Komentari za tekst "Kako da naučite dete da koristi nošu"

Komentara
52
Ostavite komentar
Drage mame, ne znam da li je ova tema jos aktuelna ovde ali moram da nadjem resenje za mog decaka od 3 godine.
Napinio je 3 godine pre par dana ali nikad nije hteo nosu da vidi pored svih raznih stimulacija koje sam koristila...
I da bi vise prekinula taj zacarani krug sa pelenama ja sam mu skinula pelene pre mesec dana da bih videla kako se ponasa i da bi sto pre shvatio svrhu nose... Ali ovo sto se desilo sa njim nisam mogla ni da zamislim.. Upiskio se par puta, sedao na nosu... Nije piskio ali je to bio za nas napredak jer je prihvatio nosu. Medjutim za par dana krece nagli preokret, seda na nosu i kad oseti da ce da piski on trazi da hitno ustane... I tako krene da zadrzava mokracu ispocetka do 12h pa cak kasnije18-21h izmedju dva mokrenja. To me je sve jako uplasio i shvatih da nije jos spreman i vratim mu pelene ali i dalje nastavlja da zadrzava da piski toliko dugo. Ja sam tad bila na kracem odmoru pa smo zajedno raznim stimulacijama poceli konacno da piskimo u nosu... Medjutim kako sam krenula ponovo da radim... Vracamo se ponovo na staro i zadrzava mokracu nekad i do 24h... Najgore od svega sto tih zadnji 6 sati samo lezi.. Ne zeli da se krece i stalno stenje ili place... To je trajalo tako 3-4dana i resih da ga odvedem kod urologa da slucajno nepostoji nela smetnja. Na ultrazvuku js sve u redu bubrezi, besika...Posumnjao je da nije mozda do tvrde stolice ali nije... Jer je uvek imao redovnu stolicu ali sa zadrzavanjeme se to proredilo na svaka 2-3dana...Dao nam da pijemo antibiotik i i neki laksativda mu smeksa stolicu. Ali je to za dva dana samo dovelo do dijareje, pored postojeceg problema stvorili smoo novi.... Odustala sam od toga... I sve sam vise ubedjena da ne na pshickoj bazi jer je po povratku od lekara taj danpiskio 3 puta da ja jos nije krenuo da pije terapiju. Sve u svemu zadrzava i dalje dugo mokrenje... A ja vise nemam ideje kako da ga opustim i stimulisem. Bukvalno sada mi je vazno samo da piski pa makar bilo i u pelene...
Molim vas za pomoc i predloge mozda jos nesto nisam pokusala ali moram naci neko resenje jer postaje za celu porodicu a najvise za decaka traumaticno...
jednostavno pusti kad bude spreman!!! to je misic dole, ako nije spreman sta vredi… opusteno :)
Svako dijete razvija svoje sposobnosti drugacije pa tako i ovu "famoznu". Moja cerka je prohodala sa 10 mjeseci,a krenula da prica sa godinu dana. Nikad je niko nije firsirao ali je bila aktivan ucesnik i u obicnim razgovorima.

Upoznala sam je sa tutom kroz igru,a zatim krenula aktivno da je ucim tako sto je po cijeli dan nosila gacice cak i dok je popodne spavala. Prvi dan je dosta puta bila mokra,drugi dan je vec pocela sama da trazi((jer u potpunosti zna da prica(ima 22 mjeseca)) ali se jednom i ukakila,a vec treci dan sve trazi sama. Samo u toku noci nosi pelene.Cak sam je treci dan vodila i u setnju bez pelena,pominjala je da oce tutu ali se nije upiskila-tek kad smo stigli kuci,sto je jasan znak dada shvata sve.Stalno sam joj govorila npr:" ajde piski tutu kao mama i baba i Tasa." Onda ona doda:"i Ankica i Nora i Rale..."
Ne budite lijene kada su vasa djeca u pitanju,pricajte sa njima kao da su odrasli,ne forsirajte nista ali i ne dozvolite da vam dijete nije na prvom mjestu. Sve se da nauciti.
Mali podatak: pre 100 godina, velika vecina dece je sa godinu dana vec znala da koristi nosu. Takodje, u nerazvijenim zemljama se koristi drugaciji pristup, i deca vrlo rano savladaju gde treba da vrse nuzdu (to su ista deca kao nasa, samo je pristup drugaciji). Strucnjaci misle da je razlog ovog produzivanja perioda u pelenama: moderne pelene koje sve upijaju tako da dete ne moze da oseti da je "mokro", nedovoljna motivisanost roditelja u odnosu na one pre 100 godina koji su sve pelene trebali prati,iskuvavati, susiti i peglati (priznacete da nam je sad mnogo lakse), i konacno i vrlo vazno: prekasno zapocinjanje navikavanja na nosu. Ne znam da li ovaj clanak sponzorise pampers, pa da se pominje da pre 18 meseci ne smete uvoditi nosu, ali postavite se u ulogu deteta: jedino sto ste u prvih godinu i po dana poznavali jeste pelena, i odjenom TO NIJE DOBRO, moras drugacije. Svako odlucuje sta mu odgovara, ali neka se informise, deca su ostala ista kao pre 100 godina, nisu postala "manje sposobna". Nacin zivota nam se promenio, i trebamo snositi posledice. :)
Imam decaka koji ce jos malo tri godine, a nosu nece ni da vidi, ako ga stavim da sedne na nju, tu se sve moguce stvari od crtaca, pantomime..... do kidanja rolne tolet papira, nece cak ni da piski, kad mi se piski on place i place ne prestaje i kad ustane, on se upiski na pod, sta da radim?
Pozdrav Verice... Evo ja sada imam isti problem sa sinom koji ima 22 mjeseca. Pa ako mozes da mi kazes kako ste to rijesili?
Citam komentare i samo jedno se pitam- tako napredna deca, koja vec sa 9 meseci idu na nosu i ne koriste vise pelene, sta im se kasnije desi- zaglupe, zatupe, sta??? Na osnovu ovog bar trecina stanovnistva bi nam trebalo biti doktori nauka. Msm stvarno! Hajmo im uvesti da idu u skolu sa 2-3 godine kad se vec toliko negde zuri.
Bravo! 👍👏
Moj sin ima 3 god.na tutu ide sam KAD treba piskiti.tu je OK ali KAD treba kakiti nece vec KAD mu stavim navece pelenu ili KAD mu stavim pelenu u toku dana jad idem negdje.zasto nece nå tutu da jaji a hoce da piski
Moj sin ima 22 meseca, sa nekih 15 meseci sam ga kad kad, retko stavljala na nosu, decko samo ustane i nastavi svojim putem! Pre 15 dana kupismo nastavak za WC solju, mekan, topao, mislila sam da mu je nosa hladna, ma odmah vristi cim ga stavim! Pustam ga da udje zamnom u WC, da vidi sta radim, objasnjavam mu, samo bledo gleda! By the way, jos uvek ni mama nece da kaze, a kamo li nesto drugo! Mislim da nisi pogresila, vec nasa deca jednostavno jos uvek nisu spremna! Ja necu da ga forsiram, mislim da samo mogu da mu nabacim neku frustraciju ako stojim pored njega i slusam dok se dere i pokusava da sidje sa solje! Neko ce mozda reci da pustam me zeza, ali nikad ga nisam terala da baci pelenu u kantu, pa to sam radi, nisam ga terala da brise ruke kad su prljave ili lice, sam radi, nisam ga terala da brise pod kad prospe nesto, sam... Kad sazri sam imitira ono sto vidi da ja radim, kontam tako ce biti i sa vrsenjem nuzde!
Isti slucaj je i kod moje devojcice. Ona ima 2,5 god i nece ni da cuje za nosu. Vristi, baca se i tako dalje. Inace sam i ranije pokusavala, kada je imala 1,5 god, ali uzalud. Sve sama radi: jede, pije, baca pelene, brise se.... Ma sve kao i tvoj mali, ali na nosu neceee.
moje dete ima 3 godine. poceli smo odawno da ga stawljamo na nosu,ali bezuspesno. sad sam cwrsto resila da ga odwiknem od pampersa,ali neznam kako. moj stariji sin je cim sam mu skinula pampers,poceo da trazi nosu,jer je osetio da nema gde da se ukaki ili upiski. ali sa mladjim je drugacije. jednostawno nemoze da sxwati kad treba da koristi nosu. preko noci ga stawljam bez pelene i neupiski se i jutri piski u nosu. ali preko dana je drugacije. swe sam pokusala i neznam wise sta da ardim. molim was pomozite mi...
TI Si jos gora, koja je to recIca koju ne zna da koristi... rečca se kaze, da se razumemo npr.
nije na času srpskog jezika. Gospođo vi volite da se iživljavate
Bitno da vi koristite w umesto v a ne znate da treba da razdvojice nekada recicu ne od nekih glagola npr!!!!
Pozdrav svim mamama,
ja imam bebu od 11 meseci, poceli smo da je stavljamo na nosu kad pretpostavljam da ce da kaki. I tako, nekoliko dana i ona se lepo okrene da vidi sta tu ima unutra kada je podignem. Mislim da ce tako shvatiti o cemu se radi pa polako, vazno je da nauci da kaki. Ne vidim zasto neko ima nesto protiv toga, ne mucim je, ne gleda tv za to vreme, ostavim je samu 5-6 min posle jela,ali nadzirem je. i Kad zavrsi ona sama aplaudira. Sta je tu lose? Naravno da NE OCEKUJEM da joj odmah skinem pelene, ali ne shvatam zasto cekati da nauci engleski, da razlikuje ajfon od ajpoda i td. a kao ne zna sta je nosa. Dajte im mobilni sa 18 meseci a oni se bolje snalaze od odraslih.
Moje dete sada ima 15 meseci,naravno pritiskom okruzenja pocela sam da je stavljam vrlo malu na nosu tj.sa nekih 7-8 meseci.Tada je redovno kakila i piskila na nosu kad god je stavim,svesna onog sto radi i bila je srecna.E sad kada ima 15 meseci kad se vec budi ujutru suvih pelena,kad bi mogla da nauci lako jer moze da kontrolise svoju besikicu kad pomenem nosu vristi i bezi po kuci. Moje misljenje je da sam napravila veliku gresku sto sam je forsirala mnogo malu utcajem okoline.Sada tek vidim da nas dve cekaju velike muke.Zato ne zurite,sacekajte jasne pokazatelje da je dete,fizicki,psihicnki i emocionalno spremno za nosu.
moj sin ima 19 meseci i vec 6 meseci u prekidima pokusavamo da ostavimo pelene.Bila je zima i bilo je malo teze nauciti ga,tako da sam odustala i pustila ga jos malo misleci da nije spreman.Onda sam posmatrala kako se ponasa kad mu se piski ili kaki.Pre par dana resila sam opet da probam kada je video voz i rekao mi da voz ide u Pancevo :) pomislila sam da je nemoguce da to zna a da ne zna da koristi nosu,vec jednostavno nece.Onda sam mu skinula pelene obukla gacice i rekla mu da ne sme da ih isprlja.(pre toga sam ga navikla da kad god isprlja ruke mora da ih pere i on je to usvojio),Tako prvih par dana desavalo se da malo pusti u gacice ali sam pratila svaki njegov korak tako da sam videla na vreme i odmah kad se to desavalo stavljala sam ga na nosu.U pocetku nije hteo da smisli nosu,ali je polako poceo da popusta.Tako vec nedelju dana se ucimo strpljivo.Naucio je da prepozna osecaj kad mu se piski jos samo da nauci kad mu se kaki i gotovo,jer shvati da ce da kaki tek kad krene i onda trci kod mene i trazi da cuci.Slazem se da deca treba da savladaju osecaj za to ali ako se roditelj trudi da mu pokaze ono ce shvatiti.Ne zelim ni da sanjam da moj Aleksa nosi pelene do 2 ili 3 godine jer je to po meni nedopustivo da dete zna pesmicu napamet a kao ne zna da koristi nosu,to je samo zato sto roditelji to dopustaju,a deca su pametna i sve osete sta moze da im prodje a sta ne.Ne moze se ocekivati da odmah nauci ali za 15 dana ucenja svako dete ce nauciti,naravno pricam o deci starijoj od godinu dana,ali i mladjoj od dve godine.Kad je Aleksa ovako tvrdoglav popustio i naucio svako ce.Dobra je "fora" kupiti detetu gacice sa slicicom koja mu se svidja i objasniti mu da ne sme da ih umokri ili isprlja.Nemojte misliti da dete ne razume to sam i ja mislila dok nisam resila da ne popustim i budem uporna.Jeste naporno,ali znam bar da se moje dete nece kuvati u pelenam na ovih plus 40 stepeni i meni je to dovoljna motivacija.Poz za sve mame.
mi smo danas prvi put kakili u nosu! :) milos ima 20 meseci, vec neko vreme se mota oko nose i zna za cega sluzi, cak je i sam uzme, sedne na nju ali kad krene sa piskenjem ili kakenjem jednostavno ustane cucne pored i obavi sta ima :) nikako nisam uspevala da ga "uhvatim" da obavi sta ima u nosu a bio mi je cilj jer nosa svira kada u nju kaki ili piski i bila sam ubedjena da kada ga ukebam par puta a ona zasvira da ce se oduseviti. danas je setao golisav po stanu i vidim da se trci i napinje za kakenje, privukla sam nosu stavila ga da sedne cucnula pored njega i kao i ja se napinjala da kakim iiiiiiiiiiiii uspeli smo!!!!!!!!!! nosa zasvirala on se odusevio odma krenuo aplauz od strane svih ukucanja a on sav vazan gleda i raste kao kvasac :)))))))))) ovo naravno ne znaci da ce od danas samo i iskljucivo da kaki u nosu, tako reci bolece ga guza njegova amala, ali ja sam bila jako srecna i ponosna :)
Moje dete ima 25 meseci. Pocela sam letos da ga ucim da ide na nosu tako sto sam mu jednostavno skinula pelenu. Objasnila sam mu da kada idemo u grad ne sme da piski u gacice vec da mi kaze. Usput sam ga uvek pitala. Nije piskio al cim bismo dosli kuci eto ga!
Isli smo i na more te probala i tamo.Ajd rekose mi to je prava stvar. Medjutim on se zaigra i niti primeti niti mu smeta kad se upiski i ukaki. Jednom je cak video kako "gijance"izlazi iz njega dok je bio na nosi pa se valjda uplasio i sad vice "boji gijance"! Inace sve ostale radnje naucili smo dosta rano. Zna lepo da govori,da recituje po celu pesmicu i slicno al za nosu i wc nije zainteresovan uopste! Mislim da je jako daleko cekati sledece leto al nazalost moracu! Ja sam mozda opterecena time ali smatram da ako je mogao i ostalo moze i ovo samo treba naci pravi nacin. Imamo cak i knjige gde likovi piske. Gledali smo i drugare i sve sto nadjemo kao ,mozda korisno al NISTA.
Nazalost ovo je jedina takoreci stvar koja nam ne ide od ruke,al se iskreno nadam da ce se i to srediti!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »