Komentari za tekst "Kako da otvorim porodiljsko bolovanje"

Komentara
263
Ostavite komentar
I mene zanima varijanta otvaranja porodiljskog bolovanja za period manji od tih 28 dana jer mi je bitno zbog 100% porodiljskog. Da li moj ginekolog ima prava da me posalje ponovo na komisiju i kako oni to racunaju posto mi se i termin porodjaja pomerio za otprilike 15 dana
Postovani ako mi se sest mesrci bolovsnja uklapa da porodiljsko otvorim 15 dana pred termin da li mogu da otvorim tako ili moram 28 dana pre termina
POJAČANA ZAŠTITA MATERINSTVA

Danas, 16. aprila 2013. godine, stupio je na snagu - Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005 i 54/2009) donet i objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 32/2013, od 8.04.2013 godine i kojim su dodatno obezbeđeni uslovi i zaštita materinstva.





Zaposlenoj ženi - do isteka godinu dana od rođenja deteta (a koja se vrati na rad pre isteka ovog roka) - IMA PRAVO na 90 minuta u toku dnevnog rada - kako bi mogla da doji svoje dete.

Poslodavac je Zakonom obavezan da joj obezbedi korišćenje ovog prava.

Preciznije, dodat je član 93a kojim je propisano da je - poslodavac dužan da zaposlenoj ženi, koja se vrati na rad pre isteka godinu dana od rođenja deteta, obezbedi pravo na jednu ili više dnevnih pauza u toku dnevnog rada u ukupnom trajanju od 90 minuta ili na skraćenje dnevnog radnog vremena u trajanju od 90 minuta, kako bi mogla da doji svoje dete, ako dnevno radno vreme zaposlene žene iznosi šest i više časova.

Pauza ili skraćeno radno vreme - računaju se u radno vreme, a naknada zaposlenoj po tom osnovu isplaćuje se u visini osnovne zarade, uvećane za minuli rad.

Takođe, po ovom pitanju - IZJEDNAČAVA SE ZAPOSLENA NA ODREĐENO I NEODREĐENO VREME. Pa zaposlenoj ženi, koja je zasnovala radni odnos na određeno vreme - za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta - poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu na određeno vreme, odnosno produžava se ugovor - do isteka korišćenja prava na odsustvo. (član 187. stav 1. Zakona o radu).

I još jedna vrlo važna novina (dodaje se novi stav 3. člana 187. Zakona o radu), kojim se propisuje da je - Rešenje o otkazu ugovora o radu - ništavo - ako je na dan otkaza ugovora o radu - poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. člana 187. Zakona ili ako zaposleni u roku od 30 dana, od dana prijema otkaza, obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. člana 187. i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.



Videti detaljnije:
Zakon o radu
Poštovane, imam jedno pitanje na koje niko ne zna da mi da odgovor, zato verujem u vas.
Zaposlena sam na neodređeno vreme u privatnom sektoru već 6 godina, a istovremeno imam i preduzetničku radnju kao dodatnu delatnost, jedina sam koja je zaposlena u njoj. Imam dvoje dece i treće na putu. Da li treba da prikupim dokumenta i iz jedne i iz druge firme radi otvaranja porodiljskog bolovanja ili šta treba da uradim?
Da li dobijam naknadu za porodiljsko bolovanje po osnovu jednog oba osiguranja? Da li da zatvorim radnju ili ne? Šta bi mi vi preporučili/le da uradim?
Zanima me da li imam pravo za trece dete na 2 godine porodiljskog odsustva,s obzirom da mi je prva trudnoca bila blizanacka,a prvu bliznakinju sam izgubila neposredno posle porodjaja. Hvala.
poslodavac zatvara trajno radnju , otvoreno mi je porodiljsko bolovanje i primam vec dva meseca porodilj. kakko cu dalje da nastavim sa porodiljskim bolovanjem
Draga Jelena,

Naravno da ne možete dobiti Izvod iz MKR za dete koje još nije rođeno. To znači da se uz zahtev prilažu izvodi sve prethodno rođene dece.

Puno pozdrava,
Bebac.com
Imam pitanje..
Prvo ste napomenuli da se porodiljsko bolovanje otvara 28 dana pre termina, a zatim da je za otvaranje porodiljskog potrebno, izmedju ostalog, fotokopija izvoda iz maticne knjige za svu decu, znaci i za to koje jos nije rodjeno?!
Stvarno mi je to skroz nejasno. Zamolila bih vas da mi pojasnite, jer vec mesec dana pokusavam da nadjem odgovor jer mi je knjigovodja informisana 4x manje nego ja.
Pozdrav i hvala unapred.
Da li ze zahtev za ostvarivanje prava na porodiljsko bolovanje predaje pre rodjenja treceg deteta ili nakon rodjenja. U dokumentaciji pise da treba fotokopija izvoda za svu decu - da li to podrazumeva i bebu koja ce se tek roditi?
Postovani, pokusavam vec neko vreme da nadjem odgovor na jedno pitanje. Prosle godine u avgustu dobili smo trece dete i supruga se nalazi na porodiljskom odsustvu koje istice otprilike u julu naredne (2014) godine. U medjuvremenu supruga je ponovo ostala trudna i cekamo cetvrto dete ciji je termin za rodjenje u oktobru mesecu.
Imam dva pitanja za vas i to:
1. Da li ja kao otac imam pravo da nastavim porodiljsko odsustvo za trece dete u cilju nege kako deteta tako i supruge?
2. U slucaju razboljevanja prethodne dece da li ja imam pravo da odem na bolovane radi nege deteta iako je moja supruga na porodiljskom odsustvu radi nege novorodjenceta?

Nadam se da ce odgovori na navedena pitanja biti od pomoci i drugim roditeljima.
Hvala i veliki pozdrav od porodice Milosevic
ja sam na porodiljsko do decembra na trece dete a u medjuvremenu ostala sam u drugom stanju na cetvrto pa zaposljena san na neodredjeno pa me zanima dali cu dobiti otkaz i ako imam stalan posao koje su sanse da zadrzim bebu ili da :( ...
Sta se desava ukoliko se preduzece zarvori dok sam ja na porodiljskom sa trecim detetom
Molim vas ako mozete da mi odgovorite na sledece pitanje: Meni je konisija odredila da mi se 24.01 zatvara trudnicko.E sad da li ja moram porodiljsko odmah da otvorim ili mogu i 01.02? Jer ukoliko otvorim pre 01.02 necu primati 100% jer mi se tada navrsava 6meseci staza...Hvala unapred...
Dobar dan,da li mozda neko kojim slucajem zna,da li mogu da odem na porodiljsko 53 dana pred termin?
Postovani,
treba mi pomoc oko prava za porodiljsko odsustvo i naknadu.Da li imam pravo na porodiljsko odsustvo i naknadu ako sam prije otvaranja porodijskog bila na neplacenom odsustvu.
Suprug je zaposlen u inostranstvu i ja se vracam na posao mjesec dana i na porodiljsko onda.Da li imam pravo na to.Prije neplacenog osustva bila sam zaposlena 7 godina, uredno uplacivani doprinosi?Hvala
Molim vas ako je moguće da mi pomognete. Kod mene je malo specifična situacija. Ja sam radila u privatnoj firmi na neodređeno vreme. Otvorila bolovanje za održavanje trudnoće i 26.avgusta mi je lekar otvorio porodiljsko bolovanje. Obračunski radnik nije pokrenuo proces u opštini za dobijanje rešenja jer je potrebno priložiti i izvod iz knjige rođenih za bebu. U međuvremenu je vlasnik firme umro i firma se zatvara sa datumom njegove smrti a to je 5.novembar. Ja sam znači od tog datuma nezaposleno lice. Kakva je procedura u takvim slučajevima za ostvarivanje prava na porodiljsko bolovanje . Unapred hvala
Milice, tacno je to da imas povecanje plate tek kada se vratis na posao, bas sam juce razgovarala sa svojom seficom na tu temu jer i meni sledi isto to tek kada se vratim na posao. Do tada uzivajmo sa nasim bebicama :)) pozdrav svima!
Postovane, interesuje me da li imam pravo na novcanu naknadu nakon porodjaja, ukoliko otac deteta i ja zivimo u vanbracnoj zajednici?
Molim Vas za pomoc, naime ja sam 14.maja 2012.god. otvorila porodiljsko bolovanje, 31.maja poslodavac mi salje aneks ugovora o radu po mome mi se povecava koeficijenat tj. plata od 1.juna. Potpisala sam aneks ali su mi rekli da posto sam ja na porodiljskom to povecanje za mene ne vazi od 1.juna vec onada kada pocnem da radim. Molim vas odgovorite mi da li je to tacno? Hvala!!
Molim vas za odgovor.Naime ja sam pocela trudnicko bolovanje 25 avgusta 2009 god,porodiljsko 20 marta 2010 koje je isteklo 20 marta 2011Godine,nakon tog perioda dobijam produzenu negu deteta do 30 junate iste 2011 godine.Kada sam trebala da pocnem da radim,saznajem da sam u drugom stanju i opet otvaram trudnicko bolovanje od 1 jula 2011 god sto znaci da sam neprekidno bila na bolovanju bez koriscenja godisnjeg odmora za 2009,2010 i 2011 god.Interesuje me da li po isteku ovog porodiljskog odsustva koje istice 10 januara 2012 god imam pravo na korioscenje ovih godisnjih odmora?hvala
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Koliko traje oporavak, kako teče, da li je lako ustati prvog dana posle, šta je najteže »
Pročitajte šta su priraslice posle carskog reza i kako da ih prepoznate »
Dizajner koji opisuje svakodnevne avanture koje prolazi sa svojom suprugom Majom »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Dizajner koji opisuje svakodnevne avanture koje prolazi sa svojom suprugom Majom »
Odaberite neko od lepih imena grčkih boginja za vašu mezimicu »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Jednog dana pojavi čudna životinja, izdaleka, sa ogromnim koferom »