Blonde

Član
  • Broj odgovora

    2
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Blonde

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice Blonde

  1. Blonde je dodao/la post u temi Blizanačka trudnoća   

    I ja sam mama blizanaca od 14 meseci! Imam dva decaka. Trudnoca prosla da se pozeleti moze sem sto sam dobila 35kg. Porodila se na zakazan carski u 39 nedelji, bez trudova, bolova... Jedan beban je mao 2750 drugi 3200, obojica su bili karlicno pa smo xato islina carski.
    Od prvog dana predlazem da uvedete disciplinu tj. satnicu sto se tice spavanja i hranjenja jer ako jedu na zahtev...ubrzo necete znati ni ko je jeo ni ko je spavao... I vama i njima ce biti lakse. Uspeso sam ih dojila 7 meseci i onda sam prekinula jer m je bilo bas, bas naporno! Sama sam, nisam imala pomoc kao ni sada i onda mi je dojenje bas predstavljalo problem jer vise nisu bili mali da ih dojim istovremeno a kad sam htela jednog po jednog onaj koji nije dobio da jede sad i odmah se besomucno drao Probala sam i sa izmuzavanjem pa su poceli da zezaju hoce siku, hoce flasicu kako im kad dune i onda sam dila ruke ali su do tada jeli vec svu hranu i dobili dosta imunoglobina kroz mleko. Probajte da izdrzite do 6 meseci posle kako hocete i mozete. Dojiti blizance je mguce, istovremeno dojiti je mpoguce i pozeljno jer stedite dosta vremena, budite ih za klopu da bi napravili red i ritam nemojte da vam bude zao u suprotnom bicete neispavani i nervozni a oni to osete pa ce biti trenutaka kad ce te plakati zajedno.
    Prvih par meseci se secam da sam samo dojila, presvlacila i sve tako u krug! Necu da vas plasim ali...imati jedno i dvoje odjednom je veeeliika razlika. Dupla radost, dupla srea ali i dupla muka.
    Ako treba nesto tu sam!


  2. Blonde je dodao/la post u temi Biti mama blizanaca   

    Odmah po dolasku iz porodilista ja sam uvela disciplinu sto se jela i spavanja tice! Klopali su na 3 sata tj. dojila sam ih i to istovremeno jer drugacije stvarno ne znam kako bih jer je u prvo vreme to oduzimalo jako puno vremena. Iako sam ih dojila u ponoc su dobijali dohranu da bi sto duze spavali. Budili su se negde oko 5 kasnije i 6-7 klopali i nastavljali da spavaju do 9. Damjan je malo vise zezao sa uspavljivanjem posle te ranojutarnje klope a Danilo se uspavljivao sam u krevetcu. Samo ga spustim i on malo suska po krevetcu, gleda u igracke i zaspi. Damjana sam cesto morala da stavljam pored nas u krevet do 9 ujutru. Kad su napunili 5 meseci ukinuli smo nocni obrok (taj u ponoc). Zadnji obrok im je oko 21:30 (adaptirano mleko). I jedno dve nedelje su spavali celu noc bez problema. Onda su krenuleone vrucine i poceli su da se bude zedni. Poceli smo da im dajemo caj. Onda je nastao haos, budili su se svako malo i trazili caj. Sad evo kad je ovako zahladnelo bude se mozda jednom ili dva puta traze caj a u 5-6 dobiju mleko i nastavljaju da spavaju do 7-8.
    U pocetku su spavali u istom krevetcu razdvojeni urolanim peskirom ali kad su vec poceli da se mrdaju i okrecu prebacili smo ih pa sad svako spava u svom krevetcu. Inace mi imamo one prenosive Graco (contur electra delux). Potpuno sam zadovoljna sa njima. Sluze samo za nocno spavanje a danju spavaju u kolicima (HauckRoadStarDuo), ljuljasci ili ogradici u dnevnoj sobi. Skroz sam htela da im razdvojim dan i noc i zato je spavaca soba samo za nocno spavaje. Damjana ja uspavlajujem, tacnije egnemo na nas bracni krevet, dam mu mleko i obn tao i zaspe na flasici. Nekad se desi da ne zaspe ali se vrti onda pored mene i zaspe za par minuta kad nadje polozaj koji mu odgovara. ja ga samo prebacim u krevet. Batu uspavljuje tata u dnevnoj sobi, obicno u kolicima. Da mu flasicu i on cesto zaspi na flasici a ako ne malo ga provoza kolicima i on zaspe.
    Preko dana ih stavim u kolica, dobiju caj i obicno tako i zaspu!

    Ovo je bilo pisano ranije a sad moji momci za koji dan pune 14 meseci!
    Ukratko, bude se oko 09h dok se presvucemo, obucemo, spremimo dorucak...bude oko 10 tada doruckuju i onda je igranje do 13h onda je spavanje do 15h obicno, onda klopa, mleko piju samo pred spavanje i u 05 ujutru (nisam htela to da im izbacujem jer bi se onda budili ranije ujutru). Nocu se skoro i ne bude, kmeknu samo malo dok se okrecu sa jedne na drugu stranu , ako im zasmeta pokrivac... Oko 15 kad se probude je rucak, u 18h uzina i u 20vecera pa kupanje mlekce i spavanje. Posle kupanja se uspavljujemo svi zajedno u krevetu. Prvo se mazimo, skacemo, golicamo...e onda se pije mlekce, okrene na stranu i spavanjac. Onda ih prebacimo u krevetice i to je to. Meni rutina jako pomaze inace da nismo organizova ni tako ne bi nam se znao kraj. Dojila sam ih do 7 ipo meseci i nisam mogla vise stvarno mi je predstavljalo veliki napor. S obzirom da pomoc nismo imali niti je i sada imamo smatram ogromnim uspehom i to. Kad su prestali da sisaju vec su jeli svu hranu, imunoglobina su dobili dovoljno do tada pa sam resila da prekinem sa dojenjem. Sve u svemu sto se blizanaca tice treba imati cvrstu ruku i biti dosledan inace ce te se jako brzo naci u zacaranom krugu. Neko ce stalno plakati a cesto i oni i vi i bicete jako, jako umorni i nervozni. Umorni roditelji nisu od velike koristi, stvara se tenzija pa su i bebe nervoznije... Ne libite se da ih budite za klopu...budite tacni i dosledni i uspecete da izadjete na kraj sa njima. Evo recimo ja sada pisem ovo a moji momci se sami igraju u dnevnoj sobi, gledaju crtace...naucila sam ih i da budu samostalni koliko je moguce za njihov uzrast. Svasta nesto znaju, prosto se zacudim koliko i sta mogu sa jedva napunjenih godinu dana. Igramo se jurke, zmurke, ringe-raja, gledamo crtace (Pepa Prase i Nodi su omiljeni), vozimo atice po kuci, telefoniramo, sakrivamo dalinske upravljace, pomaemo mami da napuni i isprazni masinu za sudove i ves...
    Cini mi se da je sve stvar istrajnsti i treninga i za njih i za nas roditelje blizanaca!