Komentari za tekst "Vaša beba u 5. mesecu - 1. nedelja"

Komentara
959
Ostavite komentar
Mi smo uveli pirincanu kasicu pre dve-tri nedelje, a na svakih par dana, umesto pirinca probamo neki novi ukus, uglavnom Juvitana vocne kasice, za sada svaku sa odusevljenjem prihvata kao i pirinac. Ostali obroci su mlecni, beba sisa. Nisam joj davala vodu dok nije pocela sa kasicama, a sada sipam u flasicu 100ml, nudim joj u toku dana, nekad popije sve, nekad ne...
Pre par dana je pocela da se okrece na stomak, ali ne ume da izvuce ruku, pa se vrati na ledja. Smesno :)
Od samog rodjenja budila se nocu samo jednom da sisa, sto je fenomenalno, sama se beba tako programirala. Nije imala grceve, tako da nisam imala ni jednu burnu noc sa bebom. Desi se ponekad da prespava celu noc.
Ne uspavljujem je, ne nosam, ona to ne voli. Voli da legne, zagrli cebence, navuce ga na oci, ispod nesto peva, prica i tako se uspava.
Dajete li bebi cajeve i kako ih pripremate? To jos nisam probala.
Skoro pa identično!! :-D
Cao drage mame,mi imamo 5m.1n. Rodjeni smo sa 3,150,a sad imamo 7,200 Na moju veliku zalost mleka smo imali do 3. meseca,od tada smo na impamilu. Iskreno mislila sam da se nikad necu naspavati,ali moj bebac je bio dobar i od 2,5m je sam izbacio sve nocne obroke.Spava od 21h do 9h. Sa 4,5m smo ubacili milupine pahuljice,kasnije,krompir,sargarepa,jabuka i to sve oko 12h. tj jedan obrok dnevno. Htela sam da pitam kad bebac moze da ima 2 obroka dnevno?? hvala unapred :)))
Sa puna 4meseca bebi se uvodi jedan obrok pa ona sa pet dva obroka i to prvo pire od povrca a odmah sl obrok zitarice moja beba ima ukupno 6obroka prva dva su joj mlecna pa onda pire pa zitarice i opet dva mlecna...vodu joj dajem od prvog dana a sada joj po malo uvodim i sokice... Sa pet ipo meseci bebi dan treba da izgleda ovako
Rano jutro podoj ili mlecna formula
Dorucak zitarice sa vocem ili podoj ili formula
Rucak pire od povrca
Kasno popodne vocni sok ili pire od voca
Vecera zitarice ili podoj ili formula
Pre spavanja podoj ili mlecna formula

Ako nekog zanima sta dalje sa 6 i vise meseci i sta kad sme od voca i povrca imam sve to pa mogu da vam ispisem kad nadjem slobodnog vremena pozz svi mamama i bebama...
Nasa beba je danas napunila 5m, dugacak je 70 i nesto cm i teska je 9600gr, samo sisa i nece nista da jede, probali smo sve sto se preporucuje u pocetku ali nista, nece ni caj ni vodu. Pedijatar kaze da ga nudimo ali ako ne zeli, onda mu je dovoljno mleko i ima u njemu sve.
Da li je neko od vas imao slicna iskustva?
ne sekirajte se. Moja prva kcerka je samo sisala do 12 meseci. Nista nije htela ni da jede ni da pije sem sise. Sad ima 9 godina i nista joj ne fali. Bebac od 5 meseci isto sisa, ima 8 kg, a od prosle nedelje je krenula pirincanu kasicu, sargarepicu i hoce da jede - takva je.





moja beba postaje sve razumnija i ne zeli da ostane sama trazi paznju,postaje sve nemirnija,nocu lepo spava,pre 3 nedelje sam pocela sa nemlecnom hranom,mada je suprug negodovao i savetovao me da je do 6 meseci samo dojim,ali sam ja ipak pocela posle 4 meseci sa zitaricama i za sada mi je ok,inace stalno imama problem suzi joj oko neznam zbog cega,probala sam sa kamilicom da ispiram,cedila sam joj i svoje mleko u oci,neki su mi savetovali bornu kiselinu neznam da li da probam...pozzz
Verovatno je zapusen kanal, to se sredjuje samo od sebe do godinu dana... Mojoj bebi je od rodjenja suzilo i sredilo se samo pre par nedelja (ima 5 punih meseci), svakako se uvek mozes konsultovati sa pedijatrom. Cak su tad skloni konjuktivitisu. I to nam se desilo, ali terapija par dana i sve je bilo u redu. Prati samo krmeljcice, kako se stvaraju, jesu li lepljivi, itd. Uvek mozes fiziloski rastvor da nakapas malo, kupi one male, da uvek imas sveze otvoren na dnevnom nivou, i masiras koren nosa, gde se kanal nalazi. Pozdrav :)
Moja cerkica je imala slican problem sa okicama pa sam je vodio kod oftamologa, sto i Vama preporucujem. Ispostavilo se da ima zapusen suzni kanal i masazom koju su mi pokazali, uspeli smo posle 3 nedelje da otpusimo suzni kanal. Inace smp pre toga probali nekoliko kapi ali one ne mogu da pomognu ako je ovaj problem u pitanju. Pozzz!
Moj mali je krmeljavio od prvog sata rodjenja, desavalo se da mu se okce slepi i da ne moze da ga otvori. Ispirali smo fizioloskim, bornom kiselinom, mazali Hloramfenikol. A onda sam pre mesec dana dobila ciklus i njemu se bas u to vreme sve povuklo preko noci maltene. Od tada nije uopste imao tjaj problem...
Moja je krmeljala od rodjenja, probala masaze, kamilicu, moje mlijeko, Hemodrops, bornu kiselinu... nista. Onda kupim Tobrex mast, ujutro i navece se istisne u oko 1cm masti (najbolje kad spava, lakse ti je, pise sve na uputstvu) i nakon 10 dana redovne upotrebe, nema vise krmelja, ne suze joj oci, sve super..! :)
ako se bebi stvaraju krmelje, to je zato sto suzni kanal nije prohodan najbolje i najbolja je masaza, blaga ispod oka, tj tacno ispod ugla oka gde inace idu suze. Opereš ruke i tri puta dnevno masiras sa prstom, jedno 10 sekundi..kad on bude progodan, nema vise krmelja i skupljanja suza..nama je to pomoglo.
Pre svega pozovi Halo bebu, ako ti oni ne mogu pomoci reci ce ti da odes kod pedijatra. Meni je bebac strasno krmeljao kad se tek rodio i brisala sam mu okice sterilnom gazom natopljenom bornom kiselinom. Za oci to mora biti posebna borna kiselina koja se kupuje u drzavnim apotekama. Nemoj slucajno da joj na okice stavljas obicnu kiselinu koja je za ostale delove tela. :)
Pozdrav, ima li ko savjet da mi da? Beba mi je napunila 5mj i ovako je njegov zivot: budi se oko 10, sisa svako dva sata i odspava nekad 10min, nekad 20min svako dva sata. Kad dojde noc pokusavam drzat ga budnog od 7 sati, place umoran bude. Oko pola 10 dobije kasicu sto ide prije spavanja.. I tako bude nekako do pola 11 budan al probudi se poslje 20min i nece da zaspi do 12. I onda mi spava opet do ujtru sve od 8 do 10. Ja bih volila da mi zaspe najkasnije do 10 al da se ne budi do ujtru. U moji kolegica sve bebe zaspu oko 8-9 i spavaju do ujtru. Ovaj moj nikako nemoze tako 😥
Moja beba zaspi u intervalu izmedju pola 9 i pola 11, zavisi od raspolozenja i da li negdje idemo i kad zaspi oko pola 11 to meni nije kasno uopste, jer spava ujutru do 8-9 sati. Super je kad se beba ne budi po noci, uzivaj u tome. A sto je beba starija, ranije ce ici u krevet. Kod nas je maleni do cetvrtog mjeseca spavao oko ponoci do pola 11 sutradan, pa je sad poceo da spava ranije. Opusti se, bitno je da imate ritam, bar je to moje misljenje.
Pozz svima.
Ja sam mojoj bebi do sad dala pirinčanu kašu (napravljenu od pirinčanog brašna) i kukuruznu kašu (napravljenu od kukuruznog brašna).
Od povrća je jela šargarepu (do 60gr), krompir (do 60gr) i kombinaciju ova dva (do 60gr) i to oko 12h. Sad planiram da dam tikvicu pa bundevu ili karfiol.
Imam samo nedoumicu da li da joj dajem po 2-4 kašičice jela čisto da se navikne i zavoli ukus ili da joj dam koliko može da pojede (do 120gr maximum po obroku) pošto ne bi da joj opterećujem želudac ili da joj dajem pun obrok od povrća ali bez mleka naredna 3-4 sata (da bude kao obrok)?
Inače mi jede 5 x 150ml Aptamila 1 kad nema nikakvu hranu (mislim na ovo povrće i kaše) na svaka 4-4.5h, uveče je kupanje u19-19.15h svako veče, klopa i u krevecu je do 20h - spava. Ustaje jednom noću između 1-2.30h, malo se meškolji oko 4h ali se sama uspava i nastavi da spava do 7-7.30h.
moja Andjela treba tek da napuni 5 meseci.na dan kad je punila 4 sam joj prvi put dala milupine starter plus par kasicica sutradan malo vise i treci dan koliko god hoce. tako sam kasnije i ostalo. do sad je jela sargarepu,krompir,brokoli,i kasicu sa krimpirom sargarepom i lososom. sve sam uvodila na istom principu i vec 3.dan beka pojede celu kasicu. ujutru joj dam malo pahuljica a kasnije kasicu. sisa na zahtev.
Ja se nisam vodila time da dajem po kasicicu, ja sam davala odmah koliko moze da pojede. Sa kasicama smo poceli u 4. mjesecu jer je pio puno mlijeka, jeo 5-6 puta po 180 ili 210 ml, a sad imamo tri mlijecna i tri nemlijecna obroka, po preporuci pedijatra. Ujutru mlijeko, posle 2 sata vocna kasica, pa nakon 2 sata povrce, pa spavanje, pa onda mlijeko kad zatrazi, pa predvece opet vocna kasica i pred spavanje mlijeko. Super je to prihvatio, napreduje savrseno, jedna vesela beba. :-)
Drage mame, verujem da je ovo period kad nas ishrana nasih andjela (nekad su i djavolcici :-)) naajvise brine ali opusteno svaka majka radi ono sto misli da je najbolje za svoje dete. Ne znam cemu osudjivanje. U redu je dati neki savet i napisati svoje iskustvo ali vredjati nekog nema smisla.. Mene interesuje vreme izmedju obroka, kako provodite sa vasom decom, koje igracke im skrecu paznju, jel pricate price, jel pevate pesme, pijucete, kokodacete, njacete itd... igrate li oko njih, pravite li budalu od sebe pa se smejete sami sebi i krisom gledate da vas neko ne vidi :-). Opusteno i uzivajte izmedju obroka. Pozdrav...
nas andjeo je jedan veseli bata,danas jr napunio 5 meseci,sisa,rucka pirincanu kasu,krompir,bundevu,breskvu,sargarepu i jabuku,ima neki ritam kupanjr u 21h,budi ss oko 4 da sisa,pa spqvq do 9,preko dana par dremki od pola sata,ostalo vreme provodimo tako sto se igramk skrivalice,puno mu pricamo a i on nama:-) Dok sam u kuhinji,pustim mu na youtube mix nursery rhyme od 30min,smeje se,cici od srece,glavna igra nam je on baci nesto dolr ja vicem ne ne ne,zagrcnr se od smejanja,malo ga golicamo,jako jr golicljiv:-) Poceo jr da izgovara ama mama bama :-) Bas uzivamo:-)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »