Komentari za tekst "Carski rez: Porođaj carskim rezom i šta sve treba da znate"

Komentara
173
Ostavite komentar
Pozdrav svim mamama! Ja sam se porodila pre 6 dana carskim rezom. Iskustvo pozitivno zato sto sam se odlicno oporavljala nakon zahvata,i vec pustena kuci nakon dva dana.Inace u USA sam pa se to malo razlikuje nego kod nas. Bebac je zdrav i prav sto je najbitnije ,a i ja zajedno sa njim! Rez je perfektno odradjen,tako da samo rei hvale!
Poydrav svima. Ja sam imala dva carska reza, drugi nedavno, i moje iskustvo je pozitivno. Jako brzo sam se oporavila oba puta,cak brze nego koleginice sa vezbi (priprema za porođaj) koje su se porodile prirodnim putem.Oba puta sam bila u bebi frendliju i veoma sam zadovoljna.Takođe, sve pohvale za osoblje Gradske bolnice na Zvezdari.Odnos prema pacijentkinjama i ljubaznost su zaista na veoma visokom nivou.
pozdrav svim mamama koje su bile na carski rez .ja sam u 32 nedelji trudnoce to mi je treca trudnoca . Prva i druga trudnoce morale su na carski rez jer bebe su bile preko 4 kg . Volela bi da opet porodim na carki rez jer sam posle operativnog super oporavila . porodio me je doktor genije sto radi u narodni front . Nadam se da cu i sad super proci iako taj doktor neradi vise . Srecno svim buducim mamama ...
Drage mame evo da i mi podijelimo ovaj strah sa vama.... U 32-goj sam nedjelji trudnoće i beba mi je okrenuta karlično a i krupna je pa bi voljela da idem na carski nego da rizikujem život svog djeteta kao i svoj život..... Sve žene koje znam da su se porodile putem carskog govore da se nisu pokajale i da bi to svima preporučile.... Neznam da li sam kukavica al kako vrijeme odmiče sve me je više strah poroda.... Pa me zanima da li neko zna ako je beba okrenuta karlično dali se ide odma na carski ili prvo pokušaju vaginalni porod.....Pozz iz Tuzle..
carski rez je ekstra,svima bih preporucila imam devojcicu od 2 god porodila sam se carskim rezom i bilo je predivno i opet bih....
Možete li mi molim vas jos malo detaljnije opisati.To me uskoro čeka...
Da li neko zna da mi odgovori na ovo: Prvi porodjaj je bio hitan carski rez, patnja ploda, gubitak tonova ploda, u dijagnozi sam imala i gestacijski dijabetes, i usku karlicu. Porodjaj je bio pre 7 godina. Kave su mi sanse da se porodim ponovo carskim rezom i da li neko zna da li velicina karlice menja dimenzije ili ako mi je to bila dijagnoza prvi put, da je tako i sada.
Termin mi je u aprilu.
Zasto niste u clanku napisali da se planirani carski rez radi i zbog miopije? Ja imam veliku dioptriju -10 i -11 pa mi je zbog toga radjen planirani carski rez.
Porodila sam se carskim rezom pre 2 god. Krenula sam prirodno sa indukcijom ali se nisam dovoljno otvarala pa sam morala carski. Imala sam epidural i mnogo mi je pomogao prvu noc posle porodjaja. Rana je bolela i sama sam dozirala epidural. Da nisam to imala ne znam kako bih izdrzala. Dobijala sam lekove protiv bolova naravno ali to je kratkog dejstva. Vec sutradan mi je bilo bolje ustala sam i vise mi epidural nije trebao. Svaki sledeci dan sam se osecala mnogo bolje. Moj savet svim zenama koje idu na carski je da kada pocnu same da idu u wc,bez katetera, da se ne vracaju odmah u krevet vec da prosetaju hodnikom. Mnogo ce te se brze oporaviti ako se ne ulenjite. Sve ce to brzo proci i pored bebe cete sve bolove zaboraviti. Ja u martu ponovo idem na carski. Srecno svima!
Drage mame preporucila bih svima carski rez ukoliko je beba velika. Porodila sam se prirodnim putem i prosla agoniju. Jos uvek ne mogu svoje zdravljeda dovedem u normalu i 10 meseci posle porodjaj. Trudnoca je bila savrsena, ugojila sam se 13 kg, beba bila teksa 4 kg na rodjenju, nisam pila nikakve vitamine, stalno pesacila i ni malo nisam bila naporna i kilava trudnica. Zdravlje mi je bilo savrseno pre trudnoce jer sam inace tip koji radi kontrolne preglede, a i pre trudnoce sam se kompletno proverila. 5,6 sati sam trpela nenormalne bolove dok porodjaj nije krenuo. verovatno je sve to toliko bolelo jer mi je data indukcija a svo vreme sam lezala na ledjima dok je radio CTG. Sve to samo pojacava bol. pre 10 god sam imala operaciju zlezde ispod pazuha u opstoj anesteziji i tvrdim da postoperativni rok nije bio ni malo bolan ( narocito kad ste pod lekovima za bolove dok se konci ne skinu). Posle porodjaja mi je gvozdje jos u bolnici palo na 2 pa su mi jos tamo prepisali gvozdje 2 puta dnevno. Komplikacije mogu da nastanu i kod prirodnog porodjaja i kod bilo koje druge operacije. Bitno je samo ko izvodi operaciju. Meni je to radio provereni hirurg pa se nisam uopste plasila. Ovo je namenjeno svima onim akoji se plase opste anestezije i carskog reza, jer to je operacija kao svaka druga i naravno da niko nece da ga radi ukoliko srce ne moze da izdrzi tu operaciju. Tako da bez brige i ukoliko je beba krupna (mada oni do zadnjeg dana "ne mogu" da znaju tacne dimenzije bebe) slobodno idite na carski rez jer cete manje da se namucite. Ja cu traziti carski ako budem imala istu situaciju u narednoj trudnoci.
Drage mame,ja sam u 37 nedelji trudnoce,i 24 imam zakazan termin za carski rez,jer sam sama trazila da se tako porodim.Razlog tome je moj prvi porodjaj pre pet ipo godina koji je bio prirodnim putem ali jako tezak sa dva sava dole od po 15 cm,tako da sam lezala narednih 6 nedelja a mogla da sedim normalno tek posle dva meseca.Zbog takvog loseg iskustva sam i trazila da ovaj put idem na carski,jer jos jednom da prezivljavam sve bolove,nisam spremna.
Interesuje me kakav je rizik napraviti treci carski rez?Pozdrav
ja sam se porodila carskim rezom i moja preporuka svi porodiljama je da ako nemoraju na carski rez neka ga izbegnu,mislim da je prirodni porodjaj mnogo bolji za oporavak
zdravo,ja sam u 32-oj nedelji trudnoce.Ovo mi je druga trudnoca.Prvi put sam se porodila carskim rezom,zbog suzene karlice i bebac je bio krupan 3750 gr.a ja sam omanjeg rasta.I sa ovom bebom cu isto carskim putem zbog male razlike izmedju prethodnog carskog i ovog (godunu dana je razlika).
Meni nije tesko "pao"oporavak od carskog reza,jeste bolelo ali podnosljivo...Jedino sto mi je tesko palo jeste sto mi mleko nije nadoslo u toku 24 sata nego tek nakon 5 dana tj.kada sam stigla kuci..
Ali sve je proslo super i verujem da ce i ovaj put dati Gospod da isto tako prodje. Dragim mamama koje tek trebaju da se porode carskim rezom,savetujem da se pripreme dobro psihicki i fizicki,i da se jako raduju tom trenutku kada ce prvi put videti svoju bebu.Sve ostalo prolazi i bol postaje laksi kada je tako malo i prelepo stvorenje pored vas.
Proslo je dosta godina ali odgovoricu cisto da druge mame procitaju...nadolazenje mleka nema veze sa carskim. Meni je oba puta nadoslo tek treceg dana a prirodni su porodjaji bili. Sada sam ponovo trudna i zbog kile cu mozda morati na cr, ali sta da se radi, samo da sve bude ok
Ja sam u 32-oj nedelji prve trudnoce.Receno mi je da se moram poroditi carskim rezom jer mi je uska karlica.Interesuje me ko zna da mi kaze kakav pojas treba da se nosi da ne ostane stomak i dalje posle porodjaja.Jel' mora biti neki poseban i gdje se to kupuje?Unaprijed zahvalna
Drage mame,
imam devojcicu od 4 i po, decaka od tri i decaka od 5 meseci, sva tri carska reza. Prvi je radjen hitno jer je beba imala 4350 g, a prva joj je izasla nozica. Psihicki sam dosta tesko to podnela, primala sam transfuziju u bolnici, cinilo mi se da cu se raspasti od bolova, ostao mi je ogroman stomak itd. Sa drugom bebom carski zbog male razlike, a beba 4550 g, oporavak nesto laksi, a skidanje kilaze je trajalo oko godinu i po. Sa trecom opet carski zbog prethodna dva, bez ikakvih komplikacija (poslednje dve trudnoce su obe bile veoma rizicne, pila sam partusisten i verapamil, uzimala vitamine, gvozdje-to je inace uobicajeno, strogo mirovanje koje nisam bas postovala, kontrole na klinici na svake 2-3 nedelje, svaki put brisevi, kompletna biohemija), opet bolovi, ali sta da se radi, oporavak mnogo brzi i laksi (gledano sa ove distance). Stomaka nemam, ali ne zato jer je sam spao, nego zato sto sada znam da treba da nosim pojas cim mi skinu konce, a da trbusnjake i sve ostale vezbe mogu da radim od trenutka kada mi se materica potpuno vrati u normalu, nakon neka dva meseca od porodjaja. Takodje znam da i posle porodjaja pijem gvozdje jos makar narednih mesec dana zbog krvarenja, da uzimam vitamin E takodje. Takodje, sada znam i da ce sve to proci i da ce moj zivot sa bebom bivati sve bolji i lepsi iz dana u dan. Ovo za vezbanje i ostalo nisam radila na svoju ruku, vec po preporuci lekara. Moj je savet svim mamama da im trudnocu i porodjaj vodi isti lekar, ako je moguce. Meni je sva tri porodjaja radio izuzetan akuser iz GAK Narodni front, covek koji nikada nije trazio nista od mene, a brinuo se o meni kako svi zamisljamo da lekar treba da se brine o pacijentu, posecivao me nakon porodjaja kad god je mogao (sa mnom su u sobi bile zene sa "vezama" koje su ih obisle jednom ili nijednom po porodjaju). Taj isti lekar je vikao na mene kad nisam bila pocela da pijem prepisane lekove u drugoj trudnoci jer nisam bila svesna koliko je bila rizicna i secam se njegovih reci da ce svi, ako izgubi na porodjaju mene ili bebu, kriviti njega, a ne mene koja ga nisam slusala. Treba li naglasiti da sam ga posle toga slusala u svemu? I eto me, ziva i zdrava posle tri carska reza, u dobroj formi rekla bih, sa tri divna deteta. Slusajte svog lekara, ali ga pazljivo birajte. Meni je mog sam Gospod posalo na prvi porodjaj kada je covek prosto dosao na posao-ja sam vec bila na stolu predvidjena za normalan porodjaj, lekari koji su me gledali neposredno pred porodjaj NISU videli da je beba 1 kg teza nego sto su procenili i NISU videli da joj prvo izlaze nozice...da taj covek nije uradio hitan carski rez, moja bi devojcica danas bila invalid, jer se takav porodjaj ne moze zavrsiti vaginalno. Na pitanja kako je moguce da je toliko stvari previdjeno, samo je slegnuo ramenima...dakle, lekara ima "strucnih" i strucnih, zato se dobro raspitajte. I posle carskog reza moguce je povratiti i liniju i raspolozenje, oziljak vremenom bledi, ali je on, sam po sebi, rizik. Sve je nebitno kada vas vase dete pogleda. Svim buducim majkama zelim mnogo vere i snage,
veliki pozdrav od Jelene
Milijana, ako se dobro sećam, 17.
Drage mame,moze li neka od iskusnijih da mi odgovori koja je donja granica sirine karlice za prirodni porodjaj? U brojkama?
Hvala! Veliki pozdrav
Ja sam majka 4 dece i imam iskustva i sa carskim rezom i vaginalnim porodjajem. Prvi put porodila sam se carskim rezom zbog karlicnog polozaja bebe i velicine deteta od 4500g. Drugi, treci i cetvrti put porodila sam se bez komplikacija vaginalno (deca su bila od 4000, 4450 i 3500g), svaki put u roku od 1,5 sata. Poslednji put cak nisam bila ni secena, sto je najbolje iskustvo od sva cetiri puta. Iz mog iskustva vaginalni porodjaji su mnogo lepsi i laksi je oporavak. Eto, sad sam ponosna majka 3 sina i 1 cerkice (14, 6 1/2 , 4 1/2 i 1 god.) i da su uslovi za zivot u nasoj drzavi bolji RADJALA BIH JOS DECE.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Mališani najčešće prvo počinju da pričaju nekim svojim jezikom »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »