Komentari za tekst "Recepti za bebe od 6 do 8 meseci"

Komentara
401
Ostavite komentar
moja beba ima 7 meseca pa me zanima sta mogu da mu dajem od slane ishrane?
Marija slazem se sa tobom.
Moja ima 6 mj i ima problem sa kakicom inace dojim samo i jedan obrok uvece oko 7 jede kasicu neku iz teglice ili slatku ili slanu
Pomozite sta za stolicu i sta smem da skuham jel smem griz palentu poceti
Pozz swim mamama..morala sam da prokomentarisem komentar da se bebama ne daje kravlje i kozje mleko..kohe su to gluposti kao prvo kravlje i kozje mleko je hiljadu outa zdrawije od adaptiranog mleka..moj sin je imao muke tantalowe i grcewe dok je pio adaptirano mleko i kad smo presli na krawlje ima normalnu stolucu swaki dan. A id drugarce cerkica uma sest meseci i nije mogla majka da je doji jer nije imala vise mleka orobali su swa adaptirana mleka i od swakog je dobijala alergiju znaci dete je alergirno na kravlje mleko i na ad..i pocela je piti od treceg meseca kozje domace mleko..toliko o tome koliko ne sme da se puje kozje i kravlje mleko...
Pozdrav! Moja beba ima 7,5 meseci i zanima me kada mogu da joj uvedem cveklu u ishranu? Hvala!
Pozdrav mamama!
Moj bebac ima 7 meseci, veoma lepo napreduje, stojimo-djuskamo u ketrecu, samostalno sedi, puzimo vec mesec dana.
Mislim da se hranimo zdravo. :)
Rano jutro: mleko (adaptirana formula)
Dorucak: zitarice (hmelj, ovas, jecam, psenica) sa jogurtom
uzina: voce (jabuka, kruska banana, sljiva, kajsija, breskva, visnja)
rucak: meso (piletina, teletina, jaretina,curetina 3x nedeljno, zumance 2x i samo povrce 2x) sa povrcem (sve sezonsko)
uzina : voce
vecera: zitarice ili griz , uglavnom mlecni obrok
mleko pred spavanje
ponekad sokic koji napravim i voda nakon jela.

Pozdrav!
Daleko bilo koliko mesa...meso NE..kada ce se ljudi osvestiti za meso..
imam bebu od 6 meseci koje voce i povrce sme da koristi u ovom uzrastu?
svaka čast mame!!!!Ubile ste mi volju da više bilo šta potražim na internetu!!!!!Ovo je 5. u nizu Forum/Sajt/stranica/grupa gde,umesto recepata,nailazim na prepucavanje ko je pametan a ko glup jer je dao/nije dao ovo ili ono.....Strašno!!!!!
Odoh sutra da kupim knjigu sa receptima,nadam se da mi i odande nećete iskočiti...
kako da bebi od 6 mj skuham meso,kooje uopce moze jesti;(
bok...imam bebu od 6 mj i relativno sam mlada mama 20 god i neznam sto joj kuhati...sto moze sto ne...molim pomoc
Nasa Tana ima 6 meseci od 5 meseca ona jede samo kasice sa jabukom sangarepom i pirincom.Mene interesuje Sta jos ona sme da jede?
Dragi roditelji, mi imamo sina od 6meseci i nedelju dana. Poceli smo sa uvodjenjem hrane od 4,5 meseci po savetu pedijatra (inace je do tada samo sisao). Ja sam prvo pocela da mu dajem slane kasice - sargarepu i krompir sa trunku morske soli i maslinovog ulja i lepo je prihvatio od samog pocetka, Od slatkog, samo kuvanu/barenu jabuku a sada i bananu. Od kad je napunio 6 meseci, svako jutro ima za dorucak pirincane pahuljice sa bananom a rucak mesano povrce-kako kad, pocela sam i avokado da mu dajem i obozava. Cedjene sokice i vodu jako slabo, manje vise jedina tecnost koju pije je mamino mleko :) Mada ja se ne uzbudjejem mnogo jer mleko je inace preko 70% voda i pedijatar mi je potvrdio da to nije problem sto slabo hoce druge tecnosti ali polako ce prihvatiti. Meni je vazno da je lepo prihvatio povrce pa polako i voce.
Slazem se apsolutno da ne treba zuriti sa dohranom ali od 4. ili 5. meseca mislim da je pravo vreme upravo da bi se imalo dovoljno vremena da beba prihvati drugu hranu osim maminog mleka/vestackog sve jedno. Ja nikada do sada bebi nisam davala grickalice, jer smatram da je rano i apsolutno bespotrebno. Kako god, cvrsto verujem da zaista svaki roditelj radi najbolje sto znaju za svoje dete i da niko ne gresi davajuci mleko, jogurt....prosto smo svi savetovani drugacije i imamo razlicita iskustva,stavove zato ne vidim zasto prihvatate tudje stavove licno?! I zasto bi neko bio revoltiran ili nazivao druge roditelje glupima ... Prosto, svako oseca svoje dete na poseban nacin, svako dete je drugacije od drugog i opet,svaki roditelj radi najbolje sto zna. Jedino sto podrzavam jeste da se sto kasnije pocne sa grickalicama i vestackim secerom od kojih bas nema nikakvih koristi.
Veliki pozz sa sve
nas sin Luka ima 6meseci i 3 nedelje. Sa uvodjenjem cvrste hrane smo poceli u 5-om mesecu. Prvo pirinac,kukuruz i sargarepa,zatim banana,jabuka,kruska,tikvice,karfiol i zumance. Sad smo poceli uvoditi piletinu i teletinu.Zaboravila sam da napomenem da sisa i da mu je to i dalje glavni obrok. Jedini nemlecni obrok ima u 13h i to je sad bareno meso sa povrcem,nikakvi zacini ne dolaze u obzir. To vazi i za so pa cak ni u malim kolicinama. Inace sam zdravstveni radnik,cisto da vam napomenem. Slazem se sa Aleksandrom i ne treba da zurite sa uvodjenjem namirnica po svaku cenu. Procitah negde i da zamrzavate hranu jer vam je mrsko da kuvate svaki dan!!!! Bebi sa daje sveze napravljen obrok.
Nas sin ima 10 kg, dugacak je 70cm i malo je bucmast :).Jos uvek se budi 1 nocu da sisa.
PS:Svako ce procitati druga misljenja a na kraju ce izabrati ono sto zeli ali ipak mislim da treba poslusati savet pedijatra i to sto je mladji to bolje.
Evo nekoliko recepata za bebe od 6 mjeseci pa dalje.

1 raskuhana teletina, mrkva i krompir, sve dobro izblendati i dodati malo juhe u kojoj se kuhalo meso sa povrcem, da ne bi bilo pregusto.

2. Raskuhana piletina, riza i mrkva.

3. Riza sa spinatom

4. Djeca jako vole krompir i bananu, moze za uzinu.

5. Malo prokuhati jabuku, dodati bananu, keks i malo vode ili mlijek (izdojenog, adaptiranog)

6. Muskatna tikva sa krompirom i meson (mlada teletina, junetina, puretina, piletina...)

7. Slatki krompir sa mesom

8. Riza i jabuka

9. Brokoli ili karfiol sa krompirom ili rizom..

To je sve sto moja kcerka voli :). Ima 6 mjeseci a za kasicama je pocela sa 4. Bile su to kasice od jedne vrste povrca dok se nije navikla na ukus. Nisam davala vise od 3-4 kasicice, a postepeno sam povecavala. Moje dijete je alergicno na proteine kravljeg mlijeka, tacnije na kazein. Pije Allernovu, 240 ml 4x dnevno. Obzirom na to, kod nas kravlje mlijeko ne dolazi u obzir... Da nije alergicna, ne bih obracala paznju na to, dala bih doobro razblazeno mlijeko i plazmu, i bananu usput. I sama sam zdravstveni radnik, tacnije dr. Stomatologije...nesto pedijatrije sam i sama prosla... Tako dame nije strah davati djetetu raznovrsnu hranu. Adaptirana mlijeka su na bazi kravljeg mlijeka, takodjer i vi koje dojite pijete mlijeko i jedete mlijecne proizvode, tako da u vase mlijeko svakako dolaze odredjeni sastojci mlijeka, samo malo bolje filtrirani. Ukoliko kravlje mlijeko vec koristite, vazno je samo da ga razblazite dobro.
U DM- u mozete kupiti ulje za djecu od 4 mjeseca dalje, jako je ukusno i djeca ce vjerovatno s njim lakse jesti..
Po 7 mjesecu je jako dobar crni grah, za probavu je odlican a i ma i mnogo zeljeza.. Sljive svakako ukljucite u ishranu po 6 mjesecu, najbolje je kuhati kompot od suhih sljiva i jabuka da piju kao sok...

Eto, nadam se da je i moje misljene bazirano na iskustvu pomoglo ;)
Drage mame, uopste mi niste jasne (prepoznacete se vi na koje ja mislim) cemu zurba sa uvodjenjem odredjenih namirnica u bebinoj ishrani. Prvo morate da shvatite da su bebin zeludac, creva, zucna kesa i gusteraca potpuno razliciti od istih tih organa nas odraslih!! Ne mozete ocekivati da bebin gastrointestinalni trakt vari istom brzinom i lakocom kao odrasli. Davati bebi mladjoj od 4, 4,5 mes. kasice bilo koje vrste je po meni suludo! Prvo dzabe joj dajete jer njen organizam nije sposoban da iskoristi vitamine i minerale iz te cvrste hrane a drugo, opterecujete njen zeludac varenjem hrane za koju on nije spreman. O smokiju, milksnitu, kiviju i bilo kom drugom citrusnom vocu ( koje je STROGO zabranjeno do prve god) uopste necu da komentarisem. Plasim se da cu reci svasta pogrdno za takve (ne)majke koje blage veze nemaju o OSNOVNOJ ishrani jedne malene BEBE koju hrane kao da je svinja. Aman majke, ceo zivot pun raznovrsne hrane je pred njima, sve ce nasa deca jesti jednog dana. Pustite njihov digestivni trakt da se razvija postepeno, ne “kljukajte“ ih raznoraznom hranom za koju je dokazano da se tesko vari u odredjenim bebinim mesecima. Jeste, nase mame i bake su tako hranile nas ali bitna je razlika izmedju tadasnje i danasnje zagadjenosti voca i povrca, vode, mesa..... Sve vise istrazivanja pokazuju kako su dijabetes, bolesti zeludca, debelog creva, zucne kese, srca i td usko povezani sa najranijom ishranom tj. upravo ovom koju sad dajete svom milom detetu. Zapitajte se da li ima svrhe zuriti ili cete ipak sacekati da dajete odredjenu namirnicu u odredjenom zivotnom dobu bebe. Svako je odgovoran za zivot i zdravlje svog deteta, nema svrhe kukati kad se nesto desi vasom krivicom!!!!!!
koliko je tebi u zivotu dosadno kad imas ovoliko vremena da ga posvetis ljudima sa foruma i siris svoju pamet...
👍 potpisujem!!!
Sicili, ja sam svoje dete dojila 6.5 meseci i nakon toga morala da uvedem adaptirano mleko jer je moje oslabilo. Mozda sam potrosila svega 2 kutije Aptamil 2 kada mi je doktorka rekla da polako uvodim kravlje mleko 3.2% mm jer mi je sinak zdrav, veoma napredan i jak. I ja sam cula da pre prvog rodj. ne treba davati kravlje mleko ali pedijatri se samo smeju tim zabludama i pitaju nas na cemu smo mi odgajeni kad AD formula nije postojalo - IMA LOGIKE. Sin mi ima 7 meseci i ima 3 mlecna obroka sva od cistog kravljeg mleka i nema alergije, stolica uredna...sve kao i ranije (3mlecna i 3-4 kasice). Ja sam od onih koja ne zali za dete nista i ne pitam za cenu i nikako mi nije bilo za cilj da detetu dam kravlje mleko umesto adaptiranog kako bi ustedela. Nisam ga rodila da na njemu stedim. Samo pratim savete lekara i nicije me drugo misljenje ne zanima o tome kako treba svoje dete da hranim i negujem. Verujem da jedino svojeglavoscu mozemo naskoditi u razvoju deteta, zato ipak neka vam savet pedijatra bude AMIN.
Jao..nemogu da verujem sta sve citam...?!Nasta li ste vi odrasli???Tacno veje da je bilo sve zdravije pre,ali mi neznamo kako ce biti ni za 20god jos...Stoga molim ove mame da ne lupaju svasta..Imam bebu od ssedam meseci koja ima 4 mlecna obroka i koja mi jede sve..Zivahna je i zdrava beba...,puna ljubavi i paznje..PozZz...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »