Komentari za tekst "Kako držati kontrolu nad štitnom žlezdom?"

Komentara
58
Ostavite komentar
Porodila sam se pre tri meseca i na svet donela zdravog i velikog decaka, koji divno napreduje... Hipotireoza hasimoto dijagnostikovana mi je u 6-toj nedelji trudnoce, sasvim slucajno, kada sam dobila virusnu upalu grla od starijeg sina pa se tom prilikom obratila lekaru... zbog natekle stitaste zlezde, radjene su mi analize hormona i antitela a TSH mi je tada bio neverovatnih 39! FT3 i FT4 su mi bili na donjim granicama. Nikom od lekara nije bilo jasno kako sam sa tolikim TSH ostala trudna i kako je moguce da jos nije doslo do pobacaja... a bilo je onih i koji su me pitali da li sam sigurna da sam trudna... ovo pisem jer u vreme kada sam prolazila kroz pakao i pretrazivala net trazeci nekoga ko je imao takav rezultat, nikog nisam nasla. Prvi endokrinog kod kojeg sam bila i koja me je uputila na vadjenje kriv i pogledala rezultate, me je poslala na abortus tvrdeci da ce dete imati fizicke anomalije i da se nece normalno razvijati... uz komentar da je fetus tek u zacecima razvoja i da to nije nista te da se abortus mora raditi tako reci na zivo jer me nisu mogli uspavati u tom momentu zbog haosa koji je nastao usled TSH cije su vrednosi bile 39. Nisam to mogla da prihvatim i otpocela je moja agonija unutrasnje borbe ali i sa okolinom... u narednim danima raspitivala sam se o drugim lekarima da bih na kraju dosla do treceg misljenja divne doktorice i velikog strucnjaka koja je spasila i mene i moju bebu... spustila mi je TSH u roku od tri nedelje na prihvatljiv nivo a nakon mesec i po dana je bio ispod 4... uz to, tvrdila je da povisen TSH uz nivo FT3 i FT4 u granicama normale ne moze sam po sebi da izazove nikakve smetnje kod bebe i bila je u pravu... kasnije sam saznala da onoj dr koja me je poslala na abortus nisam bila prvi takav slucaj...
Dakle, moje iskustvo je da i ako sam na samom pocetku trudnoce imala TSH 39, uz pravilnu terapiju (a pila sam Euthyrox u raznim dozama u zavisnosti od nivoa TSH, a najvise 125) trudnoca moze da se iznese do kraja bez ikakvih drugih smetnji i naravno rodila sam zdravu bebu... euthyrox pijem i dalje a nakon prestanka dojenja cu uvesti i selen zbog povecanih antitela...
Drage trudnice, u 12. nedelji sam i do sada sam pila 25 mcg Euthyroxa 2x nedeljno zbog blage hipotireoze. Ginekolog mi je preporucio Ogestan u kome ima joda i u uputstvu pise da se ne preporucuje osobama sa oboljenjima stitne zlezde. Endokrinolog mi je na odmoru i ne znam da li da pijem Ogestan i da nastavim sa Euthyroxom? Kakva su vasa iskustva? 2 meseca pre trudnoce hormoni su bili ok.
Dve hiljade jedanaeste godine posle porodjaja saznala sam da imam problema sa stitnom zlezdom sva sreca sve je bilo kako treba sa detetom.pila sam eutireks do prosle godine sada nisam bila nekoliko meseci na kontrolu slucajno sam sada ostala u drugom stanju neznam sta da radim imam usporen rad stitne zlezde zadnji put tsh je bio 48,5.sada se plasim dali ce sve biti u redu zakazala sam u ponedeljak prvu kontrolu kod ginekologa a jako se plasim sta ce biti
Drage trudnice, imam 26 godina, prošle godine u novembru otkrila sam da bolujem od hipertireroze, koristila sam tiastat i propranolol, a blok terapiju sa eutiroxom pila sam u februaru, jer sam jacinom lekova prešla u hipo, ubrzo se stabilizovalo i kasnije su mi tsh i ft4 bili u normali, ali antitela su mi bila 3,8. Endokrinolog u kliničkom centru mi je rekla da nema problema da ostanem u drugom stanju. Zatrudnela sam u julu, a terapiju sam prekinula da pijem i nalazi su mi do sada i bez terapije u normali, veličina štitne se smanjila, ne vide se više ni lažni cvorici koji su se na ultrazvuku u martu videli. Ja se za sad osećam dobro, jedino što povremeno osetim ubrzan puls, a pritisak mi je u normali. Sl.srede idem na klinički, na kontrolu, ali sam čitajući po netu malo bojazljiva što se tiče antitela, koje treba da proverim. Interesuje me ukoliko antitela ponovo nisu u normali, a ostali nalazi par meseci jesu, da li to negativno utiče na plod, ja sam sada 14.nedelja trudnoce?! Pozdrav svima
Draga Vesna, ja vec uveliko imam devojcicu, sve je u redu sa bebom, a i sa mnom. Trudnoca je pobedila hipertirerozu, nemam nikakvih problema vise. Pozdrav
ja se lecim od hipertireoze vec 14 godina. sada sam 18. nedelja trudnoce i proveravam hormone na 2 nedelje. nemoj da brines zbog antitela meni su oko 5 a normalno je manje id 1. endokrinolog mi je objasnio da povisena antitela znaci da je bolest aktivna ali ukoliko su ft4 i tsh u normali nema posledice po plod.
Imam probleme sa stitnom zlezdom,ubrzana je,ostala sam trudna nisam ni znala juce kad sam otisla kod ginekologa u devetoj sam nedelji trudnoce,citala sam na netu kazu da meze beba da ima posledice,ne znam sta da radim,da li je bolje abortirati ili ipak rizikovati?
moja supruga boluje od povisenog lucenja hormona stitne zlezde i u 22 nedelji je trudnoce.pije lekove za kontrolisanje lucenja stitne zlezde beba je dobro ali se mnogo brinem kad dodje vreme porodjaja da li moze uspesno da se iskontrolise preventiva stanja da ne bi doslo do opasne tieroidne oluje tj.tiroksicne krize koja moze dovesti zivot u opasnost po majku.molio bih vas da me posavetujete.unapred zahvalan
HVALA PUNO I SRECNO :)
ne rizikujes nista,ima mnogo trudnica koje u isto vreme piju terapiju za stitnu i sve bude u redu do kraja trudnoce,beba bude zdrava.Idi odmah kod endokrinologa i posavetuj se sa njim.postoje lekovi za trudnice koje stitnu drze pod kontrolom.ja imam hipertireozu i u 24.nedelji sam.Sve je u redu,samo cesce idem na kontrole nego pre trudnoce.Nemoj da razmisljas o abortiranju zbog stitne,to nije razlog.
Imam Hasimoto tireoiditis i pod terapijom sam Euthyrox 25mg. Trudna sam 5 nedelja. Ginekolog mi je dao da pijem Ogestan caps. ali u njima ima joda. Da li sme da se uzima?

i ja imamhashimoto..trudna sam tek 4tj..tek moram ici endokrinologu i ustvari me strah..;(
Sme,samo nemoj da ih pijes odmah posle Euthyrox-a,sacekaj bar 2 h...tako je meni bar endokrinolog rekao...
imam problema sa stitnom vec dve godine pokusavam da zatrudnim a nemogu u cemu je problem sta da radim a volim decu!!hvala
ja imam hipertireozu i slucajno sam ostala trudna u vreme kad sam prekinula terapiju koja je bila pogresna i izazvala mi alergiju.cim sam saznala da sam trudna,promenila sam doktora i pocela terapiju ptu lekom.medjutim,hormoni su mi bili u haosu i trudnoca se zavrsila spontanim pobacajem u 7 nedelji.Znam da moze sve da bude u redu,samo je jako bitno da se trudnoca dobro isplanira i da hormoni budu u normali za vreme zaceca,a i u celoj trudnoci.
Imam hipertireozu koja mi je dijagnostikovana otprilike od pre mesec dana.Imam jednu bebicu od 15 meseci,na tiastatu sam i propanolu.Endokrinolog je rekao da nikako ne smem ostati u drugom stanju dok ne svedem stitnjacu na normalu.TSH je izuzetno nizak.Imam 30 godina,neki kazu da bolesti stitnjace hoce i posle porodjaja da se dese,da ce plod uvek imati rizik da oboli ukoliko se planira trudnoca i milion drugih gluposti.Najbolje nikog ne slusati samo endokrinologa sta kaze i tako raditi.Pozdrav svima
RADIOLOSKI NALAZ(24god.ZENa)
Stitna zlijezda je urednog smjestaja/dimenzija-
lijevi rezanj;14x17x42mm
desni rezanj;16x17x41.U ovom reznju,donjem polu,heteroehogeni,ovalni nodus,sa par sitnih kalcifikata i cisticnom degeneracijom,dimenzija;12x8x13.
U cjelini zlijezda homogena ,normoehogena
CD signal urednih karakteristika
Loze parastitastih zlijezda slobodne
Obostrano u vratu,duz gornjeg jugularnog lanca par ovalnih,ostro ogranicenih lgl.detektabilnog hiliusa velicine do 9m
Sta preporucujete UNAPRIJED ZAHVALAN
Drage dame, operacija stine zlijezde nije uopsta strasna bolje receno to je banalna intervencija ako ste u rukama dobroih ljekara, Imam 26 godina i ja sam prije 7 mjeseci sasvim slucajno otkrila nodus na jednom reznju zbog kojeg sam hitno poslata na ispitivanja u Bg kod profesora Damnaovica na Endokrinoj klinici Bg (adres : Dr subotica 13) odakle sam prebacena na hirusku 2 kod profesora Paunovica. Operisana sam u petak u ponedeljak su me otpustili,,, sama intervencija traje 20teka min plus pripreme budjenje i sl ukupno 120 min ... nakon toga svi nalazi su mi bili u redu i moj endokrinolog mi je reko da mu se ni na ulici ne javi ako ne rodim min 3 djece :) tako da je trudnoca nakon operacije ili lijecenja stinje zlijezde nije rizicna ako se redovno konslutujtete sa endokrinologom i ginekologom koji je upoznat sa vasim endokrinim problemom
2006 mi je konstatovana hipertireoza. Lečila sam je 5 godina sa tiastatom i ostala u drugom stanju. Terapija mi je prekinuta jer su mi hormoni bili u redu. Sa trudnoćom je sve bilo u redu, kao i sa bebom. Posle trudnoće su mi se hormoni pogoršali i dobila sam terapiju PTU jer sam dojila. Međutim, sad kada planiram opet da ostanem u drugom stanju predlažu mi operaciju štitne žlezde, tj. da je skroz izvade. Zista ne znam šta da radim...
Imam 24 godine, i ubrzan rad stitne zlezde. Doktor mi kaze da treba da se operise, posto lecenje nije uspelo, a traje vec dve godine. Kazite mi molim vas iskustva sa operacijom, i gde je najbolje da se operisem, odnosno koji je najbolji hirurg
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Pročitajte zašto bi buduće majke trebalo da se čuvaju virusa i infekcija... »
Mlade mame su toliko očarane svojim bebama, a uz neopisivu majčinsku ljubav, javljaju se i snažni zaštitnički porivi i stalna zabrinutost »
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»