MICIKAS

Član
  • Broj odgovora

    9
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana MICIKAS

  1. MICIKAS je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   

    Ali snimak sa jutujuba govori više od svih reči...
  2. MICIKAS je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   


    Ne razumem ni ja, ali skapirala sam ovo "sehr gut" i fazon sa plusićima na ovoj strani

    http://www.adac.de/infotestrat/tests/kinde...rcePageId=31900
  3. MICIKAS je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   

    Evo jednog "arogantnog" i opominjućeg teksta iz novina:

    POLITIKA, 20.11.2009.

    Dečja auto-sedišta loša za Evropu – dobra za Srbiju
    Modeli „kiko proksima” i „kiko neptun” na testu Auto moto saveza Nemačke dobila loše ocene, zbog nedovoljne bezbednosti



    Dečija autosedišta „kiko proksima” i „kiko neptun” koja se prodaju i u Srbiji na ovogodišnjem testu nemačkog Auto moto Saveza (ADAC) dobila su loše ocene. Prvi model „proksima” je na skali od jedan do pet dobio dvojku, a „neptun” jedinicu. Najveće zamerke ugledne nemačke institucije kojoj se veruje odnose se na sigurnost ovih sedalica. Ubrzo je i švajcarski TCS potvrdio rezultate kolega iz Nemačke, upozorivši kupce da „kiko neptun” uopšte nije bezbedan, jer je sigurnost izražena u procentima – ravna nuli.

    „Kiko” sedišta u Srbiju uvozi Deko internešenel, kompanija koja na svom zvaničnom sajtu (prodavnice „Encimenci”) upravo fotelju za kola „proksima” reklamira kao najtraženiji artikal po ceni od 16.137 dinara. Ovaj model, inače, na nemačkom tržištu, navodi ADAC, košta 99 evra. Drugi tip sedišta tamo košta 119 evra, a kod nas 12.900 dinara.

    Prema podacima do kojih je došao „Potrošač” na naše tržište poslednjih meseci ubrzano se uvoze dečija autosedišta, jer će po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja ovaj vid zaštite dece uzrasta do 12 godina biti obavezan. Kakvog su kvaliteta ovi proizvodi, diskutabilno je, jer sve ukazuje na to da će na tržištu Srbije završiti mnogi modeli koje EU odbacuje.

    Zakonska regulativa koja definiše ovu oblast u državama Evropske unije, ali i u zemljama kandidatima je direktiva koja je usvojena od strane Ujedinjenih nacija i nosi oznaku ECE R44/04 (04 – se odnosi na najnoviju verziju). Direktiva definiše kakva se sedišta mogu prodavati u trgovinama. Pre svega, autosedišta su podeljena po grupama na osnovu telesnog razvoja deteta, definiše se koje sve elemente moraju da sadrže, a detaljno je propisan i način testiranja autosedišta sa aspekta bezbednosti.

    Jasno je, takođe, predočeno kako se ona označavaju, a potrebno je da proizvođač istakne precizno uputstvo za upotrebu, odnosno kako se postavljaju. Ova direktiva donosi i dokument kojim se potvrđuje da je dečje autosedište prošlo odgovarajuće testove, sa podacima ko je uradio te analize.

    Kada bi se ova direktiva dosledno primenila u Srbiji više od 90 procenata autosedišta za decu ne bi zadovoljilo kriterijume kao što su način obeležavanja i upotrebe (moraju da budu na srpskom jeziku) koji su presudni za bezbednost.

    Većina ovih proizvoda, međutim, kod nas nemaju uputstva na srpskom jeziku, a i ona koja ih imaju su vrlo loše prevedena i svode se na dve-tri strane nečitkog teksta.

    Ivana Albunović – Jelica Antelj

    -----------------------------------------------------------

    Bebac: Rezultati poražavajući


    Bezbednost deteta na prvom mestu
    Proverili smo navode „Potrošača” i ustanovili da je ADAC zaista loše ocenio ova dva modela, kaže Vladimir Ješić, sa roditeljskog portala „Bebac”.
    On objašnjava da su rezultati o poznavanju ove oblasti i među prodavcima i među roditeljima poražavajući.

    – U radnji jednog renomiranog uvoznika oznake 03 ili 04 na autosedištu za decu trgovci tumače kao ocenu bezbednosti iako ovi brojevi označavaju standard po kojem je proizvedeno – kaže Ješić.

    Komentari na internet forumima su još drastičniji. Roditelji jedni drugima često daju uputstva kako da montiraju sedišta u automobilima koji nemaju pojaseve.

    Tako je jedan predložio da se sedište pričvrsti kanapom. Mnogi čak misle da je dete u vozilu najsigurnije upravo u njihovim rukama, što apsolutno nije tačno.

    „Bebac” u saradnji sa Ministarstvom za infrastrukturu završava izradu pravilnika o bezbednosnim sedištima koji će definisati način njihovog uvoza i plasiranje na tržište Srbije. Pravilnik je u skladu sa direktivom ECE R44/04 i prilagođen je srpskim zakonima i uslovima, a kako saznajemo, za koji dan će biti objavljen na sajtu ovog portala.

    Pravilnik predviđa da će svaki uvoznik morati da ima odgovarajuću dokumentaciju koja potvrđuje da je autosedište odobreno od strane adekvatne institucije, verifikovane u EU čime će biti sprečena prodaja sumnjivog porekla i bez ikakve garancije bezbednosti.

    -------------------------------------------------------

    Isključiti vazdušni jastuk

    Pre dva meseca u Bosni i Hercegovini, u Travniku, desio se tragičan slučaj gde je dete poginulo jer je sedište bilo postavljeno na mesto suvozača, a nije bio isključen vazdušni jastuk. Jastuk se samoaktivirao i usmrtio mališana. Oznaka koja mora biti vidljiva na autosedištu, čak i kada je dete u njemu, jasno upozorava da se mora isključiti vazdušni jastuk na suvozačevom mestu ukoliko je tu postavljeno dečje autosedište.

    --------------------------------------------------

    Crna statistika

    Svakog dana u Srbiji prosečno se desi 185 saobraćajnih nesreća u kojima tri osobe poginu i povredi se šezdesetoro ljudi.

    Prema podacima Srpskog komiteta za bezbednost, razlozi koji najčešće doprinose smrtnom stradanju su neprilagođena brzina, nevezivanje pojaseva, vožnja pod dejstvom alkohola, i nenošenje kacige.

    ------------------------------------------------

    Pravilna montaža

    Pravilno postavljena autosedišta za decu smanjuju rizik smrtnog stradanja odojčadi u saobraćajnim nesrećama za 71 odsto, a male dece za procenata. Ona takođe smanjuju potrebu za bolničkim lečenjem deteta u sudaru za 67 odsto, pokazuju istraživanja u SAD.

    ----------------------------------------------

    Zakon

    Prvi put u Srbiji zakonski se propisuje upotreba autosedišta za decu, kao obavezan pribor za prevoz dece do 12 godina.

    Prema članu 31. Zakona o bezbednosti saobraćaja u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete do tri godine prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima javnog prevoza.

    Dete do tri godine, može se prevoziti na prednjem sedištu, samo ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu – korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen vazdušni jastuk.

    Bliže propise o načinu prevoženja dece i uslovima koje mora da ispunjava bezbednosno sedište – korpa donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja. Predviđene kazne za nepoštovanje popisa su od 15.000 do 30.000 dinara

    objavljeno: 20/11/2009 u Politici

  4. MICIKAS je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   

    Nikoga ne osuđujem, ni sa kim se ne prepirem.

    Ćao zdravo...



  5. MICIKAS je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   


    Nisam arogantna već veoma ozbiljna. Dete koje se ne prevozi u odgovarajućem sedištu, ili se ne prevozi na odgovarajući način može da POGINE ili ostane INVALID ili da bude teško povređeno! Pokušavam da vam stavim do znanja da nije bitno da li kaiš ostavlja boju, ili je cena ovakva ili onakva, ili se sedište iz nekog razloga vama "dopada" ili ste njime "zadovoljni"! Aman, bar na ovim prostorima ne nedostaje kretena za volanom, i nikada ne znate da li će jedan od njih naleteti baš na vas i vaše dete/decu! U slučaju sudara najbitnije je samo da vaše dete bude što manje povređeno, a to zavisi od toga kakvog je kvaliteta sedište u smislu dizajna, materijala, posebnih uređaja (kao "pivot sistem" kod Britax-Romera), kako ste sedište montirali i kako ste dete u sedištu vezali!

    Pokušavam da vas nateram da razmišljate o dečijim sedištima kao sredstvu zaštite, a ne pomoćnom sredstvu poput kolica! Zato vam kažem da nije bitna boja, dezen, lep izgled i slično!

    Ja bih vila veoma srećna kada bi svi vozili decu u najbezbednijim sedištima na svetu, ali nije tako. Morate znati da je normativ ECE 44/04 samo minimum zahteva za bezbednosna svojstva sedišta, a između minumuma ispunjenih zahteva i vrhunskih performansi velika je razlika!

    Ja vas više neću zamarati svojom "arogancijom", ko je shvatio shvatio je, ko nije zaista mi je žao.

    Pozdrav
  6. MICIKAS je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   


    Ako mislite da ste zahvaljujući desetogodišnjem vozačkom stažu stručnjak za saobraćaj, varate se. U Beogradu na Voždovcu postoji Saobraćajni fakultet koji prvo treba da završite da biste se smatrali stručnjakom za saobraćaj.

    I da. Igrate se tuđim životima jer dozvoljavate sebi da na ovom forumu iznosite tvrdnje koje su netačne i bolje rečeno opasne. Kada kažete nekome da u slučaju neizbežnog sudara treba da učini sve kako bi izbegao čeoni sudar, vi mu zapravo savetujete šta? Da se trudi da se bokom sudari sa drugim autom? Informišite se dragi gospodine malo o kreš testovima i rizicima od povreda u zavisnoti od tipa sudara, pre nego što nekome savetujete da izbegava čeoni sudar! Mislite o tome da bi neko čitajući vaše postove mogao zaista i da postupi tako i da zbog toga strada!

    Nisam želela da vas uvredim, nadam se da nisam ni sada. Samo vas molim da budete odgovorni i da pazite šta pišete na ovom forumu.


  7. MICIKAS je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   


    Preporuka stručnjaka je da se dete što je duže moguće prevozi u kontra smeru, jer je mogućnost povređivanja pri čeonom sudaru (koji je statistički i najčešći) znatno manja. Razlog je jednostavan, a to je što ne dolazi do trzaja glave ka napred što je za bebin tj detetov vrat veoma opasno.
  8. MICIKAS je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   

    Nema razloga da se bilo ko naljuti. Ovaj forum treba da bude mesto gde se mogu razmeniti informacije o npr. prodavnicama gde se sedišta mogu kupiti, kako se montiraju, koji tipovi postoje u zavisnosti od uzrasta i sl. Apsolutno sam protiv toga da ovaj forum služi tome da neko ko nije stručan ovde deli savete kako se ponašati u slučaju sudara i time se igra sa nečijim životom, ili da promoviše kriterijume koji nemaju veze sa osnovnom funkcijom sedišta - zaštitnom!

    Ja moje dete vozim u jednom od najbezbednijih sedišta na svetu, i veoma sam dobro informisana oko dečijih sedišta tako da nemam potrebe da se informišem na ovom forumu. Jedini razlog zašto sam se javila jeste iz najbolje namere - da skrenem pažnju svim majkama da se ne igraju sa bezbednošću svoje dece i da se za izbor sedišta obrate isljučivo stručnjacima odnosno stručnim izvorima!

    Pozdrav!





  9. MICIKAS je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   

    Pažljivo sam pročitala ovaj forum, i moram da iznesem svoje generalne utiske o komentarima:

    1. Svrha dečijih sedišta nije da budu lepa na izgled, pa čak ni udobnost nije osnovni kriterijum kvaliteta, njihova funkcija jeste zaštitna odnosno da u slučaju sudara smanje rizik od povređivanja odnosno smrti deteta. Kada kažete da ste zadovoljni ili niste određenim modelom, to mi zvuči malo smešno jer kao da ste išli sa njim ne kreš test pa ste utvrdili ponašanje tokom sudara.

    2. Ne razumem one koji ističu cenu kao bitan parametar. Život deteta je najvredniji od svega, i nema te cene koliko sam spremna da platim za dobro sedište. Konkretno, mi smo kupili Britax Romer tako što je moj muž uzeo keš kredit u banci, a odlučili smo se za tog proizvođača ne zato što je skup već zato što je poznat po vrhunskim rezultatima na kreš testovima. I sledeće će biti od istog proizvođača ili eventualno Fair G, pa makar jela dve pogačice za ceo dan!

    3. Pitanja na ovu temu možda čak i ne bi trebalo da budu tema jednog foruma gde laici prepričavaju svoja iskustva i razmenjuju stavove. Dobar primer je "stručnjak" koji tvrdi da treba izbegavati čeoni sudar ako je saobraćajka već neizbežna, a upravo je to najmanje zlo jer su i automobili i sedišta projektovani da pruže zaštitu najviše pri ovom tipu sudara a ne npr. pri bočnom sudaru. Ili kada ista persona kaže da vazdušni jastuk pomaže pri sudaru, a upravo je obavezno isključiti jastuk na sedištu gde se prevozi dete jer ga jastuk može usmrtiti prilikom sudara! Takođe je strašno opasan stav da se dete veže samo pojasom kako bi se "uštedelo", jer detetu nižem od metar i po pojas uglanom prelazi preko vrata, pa bi pri sudaru došlo do pojave koja je tako grozna da je ne bih ni probala da opišem. Zato bi bilo najbolje da se o dočijim sedištima informišete na stručnim sajtovima kojih ima na pretek, naravno na engleskom jeziku. Takođe bi bilo dobro da skočite i na jutjub i pogledate kako izgleda kada se dete ne vozi na sedištu ili sedište nije adekvatno postaveljno.

    Pozdrav!