Komentari za tekst "Vaša 14. nedelja trudnoće"

Komentara
2217
Ostavite komentar
odgovorila bih jeleni na njeno pitanje ,ja sam imala isti problem,braonkasti sekret a nemam nikakvih dr problema.ne znam zasto ali doktor mi je rekao da je to vrsta krvarenja.nije strasno u svakom slucaju pozdrav.
nije mi jasno zasto svaki lekar i svaki aparat ultrazvuk izbacuje razlicite podatke duzine ploda bio je 6 i po cm u 11 nedelji a kod dr lekara u 13 nedelji 22 i po mm.kako to moze li iko da mi objasni
U 12.tjednu sam napravila “Combine test” za utvrdjivanje Downovog sindroma jer mi ga je doktorica preporucila. Tada sam se malo bolje informirala sto je on tocno, pa evo, ako ima zainteresiranih :)
Test se sastoji se od dva dijela: 1) ultrazvuk zadebljanja bebinog vrata NT (“los” nalaz: NT MoM > 1.46) i 2) biokemijski pokazatelji iz krvi (a) slobodni beta-hCG (“los” nalaz: Slobodni beta-hCG MoM > 1.67) i (b)PAPP-A (“los” nalaz PAPP-A MoM < 0.64). Kombinacija te tri vrijednosti i majcinih godina daju rezultat koji je izrazen kao vjerojatnost 1: x (veliku ulogu imaju majcine godine; za majku od 20 godina 1:1450, 30 godina 1:940, 40 godina 1:85).
Kazu da rezultat 1:250 (sto je 0.4%) ukazuje na veliku vjerojatnost da dijete ima DS (i tada doktori obicno preporucuju amniocentezu za tocno utvrdjivanje). Kljucna rijec je „vjerojatnost“ – jer ovaj test nije pouzdan, sto znaci da los rezultat 1:250 i manje, ne znaci nuzno da beba ima DS, kao sto ni vjerojatnost 1:10000 ne znaci da ga nema, nego samo da je daleko manja vjerojatnost.
U Becu ovaj test dodje 180€ a buduci da se rezultat ne mora nuzno podudarati s konacnim ishodom, pitam se koji je smisao?!
Moj rezultat je “dobar” 1:2265 (sto je 20 puta bolje nego vjerojatnost s obzirom na godine 1:113, imam 38 godina), ali do kraja trudnoce se mogu samo nadati da je i tocan.
Pozdrav svima i sretno dalje - i ja sam u 14.tjednu.
Djeca su nase blago
Caos, zelim da podijelim par stvari sa vama. Na zadnjoj kontroli dr mi je rekla da moram piti Utrogestan 3x1 deset dana i Folan jos 15 dana, ono sto me brine je sledece na nalazu pise 1mm nosna kost se vizuaklzuje posteljica prednji zid sa hematom ispod donjeg pola 2cm, sledeca kontrola je 1 Juna(da nesto nije ok sigurno bi mi ranije zakazala kontrolu) interesuje me da li neko ima slicno iskustvo. inace ovo mi je prva trudnoca i mala neka promjena me uplasi, nikada nisam imala zdravstvenih problema cak nikada nisam ni kod doktroa isla jer nije bilo potrebe, osim aspirina za glavu i vakcine za djecu nikada nista nisam uzima niti primala... Veliki pozdrav za sve buduce mame
Bojana nikako ne smes da imam seksulane odnose, ali naravno pitaj doktora.
Ja takodje pijem utrosgestan a i primam injekcije progesterona i do daljnjeg mi je zabranjen seksualni odnos
pozdrav moze mi neko rec u kojem mjesecu se pocne stomak isticat
U 14 sam nedelji trudnoce i imam kontrakcije i naredjeno je mirovanje i uzimanje utrogestana 3x2 od 100mg.
kontrakcije osecam kao menstrualne bolove, i redji su dosta, zanima me da li smem da imam odnose, makar i da ja ne odem do kraja... buduci suprug me ne tera na to, cak je i rekao nista od toga dok ne prodje :D ali ipak me zanima da li smem da imam odnose... ?
U 14 - toj sam nedelji trudnoce, do sada je sve u redu, UZ i dobule test koji sam radila u bolnici Narodni front su dobri, a s pocetka trudnoce sam bila strasno uplasena jer mi je prva trudnoca i naravno nisam imala pojma ni o cemu. Imala sam strasne bolove u donjem delu stomaka, bila sam uplasena. Mucile su me misli - da li ce sve biti u redu, da li smem da setam, da se vozim autobusom, da izadjem ponekad, da imam odnose, da zapalim cigaru (posto sam dugogodisnji pusac), da li smem nekada nesto da popijem ako je prilika - poput vina, piva, naravno ne zestina jer se to nikako ne preporucuje, plasila sam se raznih stvari, ali sada kada su rezultati dobri i kada mi je receno da treba voditi racuna ali ne i ziveti pod staklenim zvono lakse mi je. Na UZ u 12 - toj nedelji cula sam prvi put kako kucka srce, videla sam bebu na monitoru, cudno je ali simpaticno i emotivno, sada sam se malo opustila, iskreno nisam prestala potpuno da pusim, smanjila sam - zapalim mozda do 5 cigareta dnevno, mnogi mi govore da nikako ne valja, ali takodje mi je doktroka koja mi vodi trudnocu rekla da ne valja ni naglo prestajati sa odredjenim navikama jer je sam organizam navikao na odredjenu dozu necega. U svakom slucaju, nadam se da ce do kraja biti sve kako treba kao i do sada.
I ja sam u 14 nedelji prokrvarila,lezim u bolnici treci dan i mirujem. Posteljica mi je nisko i to je uzrok,ali doktor kaze da ne brinem da ce biti sve u redu,jer se sa rastom bebe i materice i posteljica povlaci gore.
cao ja sam u 14 nedelji trudnoce...ovo mi je prwa trudnoca bila sam u bolnici 4 dana jer sam prokrwarila...mnogo sam se uplasila ali sada je sve u redu i moram samo da mirujem dal se nekom nesto slicno desilo...pozz
cao!
ja sam 14 nedelja trudnoce interesuje me kad cu pocet osjecat bebu i dali se nekom desilo nije mogao svog muza u blizini :)
Branka,hvala puno na odgovoru!
Nisam radila AC zato sto smo tako moj muz i ja resili i smatram da smo doneli pravu odluku jer veci je rizik izgubiti bebu nego je roditi sa nekom anomalijom...
Pozdrav!
milice,ja sam 14.nedelja,doktorica mi je rekla da dabl test u vecini slucajeva bude na granici rizika,sto mnogo uznemiri trudnice,ja sam odlucila da ga necu raditi i doktorica je na to sasvim normalno odreagovala,kao da se slaze sa mojom odlukom. sve u svemu,jasno mi je dala do znanja da taj test nije uopste pouzdan,tako da...ne brini se mnogo.poz
Pozz, i ja sam u 14. nedelji, za 2 dana ulazim u 15. Htela sam da pitam, da li se nekome desavalo da recimo, jednom u dva dana ima braonkasti sekret? Izmedju 6-10 nedelje stavljala sam Utrogestan, i posle toga nisam imala nikakvih problema, sve do sada. Kod ginekologa idem tek krajem sl nedelje, pa sam htela da se raspitam da li ima neko problem ko ja, inace nemam nikakvih bolova i osecam se odlicno. pozz
poz.svima..ja sam u 14.nedelji i dabl test mi je pokazao rizik,pa me salju na aminocintezu,jako se plasim i ne znam kakav je postupak vadjenja plodove vode?da li je bolno?NATASA
hallo-ja sam isto usla u 14 sedmicu,nisam povracala niti sam imala mucnine,do sada sam se udebljala 4 kg da li je to puno?
Dida,
Tupi bol u donjem stomaku, u predelu jajnika je normalna stvar u trudnoci, pitala sam lekara jer sam isto to osetila (13-14 nedelja), pozdrav
Aldina, Dragana,

FAKTU mast se ne sme koristiti u trudnoci za hemoroide, pronadjite nesto na biljnoj bazi, ja sam koristila kantarion ulje za iskljucivo spoljnu negu i pomoglo mi je, higijena je takodje jako vazna. U svakom slucaju, za sve zdravstvene probleme obratite se lekaru. pozdrav
Pozdrav svima,u 14.sam nedelji trudnoce ,imam 35.god i ovo mi je prva trudnoca.Zelim da sa vama podelim svoje iskustvo.Inace,lekar sam po struci.Moja dr je insistirala na AC zbog mojih godina a uprkos dobrim nalazima,a ja sam izricito protiv pa je tu doslo do konflikta.Shvatila sam da se doktori ogradjuju amniocentezom i na taj nacin ne moraju uraditi detaljan ekspertni uz vec odokativan.Otisla sam u Bg(inace iz NS sam) u jednu cuvenu ordinaciju gde mi je uradjeno sve vrlo detaljno i profesionalno ,mnogo bebinih mera drugacije vrednosti imaju kao npr. NT koji je vrlo bitan i cuveni dr radiolog mi je dao potvrdu da je moja beba zdrava genetski kao i anatomski. Inace tacnos je 98 % cak i vise sto ukazuje na to da pravi strucnjak nikada nece poslati trudnicu na jednu INVAZIVNU DG METODU,AKO ZNA DA RADI UZ!!!Nadam se da vam je bar malo pomoglo?!Pozdrav!
Pozdrav svima,ja sam u 14 nedelji trudnoce,nisam povracala uopste,povremene mucnine,ali kicma me cesto boli jer vec imama dijagnozu diskus herniju.Imam genetski nizak pritisak koji u trudnoci raste pa mi stvara ceste glavobolje i vrtoglavice.Da li se jos neko tako oseca?Meni je receno posto imam skoro 38 god,i prva mi je trudnoca posle mnogo godina zelje i iscekivanja.Doktor mi je rekao da zbog godina treba da uradim amniosintezu,maravno da mi nije sve jedno ali ja ipak to zelim.Srecno svima i da vam bude dobro!!!!!!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »