milichica

Član
  • Broj odgovora

    9
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici milichica

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Informacije o profilu

  • Lokacija Beograd

Aktivnosti člana/članice milichica

  1. milichica je dodao/la post u temi Doktori koji su vam vodili trudnoću   

    Ja sam bila prezavodoljna. Vodila sam trudnocu privatno i moja doktorka je fenomenalna. U potpunosti sam joj verovala, savetovala me je u vezi svake sitnice, apsolutno svake, nista nije prepustala slucaju, na vreme je neke stvari videla, uputila nas dalje kod kardiologa koji je video nesto na bebinom srcu. Na moju bezgranicnu srecu nista nije strasno, a moja Jana je vesela i zdrava " devojka" od 2 godine. Doduse kad malo zastanem i razmislim, zahvaljujuci mojoj doktorki sam i ostala trudna, tako da je sve ostalo i suvisno reci.
  2. milichica je dodao/la tema Jaslice, vrtić   

    Neprijatnost u vrticu
    Pozdrav svim mamama,

    Htela bih sa vama da podelim svoje iskustvo sa privatnim vrticem i eventualno cujem vase utiske, slicne dozivljaj itd.

    Unapred se izvinjavam na opsirnosti, ali sve je u svrhu sto boljeg shvatanja situacije.

    Naime, majka sam deteta od godinu ipo dana, zaposlena, suprug takodje radi. Od povratka sa porodiljskog pa donedavno dete mi je cuvala majka. Medjutim, usled povrede oca, koja ga je privremeno onesposobila za samostalno normalno funkcionisanje, majka je morala da preuzme brigu o njemu, a samim tim sam se ja nasla u nezavidnoj situaciji gde sam u svega par dana morala da se organizujem i nadjem vrtic u koji ce mi dete krenuti. Opcija drzavnog vrtica, naravno, nije dolazila u obzir jer sam propustila majski konkurs za upis u drzavni vrtic pa sam, silom prilika, morala dete da upisem u privatni. Tokom godisnjeg odmora, koji sam neposredno nakon novonastalih dogadjaja uzela, dete sam vodila na privikavanje u isti. Bilo je losih i dobrih dana kao sto je i normalno, ali vremenom, kako sam dobijala povratne informacije od vaspitacica u vrticu, cerka se sve bolje i bolje adaptirala i redje plakala, a cak je bilo dana kada uopste nije plakala. Obzirom da sam je ja svako jutro ostavljala u vrticu mogla sam da pratim situaciju i sama sam primetila da su joj reakcije sve blaze i blaze i da cim je vaspitacica preuzme i popne na sprat ona prestaje da place. Citav ovaj period boravka u vrticu, neracunajuci dve nedelje privikavanja, traje nepune 2 nedelje (ova aktuelna nedelja bi bila 2. nedelja). Medjutim, tokom jucerasnjeg dana dobijam poziv iz pomenutog vrtica, prilikom koga me vaspitacica, a istovremeno i vlasnica vrtica savetuje tj. na fin nacin obavestava da bi bilo najbolje da razmotrim opciju da uzmem zenu koja ce mi cuvati dete, jer ona place, a komsije dolaze i bune se i prete, a cak su se i neki roditelji bunili, itd. U soku sam i ne znam kako da reagujem, obzirom da je vrlo jasno da prica "ne pije vodu". Prvo, ona je jako mala i vrlo kratko je tu, pa je nemoguce ocekivati da se sasvim privikla, drugo, deca placu, narocito tako mala, i to je sasvim normalno, jer u suprotnom, moglo bi se pomisliti da je dete kod kuce maltretirano i zlostavljano cim zeli da ide u vrtic i bezi od roditelja.
    Vrtic se nalazi u kuci, pomenuta gospodja se bavi ovim poslom oko 16 godina i neverovatno mi je da joj nijedno dete nije do sada plakalo, pogotovu sto sam licno bila prisutna nekoliko puta, kada su deca dolazila u taj isti vrtic urlajuci, a pritom su starija od moje cerke i tu su vise od godinu dana, a od njihovih se roditelja ne ocekuje da svoju decu ispisu iz istog. Ne zelim da ulazim u dublje analize i trazim prave razloge za njihov potez, obzirom da istinu necu dobiti, mada verujem da se pojavilo neko drugo dete koje je trebalo upisati pa je moja cerka bila najbolji kandidat za izbacivanje, imajuci u vidu cinjenicu da je poslednja upisana. Pritom su me doveli u situaciju da mi se opcija davanja otkaza i sedenja kod kuce sa detetom cini najizglednijom i najrealnijom jer ne znam da li me ovako nesto ceka i u nekom drugom privatnom vrticu. (Moram da napomenem da iako licno smatram da mi je cerka nesto nestasnija i u tome sam smatram vrlo realna, sa svim strana sam, sto od majki i oceva, sto od baka i deka koji cuvaju svoju decu i unuke, dobijala komentare da sam bas srecna jer je ona izuzetno dobra i poslusna, mirna i ne pravi neke posebne gluposti i da je lako sa njom izaci na kraj, cime odbacujem mogucnost da je precutani razlog izbacivanja zapravo to sto vaspitacice ne mogu da izadju na kraj sa njom; mada, i da jeste nestasna, pa pobogu, to je dete, jako malo, u period kada je prakticno nedokazano i tesko mu je mnoge stvari objasniti i naterati ga da zaista slusa- ovo je vrlo cest tekst na koji sam, sa malim razlikama, nailazila u mnogim decijim casopisima i na internet sajtovima koji su posveceni deci).
    Dovoljno sam upucena da znam da ovo ne moze da bude razlog za ovakav postupak. Potrebno je da pedagog/psiholog ili neko drugo strucno i kompetentno lice izvrsi procenu deteta i da svoju preporuku za izdvajanje deteta iz kolektiva, da iznese misljenje o tome da li je takav potez u interesu deteta, itd.
    Prica je vrlo ruzna, potez vlasnice tog privatnog vrtica krajnje neprofesionalan i krajnje " dno dna" iste profesije.
    U medjuvremenu sam za svaki slucaj ponovo pozvala predskolsku ustanovu u Preradovicevoj kako bih proverila ima li smisla podnositi dokumentaciju za upis deteta u drzavni vrtic i dobila informaciju da ja svakako imam prava da istu podnesem ali da imam u vidu da su jaslene grupe u svim vrticima popunjene i da je jos najmanje 30 zahteva na cekanju.
    Zanima me ko stiti nas majke ili roditelje dece u globalu, sta da mi radimo kada cak ni u privatnom vrticu, koji se pritom debelo placa, ne mozemo da dobijemo makar delimicno normalan tretman deteta i da li je moguce da vec od malena deca moraju da budu u neku ruku zigosana kao nepodobna i sl?
    Ko postavlja i regulise kriterijume koje moraju da ispune i privatne predskolske ustanove kako bi dobile dozvolu za rad i da li isti uopste postoje? Ima li propisa kojih se iste moraju da pridrzavaju? Imaju li te ustanove prava da na ovaj nacin i uz ovakvo obrazlozenje "izbace" dete iz vrtica?
    Znam da moj slucaj nije usamljen jer sam u medjuvremenu cula za jos par ovakvih situacija.


    • odgovora
    • pregleda
  3. milichica je dodao/la post u temi Vigantol, D3 kapi, AD kapi   


    Hvala puno
  4. milichica je dodao/la post u temi Vigantol, D3 kapi, AD kapi   

    Pozdrav svima. Unapred se izvinjavam ako slicna ili ista tema vec postoji jer, iskreno, nisam pretrazivala. Obzirom da nema Vigantola sta sada dajete svojoj deci? Ja sam uzela AD kapi i dajem joj 1 kap kao sto sam i Vigantol ali nedavno me je mama pitala sto dajem samo jednu kap jer koliko se seca ona je sestri i meni davala 5 kapi, tako da sam ostala zbunjena a crvic sumnje je proradio. Sta vi koristite i koliko kapi dajete?
  5. milichica je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   

    Mozda je vec neko postavio pitanje ali nema veze. Zanima me da li neko zna da li je isplaceno trudnicko za mart, onih 65%? Hvala
  6. milichica je dodao/la post u temi Policisticni jajnici   

    Pozdrav svima.
    Evo i da da napisem nesto na ovu temu.
    Od prve menstruacije koju sam dobila sa 12 godina imala sam problema sa ciklusom. Prvo su mi govorili da ce se to ustaliti kako prodje vreme a posle kad je vec proslo podosta vremena i nista se nije menjalo krenula sam na silne analize nakon cega mi je konstatovan sindrom policisticnih jajnika i hormonski poremecaj. Vucarala sam se po lekarima ni sama ne znam koliko dugo, svasta su mi radili, testirali na gomilu stvari, cak sam trebala da budem "zamorce" za rad jedne doktorke...
    Sa 22 godine nakon krvarenja od 2 ipo meseca odlucila sam da ipak pristanem na hormonsku terapiju. To je nazalost bila losa odluka jer mi je prepisana pogresna terapija koja me je prilicno upropastila, ne bih sad detaljisala i gusila vas time, ali bio je to jedan totalni haos. Mislila sam da nikada necu postati majka.
    Gotovo od samog starta moja mama, inace zdravstveni radnik, bila je za to da probam prvo sa tzv. "bapskim" lekovima, medjutim ja sam odbijala to neverujuci da mi moze pomoci. Na svu moju srecu i sve upornije insistiranje moje mame pristala sam da probam alternativu, iskreno ne ocekujuci nista. Pila sam taj buckuris neka 2 meseca i nakon UZ-a na koji sam otisla nakon toga bila sam vise nego iznenadjena. Ciste u jajnicima su nestale pa cak i one na grudima. Malo je reci da sam bila van sebe od srece. Nastavila sam da pijem buckuris jos dva meseca i prestala.
    Trenutno sam trudna, ovih dana ocekujem da upoznam moju Janu, koja je zaceta za svega mesec dana, krajnje neocekivano.
    To vam je moja prica uz savet da probate ovaj moj recept za koji verujem da deluje, iako sam bila veliki skeptik prema svemu tome.

    Ko voli nek izvoli:

    LEK ZA UKLANJANJE CISTI

    Neocisceno seme ovsa, sirovo
    Bundevino seme ( sirovo, ocisceno, zuta a ne bela bundeva)
    Priprema:
    1 casica ovsa ( casica od krem sira)
    1 casica bundevinog semena ( -II-)
    1 litar vode

    Kuvati 20 min na srednoj vatri (na 2 ili 2,5), skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi. Procediti i sipati dok je mlako (kada se procedi ostane kolicina dovoljna da napuni standardnu flasicu koka kole od ½ litre). Piti 3 puta dnevno izmedju obroka.
    Piti dok ciste ne nestanu.

  7. milichica je dodao/la post u temi Privatni lekari i državne ustanove   

    Pozdrav svima.
    Svoju prvu trudnocu sam vodila i jos uvek vodim privatno kod doktorke kod koje inace idem vec nekoliko godina, sa kojom sam prezadovoljna i koja je zasluzna sto uopste mogu biti majka. Na moju srecu ona radi u DZ Zemun pa sam radi doznaka i raznih uputa otvorila karton u tom domu zdravlja i za doktora naravno izabrala nju.
    Moram priznati da udaljenost moje doktorke od kraja u kome zivim i nije bas sjajna ali ne bih je menjala ni u ludilu.
    Sto se tice doktora u drzavnim ustanovama prilicno sam razocarana. Od svoje 17. godine sam imala problema sa policisticnim jajnicima i svim pratecim detaljima i vucarala sam se po drzavnim ustanovama citavu deceniju, setali su me na sto strana, bila sam zamorce, dali su mi pogresnu hormonsku terapiju i napravili haos u mom ogranizmu. Srecom pa sam se na vreme opametila i potrazila novog lekara, na preporuku pronasla moju sadasnju doktorku sa kojom sam prezadovoljna.
    Srecno svim buducim mamama.
  8. milichica je dodao/la post u temi Epiduralna anestezija   


    Hehehehe naravno Antonina, ovo sam cisto pomenula kako mi je sve, onako laicki delovalo isprva i naravno da su svi doktori strucni i da je sada sve to krajnje rutinski posao za njih.
  9. milichica je dodao/la post u temi Epiduralna anestezija   

    Pozdrav svima, htedoh da se i ja prikljucim ovoj diskusiji.
    Ovo mi je prva trudnoca i dugo sam iscitavala sve sto sam mogla naci o epiduralu ne bih li formirala svoj stav o tome. Zelja za bezbolnim porodjajem je svakako postojala od starta ali sa njom i strah od nepoznatog, a najvise od toga sto mi neko "prcka" oko kicme. Medjutim, nacitala sam se toliko clanaka, prosla tolike forume, razgovarala sa svim zenama u mom okruzenju koje su se porodile sa epiduralom, na kraju i sa svojom doktorkom i definitivno sam resila da se porodim na taj nacin. U svetu se zene tako poradjaju jako dugo, a u Francuskoj cak moraju potpisati ako nece epidural, dok je kod nas jos uvek bauk.
    Koliko znam Front i Visegradska naplacuju epidural a u D. Misovica ne, za ostala porodilista se iskreno nisam ni raspitivala. Ono sto me najvise pogadja je cinjenica da je epidural na tzv. beloj listi i da ga drzava priznaje i odvaja novac iz budzeta za nabavku istog pa bi iz tog razloga epidural trebao biti besplatan svuda tj. zdravstveno osiguranje bi trebalo da ga pokriva. U Frontu je 12000 din, a u Visegradskoj je 20000 din, a cak sam cula da je nedavno, tacnije u poslednjih 10ak dana poskupeo na 24000 din. Ogorcena sam zbog toga veoma a posebno kad se pored toga ocekuje da se caste oni koji su vodili porodjaj i pomagali pri istom. Za sta castiti? Za to sto su radili svoj posao, za koji su svakako placeni?
    Ali da ne krenem u tom pravcu. Svakako cemo sve mi koje zelimo naci novac da platimo tu inekciju, ja svakako znam da cu morati da skupim novac, a kad se na sve to doda i kupovina svega za bebu nije nimalo naivno.
    Pozdrav svim buducim mamama uz nadu da ce nasa drzava ZAISTA poceti da podstice natalitet pravim potezima, a ne samo praznim pricama.
    Srecno svima