Komentari za tekst "Vaša beba u 6. mesecu - 3. nedelja"

Komentara
739
Ostavite komentar
Znaci, maltene nam je isti dnevni jelovnik. ;) Iskreno, meni pedijatar nije ni hteo da odgovori kada sam mu postavila to isto pitanje, iz istog razloga kao i ti - jer je moja Andjela pocela da pije sve manje i manje mleka. On mi je objasnio da beba vremenom smanjuje kolicine mleka sto posle rezultira izbacivanjem mlecnih obroka, da se ne opterecujem i da slusam njen ritam, jer ona zna razlog sto to radi, a posebno da ne brinem ako prihvata lepo cvrstu hranu i lepo napreduje. Rekao mi je i da, ukoliko i dalje mislim da unosi malo mleka, da joj za uzinu dam voce sa kiselim mlekom, kao domaci vocni jogurt, sto je ona fenomenalno prihvatila, i za dorucak integralnu kiflu ili hleb sa kiselim mlekom ili jogurtom - da na taj nacin unese taj mlecni 'nedostatak', uslovno receno. Ali konkretno, u zavisnosti od proizvodjaca (pricam o formuli jer smo mi na njoj) na pakovanju po preporuci pedijatara pise da beba u 7. mesecu treba da unese 3x200ml mleka, s tim sto jedan od ta 3 obroka moze da bude mlecna kasa, a ostala 2 flasica. Eto, nadam se da sam pomogla. :)
Majo,i moj dnevni raspored ide ovako: 1. Mleko 2. Zitna kasa u koju dodam teglicu napravljenog svezeg voca 3. Rucak-povrce sa mesom 4. Mleko 5. 7 korn milupina kasa u koju opet dodam voce jer samo voce nece 6. Mleko,ali me interesuje koliko mleka tvoja beba popije? Znam da je svaka beba za sebe ali me cisto okvirno interesuje. Hvala unapred!
i mi imamo isti rezim samo sto ona sisia ujutru i uvece a posle rucka dobije vocnu kasu ili sokic
Anđela, obzirom na ni tvoja beba kao ni moja ne voli palentu, možeš da probaš da joj daješ mrvice hleba umočene u kiselo mleko, nama je to pedijatar baš sad na kontroli pre 7 dana rekao, ili jaje - pretpostavljam da ste već krenuli sa žumancetom. Kad završite onu proceduru - osmina, četvrtina, polovina, itd, onda možeš polu-rovito da daješ, isto umačeš mrvice hleba i hraniš je iz ruke time. I nama je doručak 'muka', jer obrni-okreni sve nam se svede na gotove kašice. :( Možeš da probaš kuvani pa propasirani pirinač sa žumancetom, na primer. Ako si za gotove kaše, preporučujem Baby King, sve bebe koje znam odlepe za njim.
Ufffff.. Uvek kad se odlučim na čitanje komentara, nađe se barem jedan koji me izbaci iz takta. Na svu sreću, pa ima mamica koje su s obe noge na zemlji, ne takmiče se u tome čija je beba najteža - kao da debela beba znači i zdrava beba, koja će pre dete da stavi na noge, i slično.
Moja bubica je rođena sa 2,550kg, 47cm, izašla iz porodilišta sa 2,400kg, i kategorički odbijala moje mleko, na moju veliku žalost, ali ipak vrlo lepo prihvatila formulu. Napredovala je 'školski' kako kažu pedijatri, kako u kilaži tako i u dužini. Sa kašicama smo počeli kad nam je savetovano - sa 4 meseca, i na moju veliku radost Anđela je SVE prihvatila fenomenalno. Slani, tj obroci od povrća i mesa su joj omiljeni. Naš dnevni 'plan i program' izgleda ovako: prvi obrok je flašica mleka, zavisi kad ustane - nekad je to 6 a nekad 8, kroz 3h ide neka žitna kašica, jede i kupovne i one koje ja sama napravim, npr od pšeničnih ljuspica ili pirinča, kroz 3h ide ručak - svo povrće voli tako da tu nemam problem, i svaki drugi-treći dan joj dodam u to i meso, ćureće, pileće ili goveđe; 3h kasnije ide flašica, kroz 3h joj jedan dan dam voće (kajsije, breskve, nektarine, banane..) a drugi dan opet neku kašu od žitarica, i kroz 3h ide poslednji obrok - flašica. Trudim se da ima 6 obroka dnevno, kako po PS-u i treba, ali je to prava borba, posebno ako prvi obrok ima u 9 ujutru, pa se onda jedva držim budnom do ponoći kada joj je vreme za poslednji.
Inače, sada smo dugački 67cm, i imamo 7,200kg. Posle nas je na vagu došla beba stara nepuna 3 i po meseca, teška 7,300kg. Varijacije u kilaži su neverovatne, a ja nisam jedna od onih mama koje ovde neretko dozvole sebi da kažu: 'Koliki kreten trebaš da budeš da natoviš dete od 4 meseca na 7,8,9kg'. Svaka beba je za sebe, svaka mama se sigurno trudi da joj beba dobro napreduje, ali eto, neke možda preteraju tako što ne slušaju ritam svoje bebe, i misle da je beba 'zdrava i napredna' ako je za 2-3kg teža nego što je preporučeno, da ne kažem 'normalno'.
Meni je najbitnije da je moje dete zdravo i pravo, da je propuzala sa 4 meseca, sama htela da sedne već sa nepunih 5 ali joj nismo dozvoljavali, i sada se sa 6 meseci već sama podigne na noge i stoji. Po pedijatru, prerano je krenula sa svim tim motoričkim radnjama, ali šta da radimo - zato još uvek ne priča kao ostale bebe kojima je motorika slabija, ali ok - sve u svoje vreme, drage mame, i ne opterećujte se. Svaka beba će porasti, ješće sve, hodaće, pričaće - samo bez forsiranja, i slušajte ritam vaše bebe a ne svoj. ;)
najpametniji kometar do sada.
Jelena,raspored hranjenja moje bebe je ovakav: kad se probudi mleko,9:30- milupina kasa u koju dodam sveze voce,14:30-povrce sa mesom,18:00mleko i pred spavanje mleko jer mi je dr rekla da mora da ima 3 mleka u toku dana.za dorucak sam probala palentu sa pavlakom ali nece,i griz je sladak pa ne znam sta bih jos mogla da dam?
Andjela koliko tvoja beba ima obroka?Ja sam tek sa 7 meseci pocela da uvodim drugi obrok,prvi je u podne,a drugi oko 18h,sve ostalo je mm na zahtev.U podne voce sa zitaricama,a po podne povrce.Gluten jos nisam uvela iako se preporucuje dojenim bebama od 6-og meseca,a bebama na ad od 8-og.
Drage mame,molim vas za neki predlog dorucka za bebu od 6,5 meseci,a da nije sladak obrok!i pitanje kada ste bebama prvi put dale gluten? Hvala unapred!!!
Moja Vanja ima 6 i sad je usla u trecu nedelju,do 6 meseci iskljucivo dojena beba,polako smo pocele sa rizom i poneko povrce ili vockica,lagano uvodimo i ucimo da jedemo,zubice jos nema,a pored toga sto rucka i dalje se doji na zahtev nekad na 2,nekad na 3 sata kako ona zeli.Pocela je da sedi po malo,jer joj sa 6 meseci jos kukovi nisu potpuno srasli kad smo bile na kontroli i nije mogla sama,sad vec vidim da se trudi i da balansira koliko moze,ali nista ne forsiram.O puzanju i stajanu tek ne razmisljam,kad bude spremna radice i to.Vidim neke mame daju kravlje mleko i hleb i plazmu...Svaka cast svakome ja to ne bih jos niti cu,jer mora se malo obratiti paznja na gluten da se ne daje mnogo rano,a tek plazma...sadrzi med i koje kakve gluposti koje bebi ne trebaju bar do godinu dana,a kravlje mleko nije prilagodjeno bebama,nemaju vitamine kao ad,ako vec mame ne doje,i imaju veliku kolicinu soli u odnosu na ad,pa treba obratiti paznju na to.Neka radi svako kako misli da treba,ali eto treba se informisati,pa odluciti sta je najbolje,to je moje misljenje.Pozdrav svim mamama.
Drage mame, moja djevojcica ima 6 mjeseci i 18 dana. Hapice sam joj uvela sa 5 mjeseci. Sad jedemo jednu hapicu sa povrcem i mesom za rucak i oko 4 sata vocnu. Dojim je. Teska je 7,5 kg.Nisam je forsirala na noge niti da sjedi. Ali ja u svom zivotu nisam vidjela zivahnije dijete. Propuzala je sa 6 mjeseci, okretala se na obje strane sa 4,5. Penje se po jastucima kad je zagradim. Uhvati se za stranicu krevetica i stoji sama na nogama iako je nikad nisam forsirala da sjedi niti je oslanjala na noge. Molim vas recite mi jesul i vase bebe ovako zivahne. Pozdrav
sve je individualno-samo nemojte foesirati tako usporavate prirodni razvoj-podsticati da-forsirati ne
Drage mame,prvi put sam iscitala sve komentare i slatko se nasmejala. Svaka beba je prica za sebe i svaka majka zna sta je najbolje za njeno dete. Ne slazem se sa recenicom "PITAJTE MAJKE KAKO SU VAS ODGAJALE" iz razloga sto je to bilo drugacije vreme,pre nije bilo ovoliko bolesti,bila je zdravija sredina,a cinjenica je da je u danasnje vreme i vazduh nezdrav,a takodje u danasnje vreme je medicina naprednija nego sto je bila pre. Moj sin ima 6 meseci i tri nedelje,ne sedi samostalno,al se trudi :) ,tek sad planiram da ga stavim u dubak,zivahan je,veseo,nasmejan,guguce,okrece se,prevce se,igra sa igrackama... jede sve(mleko-griz,plazmu,zitarice,meso,povrce,voce,zumance,pije sokice,vodu cajeve...). Ima oko 7 kg i ja sam sasvim zadovoljna(i ako vidim da neke bebe ovog uzrasta imaju po8,9,10 kg). Ako ste vi zadovoljni kako vase dete napreduje i ako je beba zadovoljna mislim da nemate o cemu da brinete... Veliki pozdrav svim mamama i bebcima :)
Moja beba ujutru jede hapicu ,zatim voce onda slani obrok opet voce navecer opet hapica.Tezak je 8 kg i 700 ,dug 68,sjedi sam.U hodalici je od 6 mjeseci.Doktorica kaze da je jako zdrava zivahna beba...
Za mamu Vanju,
Imamo isti problem,moj beac nikako da ssmanji mlijecne obroke. Uveli smo voce,zitarice i povrce sa piletinom. Nervirala sam se jako jer smatram da gojaznost nije odraz zdravlja ni za malu djecu. Medjutim nemocna sam njemu ocigledno toliko treba i on super napreduje i nije debeo bas mi je taman :). Tako da sam odlucila da pratim njegov tempo i ne nerviram se kad je sve u redu.
Zaostale mame,slazem se da je svaka beba drugacija ali takodje treba se posavjetovati sa pedijatrom i citati i sve to prilagoditi potrebama svoje bebe.
Moj deckic se za sada okrece u oba smjera(stomak-ledja),sjedi uz malo pridrzavanja,ponekad se i sam uspravi po par min ne forsiram ga nego kad on pokaze spremnost. Guce i to zaista lici na govor kao sto je neka mama napisala ali mislim da su to samo gllasovi koji za sada nemaju znacenje i samo priprema za kasniji govor.
Udavih vas sa ovim postom :)
Hvala vam sto mozemo da razmjenimo misljenja!
citajuci komentare,shvatamo da je svaka beba prica za sebe,po savetima pedijatara,svi gresimo i svi smo u pravu!!!!!vazano je slusati svoje dete i pratiti ga,vazno je drzati se nekih pravila u uvodjenju namirnica,neke stvari dolaze malo kasnije,i to svaka majka zna,i na kraju,vazno je raditi sa bebom,podsticati je....pozz svim mamama....
Ovo sto pise na sajtu nije pouzdano. Fizijatri kazu da se beba ne stavlja samostalno da sedi do osmog meseca jer nema dovoljno jake ledjne misice i na taj nacin krivi kicmu. Ne sme se podupirati jastucima ali moze sedeti ako joj je fiksiran donji deo kicme npr u krilu. Sto se glutena tice, opasno je dati ga detetu ako u njegovoj uzoj porodici postoji neko ko je alergican na isti, jer je to nasledno. Inace koliko sam ja informisana on se uvodi postepeno od sestog meseca i namirnice koje ga sadrze su jako bitne za rast i razvoj deteta. Zato se takmiciti oko toga cija beba prva ovo, cija beba prva ono? Sve bebe su razlicite... A znajte i to da kad forsirate dete da radi nesto a ne da prati svoj prirodni redosled razvoja, samo stetite. Umesto da visite po forumima hvaleci se, bolje citajte malo vise o pravilnoj negi i cuvanju bebe.
Drage mame,sad cete videti sta je cudo nevidjeno od deteta.Ma koliko ja pokusavala da mojoj bebi koja ima 6 meseci i 3 nedelje izbacim jedan mlecni obrok nema sanse za to.ovako izgleda njen dan ujutru oko 8 pola 9 200 ml mleka,oko pola 12- 200ml mleka,oko 1 slana kasica,oko pola 4 200ml mleka,oko pola 5 slatka kasica,i oko 8 mleko 200 ml,i naravno nocu oko 5 mleko 200 ml.Pa vi vidite kakav mo je sou sa noj i mlekom,nema sanse da izbaci mleko,ma sta jela i koliko to bilo kolicinski.Ako neko ima predlog neka napise.
Evo i ja nesto da napisem. Sa 4.5 meseca smo krenuli lagano sa nemlecnom ishranom iako smo samo dojili. Dobro prihvatamo sve, ali ne zurimo nigde. Nismo jos krenuli sa zumancetom niti sa zitaricama sa glutenom.Kada se probudimo podoj, posle 2-3 h pirincano-kukuruzna kasa sa vocem ( ubacim sveze voce jabuka, banana, kruska), oko 14.00 rucak povrce sa malo mesa, posle 2-3h podoj, pa oko 19.00 zitna kasa i uvece podoj. Beba dobro napreduje, vesela je a da li sama sedi ili ne , ne opterecujem se time. Ne silim svoje dete ni u cemu. Pozdrav za sve bebce i mame.
ma sta ne smije kekse ito zbog glutena,moja svekrva od 2 mjeseca kuhala brasno u kravljem mlijeku sa secerom i tako iz flasice hranila bebu time jer nista drugo nije podnosio a ona nije imala mlijeka :)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »