Komentari za tekst "Vaša beba u 17. mesecu - 1. nedelja"

Komentara
120
Ostavite komentar
Cerkica je pre jedno mesec dana imala temperaturu dva puta u toku mesec dana. Kako je jedva jela i zbog bola u grlu sam joj pasirala, od tada nece ni da okusi nesto sto ima komadice. Hoce samo ako je potopljeno u neku tecnost (jogurt, supicu), i samo guta, uopste ne zvace. Pa kada ponudim komade, zagrcne se i ispljune. To traje vec neke dve nedelje. Da li je jos neka mama imala slican problem? Inace je pre toga vecinu stvari jela sama rukama - makarone, hleb, bananu, jagode, kriske jabuke, meso u komadima, zrna graska, kukuruza, pasulja... Na to smo se dugo navikavali, dugo se opirala, a sada nanovo.
Kosta ima 17 meseci, veseo je i krupna beba, dosta veci od vrsnjaka koje srecemo, ali on jos uvek ne prica, ne pokazuje prsticem sta zeli, nece da jede sam, a i kad ga hranimo to je borba :) Imamo jedan "problem" on se uvek rasplace kad druga beba place, i ponekad ne voli uopste da mu prilaze druge bebe, i tada place. Redovno ga setamo, po dva tri sata... Ponekad se pitam da li u necemu gresimo, pa je on takav
Bojana ja imam identicnu situaciju, sto se tiče plašenja dece i jela😦.isto sam sve probala , vidim je stalno napolje al ne vredi kad se plasi.Da li se kod vas nesto promenilo na bolje. ? poz
Moj djecak ima , 15 i po mjeseci, jos nikada nije pokazao prsticem da nesto zeli, osim kada zeli da nesto dodirne onda ide prema tome sa prsticem ili kada setamo vidi cvijet i pokaze prsticem ali ga istovremeno zeli i dodirnuti, ili neku jaku boju na necemu ili neku tackicu.kada je hrana u pitanju ako moze uzeti sam, sam uzme ako ne onda ispusta razne zvukove i ja pogađam sta zeli ako nije to, on odmahne glavom nekad kaze ne i tako sve dok ne dođemo do onog sto zeli.Uglavnom slabo kad sta trazi.Da li je nuzno da beba koja jos ne prica samo po nesto, pokazuje prsticem sta zeli?
zdravo svima..treba mi pomoc..na pocetku sam druge trudnoce I sinoc je poceo da me boli zub I sad neznam sta smem da pijem
od lekova ili ako neko zna da mi kaze sta drugo na bazi bilja da uzmem da bi me prosla zubobolja..javila bih se kod stomatologa ali nisam u svom gradu vec u inostranstvu pa mi sad to predstavlja problem..hvala unapred svima..pozdrav
Draga Sajma, samo Panadol u plavoj kutiji, odnosno Paracetamol! Najbolje bi bilo da posetiš zubara, jer sam i ja imala isti problem kada sam bila trudna sa cerkicom i to bas na pocetku trudnoce!
Veliki pozdrav :-)
Zdravo svima! Gavrilo je juce napunio 17 mesec,inace prohodao je sa 13 meseci! ne prica mnogo (mama,tata,baba,deda,teta),kad hoce da jede udje u kuhinju i zove "mama". Inace za hranu ne pravi problema,jede sve,voli sve da proba! Na nosu smo poceli sa 10 meseci,sad vec sam govori kad hoce da piski ili da kaki,dok pelenu koristimo samo nocu vec 5 meseci! Kao i svako dete voli sve da pipne,i uvek mu je interesantnije ono sto neko drugi uzme u ruke! Voli zivotinje i zna da ih razlikuje,zna da pokaze kako kaze krava,konj,petao,maca,kuca.... Sve u svemu,miran je,zna da se zaigra,zna sta znaci Ne i voli da se mazi!
Evo i nas mali Nikola stigao do 17 meseci. Na veliku zalost baba, on nije tipicna beba. Veoma je nezavistan i ne voli da bude sputan, cak ni da sedi u krilu ako nije umoran ili pospan.
Samo trckara levo desno i sve ispituje. Veoma je spretan fizicki, penje se na krevet i silazi sam. Otvara pregrade, fioke, ... Kvaku jos ne moze da dohvati mada ovako guranjem otvara i zatvara vrata.
Ne zna da prica nista smisleno osim 'mama'. Mada ispusta razne zvuke i blebece kad je raspolozen. Kad mu se svidi neka pesma on se dere uporedo sa njom aaaaa ili eeee. :)
Ne pokazuje prstom. Kad mu nesto treba (voda, hrana, ne moze da dohvati igracku) on pocne da se dere pa ti pogodi sta mu fali. :/
Carape zna da skine jos od 6 meseci. Sad zna i cipele/patofnice. Takodje skida i portikle ako su na cicak. Naravno to skida kad on hoce. Komande ignorise.
Hoce da jede sve vrste supica i sve sto je socno (sataras, gulas, meso dinstano sa nekim sosom). Kasicicu ne zna da koristi, ja ga jos uvek hranim. Voce hoce da jede sam ako mu se isecka na manje komadice pa on to polako gricka.
Nocu spava celu noc osim ako ga nesto ne muci - zub ili nosic, Pa tad se ponekad probudi i kmekne. Pa mu treba malo tesenja da zaspi opet.
kao da ste moju bebu opisali ista je takva ista....💝
Samo strpljenja Lara i sve ce se srediti. Nikola je bio isto takav, samo sam i sve ignorisao. A onda oko 22 meseca je imao skok u razvoju. Za mesec dana je poceo da pokazuje prstom, igra se sa nama (ringe ringe raja, ide maca oko tebe) i slusa/prati naredbe.
Moja Elis , isto takvo..nedavno je progovorila "mama" .. jedino što voli jest sama..ali to traje pre pre dugo...nikad nije gladna ni žedna..ništa ne pita..samo se igra..i to voli sama bit..uopče nevoli sa nama ili sa drugom dijecom se igrati.. ništa ne sluša..teško mi ju je razumjeti..ništa ne sluša..
Hahahaha..kao da citam opis mog bebca.Pozdrav.
Evo i ja da se ukljucim. Moj malisan ima 17 mjeseci. Fino zdravo i napredno dete sto mi je bitno... Prohodao je sa 9 mjeseci... Govori osnosno (mama,tata,baba,deda,ade,netu
daj,alo) sve razumije sto mu se kaze. Poceo je da razlikuje zivotinje i da pokazuje prsticem koja je koja i da ih oponasa. Sad smo poceli da se ucimo na nosu cisto zbog vrucina zao mi ga u pelene... Solidni smo za sad... bitno uvece mi je suv,preko dana se ganjamo 😃. Sto se tice hrane nemam problema jede sve, pretezno ga ja hranim da se uverim da je sit, pa ga posle pustim samog...ne zna da cita,pise,recituje...😂 postepeno uzivamo u svakom trenutku tako da sticemo polako i do tog stadijuma...
da li je normalno da beba od 17 meseci slabo doruckuje,ruca i vecera s obzirom da nam jos uvek nicu zubici jedan po jedan nam zadaje muke,veoma brinem zbog krvne slike pa ako moze neki savet i da dodam da bira hranu sve sto je zdravo odbija grickalice vise ne dajem ali ona nikako da bas ogladni.hvala u napred od srca
Dusice tako je i sa nama, jedno vreme je lepo jeo a sada skoro nista, samo hleb, poneki keks i mozda sok ali vrlo retko, od voca bananu i pooooonekad gricne lubenicu. Ja sam se bas brinula i vodila kod pedijatra koja je rekla da je to faza u koju svi ponekad dodju, da samo pazim da pije dovoljnio tecnosti i da mu verovatno smeta vrucina. Kod nas to da ogladni ne prolazi,jer nikad ne ogladni. Pozdrav
Ja sam ponosna majka jedne male Miljane :) Pre par dana je napunila 17 meseci, i prava je mala svrca. Zna dosta reci, pocela je da sklapa recenice, i ponavlja za nama. Prohodala je sa 10 meseci tako da sada vec trckara. Mislim da ce biti pravi nestasko...na mamu. Voli da mi pomaze prilikom spremanja, onda uzme dzoger (ona ga zove dzogu) i zagrli ga i kaze voli :) mala komedija. Stalno pokusava sve sama da uradi, uporna je, pa se iznervira kada joj pokusam pomoci. Jos uvek sisa ujutru i uvece, i to joj je omiljena hrana. Mada voli i da jede, kada je pitam sta ce za dorucak kaze ka ( sto znaci kasicu) ili se ( sendvic). Za sada dobro jede, mada smo ranije imali problema sa uvodjenjem hrane... a ono na sta sam naj ponosnija jeste sto ne nosimo pelene vec mesec i po dana. Verovatno ce mnogi da me napadnu sada kako preterujem ali mi smo poceli nosu koristiti kada je napunila 7 meseci. A u martu smo poceli ostavljati pelene, a vec mesec i po ne nosi uopste. Naravno da se desavalo da se upiski, ali je to normalno, i sve redje. sada vec zna sama da skine gacice i sedne. Olaksava nam sto je sada sve toplije pa nije mnogo obucena.Svima bih preporucila knjigu Zbogom Pelene Ingrid Bauer ( mislim da sam dobro navela) nama je mnogo pomogla da razememo proces skidanja pelena. Eto toliko od nas. Puno pozdrava za sve mame i bebe.
I ja kazem svaka cast moja curuca je bila isto takva :))
Ne znam ko daje minuse,, svaka cast Jacca...
Ja bolje vise da ne citam komentare jer padam u ocaj.. Velimir je juce napunio 17 meseci. Pranje zuba je super igra sa cetkicom koju trlja gde stigne, nekad po svojom , nekad po mojim zubima ali se zabavlja. Sam da se oblaci, svlaci.. Pa ne bas, nismo ni pokusavali. Ja ga hranim ali je par puta hteo on mene, bilo je vrlo smesno sa svom hranom okolo ali zna kako treba. Visok je krupan, i teeezak! 15 kg! Ledja me ubijaju.. Nije debeo samo je krupan bas. Hoda super stabilno, penje se gde god stigne i silazi. Nosu ne koristimo, mislim da on jos nije svestan tih radnji a nisam u fazonu robota vec bih volela kada vidim da zna da tadi nesto onda uz objasnjenje da to zavrsimo razumno, jer to sto ce da kaki ujutru kada ja znam da treba a kaki u nosu a ostali deo dana i noci da bude u peleni i nije mi neki posao. Prica najosnovnije, mama, tata, ajde, i sve mu je ajde;) I prica stalno na nekom njemu pozntom jeziku. Nasmejan je stalno, obozava drustvo. Ne uspvljujem ga od 6 meseca, stavim ga u krevetac, dam flasicu i ozadjem. Nocu se budi i dalje. Svima salje poljupce i smeje se.. Obozava muziku i da se igra sam ili sa nekim. Svako dete je posebno slatko i posebno pametno. Kada ce sta da rade i saznaju zavisi od nas ali i od njih. Ja se licno ne nasmecem i sa kim da bih ista forsirala. Prioritet mi je da on bide zdrav i nasmejan. Nece nam nista pobeci u zivotu verujem. Mimo toga on hoce sa svakim da ostane, nisam mu stvarala mama naviku jer sam sama sa njim. Ja treniram, stignem kolace da napravim, rucak da skuvam i sve sredim. Naucila sam ga da se sam zabavi. Deca su nesto najlepse sto nam je Bog dao, nema potrebe za rivalstvom. Pa svaka mama svoje dete voli najvise bez obzira na to da li prica ili ne. Smej te se i uzivajte, brzo rastu, onda kada ne budi vise hteli da se maze sa nama zalicemo za svim ali se niko nece secati niti ce biti vazno kada su seli na nosu i sami se skinuli.
nisam ni ja u fazonu robota ali moje dete piski i kaki u nosu vec 3 meseca ,danas je napunila 17 meseci kad idem ja u wc ona dodje pored wc solje i stavi nosu i obavi posao.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »