Komentari za tekst "Kolika će mi biti plata (novčana naknada) na trudničkom bolovanju?"

Komentara
3601
Ostavite komentar
nepostoji,meni su tek posle sest meseci predali sve doznake odjednom,ti na to imas pravo i dobices svoje plate. Budi uporna i insistiraj da se to resi sto pre. ja sam cutala,ali kad je dosla beba,insistirala sam jer mi je neophodan novac. Ako znas pib firme ili maticni broj sve mozes da proveris,da nebude da nije do firme nego do fonda
A da li fond ima pravo ako poslodavac tek posle nekoliko meseci preda doznake da me fond odbije za placanje I da mi ne daju nista za trudnicko bolovanje? Da li postoji rok za koji poslodavac mora da me prijavi kao trudnicu od momenta kada mi doktorka otvori bolovanje?
Direktno poslodavcu jer je do njega,verovatno nesto nije placeno,i nemoze da preda doznake,ja sam cekala punih 6 meseci na prvu uplatu,i kad god bih otisla do firme uvek je bilo do knjigovodje,a kad nju pitam do gazde...i tako su prebacivali loptu,dok nisam rekla da idem u inspekciju. za nepuna dva meseca sam dobila tri plate...i proverila u zavodu prve doznake predate 25.09....bolovanje kasni ali samo mesec dana ,ne vise...
Cao svima...da podelim i ja svoje iskustvo,inace od 01.04 sam na trudnickom i do 25.10 nisam dobila apsolutno ni jedan jedini dinar, moram da napomenem da je bebac tada imao mesec dana. E a onda su krenule uplate na bukvalno dvadeset dana i 35% i 65%...i ta kasnjenja nisu do fonda vec do nasih poslodavaca i knjigovodja kojih mrzi da zive a ne da se setkaju svaki mesec i predaju nasa
dokumenta kad im je mnogo lakse da se sve preda odjednom. Sad sam proverila 35% bilo 27.11 i ja moram da cekam 10.12 da bi dobila ostatak,tj kad svima bude uplata bice i meni,jer opet lakse je da se to zavrsi odjednom nego da se sad prebaci s namenskog na moj racun. Drzava nam jeste jadna i bedna ali su ovde maksimalno korektni, tako da svako kome kasni uplata hvata poslodavce i knjigovodje za gusu sve je to do njih!!!!
Ljudi ja sam od 30,07 na bolovanju dinar nisam dobila kome da se obrarim ,inace sve uredno nosim papire od komisije .
Proveri sa firmom da li dostavljaju redovno papire u rfzo. Firma mi isplaćuje 65% kada i svim ostalim zaposlenima isplaćuju platu, a juče mi je rfzo isplatilo 35% za oktobar.
Vodite racuna kad otvarate trudnicko bolovanje, jer je mene drzava okinula, ne uplacuju mi 100%. Razlog je jer uzimaju prosek za tri meseca pre otvaranja bolovanja, ako ste kojim slucajem jedan od ta tri meseca bili na godisnjem odmoru kao ja, necete imati efektivan rad za taj mesec i primacete otprilike 65%. Mene drzava kaznjava jer sam koristila godisnji odmor koji mi po zakonu pripada. Moj savet za sve trudnice: dobro se raspitajte pre nego otvorite bolovanje. Ovo je lopovska drzava! Ps. Da napomenem da me je i poslodavac okinu za prvi mesec, uplatio mi je isto 65% iakouzakonu stoji da je obavezan da uplati svih 100%.
Pomagajte ljudi... Zna li iko sta mi je potrebno od dokumenata za isplatu trudnickog bolovanja ( dokumenta koja treba poslodavac da spremi) i gde se to nosi na obradu.
Pozdrav,
imam 5 meseci radnog staza u trudnoci. Za koji dan treba da se porodim. Od 10 oktobra sam na trudnickom. Stekla sam pravo na porodiljsko medjutim firma u kojoj sam radila se zatvara. Tako da ne znam sta se desava sada sa mojim porodiljskim i sta treba da radim ? Hvala unapred.
Zdravo svimaaa, ako moze neko da mi objasni kako se isplacuje zarada za trudnicko bolovanje? Meni firma uplacuje 65% od ukupne zarade. Vidim da 35% ide iz budzeta, jel to direktno kod njih da se podnese zahtev? Ili firma i to treba da mi uplati pa od njih da refundira? Hvala unapred!!!
Hvala :) Ja sam tek od septembra na bolovanju, dobila sam oko 10og oktobra prvih 65%, a 35% onda jos nece ako si ti dobila tek za avgust.
Predas firmi doznake, a sve ostalo su oni u obavezi da urade. Meni su za 35% trazili da dostavim fotokopiju zdravstvene knjizice, licne karte i broj tekuceg racun. Sva dokumenta sam predala u racunovodstvu firme i redovno mi isplacuju bolovanje. Danas sam dobila tih 35% za avgust i vidim da je skoro 2000 din manji iznos? Da li ima jos neko da je too primetio?
Dobar dan.
Ja sam danas dobila uplatu od rfzo i moja firma i to kad saberemo ne iznosi 100% nego su me skratili za 5% . Primila sam 95% plate. Jel to moze negde da se proveri da li tako treba ili...?
Ukoliko neko iz Sapca sumnja da nesto poslodavac ne radi kako treba(da nije predao papire,da je bolovanje uplaceno a on zadrzao pare ili nesto sl..),sve moze da proveri u socijalnom na prvom spratu kancelarija br 6..tako sam ja danas u sestom mesecu trudnoce saznala da ni jedan papir nije predat..nadam se da cu bar nekom pomoci..sramota za ovu drzavu kakav nam je sistem..trudnica je zadnja rupa na svirali,zavisi od drzave,poslodavca,knjigovodje...
Poštovani,
zanima me prvi mesec trudničkog bolovanja, koliko poslodava treba da isplati? U pitanju je zarada za 08/15. Od 01.08.-10.08.bila sam na godišnjem, Od 10.08. sam na trudničkom i dobila sam za taj period 65%. Da li je to u redu ili je poslodavac dužan da mi isplati 100% za prvi mesec rudničkog,a kasnije 65% i budžet RS 35%? I ako može neki član u Zakonu kojim se reguliše ovo pitanje?Hvala Vam unapred. Pozzz
Postovana trudnice, na ovom linku imate "Interno preciscen tekst" od strane RFZO.
U clanu 96 je doslo do izmene i dopune, tako da su dodati stavovi 3,4 i 5, tako da je poslodavac duzan da vam isplati 100% zarade za prvi mesec.
http://rfzo.rs/download/zakoni/Zakon_o_zdrav_osiguranju.pdf
Morate ih pritisnuti, posto vecina poslodavaca ne postupa po Izmenama zakona, takodje veliki broj racunovodsvtenih agencija ne zna ili namerno ignorise ovu izmenu. Nadam se da sam bio od pomoci.
Sve najbolje.

Jedan od retkih muzjaka na ovom forumu :)
Meni je poslodavac isplacivao 65% prva dva meseca trudnickog isto, kada sam pitala rekli su mi da oni uvek trudnicama isplacuju65%, sada su me prebacili od septembra i jos ni jednu uplatu nosam imala!
prvi mesec vam poslodavac placa 100%. obratite im se, morali bi da vam koriguju isplatu za taj mesec, ja sam imala isti slucaj. evo nekoliko korisnih linkova.
pozdrav!

Bitno je napomenuti da će od 01.01.2014. naknada zarade za zaposlene na trudničkom bolovanju do 30 dana na teret poslodavca iznositi 100% od utvrđenog osnova, a takođe i od 31.dana, s tim što će 65% naknade ići iz sredstava obaveznog osiguranja, a 35% će se isplaćivati iz budžeta Republike.
izvor yumama.com, mart 2015.
http://www.yumama.com/pitajte-advokata/12745-smanjenje-plate-i-isplata-trudnickog-bolovanja.html

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/444474/RFZO-Trudnicama-isplata-bolovanja-u-iznosu-od-100-odsto

http://kadceplata.com/obracun-zarada-za-neupucene/bolovanje/trudnicko-bolovanje/
Ja sam primila 100% za prvi mesec bolovanja. Isplatili su mi redovno sestog i dvadesetog u mesecu kad je inace plata. Ali od tada nista. Cekam za jun platu.
Ja cekam 65% za jun. Radim u prosveti, papiri za jun predati su 1. septembra. Ima li neko slicno iskustvo. Ne znam kog da zovem. Da li to skola uplacuje na moj racun ili ministarstvo?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Briga o svom zdravlju tokom trudnoće briga je i o bebi koja raste u stomaku »
Jedan od izazova sa kojim se sreću porodilje u danima posle porođaja jeste i odlazak u toalet »
Moj je tata tata-mata jedva prođe on kroz vrata... »
Briga o svom zdravlju tokom trudnoće briga je i o bebi koja raste u stomaku »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Moj je tata tata-mata jedva prođe on kroz vrata... »
Dizajner koji opisuje svakodnevne avanture koje prolazi sa svojom suprugom Majom »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste možda to primetili? Da li je slučajnost ili ne? »