Komentari za tekst "Kad je vreme za prvu kašicu"

Komentara
259
Ostavite komentar
Tacno je da je moc velikih kompanija ima udela ali je naucno dokazano da kravlje mleko sprecava apsorbciju gvozdja u organizam te se cesto desava da su deca malokrvna...a razmislite da li beba koja je ljudsko bice treba da pije mleko koje je stvoreno za tele koje se radja sa 35kg i ima drugacije potrebe od ljudi...? I da je normalno da druge zivotinje piju mleko drugih zivotinja onda bi stvari u prirodi bile drugacije namestene...a uvek ce biti onih sto ce reci "meni nije bilo nista" sto samo znaci -"imali ste srece" !
Kravlje mleko ne treba davati detetu do godinu dana starosti u izvornom obliku, nego samo dvotrecinsko, iz razloga sto sadrzi vise proteina nego majcino, koji su za bebu teze svarljivi, pa moze da potencira nastanak alergije kod deteta. Takodje, sadrzi dosta manje gvozdja, a i odnos ugljenih hidrata i ostalih makroelemenata i mikroelemenata za bebu nije zadovoljavajuci. Kod dvotrecinskog mleka taj rizik je ipak manji. Adaptirano mleko je kravlje mleko kome je oduzet deo proteina, dodato gvozdje itd., pa po sastavu vise lici na majcino mleko. Da ni to ipak nije idealno vidi se po tome sto su adaptirana mleka od razlicitih proizvodjaca razlicitog sastava. Zato majka koja ne moze da doji treba svom detetu da daje adaptirano mleko dok ne napuni godinu dana, a ako nema novca za adaptirano mleko, onda dvotrecinsko kravlje mleko. Kravlje mleko u originalnom obliku moze se dati tek kad dete napuni godinu dana. U pravu ste da su mnogi bez posledica odrasli na kravljem mleku, i da farmacija mnogo diktira medicini, i da medicinskim istrazivanjima trebaju sponzori, zbog cega ima mesta sumnji da se rezultati istrazivanja namestaju tako da odgovaraju sponzoru, ali mislim da se ne treba igrati sa zdravljem beba. Kad porastu, to je vec druga stvar.
Katarina slazem se sa tobom. I ja sam odrasla na kravljem mleku i nista mi ne fali, sad imam bebicu hvala Bogu. Moj brat je takodje odrastao na obicnom mleku i to iz kese jer nije prihvatao ni jedno adaptirano mleko niti kravicu. I danas ima 21 Godinu i zdrav je kao dren!
Bravo Katarina!!!!! Sa 4-5 meseci sme jogurt,sa 6 meso ,a mleko nikako!Ma nemoj! Za sve mame savet RASPITAJTE SE KOJA JE NAJVECA MAFIJA NA SVETU,DROGA JE SMESNA U ODNOSU NA FARMAKOMAFIJU!
Ja vecu glupost ne cuh skoro! Malo mozga da neko ukljuci pa neka mi objasni kako sme jogurt, kefir i ostalo a ne sme mleko?! Sta vam je to ako ne mlecni proizvod? Kao prehrambeni laborant i majka male bebe KOJA PIJE KRAVICU OD 2,8% zelim dokaz nasih lekara zasto je to lose za bebu? Cime su nas nase majke koje nisu bile u prilici da doje hranile? Humanama, Aptamilima ili Hipp dohranama? Dajte molim vas! Dvotrecinsko, lako varljivo mleko i stolica kao dukat, vesela i nasmejana beba koja na svakoj kontroli napreduje perfektno. Pozdrav savremenim mamama koje se ne slazu sa mnom i dobro razmislite kakve koncentrate dajete vasim bebama...
Bebe do minimum godinu dana NE SMEJU da piju obicno kravlje mleko nego adaptiranu formulu sa kojom se i prave bebi kasice! To i pise u ovom tekstu


moja beba ce za koji dan da napuni cetiri meseca, mi vec od drugog pijemo sokic od jabuke i sargarepe, kada je napunio tri meseca krenula sam sa
kasicama od krompira, sargarepe i brokoli, pojede po nekoliko kasicica ali i to nam je dovoljno, poceo je i griz da pije. pretpostavljam da nije imalo potrebe da zurim sa svim tim, ali naravno posavetovala sam se sa pedijatrom i rekao mi je da, posto je na adaptiranom mleku, slobodno kasice vec u trecem mesecu mogu da mu uvodim. pozdrav za sve mame i bebane..
caos svima:)...i ako dojim svoju bebu ovih dana ispitujemo, pocela sam sa kasom od pirinca.Pojede po jednu kasiku u popodnevnom obroku,zatim sikimo.Relja ima 4 meseca i jedanaest dana i ne zurimo sa povrcem i vocem do petog-sestog mes.,pije caj za bebe i vodu po malo
ima 7500gr. fino napreduje, veseo je,pre neki dan je otkrio i svoja stopala mala da ima,skida carapice... ja sam presrecna
p.s.osim kada me vuce za kosu i smeje se, kao sada npr.aaaaaaaaa...
Cao mame sta smem prvo da dam bebi sa 4 meseca???
Pozdrav mamama... Evo ja sam na super blog preko fb, ima baš dosta kašica. Oduševljena sam...

www.receptizabebe.com
Cao,moja beba ima 3 meseca,pije mleko Humanu,doktorka je rekla da mogu vec da ga navikavam na hranu,sta bi trebalo prvo da jede?Hvala :)
Moja bebica ima 5 mj.dojim je i uvela sam joj jednu kasicu dnevno, fino rucka, ali zanima me koliku kolicinu smije da pojede i kada se povecava broj obroka...ja joj dajem oko 100ml kasice. Pozdrav
Drage mame ja sam svojoj princezi prasici :) pocela jos sa nenavrsenih 4 meseca davati kasice bebivita,kao prva bila je kombinacija jabuke,kruske i sargarepe,naravno prvi dan jako malo da vidim reakciju i posto je bilo sve u redu,sledeceg dana polovinu i tako svakog dana vec 3 i po nedelje. Naravno od povrca je vec probala krompir,grasak,sargarepu,mrkvu sa malo pirincanom vodom(sledeca je bundeva).
Ja mislim da dok se ne ustanovi kako beba reaguje na neku određenu namirnicu ne treba davati kombinacije jer neces znati ako odreaguje sta joj tacno ne prija...
Drage mame :-) Ja sam svojoj bebi sa napunjenih 6 meseci pocela da dajem kasice od mesanog povrca ( Juvitana ) i 2 kasicice banane svaki 2-3 dan, i posle 2 nedelje poceo je da pokazuje znake zatvora tj nije izasao danas treci dan, a do sada normalno svaki dan. Da li je to normalno i da li ste mali takav problem? :-/ Hvala unapred :-)
Kada se kaze da je pozeljno uvesti hranu sa 6 meseci, da li se misli na punih 6 meseci, kad beba vec ulazi u 7-mi ili na punih 5 kad ulazi u 6-ti?
Na punih pet,tako je meni rekao doctor.
Drage mame moj Teo ima 5 ipo mjeseci.sa 5 mjeseci smo uveli dohranu.poceli smo prvo sa sokicem od mrkve i jabuke.medjutim,u tom periodu smo imali redovnu kontrolu inasa doktorica je prdporucila prvo iskljucivo povrce.tako smo i uradili.ruckao je krompir,mrkvu,brokuli i karfiol,jos planiram tikvicu da uvedem.pa tek onda vockice.povrce super prihvata,tako slatko rucka.jos da napomenem da kasice pravim,ne dajem mu gotove..
Moja beba ima skoro godinu dana. Mi smo poceli uvodjenje cvrste hrane sa navrsenih 6 meseci. Primenili smo sistem tzv samostalne ishrane (baby led weaning) jer beba nije htela da jede kasice. Samostalna ishrana funkcionise tako sto se bebi daju najpre krupni komadi hrane skuvane na pari koje beba najpre gnjeci i zatim lize sa rukica i tako otkriva prve ukuse. Uvodili smo jednu hranu dnevno, najpre samo dorucak, a zatim dodali veceru i na kraju rucak. Pre hrane beba je imala podoj da ne bi gladna sela na stolicu i frustrirala se dok jos nije u stanju lepo da jede. Sa navrsenih 8 meseci bebac je poceo lepo da se hrani sam i tad je smanjio kolicinu podoja. Do osmog meseca je eksperimentisao sa hranom i mi smo mu davali ono sto i mi jedemo da se upozna sa raznim ukusima. Nasu smo ishranu modifikovali tako sto smo izbacili so i secer kako bi beba mogla da je jede. Sa uskoro navrsenih godinu dana mogu da kazem da moja beba najvise voli da jede spagete bolonjez, cufte u paradajz sosu, musaku. Takodje voli da jede krastavac, paradajz i zelenu salatu. Od voca omiljeno mu je grozdje, a voli jos i ananas, jagode, jabuke i kruske. Pre nego sto na mene bude osuta paljba moram da napomenem da ne zivim u Srbiji i da ovde pedijatri kazu da beba do godine dana ne sme da jede samo med zbog opasnosti od botulizma i cele orasaste plodove zbog opasnosti od gusenja. Sve ostalo je dopusteno ukoliko nema poznatih alergija na hranu u porodici. Svima bih preporucila da cekaju sa uvodjenjem hrane do 6 meseci jer bebeci organizam jednostavno nije dovoljno zreo pre toga, a sa navrsenih 6 meseci ukoliko ne postoje alergije na hranu u porodici uzivajte u hranjenju vaseg deteta sa svom raspolozivom hranom koja je dostupna u odredjenom godisnjem dobu.
Interesantno, prvi put cujem za ovakav pristup ishrani beba :)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »