Komentari za tekst "Kad je vreme za prvu kašicu"

Komentara
259
Ostavite komentar
zato vidim da tebi ne smeta da malo malo samoj sebi skaces u usta . zena je iznela svoje iskustvo a ti sigurno nisi ta koja je treba razapeti na krst.
ni mi ne zivimo u Srbiji pa zamislite s obzirom na fantastican razoj - pedijatar nam je rekao da slobodno pocnemo sa hranom od 4 mjeseca. Stoga ni doktor koji ne vidi odnosno ne prati dijete ne moze nista da preporuci nekome na slijepo preko interneta tako da bih vas zamolila da ni vi, kao samo majka (a skoro sve ovdje smo to) ne izigravate strucno lice i preporucujete drugima kako ce oni odgajati SVOJU dijecu.
Mi ce mo uskoro poceti sa dohranom.moja beba je na bebelaku od 2 meseca,jer mi je stalo mleko.IMAm jos 3 tako da znam sta i kako ide od hrane,Pocecu sa povrcem,vocem i zitaricama
Moja beba ima 4 mjeseca i jede vocne kasic od banane,jabuke i vrlo malo kruske. Jabuku i krusku ostavim da vru u vrlo malo vode 2 minuta i to sve u toj vodi izmiksam stapnim miserom i kad se ohladi dodam malo banane. To obozava. A cula sam da babice savjetuju da se jednom dnevno kasicicom sastruze malo bijelog od slanine i da bebi da je to nenormalno zdravo za bebina pluca. Lijep pozdrav :)
pod uslovom da je slanina domaca.
@sanja
Ne smes.
da li smem da dam kasicu od banane bebi od cetri ipo meseca
smijes. ne smijes da joj dajes jaje, meso i recimo nesto sto sadrzi ljesnik. Za to je rano. Bananu smijes.
Moja beba je 9 meseci i 7 dana kada smem da moj dam mladi neslani sir?
ovo si pitanje postavila odavno, tvoja beba sad jede sve, verovatno. Sir sme, ali da je napravljen od kuvanog mleka, sigurnosti radi.
Moja beb ima 7 meseca i 11dana.Kada mogu poceti u ishrani da joj ubacujem hleb?Jovana
moja beba ima 4 meseca i 15 dana dali bih mogla poceti sa grizom....
mi poceli sa rizinim pahuljicama sa 4 mjeseca.
Najgore je poceti sa vocem svako ce vam reci da probate sa povrcem jer ako prvo krene jesti slatko nece htjeti povrce i ne dajite im u flasicu nece razviti refleks gutanja i zvakanja po malo na kasikicu moj sin ima 3 mj i dvije sedmice i samo ujutro mu dam krompir mrkvu i mlijeko napravim papicu i super se najede ali samo ujutro jer je manja vjerovatnoca od alergija i tad je najraspolozniji i najgladniji uvece ili za rucak ga moze zaboliti stomacic ili dobiti alergiju poz
Ako je dete alergicno na neku hranu potpuno je svejedno da li mu je date ujutru ili uvece! Alergija ce se svakako ispoljiti!!! Preporucuje se da se prva hrana daje u prepodnevnim casovima zato sto onda tokom dana mozete da pratite da li ima neku reakciju i ako je ima da potrazite strucnu pomoc, ako je potrebno! Uvece, dok spavate, ne mozete da pratite dete! Zene, mucnite malo glavom pre nego sto ostavite komentar! Ako smo alergicni na nesto alergicni smo i ujutru i u podne i uvece!
Draganice, od čega treba krenuti kada je u pitanju čvrsta hrana stanovišta su različita... Meni je lekar rekao da krenem od jabuke pa šargarepica.... Rekao je da tu voćnu kašicu treba da dajem kao užinu, odnosno, umesto pretposlednjeg dojenja mada mislim da to može da bude i kašica od žitarica. Nakon toga, posle nekog vremena rekao je da uvodim povrće koje ću bebi davati za ručak umesto dojenja, što znači da ti uvođenjem čvrste hrane smanjuješ broj dojenja u toku dana. Uglavnom, ideš na to da hranjenje svedeš na pet obroka od kojih će, na kraju, dojenje ostati za ujutru i uveče i nekada u toku dana a imaćeš povrće a kasnije i meso za ručak i dve užine od kojih jedna može biti kašica od žitarica a druga voćna. Tako kaže moj doktor ali mislim da je najbolje da čuješ šta će ti reći tvoj pedijatar pošto je sve više mišljenja da treba krenuti od žitarica ili povrća pa tek onda voće.
To si u pravu. Niko od nas nema izgradjen ukus za solju,to se stice. Bebama apsolutno NIJE potrebna so u ishrani!!!
Posoljeno? So za bubreg velicine pasulja? nije zdravo ni mi da jedemo slano, citajte malo okolo, a kamoli da maloj bebi dajete so. Ali vi radite kako hocete....
Elem, kad se uvodi hrana, posebno kada se uspesno doji beba, hrana je prvi deo obroka, a zavrsava se sa podojem. Tada ce beba biti sigurno sita.
Prvo uvesti sargarepu, kelerabu, i , po mom misljenju, blago posoljeno, mora da bude ukusno mami , onda ce i beba jesti. Kad se beba navikne na ukuse, lako je u kasicu ubaciti kuvano meso. Kad se postepeno uvede meso, to ce biti obrok koji ce izbaciti jedan podoj. Takodje, vocna kasica sa zitaricama moze da zameni drugi podoj,ali tek posle prvog kompletnog slanog obroka . Negde u 9-10 mesecu uvesti dorucak ( jogurt, voce, bareni pirinac, nikako pahuljice, sve to sto je fabricki preradjeno treba izbegavati) . Posle svakog obroka nuditi prvo vodu,i to na kasicicu, pa podoj. Ako nece, znaci da je dete sito, i da je pojelo dovoljno hrane za obrok. Inace, probajte kelerabu sa mesom, moja beba je obozavala. Isto i tikvice. Vidim da sad daju bebama krompir, ima boljih povrca od njega. Nekad se u petom mesecu uvodio mlecni obrok ( voce, jogurt, zitarice) ali to sad nije moderno. Kad sam pitala mamu ( koja je bila pedijatar) zasto da uvodim mlecni obrok kad imam mleka za 2 bebe, kratko mi je odgovorila: Da li nameravam da dojim dete do polaska u skolu? Dojila sam bebu do godinu dana, poslednji mesec samo uvece, i to posle vecere, i nismo imale problem ni ona ni ja kad smo prestale.
Drage mame,

Molim vas za objasnjenje-kakav vam je raspored obroka kad krenete sa cvrstom hranom? Moja beba ima 5 meseci i poceli smo da se upoznajemo sa pirincanim pahuljicama. Planiram da joj to bude obrok izmedju dva podoja, otprilike sat vremena pre kupanja, znaci da ne izbacujem ni jedan podoj. Dotle mi je jasno, ali kako dalje? Kad krenu slane i slatke kasice, gde to i kako ubaciti? Kod pedijatra idemo tek za 3 nedelje, zato trazim pomoc od vas :) Hvala vam unapred
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »