buba-Mara

Član
  • Broj odgovora

    20
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana buba-Mara

  1. buba-Mara je dodao/la post u temi Aktivnosti pre prvih koraka   


    Polako, moja se tumbala, okretala i mislila sam nece nikad propuzati, kad...
    Mada treba ali brza je kao metak, za par trenutaka je kod ulaznih vrata. Vec se i podize i ustaje sama, prebacuje se sa kreveta na sto, fotelju, sve sto joj je blizu. I obara sve sto joj se nadje na dohvat ruke:))).
    Sve u svoje vreme, nijedna nije ista!

  2. buba-Mara je dodao/la post u temi Cipelice za prohodavanje   


    Hvala na savetu
    Trudila sam se da procitam sve postove i neki kazu ciciban, neki pavle, pediped, chico i jos ne znam ni ja koliko marki decije obuce za koje nisam nikad cula.
    Ima ok modela. Moja cura nije debela ali ni mrsava. Probali smo nekoliko modela, onaj koji mi se najvise svideo (dovoljno i mekana koza, cvrsto pozadi, sandala ali ne previse otvorena, ne previs grubo napred, ne mislim samo na estetiku) nije bilo broja, pa videcemo.
    Ako pedijatar kaze da je bolje bosa da prohoda, tako cemo.

  3. buba-Mara je dodao/la post u temi Cipelice za prohodavanje   

    Mi planiramo kupovinu cipelica, danas smo gledali neke obuca Pavle, ali cemo sacekati pregled kod fizijatra sledece nedelje.

    Najvaznije je pustiti bebu da sve radi u svom ritmu.
    Nasu smo pustili da se sama podize, malo po malo je propuzala i sad je brza kao metak. Ustaje, prebacuje se sa kreveta na stocic, pa na fotelju, pentra se uz nase noge, sve ok. Kad joj pruzimo ruke seta, kad joj je dosta spusti guzu i to je to.

    Treba se informisati, slusati sta drugi pricaju.
    Nigde nisam cula da doktori danas preporucuju setalicu i ne vidim joj svrhu. Nase mame su je koristile, meni ne pada na pamet. Lakse je, slazem se, ali da li je sve sto je lakse i dobro. Kad god je budna, ja sam uz nju, jer puzi, pentra se i pazim da se ne povredi. Slusam kako stavljaju bebce sa 4 meseca ili 6 u setalicu i posle komentarisu kako samo padaju na glavu jer je teska... a gledam kako je moja naucila da pada na guzu i da se docekuje na ruke, nije imala izbor.

    Ne treba deci uskracivati da se razvijaju prema svojim mogucnostima. Svako forsiranje se obije o glavu, ponekad i bukvalno.

    Kad cujem sta nas fizijatar kaze, pisem.

    Pozdrav svim mamama!
  4. Ne možete da vidite ovaj odgovor jer se nalazi u temi za koju je potrebno 100 posts da bi bila pikazana.
  5. Ne možete da vidite ovaj odgovor jer se nalazi u temi za koju je potrebno 100 posts da bi bila pikazana.
  6. buba-Mara je dodao/la post u temi Cipelice za prohodavanje   

    Za setalicu mnooogooo rano sa 6 meseci.
    Postoje brojni tekstovi na netu o stetnosti setalice. U mnogim zemljama je zabranjena.
    Ako se i koristi pre 9 - 10 meseci ne bi trebalo, noge jos uvek nisu spremne da se potpuno ispravljaju, moze doci do deformiteta nogu, kicme i sl.
    Moja cura je pre nekoliko dana pocela da puzi, ali i da se podize na noge.
    Cipelice cemo tek kad bude hodala sama. Uz nasu pomoz hoda super, citavim stopalom gazi, dok vecina beba koje koriste setalicu hodaju na prsticima.
    Saveti terapeuta i fizijatara su sto vise na pod, da se sami snalaze, puze, ustaju, sve po redu.
  7. buba-Mara je dodao/la post u temi Kako ste saopštili šefu da ste trudni, i kako je reagovao?   

    Imala sam srecu da se moja trudnoca nije primecivala do 6-og meseca, posto sam inace malo krupnija .
    U istoj nedelji sam dobila posao i saznala da sam trudna, pa sam cekala da mi produze ugovor na jos 3 meseca i onda cekala "pravi" trenutak da saopstim lepu vest. Posle uspesno odradjenih poslova sela sam sa direktorkom i saopstila joj. Reakcija je bila bolja nego sto sam mogla da ocekujem. Cestitala mi je, odusevila se, konstatovala da nikad ne bi primetila.
    Radila sam do polovine 8-og meseca, sasvim normalno, u 7-om se zbog hitnosti nekih poslova desavalo da ostajem u kancelariji i do 21h.
    Produzili su mi ugovor na jos 6 meseci, par dana pre nego sam otisla na trudnicko, da bih imala godinu dana staza zbog biroa i naknade za porodiljsko.
    Sve u svemu korektno sa svih strana.
    Mada ima mnooogo losih iskustava.
    Sad je veci problem vratiti se na posao i gde sa bebom od godinu dana, kad nema ko da je cuva

  8. buba-Mara je dodao/la post u temi šta vam bebe čavrljaju   

    Sa 6 meseci bilo je prvo DEDA, pa sutradan TATA, pa sledece nedelje MAMA i BABA. U medjuvremenu svasta nesro sto ne mozemo da dokucimo, ali DAJ, AJDE, kompjuterski mis je MI, kad hoce da sisa trazi ME-ME... svasta nesto.
  9. buba-Mara je dodao/la post u temi Aktivnosti pre prvih koraka   

    Nakon klacenja, pa bauljanja po podu, pocela je i da puzi:)
    Mada se i podize na stopala, nije sve vreme na kolenima.
    Krenula je trka ko ce pre do stekera, cinija i sl.
  10. buba-Mara je dodao/la post u temi Da li ste radile tokom trudnoće?   


    Nema pravila.
    Moje je misljenje koja zena moze da radi, neka radi, ako je trudnoca uredna.
    Ako doktor ne preporucuje, kuca i krevet, tu izbora nema, a ni plana.
    Ja sam se kretala do poslednjeg dana i bila na nogama od rane zore do kasno uvece. Jednom sam posle takvog dana imala kontrakcije i samo mislila u sebi nece valjda sad umorna sam kao ker necu imati snage za porodjaj.
    Posle mene su u firmi zatrudnele dve kolegenice, jedna je radila do 8og meseca, a druga od 3eg u krevetu.
    Svaka trudnoca druga prica.
  11. buba-Mara je dodao/la post u temi Produzetak porodiljskog   


    Kakvi su nalazi potrebni za produzenje zbog nege deteta? Verovatno zavisi od slucaja do slucaja. I gde se to uopste predaje, kojoj komisiji? Ja sam na birou, pa zbog toga pitam, a sa bebom sam do skoro isla u sokobanjsku na vezbe i sad idemo na kontrole. Nije nista ozbiljno, ali ako bi se na to moglo produziti bolovanje... bilo bi vise nego lepo.
    Hvala!

  12. buba-Mara je dodao/la post u temi Porodiliste "Narodni Front" - Beograd   


    To za ne kupanje, osim na rodjenju nije novost. Kolegenica mi se porodila pocetkom januara, beba je u porodilistu (Narorni Front) dobila sugu i jedva su nasli praskove da je izlece, kljiko mi je objasnila uvoznik je prestao da uvozi te praskove, nije ih bilo po apotekama, neko iz inostranstvaz joj je poslao.
    To i te kako treba imati u vidu.
  13. buba-Mara je dodao/la post u temi Aktivnosti pre prvih koraka   


    Mi idemo kod doktorke Gajic, a terapeut nam je bila Olja.
    Moja je vise nego zainteresovana. Citav dan ne miruje, pokusava na sve nacine da dodje s jednog mesta na drugo. Jutros pocela da se klati napred-nazad sama tako da ide to napred nekako. Mi smo pokusavali sve vezbe koje terapeut predlozi i sredili smo i tonus misica i sve. Nismo davali da staje na noge do pre par nedelja niti da joj pokazuju kako to funkcionise (mislim na dede, babe, rodbinu i sve dusebriznike koji su smatrali da je vreme za hodanje, dubak i sl.). Prostirka na pod i po citav dan sa njom, prevrtanje, oktretnje i vezbe. Cini mi se da ako im ponudis sedenje i stajanje nema sanse da puze, jer i oni bi da budu ljudi, a ne bebe. Kad nije sedela sa 8 meseci svi su nas gledali zabrinuto, ali za kratko vreme je sama uspela da se podize i da sedne i sad pokusava da puzi.
    Samo strpljenje.
    Kako ga naterati ne znam. Ponekad trebaju celicni zivci i srce od kamena. Ja sam satima plakala nakon nekih vezbi u Sokobanjskoj kad ona urla po pola sata sa terapeutom, jer nece da vezba, a mora. Mislila sam kako mogu da slusaju, izdrzim tamo, a kad je kuci uspavam ne mogu da se smirim. Tesko ih je gledati kako placu, ali po nekad jednostavno mora.
    Ako ne propuzi nista strasno, mada svakako je bolje za razvoj.
    Bice sve kako treba.
    Pozdrav!
  14. buba-Mara je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   


    Hvala u svakom slucaju.
    Idem za par dana na redovno javljanje u biro, pa cu pitati.
    Pozdrav!
  15. buba-Mara je dodao/la post u temi Porodilište "Višegradska" - Beograd   

    Trudila sam se da pročitam sve...
    Svaki porođaj je različiti, a i mi smo.
    Porodila sam se u Višegradskoj, nikome na svetu takav porođaj ne bih poželela. Nas dve smo katastrofalno prošle i obe imale posledice, neke su sanirane, neke će nadam se uskoro.
    Ako izuzmem to da im je carski rez poslednji na pameti i da do neslućenih granica insistiraju na prirodnom porođaju, ostalo je korektno. Nisam imala vezu, babice su bile ljubazne, jedna je čak sedela pored mene dok su bolovi bili najjači, doktor je bio dobar i da nije dobro reagovao ja se verovatno ne bih gnjavila sa mojom lutkicom. Ležala sam na IV spratu, svi su bili ljubazni od servirke, preko čistačice, do sestara.
    Pedijatriske sestre nisu baš najbolje, ne daju sve informacije i nisu sve ljubazne, elementarno. Moja beba je bila 10 dana na infuziji i nisam je mogla dodirnuti do tad, jedna sestra mi je jedva dozvolila da joj pomilujem ručicu, tad mi je krenulo mleko:). Druga je imala milosti pa me je pustila da je gledam kako je kupa i sređuje. Ali kad su svi moji zvali sve koje poznaju, jer je beba dobila infekciju koju niko nije umeo da mi objasni, sestra mi je skrenula pažnju da ne trebam pola grada da dižem na noge.
    Još jedna loša stvar, ako se nešto iskomplikuje, pa beba mora da ostane, pošto nije gradska neko bolnica KCS mama, ako je zdrava ide kući, a beba ostaje (moje iskustvo). Dolazila sam dva puta dnevno da se izmuzavam da bih joj dali bar nešto mog mleka, kasnije sam je dojila tamo. Sestre iz laktarijuma su bile super.
    To je to, uglavnom.
    Ne znam da li bih opet tamo, da li je sve do njih ili do moje loše sreće, ne znam.
    Sve u svemu nisu loši, ali mogu biti mnooogo bolji.
  16. buba-Mara je dodao/la post u temi Aktivnosti pre prvih koraka   


    Upravo tako, sve su različite.
    Mi smo imale težak porođaj, prirodan uz forseps, pa zbog posledica mesecima išle u Sokobanjsku na vežbe, ali to se sredilo. Zato se i brinem malo više. Ali kad doktorka tamo kaže da je u redu, nema za šta, verovatno.
    Ni ja ni brat nismo puzili. Mnoga deca ne puze, ali ono što sam saznala upravo po bolnicama jeste da se bolje razvija telo ako bebe puze tj. ravnomerno se razvijaju ruke i noge. Drugo, mnogi prerano stavljaju bebe u dubak (šetalicu) koji je u mnogim zemljama sveta zabranjen. Bebe koje preskoče fazu puzanja ili bar pokušavanja i forsirano prohodaju, kako stručnjaci kažu, smotanije su, ne nauče da padaju, da se dočekuju na ruke, već padaju na glavu, može doći do nepravilnog razvoja kičme i nogu...
    Zato ih treba pratiti, pomagati ali ne siliti. Kad bude biće. Neke faze se preskoče i to je to.
    Samo ljubav i podrška i sve će biti više nego dobro.
  17. buba-Mara je dodao/la post u temi Aktivnosti pre prvih koraka   

    9 meseci i jedna nedelja i ne puzi, mada pokušava. Dugo je stizala do predmeta tako što se kotrlja, pa se rotira na stranu koja joj treba, pa opet kotrljanje.
    Sad seda sama, pa iz sedećeg položaja krene napred, ali guza pada dole.
    Nadam se da će se snaći, a možda i prvo prohoda. Pokušava da se podigne uz ogradicu, naslon kraveta i sl. kad joj pomognem stoji sama.
    Svaka beba ima svoj ritam, to me uvek teši kad se zabrinem da li je sve u redu.
  18. buba-Mara je dodao/la post u temi Higijena zubića   

    Nama je prvi zubić izašao pre par nedelja i juče smo počeli da peremo, bez paste, četkicom od 4-24 meseca i sviđa joj se, čak se i buni kad prekinemo.
    Verovatno prija trljanje desnih. Za sad je to igra i stvaranje navike.
    Nama su preporučili da posle 1og rođendana odemo do stomatologa.
    Videćemo koliko će zubića biti do tad.
  19. buba-Mara je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   

    Pitanje za bilo koga ko zna:
    radila sam godinu dana i nisam primljena za stalno, trenutno na birou, dobila sam rešenja za nadoknadu do perioda koji bi bila na porodiljskom.
    Sad mi je legla nadoknada za decembar i iznos me zbunio. Da li se prima iznos koji sam i od poslaodavca primala kao porodiljsko dok nije istekao ugovor ili neku nadoknadu na nivou grada, republiike? Naknada je manja:(. Tražili su prosek 6 poslednjih plata pa sam mislila da je isti iznos kao što je uplaćivala firma.
    Hvala na odgovoru!!!
  20. buba-Mara je dodao/la post u temi Da li ste radile tokom trudnoće?   

    Radila sam do polovine 8og meseca bez ikakvih problema, a onda su me "oterali" kući, jer je bio već jun i noge su mi jako oticale. Dok sam radila kolege su bile više nego fer, nisu mi dozvoljavali da porižem registratore i sl. kad mi je bilo neophodno odlazila sam ranije.
    Trudnoća mi je bila za poželeti, bez mučnina, nikakve tegobe, samo je stomak rastao.
    Ali je zato porođaj sve nadoknadio.