Queen

Član
  • Broj odgovora

    34
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la Queen


  1. Ja sam sve zavrsila :)

    Bila sam jednom na pregledu i zakazan mi je drugi ali sam se u medjuvremenu porodila :)

    Inace, situacija je katastrofalna tamo. Mislim na guzvu. Zaista nemaju mesta. Ja sam posle porodjaja lezala u porodjajnoj sali i u hodniku skoro 24h (naravno bez bebe), sto nimalo nije prijatno...dok se nisu sutradan oslobodila mesta u sobama.


  2. evangelina,

    upravo je to ono sto me izludjuje. Na trenutak sam pomislila da se taman lepo adaptirao i navikao i na sobicu i na jednu vaspitacicu koja ih je vodila i onda je krenulo sve to i on je ponovo poceo ujutru da urla i da se dere kad ga ostavljam.

    I najgore niti znam (pouzdano) da li je jeo, spavao, igrao se lepo jer se stalno smenjuju i nijedna ih ne prati lepo.....kad god ih pitas sve je dobro a meni dete nervozno i histericno postalo :blink: Ranije, dok je bila ta jedna, ona je lepo pricala, mislim nije sve bilo dobro i sjajno, nego kad ne odspava ona kaze ili kaze slabije je jeo.....

    ma...ne mozes ih uhvatiti :angry:


  3. Posle nekoliko razgovora sam shvatila da ne postoji pravilo nego da se radi kako im dune...stalno ih menjaju a vaspitacice ne smeju da se zale. Vaspitacice kazu "Uprava...." a ta uprava sleze ramenima "znate nema ih dosta mora tako...". Glupost! Ili nek se zaposle nove vaspitacice (toliko ih je bez posla) ili nek smanje broj grupa.

    Postaje mi smesno sad kad citam poruke vaspitacica roditeljima o adaptaciji bla bla bla kako je to tezak period, kako i roditelji treba da budu strpljivi, da steknu poverenje u vaspitace i da sardjuju.....samo se pitam u koga treba da steknem poverenje :angry:

    grrrr


  4. Hvala Marice na odgovoru :)

    U samom Zakonu sam nasla jedino ovo (clan 30)

    "Vaspitne grupe mogu biti formirane za decu istog ili različitog uzrasta.

    Broj dece koja se upisuju u vaspitnu grupu, istog uzrasta, jeste:

    - od 6 meseci do 1 godine 7

    - od 1 do 2 godine 12

    - od 2 do 3 godine 16

    - od 3 do 4 godine 20

    - od 4 godine do polaska u školu 24"

    I to je kod nas ispostovano.

    U grupi je 11 dece od kojih je 5-6 krenulo redovno da dolazi (ostala deca jos nisu napunila godinu dana) i kao jedan od izgovora je mali broj dece pa zato nemaju i drugu vaspitacicu pa ih sjedinjuju sa drugim grupama.


  5. Drage moje,

    da li znate gde bih mogla naci Pravilnik o predskolskim ustanovama?

    Naime, interesuju me "pravila igre" u, konkretno, jaslicama i to drzavnim...koliko dece je predvidjeno da bude u grupama, koliki broj vaspitaca, da li postoji "pravilo" oko menjanja vaspitacica, grupa.....

    (znam da je praksa da se leti ili zimi kad su odmori spajaju grupe)

    Moj sin je krenuo u jaslice u septembru sa 16 meseci.

    Za ova 2 meseca koliko ide (ne racunam sto je vise od pola meseca bio na bolovanju), mi smo promenili 8 vaspitaca i 4 sobe tj grupe pa me zanima da li bih nekim pravilnikom mogla da potkrepim svoje nezadovoljstvo jer planiram da im se zalim.

    Do sada je bila jedna vaspitacica koja je bila zaduzena za tu grupu i ona je tu deo dana, dok odradi svoju smenu a drugu smenu ih gurnu u neku drugu grupu i svaki dan mi je dete na drugom mestu sa drugom vaspitacicom i sa drugom decom. Od juce smo ostali i bez te jedne vaspitacice koju smo "znali". Moj problem je sto vise ne znam koja je vaspitacica mog deteta, niti imam informaciju da li je jeo, spavao, bio dobar i sl....

    Kakva su vasa iskustva po tim pitanjima, prvenstveno promene vaspitaca, da li se desavaju i koliko cesto i sta biste vi uradili na mom mestu?


  6. Ruskinja, hvala na odgovoru.

    Predala sam zahtev za regresiranje na osnovu stambenog kredita i nikakav odgovor mi nije stigao, ni da je prihvacen zahtev ni da je odbijen.

    I planirala sam da odem da se raspitam sta je sa tim, al reko' prvo da proverim sa iskusnijima ;) Pomislila sam da slucajno nije praksa da kasne po nekoliko meseci sa tim Resenjima ili obracunima mada znam da u Pravilniku pise da se regresiranje priznaje od narednog meseca.

    Sad kad si mi pojasnila period za koji se placa, da li to znaci da ce, ako je dete odsutno krajem meseca, iznos na sledecoj uplatnici biti umanjen?

    Npr 20.10 platim za period od 01.10-31.10 i dete mi bude opravdano odsutno od npr 25.10-31.10, da li ce mi iznos za novembar biti umanjen za tih 5,6 dana u oktobru?

    Hvala :)


  7. Licno, u potpunosti podrzavam to. Kad je dete opravdano odsutno, zaista ne treba da placa punu cenu. Naravno, "opravdano odsutno" ne znaci da ga cuva baka kuci :) Ako ga cuva baka, sto se upisao u jaslice.

    Ja nemam "baka servis" i zaista mi je neophodno mesto u jaslicama i protivnik sam "cuvanja mesta"....al to je druga tema.

    Nego, kad je vec rec o cenama u vrticima, mene zanima period obracuna.

    Ono sto platim do 20og za koji je to period?

    Takodje, pocetkom septembra sam predala zahtev za regresiranje, i niti mi je stiglo Resenje niti mi je iznos umanjen pa ako neko od vas ima vise iskustva sa tim, da mi malo to sve pojasni :)


  8. Da li neka mama koja je skoro predavala papire za produzeno bolovanje u Tirsovoj moze da napise malo vise detalja o tome.... koje papire je potrebno skupiti (osim nalaza fizijatra iz Sokobanjske ili Instituta za majku i dete), kada radi ta sluzba za predavanje papira, koliko pre isteka bolovanje je potrebnopredati zahtev za produzeno bolovanje....

    I jos jedno pitanje, kakva su vasa iskustva sa komisijama? Konkretno me zanima komisija za Stari grad jer mi se firma nalazi na toj opstini. Koje dijagnoze ste imale i koliko ste dobole produzenje bolovanja?

    Hvala i pozdrav


  9. Moj sin je sa 6 meseci zvao babu, babababbababa, pa je posle presao na kombinaciju tate i dede i to je bilo DADA a posle je naucio lepo da kaze deda i tata.

    Sad ima 10 meseci al mama jos nije izgovorio a ja to zeljno ocekujem :)


  10. Mi smo izmedju 5 i 6 meseca napredovali samo 100gr i kad smo otisli kod pedijatra ona nije nista to komentarisala da je malo.. Da napomenem da su nam se tada pojavili prvi zubici pa pretpostavljam da mu je apetit bio slabiji zbog toga.

    Sledeca kontrola kad je bila, napredovali smo nekih 350-400gr i onda je bilo da je malo to, "uvedite mu adaptirano" bla bla bla (do 6 meseca sam ga samo dojila a posle sam uvodila zitarice, vockice...)

    Mislim da je najbitnije kako dete izgleda, da li je veselo, da li se igra, da ne place stalno, da redovno kaki....a to koliko se ugojio nije bas najbitnije. Sva deca su drugacija. Muz i ja smo mrsavi i ne ocekujem da mi dete bude buckica :) A s druge strane, neko dete je mirno a neko je stalno u pokretu kao moje...


  11. Prošle godine je konkurs bio krajem marta, od 30 pa negde do 15 aprila, a liste su izašle negde u maju.

    Ja se malopre vratila iz vrtica sa istom informacijom. Polazak u vrtic je od jula ukoliko dete ima 12meseci. (bar za vrtic na Vozdovcu)

    .... i još znam dosta ljudi čija su deca upisana u vrtić a ni ne idu, roditelji redovno plaćaju da bi čuvali mesto... katastrofa!

    Da li se nesto promenilo po tom pitanju? Mislim, slusam kako ispisuju decu ako ne dolaze u vrtic 2 meseca a nemaju opravdanje (nisu bolesna....).

    Sad kad sam bila u vrtic da s einformisem, vaspitacica mi rece da ako dete ne dolazi 2 meseca ispisuju ga...


  12. Jaoj emocije.... i promena raspolozenja :)

    Kol'ko god sam se trudila da budem "normalna" nisam uspevala.

    Za svaku glupost i sitnicu sam mogla da se rasplacem a posle mi taj razlog bude smesan. Neverovatno nesto.

    Jaa sam tada otisla od kuce, od svojih i ma kolko mi je super bilo sa dragim, sami u stanu... nekako sam stalno mislila na moje, nedostajali su mi i to me cesto teralo da placem...pogotovu nocu, kad legnem da spavam.

    To je bilo u pocetku, dok se stomak jos nije video :) a kasnije, kad je trudnoca malo odmakla, bilo je sve ok. Bila sam "normalna" :)


  13. I kod mene je izostanak menstruacije bio razlog da posumnjam. Posto mi je mens vrlo redovna tako da kad zakasni jedan dan, nesto "nije u redu". Pored izostanka, su grudi pocele da me boluckaju i da budu nekako tvrdje. Bila sam 95% sigurna da je to to :) Onda sam uradila test i uverila se i onih 5% i bila najsrecnija osoba na svetu :)

  14. Mi smo koristili dentinox kapi....jesu malo pomogle al tek kad prodje neko vreme od stavljanja. Valjda mu je smetalo to kad utrne, nemam pojma.

    Inace, zavisi kolka je bebica...mozes da mu/joj das koricu hleba da gricka tj da cese desni....


  15. Nisam za setalice :)

    Razlog:

    mislim da je bolje da samo dete prodje kroz sve faze, puzanje, podizanje, setanje na stranu (mislim uz ogradicu ili krevet) i na kraju ce se samo osloboditi i prohodati.

    Ja svoje dete stavim na pod i on kad hoce puzi, nepred, nazad, kad se umori sedne, pa se podigne uz krevet, pa ode na drugu stranu.....

    Ja sam za to.. :)