Komentari za tekst "Vaša beba u 5. mesecu - 1. nedelja"

Komentara
959
Ostavite komentar
Poenta mog komentara je bila da je svaka beba drugačija i da svaka mama svojoj bebi želi najbolje, makar mi mame bi ovde trebale na lep način da udelimo savet jedna drugoj a ne da se vredjamo, jel teško nešto reći na lep način? A iskreno kako su nekad naše beke hranile svoje bebe kad nisu mogle da doje pa ne vidm da nešto fali tim ljudima, ne kažem da tako treba ali znam da ne treba odmah osuti paljbu na nekog ko uradi nešto što nije po današnjim standardima.
Marija,hocete staviti vase dete u hodalicu sa 5 meseci? Ili,jel stavljate vase dete sa nepuna 4 meseca da sedi? I jel dajete vasoj bebici pasulj kad je tako zdrav i koristan u ovom uzrastu?
Drage mame lepo je kad delimo iskustva ali me užasno nerviraju komentari mama koje se zgrazavaju kada pročitaju nešto što one smatraju da nije u redu, eto moj bebac će napuniti 4 meseca za nedelju dana i ja ga samo dojim i odlično napreduje, sa 3 ipo meseca imao je 6900 a pedijatar nam je rekao da od 4-og meseca polako počnemo sa kasicom od jabuke pa drugi dan sargarepa i tako redom, mislim da to nije loše za moju bebu, moja majka je meni dala sa 3 meseca pasirani pasulj i još svašta nešto pa nikad ali nikada nisam bila niti bolesna, (možda neka sitna prehladica) a niti sam bila debela, naprotiv uvek sam imala super liniju pa i sad posle porodjaja, a što se tiče komentara da ne može dete u hodalicu sa 5 meseci, što je to čudno, moj ujak je prohodao sa 7 meseci, što znači sve je moguće i zato ne treba da se rugamo nego da delimo iskustva i samo pozitivno. POZZ
Trebalo mi neke komentare zaista ne objavljivati. Gluposti poput toga da beba od trece nedelje jede plazmu i mleko,sa nepunih 5 meseci hoda u hodalici i zna da kaze TATA... Hajde molim vas! Takve stvari ce procitati neka mlada i neiskusna mama i pomisliti da je zaista istina i normalno da svoje dete tako hrani i forsira da uradi stvari neprimerene za njen uzrast.
O da zaboravih najvazniju stvar- VEZBE!!!!! Da li sam se ja istripovala ili je njemu stvarno bila malo kriva glavica ne ynam ali su me oni poslali na vezbice i to nam je super jer em sto se lepo izmori pa super spava posle toga, srecniji je i napredniji !stvarno od srca vam preporucujem vezbe ako je ikako moguce!
Samo da napisem sta je meni za davanje vode rekla nacelnica decje bolnice, vrlo cenjeni pedijatar u Vojvodini.
Citiram:"Treba ponuditi vodu detetu, izmedju podoja i to na kasicicu, nikako ne na flasicu, ako hoce uzece, ako nece nikom nista. Pogotovo treba ponuditi po velikim vrucinama. To da se dete iskljucivo doji vazilo je primarno za zemlje Treceg sveta gde je voda zagadjena pa da bi se izbegle infekcije kod beba, preporucuje se iskljucivo dojenje. Vremenom se ta preporuka rasirila na Evropu i Zapad." Ja sam mojoj bebi probala da dam par kapi vode na +45 C, ali joj se nije dopala pa joj nisam vise ni nudila, samo je dojim. Davala sam joj Hipov caj sa C vitaminom jer je imala zuticu 3 meseca (laktacionu) pa da bi bilirubin brze opao i da moze da primi vakcine, pila je taj caj opet po preporuci navedene nacelnice. I beba je super, nista joj ne fali ni sto ne pije vodu ni sto je kratko pila caj...
Pozdrav svima, evo da ja prenesem svoje iskustvo. Moj bebac vec mesec dana rucka kasice i pije sokice pored adaptiranog mleka. Ja nisam imala mleka, tako da je moj bebac na bebelaku od samoga pocetka. Nas dan krece ovako: budi se u izmedju 9 i 10h sati ujutru, popije 210 ml mleka, i onda vec oko 11-pola 12h odrema pola sata, a nekada i sat vremena. U 1 h rucka kasicu od povrca, pa sat vremena nakon toga popije jedan sokic. Zivahna je bebica, igra se, nekad sa nama, a nekada voli i sam da se igra sa svojim igrackama. Onda oko 4h opet popije mleko i ponovo spava, ali popodnevno spavanje je sat i po do 2 sata. Posle, oko 7h, pojede vocnu kasicu i onda izlazimo u setnju. Oko 9-pola 10 ga okupam, dam mu mleko i uspavam i spava do ujutru. Naravno, ja ga nudim vodom po nekoliko puta na dan. Inace, na zadnjoj kontroli je imao 6390 grama i bio je dugacak 64 cm, a rodjen je sa 3150 gr i duzinom od 52 cm. Pedijatar je zadovoljan napredtkom. Pozdrav svima
Moja cerkica je napunila 5meseci 11.8.
Ne sisa....od pocetka sam pocela da joj dajem AD ali joj je stolica bila tvrda izmenjala je swe boje u roku od 3dana...probali smo vise formula uvek isto...stalno je plakala,kaka tvrda,stalno je povracala i nismo imali ni minut mira....dala sam joj razredjeno kravlje
...isto nije htela....u prokuvano kravlje mleko sipala sam joj 2kasicice mlevenog bevita keksa i od tad tako....tad je imala mesec dana..i prvi put sam joj stavila keks u mleko kad sam cula da je napredovala 200grama od rodjenja.kako je rasla tako sam joj povecavala kolicinu keksa svake nedelje po kasicicu vise...sledeci mesec napredovala 1.5kg sledeci kilu i tristo ....pa 900g ....od 3meseca sam joj pocela davati kasice jer mleko pocela da odbija ....sta sve nismo radili i malo neskvika stavljali ali nece pa nece...i ja joj skroz zgusnula pa na kasicicu....odma jede....i od tad flasicu koristi za vodu i sokic...i mleko kad zadrema uvece...od uvodjenja kasica sam je pocela kasnije kupati....oko pola 10 i citavu noc bi prespavala...ja kad krenem na spavanje samo joj dam flasicu mleka...popije i nastavi...probudi se oko pola 9...malo ruca poigramo se iskaki se i opet na spavanje...od 9/pola 10 do 11 ruca iskaki se ako nije prosli put operem je...oko 1/2 spavanje do 4 (ili ako ne zaspe oko 2 spawa od 3 do 5) i tad jede igra se oko pola 7zaspi i do pola 8 najduze spava nesto na brzinu ruca...u setnju jedno sat-2 (3) zavisi od vremena i kad udjemo u kucu oko 10 okupam je,ponudim je da ruca sto obicno nece ...spustim je na krevet ona zagrli cebe i zaspe...inace od 3-4meseca pocela je da se dize da bi sela sad vec puzi i sedi...ali je moram pridrzati naravno...a i kad hocu da je podignem iz sedeceg polozaja samo je uhvatim pod rukice i ona sama ustane i dok je pridrzavam "seta" tj pokusava to da radi....htela sam pitati da li smem da joj dopustim da stoji...kukici su joj pre mesec dana bili skoro razvijeni...jedan je bio skroz gotov sa razvijanjem a drugi je poceo sa okostavanjem?
Izvinite na dugom kom. I hvala unapred za odgovor
Moj mali brat zove se :Ammmar Bajrović.Moj mlađi brat ne želi a pije jel on voli da jede:monte,kašice,sve...Mama se pita hoće li on vode,čim je proba samo j pljuje..Hvala............:D:D:D:D:D:D:
Aida treba da joj ponudite vodu izmedju podoja.Ako bude zelela ona ce je piti.Posebno jer su sada vrucine, bebi je obavezno ponuditi vodu.
beba ima 5 mjeseci dojim je! da li trebam da joj dajem vodu ????
Hahahahaha :D Ah, te mame! :) Sve bismo da nam deca sa 5 meseci budu vec odrasli ljudi :) E, pa sipak :P Procitala sam stvarno lepih i korisnih komentara, a posebno bih izdvojila onaj gospodje Rajne (ako ne gresim) :) a procitah vala i svakakvih gluposti... opet svaka mama bi trebala da radi onako kako misli da je najbolje za njenog bebaca, mada mi nisu neke jasne - gde zure i sa kim se takmice :) To su nase bebe nisu prasici :) Bitno je valjda da su u nekoj normali... Ne bih mnogo da pametujem niti filozofiram, ali ove mame koje imaju toliko negativnih 'lajkova' neka se zapitaju zasto je to tako i ubuduce prvo procitaju sta god, pitaju... nije sramota ne znati- cisto sumnjam da bi bilo koji pedijatar bilo gde u svetu savetovao da dete jede nesto sem mleka u 3. nedelji zivota itd. itd. Mame, informisite se, ima toliko nacina, izvora... razgovarajte sa drugim mamama pre nego donesete odluku sta i kako je najbolje za vase malisane :) Ako se pak i pored svih saveta lekara, drugarica, mama, svekrva nadjete u dilemi- izvucite zlatnu sredinu, ona je uvek najbolje resenje ;) I borite se za svoje bebice na najzdraviji nacin koliko je to moguce u ova surova vremena :) Lep pozdrav svim mamama, tatama i naravno bebacima ;)
Davati detetu plazmu od trece nedelje je nesto sto niko zdravog razuma ne bi uradio svom detetu. Cak mislim da je ovo samo ko zna cija provokacija, deluje nemoguce da bi bilo istinito. A i da jeste istina, zar nije dovoljan pokazatelj da nesto nije u redu taj sto dete kaki 7 puta dnevno!!!
Sanja da li si probala da mu stavis malo svog mleko u kasicu?Ili da mu stavis vrlo malo secera,tako je meni rekao pedijatar.Prosto da joj bude ukusnija i vise lici na ono sto je jela do sada.A sto se tice spavanja ja sam imala taj problem,pa sam kupanje pomerila za pola9,tako da mi beba zaspi kasnije,a i budila se kasnije.
Moja beba danas 5mj i 1 dan. trudi se dečko puzati, sjedi, stavlja nogice u usta i počeli smo papati kašice uz siku. Trudila sam se donedavno da mu nedam da sjedi ali čim ostane pa i na trenutak sam sjedne. odlučila sam pustiti svoju bebu da radi što želi
Citam komentare i stvarno sam zbunjena SKROZ! Moj bebac ima 5 meseci i 5 dana, samo sisa. Kasice pokusavamo da uvedemo vec mesec dana i bas nam lose ide. Probala sam i voce, povrce, zitarice, ne prihvata nista, ni sokice. Nocu se budi 2-3 puta, jos nije prespavao celu noc.Rano leze, rano se budi. Malo spava preko dana (3 puta po pola sata). Dosta je nervozan i kenjakv, ceo dan je u rukama. Iscrpljena sam skroz a imam i cerkicu od 3 god. Bas mi je potreban neki savet sto se tice spavanja i cvrtse hrane. Unapred hvala!
Mamice :) moj dečko ima 5 mjeseci i 2 dana, dojim ga još, a s 4 mjeseca sam pomalo počela uvoditi povrtno.voćne kašice. Trenutno ima 8kg, što je odličan napredak, i, što mi je jako drago, nije ona debela i gojazna beba, već baš potaman. Znam pojedine mame koje su sa 5 sedmica počele davati voćne kaše, i to cijelu kašu na dan, od banana do ostalog voća :( kad su nam sve informacije nadohvat ruke, kao da postajemo još gluplji :( Jedna mama je spomenula da bebu još muče grčevi, mogu se, naime, javljati sve do navršenih 6 mjeseci. Mi smo imali do 3mjeseca i to ne bih poželjela ni najvećem neprijatelju. Mi se sad pripremamo za zubiće, i fizički i psihički. Sretno svima, čuvajte bebe i volite ih!
Evo i ja da nesto prokomentarisem.... Svasta ovde moze da se procita...E zene, kao da je bitno da li dete hranite ovako ili onako, najbitnije je da napreduje. Bolje dajte neke konkretne savete kako najbolje iskoristiti vreme sa detetom, kako se borite sa psihickom krizom(naravno za one mame koje same cuvaju svoje dete), da li radite neke vezbice svojoj bebi..itd
A sada da podelim moju muku sa vama, verovali ili ne ali moja beba jos uvek ima grceve koji je hvataju kasno uvece i ona tako zalosno kuka da mi dodje i ja sa njom da kukam. Prosto ne mogu da verujem da jos uvek imamo te probleme i toliko o tome da grcevi prestaju do 3. meseca. Ako imate neki savet pisite. Veliki pozdrav za sve mame!
A koja je onda svrha tvog Luna komentara? Ako imas nesto pametno da napises, niko ti ne brani. Odgovori ti na pitanja kad vec komentarises. svako ima pravo da napise sta zeli i svako ima pravo za svoje misljenje.
Alo zene sta samo ogovarate i pametujete. svaka majka zna sta je najbolje za njenu bebu!!! umesto da odgovarate na pitanja onim majkama kojima trebaju informacije,SRAM VAS BILO!!!!! Kako cete decu vaspitati!!!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Kada bi spermatozoid bio ćovek, plivao bi 193 kilometara na sat »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »