri i na kraju nam dadose dva i po :P

    A da inace imala sam sve po ps-u predlog lekara specijaliste i cuvena tri pecata. Zamolila sam telefonom doktorku kod koje idemo na preglede (fizijatra) da nam napise predlog sto je ona na moje iznenadjenje pristala i zakazala mi kada da dodjem i sve mi uredno napisala :lol:

    Isle smo na komisiju na Novom Beogradu,bilo ih je ukupno pet lekara ( bila sam sokirana) Kada smo usle jedna doktorka je odmah uzela dete i stvila je u cetvoronozni polozaj da proveri da li puzi i takodje je stvila da stoji,na sta je moja devojcica prilicno lenjo odreagovala a pri tom joj se jos i spavalo tako da su se smilovali :rolleyes: Jako su rigorozni ako dete hoda ili bar cvrsto stoji hoce da produze mesec dana maksimum. Devojci pre mene su produzili dva meseca a dete joj ima iste dijagnoze kao i moje a eto nama dadose dve nedelje vise.Ima i roditelja koji su prvi put dobili samo mesec dana pa opet izlaze i ako im dete hoda i nema neki specijalno veliki problem tako da treba probati u svakom slucaju nemamo sta da izgubimo a svaki dan vise koji dobijemo produzetka je bonus.

    Jedino mi nije najjasnije koliko se ceka pismeno obavestenje iz socijalonog o produzenju bolovanja ( tako mi nesto oblasni m. sestra ,al bebana mi je plakala pa je nisam najbolje razumela) ?


  7. Dobar dan svima,

    Upravo sam završila sa komisijom za produžetak bolovanja, dobila sam skoro četiri meseca!

    Pošto sam se dosta namučila oko prikupljanja podataka o tome šta mi uopšte treba i gde se šta predaje, reših da ovaj podvig podelim sa vama, možda će nekom koristiti.

    Dakle, ovo bolovanje se zove posebna nega deteta, i mora da se nadoveže na porodiljsko bolovanje ( mada mnogi tvrde drugačije) Ali to je jedini način da primate i dalje 100% plate.

    Pravo na ovo ima svaka majka čije dete je imalo neki od sledećih problema:

    Prevremeno rodjeno dete

    Bilo kakav rizik na porodjaju uz boravak u izolete ili inkubatoru

    Promene u psihomotornom razvoju, koje mora da potvrdi fizijatar, razvojni neurolog ili psiholog.

    Jako je važno da vam je suprug u radnom odnosu ,jer u suprotnom nema nista od produžetka.

    Dokumentaciju treba da prikupite mesec dana ranije i najkasnije dve nedelje pred istek porodiljskog predate.

    Od dokumenata vam je potrebno :

    Vaša overena zdravstvena knjižica( fotokopija)

    Izveštaj lekara specijaliste ( fizijatar ili razvojni neurolog) sa tri pečata!! (Isto fotokopija)Njegov, i još dva lekara, to bi trebao lekar da zna i završi.

    Zahtev koji popunjavate prilikom predaje dokumenata

    i to je to.

    Da bi prošli "glatko "na komisiji vi dodajte sve nalaze koje imate od lekara specijaliste poželjno je barem sa dve zadnje kontrole i otpusnu listu bebe sa porodjaja.

    Sve se predaje u ulici 27.marta 43-45 ali to je sada ulica Kraljice Marije 1( bivše ineksove zgrade) Leva zgrada u prizemlju soba 34. Sekretarijat za socijalnu zaštitu Ne predaje se u Tiršovoj!!!

    Za 7-10 dana pozvaće vas telefonom i zakazati komisiju prema opštini na kojoj radite može se desiti već za sutra, ja sam čekala 5. dana.

    Dete obavezno vodite sa sobom i svu dokumentaciju( originale) koju ste predali.

    Kažu da se komisija razlikuje od opštine do opštine u pogledu toga koliko maltretiraju vas, gledaju dete i daju produžetak. Ja sam bila u Zemunu, o toj komisiji čula sve najgore a prošla super dete mi nisu ni pogledali, glavni dokumen im je bio bebina otpusna lista( bio je 4. dana u izoleti) iako sam od prvog meseca vodila bebca na vežbe zbog tortikolisa, hipertonusa i pes talovalgus.

    Kada vam produže bolovanje :) za 7.dana vas pozovu i idete opet u

    sekretarijat uzimate potvrdu, pa

    kod pedijatra da vam napiše doznake za bolovanje pa

    u radnu organizaciju da vam popuni obrasce i

    onda sve to nosite opet u sekretarijat....Tu priči dodje kraj, zvuči komplikovano, nije, ima malo trčanja ali vredi ipak svaki minut koji možete da provedete kući u maženju i paženju.

    Koliko čitam na forumu glavni problem je da li dete ima dovoljnu "problematiku" za produžetak. Prolazi zaista samo, kako oni kažu, ortopedski problemi. Ako beba hoda i stoji sama nema šanse da prodjete, ali opet moj bebišon je samo sedeo meni u krilu .

    Vredi pokušati sve!! Hrabro u borbu sa šalterskim službenicima i pitajte ako šta nije bilo jasno.

    Pozdra, nadam se da nisam ugušila

    Duck svaka cast na opsirnom opisu :rolleyes: !

    Ja treba da idem na komisiju na Novi Beograd,cula sam dosta losih komentara za istu mejutim i nije bas tako,koleginica koja je sve to relativno skoro prosla rekla mi je da pustaju skoro sve meme koje prvi put produzavaju a cija deca imaju bar neki problemcic i cija deca jos nisu prohodala. Nadam se da cu i ja uspeti :)


  8. Tacaneca, potrebno je da u nalazu pise i predlog za produzenje bolovanja. Tako da trazi toj svojoj dr da ti to i napise.

    Ivana hvala na brzom odgovoru :rolleyes:

    Ma kada je u nasoj drzavi bilo sve po ps-u evo Marijeta mi kaze da ona nije imala uput kao ni predlog vec samo izvestaje,tako da probacu i ja na taj nacin nadam se da ce biti sve u redu. Veliki pozdrav i javljam se cim budem izasla na komisiju!


  9. NE, dovoljan je izvestaj lekara specijaliste, tj fizijatra. Na mom izvestaju nije pisalo nikakav predlog, vec samo kontrola za 3 meseca. Ja idem ponovo na komisiju sledeceg utorka i na novom nalazu nepise nikakav predlog vec samo detaljan izvestaj i kontrola za 2 meseca.

    Ja sam se prvi put tako uspanicila, neko mi je rekao da je potreban uput za komisiju, pa onda da mora da napise predlog, pa onda neka tri pecata...itd.

    Sve sto ti je potrebno je izvestaj lekara specijaliste i da pise kada je sledeca kontrola i TO JE SVE.

    Marijeta hvala ti puno vec sam bila spremna da idem da molim doktorku kod koje idemo da mi napise i taj predlog,al probacu ovako za koji dan cu ici da predam papire! A ko si ti uspela bez uputa onda cu i ja,srce si hvala na podrzci :rolleyes:

    Naravno javljam se cim budem izasla na komisiju. Pozdrav


  10. Moja drugarica je predala zahtev pre par dana i ceka da je pozovu. Provericu danas sa njom sta treba od dokumentacije pa ti javljam. Nije upuceno pitanje meni ali posto cu i ja to sve spremati uskoro proveravam i za sebe. I jos jedna novina, ne predaje se vise u Tirsovoj vec u 27 Marta 43-45.

    Hvala Ivana :rolleyes:

    Cula sam da je potrebno imati predlog specjaliste da je pozeljno da majka ostane jos sa detetom,ali je nemam tja predlog doktorka kod koje idemo u Institutu za majku i dete mi je samo napisala detaljniji izvestaj i ako sam je pitala za savet da li mogu da produzim bolovanje,u izvestaju je izmedju ostalog i napisala da predlaze vezbe (kucna varjanta ali to ne pise) tako da neznam sta da radim ? Cula sam se juce sa koleginicom koja je skoro prosla sve to i kaze mi da vise vrednuju izvestaj sa fizijatrije u Sokobanjskoj ulici i da obavezno zakazem tamo pregled sto sam danas i pokusala ali slobodan termin ima tek u aprilu sto meni ne igra jer do tada vec moram izaci na komisiju. Pored toga zena koja mi se javila na tel me pitala kada sam joj rekla da beba ima 10 meseci da li mi treba pregled radi produzenja bolovanja :rolleyes: na sta sam ja otvoreno rekla da da, da bi mi ona rekla da ce me tamo lekari oduvati posto nisam dosla ranije i kaze mi da u njihovoj blizini ima Specijalna bolnica za cerebalnu paralizu i razvojnu neurologiju i da probam tamo da zakazem neki raniji termin posto i oni rade isto. Nisam vise pametna sta da radim ili da odem u Institut i molim doktorku kod koje idemo da mi lepo napise taj predlog. Uh :(


  11. Stim prolazis 100% samo moze da te 'zezne' da ti daju manje zato sto ti je kontola u okviru tvog porodiljskog, ali dobijas najmanje mesec do dva sigurno aj drzim ti fige pa javljaj ;)

    Marijeta mala pomoc? Da li mi treba predlog fizijatra da produzim polovanje negde sam procitala da treba ili nekog drugog lekara? Ja nemam taj predlog sem izvestaja poslednjeg sto sam ti vec pomenula ? Veliki pozdrav


  12. Stim prolazis 100% samo moze da te 'zezne' da ti daju manje zato sto ti je kontola u okviru tvog porodiljskog, ali dobijas najmanje mesec do dva sigurno aj drzim ti fige pa javljaj ;)

    Hvala draga na podrzci :)

    Jupi ! Daj boze ! Znacilo bi bilo kolko :) Javljam se naravno kada budem isla.

    Veliki Pozdrav


  13. Obavezno izadji, nemas sta da izgubis. Kazem ti moju prvi put nisu ni pogledali, a sta ti je napisala u izvestaju ima li neka sifra ili samo dijagnoza? I kako glasi dijagnoza?

    Nema sifre dijagnoze pise: Pracenje motornog razvoja,pes talovalgus bil i ispod toga opisano da sedi,da ne puzi,da ne prelazi u cetvoronozni polozaj stopala sa prekomernim df,dat savet za vezbe kontrola zakazana za 13 april poslednji dan moga bolovanja inace tako da cu na komisiju da idem sa ovim izvestajem. I sto kazes u pravu si izaci cu,a Ivana kaze da dete mora da prohoda da bi islo u jaslice tako da ima nade za nas :D

    Do kada si ti na bolovanju kada opet izlazis na komisiju?

    Pozdrav


  14. Izadji obavezno. Mislim da beba ako ne prohoda moraju da ti daju bolovanje jer ne moze u jaslice. I oni to znaju.

    Sto kaze Marijeta nemas sta da izgubis i mozes samo da dobijes. Probaj.

    Hvala devojke,malo ste me ohrabrile,izaci cu svakako u pravu ste nemam sta da izgubim. Ja na komisiju idem krajem marta pocetkom aprila i ne verujem da ce moja Taca da prohoda do tada tada ce imati ne punih 11 meseci,a inace nisam znala da dete mora da prohoda za polazak u vrtic. A i taj vrtic tj jaslice ne izvodivo je da dete krene pre septembra koliko sam ja shvatila jer je konkurs u maju mesecu ;)


  15. E ovako, ja mislim (gotovo sam sigurna) da NE MOZES prvo iskoristiti odmor pa onda produziti bolovanje radi nege deteta koje ide 100%, to bolovanje se iskljucivo nadovezuje na porodisljko.

    U tisovoj se predaju papiri 20-tak dana pre isteka porodiljskog odnosno negde krajem marta bi trebala da predas. Moj savet ti je da pitas sad u sredu fizijatra da li mozes na osnovu njenog trenutnog stanja da produzis bolovanje ali naravno bilo bi dobro da imas i nov (svez) nalaz.

    Aj javi sta si uradila, meni je sifra bila f83-usporen motoricki razvoj

    Bile smo na kontroli i nista kao morace da nosi ortopedske cipele kada krene da prohodava. Kada sam joj rekla da je malo lenja ona mi kaze da se ne sekiram da deca prohodavaju do godinu i po dana :( a na moje pitanje da li imam sanse da produzim bolovanje na osnovu toga ,rekla mi je da su kao bas rigorozni i da ona ne moze nista da mi napise ,kao napisala mi malo opsirniji izvrstaj i rekla mi kao da pokusam,bas sam se smorila.Bebanu nema ko da mi cuva tj mogao bi svekar al on je bolestan i ne znam koliko bi mu to bilo naporno. Kada bi mi produzili dva meseca pa da posle uzmem na sebe pa na bebu taman bi prolongirala do septembra tj polaska u jaslice.Ne znam da li da uopste pokusavam da izlazim na komisiju?


  16. Ako nisi preduzetnik odnosno radiš u nekoj firmi onda naravno da možeš bez problema. Ovo sam ti napomenula jer u slučaju da si preduzetnik ti snosiš troškove bolovanja a u drugom slučaju poslodavac. I ti troškovi se ne refundiraju. Refundiraju se samo ukoliko bolovanje pređe 30 dana a tada moraš na komisiju.

    Ne,ne nisam preduzetnik vec radim u jednoj firmi.Hvala na korisnim informacijama :rolleyes: Pozdrav


  17. Pozdrav svima :rolleyes:

    Danas smo bile na kontroli kod fizijatra inace nam je dijagnoza pes talovalgus ili u prevodu mekni zglobovi stopala,radimo vezbice, i doktorka nam je rekla da je mrka kapa da na osnovu toga produzimo bolovanje, a naravno nije bila ni voljna da napise jos neku dijagnozu. Ali mi je napisala malo opsirniji izvestaj kao radimo vezbe i sl. Tako da ne znam da li u opste da pokusavam ili da idem da se blamiram pred komisijom i:rolleyes: pred ostalim mamama cija deca stvarno imaju neki problem. Da li je neko mozda radio sledece,recimo u mom slucaju uzmem godisnji odmah po isteku bolovanja pa onada uzmem mesec dana na sebe bolovanje pa odmah nakon toga uzmem na bebu isto mesec dana,nasa doktorka u dz nam je rekla da moze da nam izadje u susret? :(


  18. E ovako, ja mislim (gotovo sam sigurna) da NE MOZES prvo iskoristiti odmor pa onda produziti bolovanje radi nege deteta koje ide 100%, to bolovanje se iskljucivo nadovezuje na porodisljko.

    U tisovoj se predaju papiri 20-tak dana pre isteka porodiljskog odnosno negde krajem marta bi trebala da predas. Moj savet ti je da pitas sad u sredu fizijatra da li mozes na osnovu njenog trenutnog stanja da produzis bolovanje ali naravno bilo bi dobro da imas i nov (svez) nalaz.

    Aj javi sta si uradila, meni je sifra bila f83-usporen motoricki razvoj

    Ma ko sisa odmor onda :lol: koristicemo ga od ove godine samo da mi jos malo produze bolovanje! Javljam se u sredu

    Pozdrav :rolleyes:


  19. Bilo bi dobro da imas neki izvestaj pre samog izlaska na komisiju, u tvom slucaju znaci pocetkom marta. Pitaj dr kakve su ti sanse da produzis porodiljsko i videces da li je uopste voljna da ti izadje u susret. A sto se tice komisije nemam pojma da li su strogi na NBG.

    Marijeta hvala ti sve informacije mi mnogo znace :rolleyes: idem sada u sredu kod fizijatra pa nadam se da ce biti neko ok,a sa ovom njenom dijagnozom nema sanse nas pedijatar u dz nam je rakla da najmanje sta prolazi hipotonija,pa videcemo da li ce mi izaci u susret.

    I ja imam dilemu :unsure: porodiljsko mi istice 14 aprila a onda imam pravo na godisnji od 20 radnih dana znaci trebala bih u maju da pocnem da radim i kada onda da idem u Tirsovu radi izlaska na komisiju i koliko u tom slucaju moram imati sves nalaz od fizijatra?


  20. Da li neko zna kakva je komisija na Novom Beogradu? :unsure: Moja curica ima pes talovalgus stopala radimo vezbice kod kuce,sada u sredu idemo na kontrolu ne znam da li je rano da pitam fizijatra da mi napise jos neku dijagnozu posto je malo lenja ima devet meseci a jos nece da se oslanja na nogice i uopsete da li su lekari voljni da izdju u susret? Inace istice mi porodiljsko pocetkom aprila.

    Hvala :rolleyes:


  21. Pozdrav svima

    Da li neko zna kako najlakse tj koje dijagnoze imaju prodju kod komisije za produzavanje bolovanja radi posebne nege detata?Moja cerkica puni devet meseci za par dana sl nedelje je vodim u institut za majku i dete kod fizijatra na kontrolni pregled stopala,dijagnoza joj je pes talovalgus,radimo kuci vezbice.Da li neko ima iskustva da li hoce da izadju u susret fizijatri pa da napisu jos neku dijagnozu koja prolazi kod komisije? Porodiljsko mi istice pocetkom aprila i trebam da prikuplajam dokumenta tj nalaze polako.

    Unapred hvala svima

    ps. Nova sam na forumu :rolleyes: