Komentari za tekst "Kako izgleda i koliko traje oporavak od carskog reza?"

Komentara
151
Ostavite komentar
Pozdrav svima!
Ova poruka je za sve mame koje razmišljaju o carskom rezu na porodu, ali su čule bezbroj strašnih priča (kao i ja)-sve je to bespotrebno.
Mi žene mnogo volimo da preuveličavamo stvari i situacije, tako da ne treba da začudi milion i jedna loša priča na konto ovakvog vida poroda.
Nikakav bol koji ne možeš da podneseš (govorim iz svog iskustva). Sve jeste individualno, ali ako si mrljava i pekava inače u životu, ovo će da bude situacija u kojoj će to doći najviše do izražaja. Ja sam već drugi dan nakon operacije ustala, hodala, nije jednostavno da se razumijemo, ali je nešto što vrlo brzo prođe. Svaki dan je sve lakše i normalnije i kad se konci povade, kao da se ništa nije desilo.
Ovo je moje mišljenje i moje lično iskustvo, iako sam i sama ranije potencirala taj prirodni način poroda, ali zbog komplikacija sam morala da pristanem na carski rez.
Dakle, sve buduće mame, koje se premišljaju i imaju strahove, opustite se, dok trepneš sve bude gotovo i oporavak je jako brz i bezbolan. 💋
Hvala puno na recima podrske. :)
Ja sam zelela prirodan porodjaj, ali ne mogu i bas sam se razocarala zbog toga. Sad sam pocela da citam ovu temu da se psihicki pripremim. :)
Bas tako. Porodila sam se carskim rezom prije dvadesetak dana i evo, skoro kao da mi nije nista bilo :-) imala sam i prirodan porodjaj sa prvim djetetom, ali meni je carski rez mnogo lakse pao. Ustala sam odmah po dolasku iz intezivne - uz pomoc babice hodala sam do kreveta u sobi. Dakle ustajanje isti dan, ne sjutradan. Prva dva - tri dana su malo teza, ustajanje iz kreveta je malo naporno, ali opet nista strasno. Nakon 5 dana kuci. Sve mogu sama da radim,bez nekog napora. Jedino ne podizem tesko, ne zato sto ne mogu,vec zato sto, eto, tako treba... rana ne boli uopste, rez,koji je poprilicno velik (17cm) mazem contractubex-om, ali je nisko, pa se i ne vidi pod vesom. Uglavnom, sve preporuke za carski :-)
upravo tako :) i meni su svakakve strasne price pricali ali nije nista istina od toga...naravno bolova ima ali brzo prodje, sve zavisi koliko je zena jaka...a uostalom cim se beba ugleda sve se zaboravi :)
Moje misljenje i savet..ako ne morate carski zaobidjite ga..ne znam nazalost kako je imati prirodni porodjaj,(mozda ga jos dozivim nikad se ne zna)..po pricama cujem da veoma boli..ali u mom slucaju carskog reza zbog ne spustanja bebe koliko god sam zelela prirodno nije mi se obestinila zelja..Priprema pred carski pogotovo stavljanje katetera mi je bilo veoma neprijatno(ne dok se stavljalo vec kada sam ustala,citava koza mi se najezila od neprijatnosti) a tek da ne pricam kad se prvi put ustaje..teranje na kasalj i kao da ce vam se utroba otvoriti..prag bola je drugaciji i sve je to individualno..sad da ne duzim..nisam mazna vec kazem kako je..nije to samo"da prespavam"..cimerka mi je mogla iskrvariti,ona je posle mene isla na carski,kada se vratila iz sale vrlo brzo su je ponovo vracali u salu gde su joj matericu izvadili jer je doslo do komplikacije,na srecu u smeni je bila stara iskusna babica koja je prepoznala problem i sazvala sve doktore..samo da kazem ,dok sam lezala u neudobnom krevetu sa bolovima u kicmi i sva utrnuta u zelji da sto pre odem kuci sa svojom bebom,slusam zene koje od bola jaucu i ceka ih prirodan porodjaj..odu u salu,dva puta vrisnu iz sve snage i tajac..sutradan vidis kako setaju a prekosutra vec odu kuci..a nas sa carskim uf..samo kad se setim..sad nakon 6 meseci osecam svaku promenu vremena,u pocetku kada se materica skuplja grcevi su mnogo jaci pa mi se desavalo da me toliko uhvati bol u stomaku da ne mogu da se odazovem na bebin plac..sretnice su zene koje nemaju nikakve bolove nakon porodjaja carskim..mada ja nesto ne mogu da poverujem u tu pricu al ajde..kazem da je to individualno..al opet preporucujem prirodno!
Slazem se u potpunosti! Jos sam ja uzela spinal, pa sedam dana glavu nisam mogla da dignem od bolova. Nikome ne bih preporucila ni carski ni spinal, ko ne mora.
Pozdrav Majo!
Slazem se sa tobom u potpunosti..samo sam razmenila svoje iskustvo i tim putem nisam zelela da ikoga uplasim nego da pripremim..danas ima dosta zena koje zele da se porode carskim rezom pa sam samim tim zelela da napisem da nije naivna stvar ni malo..oporavak je individualan naravno,kao i sve ostalo..tebi zelim sve najbolje i brz oporavak!
Postovana Marina,
rizik postoji kod bilo koje vrste porodjaja, bolovi takodje. Isto tako intezitet bola zavisi od zene do zene. Sve ovo pisem argumentovano jer sam i sama imala dva carska reza, i trenutno sam trudna sto znaci i treci me ceka. Da boli, boli, ali isto tako boli i rana od cepanja ili secenja kod prirodnog. Ja nikave probleme nisam imala i oporavak je bio brz. Opet ponavljam zavisi od zene. Naravno da svaka zena treba da se edukuje i informise sta sve moze da ocekuje na porodjaju. Neka traumaticna iskustva kada ovde citam to se desilo “toj i toj“ mogu samo da dodatno dodaju stres i strah kod zena koje su prvorotke. Tako da moje misljenje da takvi komentari se trebaju izbegavati, a svaka mlada buduca mama moze vrlo lepo da se informise o svemu prvenstveno kod svog lekara.
Svako dobro.
Potpuno se slažem sa tobom, potpuno realan opis. Ja sam se prvi put porodila prirodno, radili su mi epiziotomiju, i pored nje sam imala jos jednu veliku i jednu malu rupturu, bolelo je te noći kada su se ohladile rane užasno, plakala sam (nisam dobila ništa protiv bolova). Nisam smela da sednem 2meseca, samo lezati ili stajati. Drugi porođaj je bio carski rez, zbog karlične prezentacije, rađen u spinalnoj anesteziji,ne bih da ulazim i tu u detalje, u sustini meni je to bilo stoput gore od prirodnog porođaja. Planirali smo troje dece i treće sam na zalost opet morala carskim jer je bebac bio veliki i tad je prevelik rizik za prirodan porodjaj posle carskog. Ako bi nas zadesila neplanirana trudnoća ja bih se opet borila za prirodan porodjaj....
Nakon carskog reza da li se abortus mora obaviti takodje u vidu carskog reza?
Ne mora..Ja sam imala abortus tj morala sam..i uopste nije bio u vidu carskog reza..
Naravno da ne..normalan abortus se radi.

Kako se moze abortirati nakon carskog reza? Takodje carskim ili??
Molim za odgovor.

Porađala sam se carskim rezom, jer grlić nikako nije mogao da se otvori.

Nakon porođaja, lohije su se javljale 4 dana, a već par dana ne krvarim, odnosno grlić mi je skroz zatvoren.

Šta činiti dalje i koliko je to opasno?


Molim za dalji odgovor na mail od mog supruga.

Hvala

dusanmilosavljevic88@gmail.com
Pre mesec dana carskim rezom sam rodila mog prvog sina.
Carski rez nije bio planiran, trudnoca je bila savrsena. Bebu sam prenela 7 dana, i kad je konacno porodjaj krenuo trajao je 12 sati pokusaj da se prirodno porodim, kada je odluceno da mi urade hitan carski rez jer je beba veca nego sto je procenjeno.
Posto sam vec primila epidural, opet neplanirano, jer su bolovi bili nepodnosljivi, samo su mi dali spinalnu i uradili carski dok sam bila budna. Mogu reci da je ceo zahvat za mene bio vrlo traumatican, ali he olaksanje doslo kada su mi pokazali mog sina od 4,7 kg.
Rana je pomalo bolela narednih dana, ali sam generalno brzo dosla sebi. Meni je puno znacio baby friendly program, jer sam imala jak motiv da se oporavim. Bebu sam vec drugi dan naslanjala na bolan stomak i nudila da sisa, i mleko je odmah krenulo. Nisam mogla stojeci da ga podignem, ali sam se dovijala da ga presvlacim u njegovom krevecu i da ga iz sedeceg polozaja uzimam na podoj, iako je bio pretezak. Svu njegovu tezinu sam prebacila na ruke, ne koristeci trbusne misice da ne bih dobila kilu.
Jednostavno, oporavak je dosao zahcaljujuci mojoj jakoj volji i zelji da postanem sto pre funkcionalna.
Dugo sam se osecala porazenom jer nisam uspela da iznesem porodjaj do kraja i sto nikad necu imati priliku da iskusim prirodan porodjaj, ali vremenom je taj osecaj nestao i sad uzivam u svom sinu ne misleci na teske trenutke.
ja sam imala dva c
arska reza i sad sam trudna ponovo posle sest godina dali mogu imati prirodan porodjaj sto mi je inace zelja,unapred hvala,poz svima:)))
Ja sam prvo dete rodila prirodno, drugo carskim, i kada sam treci put ostala trudna promenila sam vise lekara i iskusila sledece: Ako je lekar iskusan dace ti da se poradjas prirodno, ali sve mora proteci idealno,trudnoca,porodjaj da krene spontano "skolski", beba ne sme biti velika itd. Najveci problem kod nas je stav lekara, u inostranstvu uvek prvo probaju prirodno i ako ne ide onda ide sekcija. Citala sam slucajeve gde se posle 3, pa cak i cetiri carska peti zavrsio prirodno. Ali to nisu porodjaji kao kod nas, tu lekar stoji uz tebe od prve kontrakcije.... Na bebcu sam citala da je Zrenjaninsko porodiliste na prvom mestu u Srbiji po stopi prirodnih porodjaja posle sekcije.
ja sam imala dva carska,i razmisljamo se za trecu bebu,ali me je strah,juce sam cula da je jedna trudnica koju znam umrla,nije se probudila iz anestezije..... reci mi kakvi su tvoji utisci? Dali si se lako opredelila?
Posle dva carska reza treci mora isto carski da se radi! Ja sam se porodila pre tri dana juce sam izasla kuci iz bolnice! Ovo mi je treci carski i super se osecam
mozes
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »