Komentari za tekst "Šta je amniocenteza?"

Komentara
86
Ostavite komentar
Veliki minus za deciju bolnicu NS!!!! Vec 5 nedelja cekam rezultate amniocenteze! Uzas! I rekla mi da cu cekati jos minimum 2 nedelja. A ja vec ulazim u 6. mesec... Nemam reci!
Ja sam čekala rezultate 8 nedelja u Dečijoj boln ici u NS-u. Tako da je pitanje koja je svrha uopšte raditi amniocentezu ako rezultat stigne u 26-oj nedelji trudnoće?! Mislim da je potpuno neprofesionalno i nehumano prema svima nama koje strepimo svakog dana čekajući rezultate, dok privatno budu gotovi za 7 dana.... Strašno!
Ja ih cekam 6,5 nedelja vec, i rekli su mi da nazovem za nedelju dana, a sada sam 24nedelja. Jako sam se zeznula sto uzorak nisam odnela privatno jer ovo je vec 7.nedelja brige i nerviranja i jos koju treba da cekam.I.ja sam radila u decijoj u NS.
Svako, ali svakoj budućoj mami toplo preporučujem amniocentezu! Pogotovu onima koji spadau u rizičnu grupu (bilo da su godine ili nešto drugo u pitanu). Naime, meni je 44, imam 2 zdrava djeteta i ostanem neplanirano u drugom stanju. Niko, ni sa moje ni suprugove strane nema bilo kakvu bolest po kojoj bih spala u rizičnu grupu te mi dr nije preporučio niti dabl niti tripl ili bilo koji od ostalih testova. Nevoljno sam otišla na AC od nekog strha, normalno, da se šta bebici ne desi..i vratila se kući jako dobro podnevši proces...Elem, dobijem poziv nakon 8 dana gde mi se i noge i ruke otkinu jer sam znala da vas genetičar prvi ne zove, pogotovu ne tako rano...I..pogađajte--stopostotna trizomija 21, tj.bebica je imala Daunov sindrom. Na svih 30 ćelija koje su ispitane-kako mi je genetičar potvrdio-pokazala se ta hromozomska aberacija i rezultat 47, xx, +21. Ne treba da vam pričam kakvu agoniju sam prolazila i s obz.da sam već bila na par dana od 20-te nedelje, zamislite kakav je bio moj prinudni porođaj..SVE BEZ ANESTEZIJE, NAŽIVO...izički bol koji se nekako i pretrpi...ali onaj drugi...ne ponovilo se i ne dogodilo nikom!! Drage sve, ovo je samo napomena da ne treb ni pod razno izbjegavati AC, sve je to jedna velika predostrožnost pogotovu što je to pouzdan test i što skida svaku dilemu ili sumnju šta i kako..Svima vam želim sreću, a dr genetič,mi je takođe rek.da na sve to 'moram' gledati pozitivno, tj.kao na sreću u nesreći. Realno, tako i jeste.
Joj citam I placem,jel su vam nalazi tripltesta bilu losi I'll sta?
Veliki minus za deciju u Novom Sadu. Vise od 6 nedelja da cekam rezulat amniocenteze..sramota..svaki put kada nazovem ista recenica "ne znam ja ko je vaam sta rekao zovite sledeci petak" i tako svaki petak u krug...6 nedelja u nazad...sramota..
Da li je neko radio horìnske cupice to se radi od 8 do 10 nedeljeA?? slicno je aminosintezi idto se bode iglom u stomak vadi se te resice i voda!!??
Postoji jos jedan nacin za utvrdjivanje, a to je putem klasicnog vadjenja krvi, sto je sasvim bezbedno za bebu. Metod je nov i tek se uvodi u praksu. Doduse, zivim u inostranstvu i meni su ponudili ili jedan ili drugi metod, al posto su mi rezultati bili ok ja ga nisam radila, e sadne znam kada ce poceti da se radi i u Srb, nadam se uskoro i kosta oko 600-700€
Prvo razlog zasto vas upucuju na ac ako taj test bude los je sto kod nas nije zvanicno priznat pa nemate pravo na prekid trudnoce zbog rez testa. Drugo nije tacno da se analize vrse na osnovu krvi majke, beba svakih 15 min ispusta svoju dnk u krv majke koja se izoluje i iz koje utvrdjuju evenualne anomalije..
Cena prava sitnica, plus ako vam taj.test pokaze da nesto nije.ok upucuju vas na AC. Jer taj test je testiranje anomalija ploda iz krvi majke, a ac je ipak ispitivanje celija bebe, sto je mnogo tacnije.
Pozdrav svim buducim mamama :)
Zbog snizenog hormona bHcg mi je predlozena amniocenteza,ali...
Nalaz dobila krajem maja, tek krajem juna zakazana kod geneticara u Decijoj bolnici N.Sad. Cekanje... Dosao i taj dan, prosao razgovor sa med. sestrom koja u sustini sve ispita i odradi, a dr. samo ostavi izbor na vama da li hocete ili necete da radite amniocentezu. Oni ne garantuju da je beba zdrava ili nije. Naravno da sam pristala, jer ne bih mogla do 9og meseca da se mislim da li je sve u redu. 6 dana posle razgovora sa geneticarem mi je zakazano vadjenje pl.vode isto u Decijoj bolnici. Strah je postojao, ali sta je tu je. Ljubazna sestra, pola tbl. Bensedin i ajmo kod dr. Na uz je dr. prvo gledao bebu (mog sina) i pocela je priprema. Posto sam cula od drugarica i koleginica da je igla ogromna, okrenula sam glavu u stranu i saradjivala. Dr. Kolarski je izvrsio ubod (koji nije bio bolan, nego neprijatan) sestra izvukla 20ml plodove vode u spric, pokazala mi natpis moga imena i prezimena na spricu, ostala da odlezim pola sata i otisla kuci (putovala autom oko 30ak km). Strogo mirovala 3 dana. Posle toga radila sve kune poslove sem dizanja tereta. E i onda opet cekanje... Nalaz sam dobila posle skoro 5 nedelja, sto je bilo i previse. Samo sam o nalazu razmisljala i nisam mogla nikako da se opustim. Ali saznanjem da nosim zdravog decaka je prosla sva muka :) I tek od tog dana zvanicno uzivam u svojoj trudnoci. Budite hrabre buduce mamice!
da li je to na poliklinici? tamo su me poslali pa me buni da li je to u sklopu decije bolnice?
Pozdrav budućim mamama,
ovo je moje iskustvo sa amniocentezom: Radila sam je na preporuku mog ljekara jer ću napuniti 35 godina kad rodim moju bebu. Ovo mi je treća trudnoća. Nikakvih komplikacija, bez povraćanja, nesvjestice, bolova, ALI užasno sam pospana :). Sada sam u 22. sedmici. Sve je, Bogu hvala, super. Prve dvije trudnoće su mi takođe super prošle. Ja sam jedna od, vjerovatno hiljadu, kojoj se desilo da amniocentezu mora ponoviti jer je prva bila neuspješna (nije uzeta dovoljna količina plodove vode). To više nikad u životu nebih ponovila. Jedna od vas je napisala da je postupak sličan vađenju krvi, meni nije bio. Nije pretjerano bolan, ali je neugodan. Drage moje, kod vađenja krvi, igla probija tanki sloj kože. Kod amniocinteze igla probija kožu na stomaku sve do plodne vode. Zamislite bušilicu za naftu; jedna šipka zabijena u zemlju kao oslonac, druga bora kroz zemlju. Tako nekako. Tri dana apsolutnog odmora. Nista, ali nista ne smijete da radite. Samo lezanje u krevetu. Srećom, moj nalaz, koji sam dobila poslije tri dana, je savršeno uredan.
Evo jos iskustava sa amniocentezom i sa prvim detetom sinom radjena, a sada i sa drugom bebom. Radjens u Betaniji privatno poslato na analizu kod prof. dr Popic Paljic. Rezultati za 10 dana. Hvala Bogu oba puta sve ok. Stvarno je olaksavajuca okolnost znati da je sve ok sa bebama jer dabl testbje samo jedan statisticki podatak i meni ne znaci puno. ja je toplo preporucujem i radila bi je uvek. Pozdrav
Drage Mame ovo mi je druga trudnoca u prvoj sam izgubila bebu u 8mes.trud.(tromb pupcane vrpce).Sada mi je bio los dabl test 1:224 I naravno odmah me poslali na amnio.Mesec dana trazila sam najbolju kliniku ,doktora ali na zalost ginekolozi uvek imaju neki peh ne zato sto nisu dobro strucnjaci vec zbog nasih sudbina.Tako da sam odlucila da uradim u mom gradu.Kada platite I cekate rezlutat 3 dana nije kompletan kako kada cekate 20 DA LI STE TO ZNALE,,Ja nisam ali srecom upoznala sam Dr.kod frizera koja mi je to rekla.I odlucila sam da se pomirim sa sudbinom I rizikujem da u 5 mes.ako nisu ok rezlutiti imam spontani umesto u 4 I nosim taj greh kao ispravnu odluku na srcu.Amniocinteza ne boli image vremena da se spremite psihicki I kazete sebi.,BUDI SMIRENA JER JE TO BITNO DA TI BEBA NE BI BILA POVREDJENA TOKOM VADJENJA PLODOVE VODE.Manje boli od inekcije u guzu:-) Meni je glavna sestra rekla da lezim 7 dana tj smem do WC I jos 7 ali tada smem malo da setam I sedim I nikako ne smem da se prehladim.Sex nikako a ni ORGAZAM Jer on mozes da izazove kontrakcije,Odbrojavam Dane tek je 5-ti prosao,,,Nadam se dobrom ali spremna sam na sve,,Moram biti.Srecno mame..PS:I moji su me svi terali na abortus jer si se uplasili od rez.otisla sam ali abortus je dozvoljen legalno do 10 Ned,a dabl test se radi u 10 ned.mada I onda Mora komisija da zaseda da vide da li ce da ti odobre,,uzas.,
citam i placem,meni je dabl test bio 1:186 i predlozili su mi aminosintezu trebam sad 6 da je uradim i bas se sekiram ali se nadam da ce bebica biti ok jer vec kod kuce imam decaka sa cerebralnom paralizom (to nije genetska bolest)
Postovanje svim citaocima, s obzirom na to da smo sve prosle skoro istu muku, u smislu treba li ili ne treba uraditi amniocentezu,imajuci u vidu dobit i rizik,zelela sam da iznesem svoje pozitivno,NAJPOZITIVNIJE, iskustvo u vezi sa intervencijom i time,ako mogu, pomognem onima koji ce tek proci kroz isto preispitivanje i dvoumljenje,a na kraju ce svaka ostati sama sa sobom i morace da prelomi.Intervencija je skoro sasvim bezbolna,kratko traje,nisam imala nikakvu komplikaciju.Jedini problem je bio u mojoj glavi,jer sam se bespotrebno plasila i osecala neizvesnost.E zbog toga,tj.moje lude glave,beba je bila uznemirena i sutirala se kao nikad do tad ostatak dana.:) Sto covek moze da zezne samog sebe,to niko drugi ne moze...;)
Ovde samo komentari mama koje su dobro prosle.Ja imam dva zdrava deteta,ostala sam ne planirano trudna sa trecim detetom.Posto sam kasno saznala za trudnocu bilo je kasno za dabl pa smo cekali vreme za tripl.On je vrlo los 1:198.Radice mi amino sintezu u 19-toj nedelji i pet dana trudnoce.Ne znam da li nece doci do komplikacija posto u tekstu pise da se radi do 19-te nedelje.Ima li neko iskustvo sa ovakvim slucajem?Drago mi je za sve koje su prosle dobro,nadam se da cu i ja proci tako!!Pozz
Kao i dosta trudnica i meni je nalaz dabl testa bio malo losiji, pa je ginekolog preporucio geneticara i aminocintezu. U prvi mah nastao je sok, strah , neizvesnost. Onda sam citala sve zivo na netu na ovu temu, a iskustva svakojaka. U jednom trenutku zelim u drugom ne zelim da idem, a sve vreme strah i ako odem i ako ne odem. Odlucila sam da odradim, radila sam na Betaniji, i mogu reci da je intervencija stvarno rutinska, brza, nista ne boli. Ali mene je vise plasilo oporavak, tj da ne dodje do komplikacija, hvala Bogu nije doslo. Lezala sam, odmarala, i na trenutke tripovala o svemu i svacemu ali valjda to ide uz sve ovo. Rezultati su mu stigli nakon 8 dana, dala sam ih privatno na analizu, zdrav decak, u tom momentu kada su mi javili mislila sam da ce mi srce iskociti iz grudi, osecaj predivan. Nakon svega mogu reci da je lepo znati da je sve ok, ali isto tako jako stresnih mesec dana je iza mene sto mi uopste nije bilo potrebno u mom zivotu. Volela bih da sam to sve iskulirala i verovala u svoju bebu da je sve ok, ali to sada razmisljam iz ove perspektive kada znam da je sve uredu. Mislim da i lekari treba da promene malo odnos prema trudnicama, a ne da nas traumiraju i samo salju na amnio takav lekar mogu biti i ja i bilo ko. Svim trudnicama zelim da uzivaju u svojim trudnocama, i ukoliko se odluce na amnio da kazem sto se mog iskustva tice da je stvarno jedan bezbolan ubod iglom i posle samo mirovanje, najveci protivnik trudnica sto se tice ove metode je strah i neizvesnost. Ali kada stignu dobri rezultati, sto u vecini slucajeva bude slucaj, onda uzivanje i samo uzivanje.....
molim vas mi recite u kojoj ste nedelji (i po proracunu od poslednje m. i po ultrazvuku) radile amniocentezu?? Dr u genetskomsavetovalistu mi je napisala datum koji je18n+1d, a po svim ovim clancima pise da se ac radi 16-18 nedelje...
mada, rekla mi je da na pocetku 16. nedelje dodjem da se potvrdi termin...
Moze li to da se pomera unazad iil samo unapred??? hvala
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »