Komentari za tekst "Pušenje u trudnoći - ne, nikako!"

Komentara
110
Ostavite komentar
Imam jaku zelju da prestanem sa pusenjem,jer sam svesna da cu tako ugroziti bebin zivot,a to ne zelim nikako,ali sam iz dana u dan sve nervoznija,histericna pa mi i muz po nekada smeta svojim komentarima da ce proci,cesto se svadjamo zbog toga...
Posle 12 godina pusackog staza prestala sam da pusim... ne znam ni sama kako. Malo su pomogle mucnine i gadjanje na sve moguce i nemoguce mirise, a malo i tetka spec.neonatolog koja je doktorirala na temu "Pusenje u trudnoci" :) Lepo mi je i nadama se da ce potrajati i nakon porodjaja!
moja prija je prije trudnoce pusila 1-1.5 kutije na dan. u prvom tromjesecju je smanjila na 2 cigarete dnevno. okolina i suprug su ju toliko osudivali da se na kraju rastala i od cigareta i od supruga 2 mjeseca prije poroda.
I ja pusim i osecam ogromnu grizu savesti. Rekla sam i svom ginekologu i obecala da cu smanjiti broj popusnih cigareta. I sama mi je rakla da to tesko ide, valjda poucena isjustvom u radu sa prethodnim pacijentkinjama. Posavetovala me da ipak pokusam ali ja ne uspevam. Iskreno, volim da zapalim cigaretu i samo se tesim da sam smanjila a ipak pusim kao i ranije. Zao mi je, imam ogromnu grizu savesti ali ne mogu da prestanem
Pocela sam da pusim u 16 oj godini i nikad nisam preterivala od 10 do 15 cigareta.Sada sam trudna i pusim 3,4 bez njih bih tesko volim da duvanim.Roditelji i muz se protive svi nepusaci ali ja bez cigareta nemogu unervozim se.Pokusala sam da prestanem na nedelju dana ali je bilo tesko i opet pocela sada sam na 3,4 retko na vise jedino kad sam bas nervozna izdimim i do 10 ali to je retko.Zao mi je ali bez dima nemogu.
Ja sam kategoricki protiv pusenja u trudnoci ili u prisustvu male dece. Licno sam nakon 10 godina pusackog staza ostavila cigarete cim sam saznala da sam u drugom stanju i ne dozvoljavam pusenje u kuci. Ovde se ne radi o licno uzitku vec o malim zivotima koji nemaju mogucnost izbora da li zele duvanski dim- otrove i smrad u svojoj blizini. Kada porastu neka sami o tome odlucuju a sada cu ih stititi koliko je to moguce.
Ne bih sebi oprostila ni samu pomisao da li su moja deca bolesna zbog sebicnosti pusaca.
Priajteljica mi se zali da stalno mora da pere zavese od duvanskog dima a pluca svoje dece koja odrastaju u toj prostoriji ne moze tako lako da opere!!! - zar ne!!!
Slažem se da ne bi trebalo putšiti uopće, a još manje u trudnoći. Ovo mi je druga trudnoća i pušim više nego u prvoj. U prvoj trudnoći sam se uspjela ograničiti na 5-6 cigareta dnevno. Rodila sam dečkića s pune 4 kile i 57 cm dug. Ove jeseni je krenuo u školu! Bio je bolestan dva puta do pete godine i onda je krenuo u vrtić i bio u 9 mjeseci pet puta bolestan (zahvaljujući drugoj djeci).
Nije istina da djeca pušača puše. Moji rođaci su djeca pušača i ne mogu podnijeti cigaretu. Moja svekrva nikada nije pušila a oba njezina sina puše. Bit će šta bude. Naravno da se treba paziti. Ne opravdavam cigarete ali vjerujem da stres ima više štetnosti nego cigarete! I svi vi koji kritizirate trudnice probajte se staviti u njihov položaj, tj. na njihovo mjesto pa vidite kako biste se vi osjećali.
Ja sam imala sreću da u prvoj trudnoći nisam nikako radila. Spavala bih, uz jutarnju kavu 2 cigarete, nakon ručka 1, pa poslije podne 2 i to je to. S tim da sam pola godine spavala po 14 sati. Nevjerojatno? Sada ustajem u 6.30 i liježem u 22.00.
Svakoj trudnici želim ugodnu i zdravu trudnoću i lagan porod i da uživaju u sreći sa svojim anđelima koje koje će one donijeti na svijet!!!!
I ja sam pusila celu trudnocu i ne ponosim se time.Ali,sta da se radi.Medjutim,nema tih reci koje bih ja izgovorila osobama koje mene nazivaju sebicnom,losim roditeljom,govore kako meni i meni slicnim treba oduzeti dete...Osudjivanje i etiketiranje ljudi je stvar kulture i vaspitanja,pa neka oni sada vide kakvi su roditelji i sta ce ,kao takvi,nauciti svoje dete.Izinjavam se,ali jako me ljute tekve stvari.Inace ,majka sam jedne napredne devojcice od 28.meseci.Rodjena je sa 4300g i 52cm i prvi put bila bolesna sa 2 godine.Pusenje svakako nije zdravo,ali ja ne znam ni jednu majku koja je pusila,a da sa bebom nesto nije bilo uredu.
Kada sam saznala da sam trudna,pocela sam jos vise da pusim! Imam neki cudan osecaj da necu prestati.
U 27. nedelji trudnoce sam i pusim kao sto sam i pusila do sada.Jednostavno cigara mi prija i priznajem da sam veliki zavisnik.Prestala sam CAK na 2 dana,toliko sam bila ne podnosljiva i nervozna da je MM u ponoc isao da mi kupi cigare.Veliki sam kontraros,pa verovatno pusim i iz inata,jer mi sa svih strana dolecu pridike kako ne valja.Mislila sam da cu moci da prestanem,ali ne moze-to je jace od mene! POZDRAV
"Ukoliko prestanete da pušite do 14 nedelje trudnoće, vrlo je verovatno da ćete roditi zdravo dete. "

Da li znate da ste upravo dali opravdanje svakoj "mami" koja je toliko sebicna da nece da se odrekne pusenja u trudnoci? I ko je uopste pisao ovaj tekst,ovo je notorna glupost,u svakoj evropskoj bolnici cete dobiti savjet da odmah ostavite pusenje cim saznate za trudnocu.Tu nema kompromisa.
Tuzno je kada vidite da trudnica nije ni pila ni pusila a ima komplikacije u trudnoci ili joj posle porodjala mleko bude gorko. A neka ne vadi cigaru iz usta citavu trudnocu i za vreme dojenja i nema nikakvih problema.
Cao svima!Imam 21 godinu i skoro sam mesec dana trudna(prva trudnoca).Veliki sam zavisnik od cigareta,pusila sam do trudnoce skoro kutiju dnevno,a odkad sam saznala da sam trudna,smanjila sam na 2-3 dnevno.Htela bih da znam da li je to mnogo,ubi me osecaj krivice :(
Ja kad sam saznala da sam trudna,tad su mi odprilike i pocele mucnine,pa su mi se zgadile...Ali na kratko..Vec od 4. mjeseca su mi se opet stalno trazile cigarete,sve do 8. kad mi je doktor rekao kako cigarete uticu na tezinu i ravoj bebe i kako se na ultrazvuku vide neke bele tackice od cigareta i kako to ne bi trebalo biti tako...To je cuo i moj suprug,pa smo imali jednu od "onih" svadja kako ne mislim na svoje dete,bla,bla,jos je on veliki antipusac..Od tada nisam zapalila ni jednu,sad sam par dan pred porodaj,dakle skoro 2 meseca...Moguce je prestati,samo je potrebna jaka volja...Nije dokazano da ce bebi nesto da se desi,ali sigurno nije dobro za nju...Pokusajte,drage moje...
Svi znamo da je pusenje stetno,bio trudan ili ne...Kad sam ja saznala da sam trudna,prestala sam i mozda nisam pusila do 15-te nedelje.Sad s vremena na vreme zapalim po neku,pogotovo sto zivot nosi mnogo nekih stresova...Meni ta cigareta dodje kao ventil,i stvarno mi pomaze da se "smirim",i mislim da je u tom momentu ona manje stetna od tog stresa koji prezivljavam...
Zivimo u toliko zagadjenom svetu koji mnogo vise utice na nasu trudnocu od cigareta!Naravno treba smanjiti ali ne treba voditi trudnice na lomacu koje to rade,i kvariti im svaki dan u kom bi mogle da uzivaju u trudnoci.Ja pusim pola pakle kenta koji je slim i ima 1mg katrana,i sreca moja sto sam jakog temperamenta pa nisam dozvolila ljudima da me kritikuju inace bi svaki dan slusala razne ljude,a 90% misljenja me ne zanima!Moj zivot moja stvar ne dozvoljavam da se bilo ko mesa A NEMOJTE NI VI!!!
i ja bih vrlo rado da moj partner prestane da pusi i neznam kao da vise uticem na njega da prestane jer sam ja svesna kako to utice na mne i bebu,ali izglea da ne i on...alo neko zna za uspesan savet neka javi
Zorica
Drage moje trudnice i ja sam u 6 mjesecu trudnoće. Ovo mi je treća beba. Pušila sam uvijek. U prvoj trudnoći do kutije, u drugoj 10 a nekada i cijelu kutiju. Jedna beba 3400, druga 3600, a treća vidjećemo. Štetno je , žao mi je strašno. Ali ja jednostavno ludim svađala bi se sa suprugom galamila na djecu. Jednostavno nemogu prestati. I meni su popovali šta će ti to, baci i onda kada sam čula komentar hoćeš li da rodiš nenormalno dijte, tada sam pukla. Rekla sam ko mi još jednom nešto kže završio je samnom. Trudnoća je čudo , ja bi sada mogla da pušim stalno. Ako možete smanjite ostavite , ja nisam mogla. Ljubim vas uživajte u svojim trudnoćama. Ako možete prestanite , a ako ne bar smanjite.......
pocela sam pusit u 14 godini od 18 sam pusila po dvije kutije, kad sam zatrudnila smanjila sam na otprilike kutiju a posle sestog mjeseca na neki 10 cigara. Beba se rodila zdrava a ja sad opet po starom dvije kutije stacu kad volim pusit.
Svaka cast zenama koje ostave pusenje u trudnoci.
Ja, nazalost, nisam bila medju njima, mada sam mnogo citala o stetnosti duvana i duvanskog dima. Pokusala sam, nije da nisam, ali sam toliko bila ocajna da me je svekrva molila da zapalim cigaru vec prvog dana mog neuspesnog pokusaja. Mogu misliti kakav sam utisak odavala kada me je buduca baka, koja je jos i nepusac, savetovala da za "moje dobro" zapalim. Mucnine su donele i nesto dobro-smanjila sam na 7,8 dnevno. Uzasan je osecaj bio kada sam jedina, u skoli za trudnice, podigla ruku na pitanje: "Ko od vas pusi?" i dobila samo osudjujuce poglede i prekor, umesto savet ili eventualno uput kod strucnjaka. Priznajem da sam osecala strasnu grizu savesti, da sam mislila da svi samo u mene gledaju dok pusim sa stomakom do zuba (a mnogi verovatno i jesu), ali sam nekako instinktivno osecala da ce sa mojom bebicom biti sve uredu. I tako je i bilo, i jos uvek je. Mala ima 8 meseci i super napreduje. Nazalost, nije htela da sisa (niko me na takvu pojavu nije pripremio, pa svim trudnicama savetujem da u skolici razgovaraju i o lenjim bebicama kojima je mrsko, tesko ili vec nesto trece, pa nece da uhvate bradavicu),ali i da je sisala verovatno bih nastavila sa pusenjem.
Nije da vas podsticem da nastavite, nego sam samo zelela da znate da niste jedine u svom poroku i da nas ima jos mnogo, mada nismo ni glupe, ni neobavestene, ni sebicne, vec jednostavno malo slabije volje.
A za one koji nas osudjuju imam poruku da gledaju svoja posla, svoju trudnocu i svoj zivot.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Kada bi spermatozoid bio ćovek, plivao bi 193 kilometara na sat »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste»
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »