Komentari za tekst "Kako izgleda procedura amniocenteze?"

Komentara
58
Ostavite komentar
i ja imam dete sa daonow sindrom i zelim da ostanem druga po drugi put ali strah me i mene teraju da radim plodovu vodu
Danas sam radila amniocintezu u Betaniji.Primili me kao za obični pregled,dr uz sliku napravila za minut,zvala sestru za pomoć.Kad sam videla kako to tip-top rade,ostala sam bez kiseonika,celo.telo mi drhtelo,iznosila sa...užasno sam se ponašala.A oni već vadili vodu dok ja nisam ni shvatila da je igla odavno.u stomaku.Dakle bezbolan je.A ja sama sebi digla frku.Još mirujem,imala sam grcenje materice popodne dva puta.Popila bensedin na svoju ruku i.čekam sutrašnji dan.
Da li je neko radio AC u Institutu za majku i dete u Novom Beogradu? Molim da mi kazete iskusta,da li jos uvek mora 3 noci da se lezi u bolnici i koliko se cekaju rezultati? Hvala vam
Radila sam na institutu biopsiju u julu mesecu.Za AC se lezi tri dana.Nista ne boli svi su jako ljubazni a najvaznije odgovorni instrucni.Ja imam jako lepo.iskustvo
Evo, da podelim svoje iskustvo sa vama. Radila sam AC u Gak Niš, ne zbog godina. Double mi je bio odličan, ali sam na svoju ruku odradila i triple, koji je pokazao rizik za dauna 1:217. Kada sam otisla kod ginekologa, pitao me što sam uopšte radila triple pored dobrog double rezultata... Onda mi je i on i još jedan doktor rekao da sada obavezno uradim AC, kako bi bili sigurni da je sve u redu i da se ja ne bi stresirala do kraja trudnoće. 
Sama intevencija nije bolna ni malo, iako mi je posteljica na prednjem zidu (kažu da tad vise boli) nisam osetila nikakav bol, samo ubod igle, koji boli manje nego kada vam vade krv, jako kratko traje procedura, nemate potrebe da se plašite. Doktorka od terapije daje samo utrogestan 200mg(nosite ga sa sobom) odmah jedan vaginalno, jedan uveče i naredna 4 dana 1x200mg. Mirovanje 48h i rekla mi je ne mora strogo, samo smanji aktivnosti u tom periodu. Puštaju vas kući istog dana, rezultati za 2-3 nedelje. 
Posle AC nisam imala bolove, samo malo zatezanje/grčenje mišića. Savet: Ako neko ima bilo kakvu sumnju, neka radi AC, da bi se rešio svakog straha.
Evo i mene sa mojim iskustvom! Predhodne 2 trudnoce AC sam radila u Novom sadu u decijoj bolnici, mogu reci da su divni, doktor je divan covek, prosto nisam osetila nista, posle intervencije se dobije nesto za smirenje i utrogestan, i sve je ok. A danas sam vadila pl. vodu u S Mitrovici, blago receno katastrofalni su. Pre intervencije nisam dobila nista, a ni posle takodje, od 7 do 2 mi nisu dali ni vodu da pijem. Na otpustu su mi prepisali Poliginaks? Zbog cega to? Nema nikakve veze sa intervencijom niti imam bilo koji vid infekcije..
Da li neko ima iskustva sa blizancima? Znam da se rasi sa jednom bebom,ali mene muci to,da li je neko radio sa dve. Predpostavljam da je rizik duplo veci da krene po zlu,ili sam se prevarila? Od samoga pocetka se vodim kao rizicno,ne bih da panicim,ali u prirodi je valda tako,za svaku sitnicu mame se brinu.
Moje iskustvo sa amniocentezom je ne tako strasno!Ubod igle sam iskreno dozivela kao grcenje misica,tacnije kao kad imamo nagon za povracanjem pa se skupe misici trbuha.Trajalo je sve oko 10-15min i ne tako strasno.Odmah posle sam koristila Utrogestan od 200mg i lezala par sati i to je to.Savetujem svim buducim mamama nevezano koja je trudnoca ili dete po redu da urade amnio a kasnije i expertni ultrazvuk.U mom slucaju je prvo dete imalo Dauna i naravno anomalije srca kao propratni nedostatak kpd Daunovog sindroma.Preminila je ta cerkica i posle 3 god sam ostala u drugom stanju sa sadasnjim sinom i urafila sve moguce analize sto su postojale ovoj nasoj zemlji.Ja sam imala super trudnocu ali zbog prvog deteta bila je pod rizikom(najvise zbog Dauna).Inace pre trudnoce smo ja i suprug uradili nase kariotipove i bilo je ok,ali tek kada sam urafila u trudnoci amnio,znala sam da je sve ok sa detetom.Pogotovu savetujem trudnicama expertni ultrazvuk jer iskreno na njemu ginekolog broji i kosti (barem je kod mene bilo tako).Mozda je nekome amnio bauk i strasno zvuci "igla u stomaku" ,ali bolje na pocetku prekinuti trudnocu ako beba nije zdrava nego gledati to isto dete kako vam umire na rukama a vi nista ne mozete da uradite.Verujte mi,ja sam to iskusila i ne zelim nikome tako nesto!Pozzz svim mamama
U kojoj ste nedjelji radili aminocintezu ja trebam da radim pa me pomalo strah.
bila sam na amniocintezi pre dve nedelje u gak zvezdara , ceo postupak ne traje vise od 15 min , lepo ti sve objasne doktor i sestra su toliko bili fini , jeste malo neprijatno ali ne boli . kod njih moras da lezis jedan dan da bi bili sigutni da je sve ok i u mom slicaju mora se dobiti inekcija jer sam rh negativna , antibiotik je obavezan i lezanje isto. nemate se cega plasiti nista nije strasno toliko zena znam koje su to uradile i isto misle kao i ja ... bolje sve proveriti
Koliko se lezi na zvezdari nakon tog zahvata sutra treba da idem?
Radili su mi amniocentezu letos u Betaniji i cekala sam rezultate 2meseca! Hvla Bogu sve je ok, al koji je smisao te procedure kad se toliko ceka? U tekstu gore pise da se posle vadjenja plodove vode prate kontrakcije i otkucaji bebinog srca-nije tako bilo u mom slucaju. Max 15min sam bila u ordinaciji. Kao i ostale pre mene. Rutinski zahvat, nije bio bolan al sam od kontrakcija i bolova jedva otisla do auta. 4dana su trajale, nisam dobila nikakve lekove za to... Treba dooobro razmisliti da li cete izlagati bebu takvom riziku.
I ja sam radila amniocentezu, ali je nazalost rezultat pokazao Daunov sindrom. Prekinula sam trudnocu. Preporucujem svakoj trudnici da uradi amnio i da na miru saceka porodjaj.
20 dl=2 ĺ
Ma otkud toliki broj zena koje moraju na amnio? Ja sam je odbila, jer sam videla kako su olako u genetskom presli okom preko rezultata. Toliko su me zbrzali sa svojim misljenjima i strucnim nazivima da mi nije bilo dobro. A onda odem privatno kod strucnjaka, platim debelo i on mi kaze da po dabl testu ne spadam u rizicne i da su me uputili na amnio da se ograde, ili preporuce kod koga da uradim test od 700 e. Lesinari. Mislim da uvek treba poslusati i istrazitibpre nego sto date da neko busi bebinu kucicu ;)
Nisi u pravu. Nekada je sve bilo zdravije pa su se radjala i zdravija deca. Sad svako trece ima neki bolest. Zato se i salju zene na te testove. Generalno nisam za amino osim ako lekar uz objasnjenje ne preporuci. Nikako na svoju ruku.
Kako si ovo dobro rekla:) meni je sve u redu, dabl ispod rizika ali me šalju dalje, slušam neke “savete “ sa sto strana i Uopste njsam pametna šta i lako dalje, svi su pametni i svi sve znaju!!! Svi rade u nekom dilu i samo su izgleda pare bitne, a niko ne govori zapravo kako jeste kao covek coveku, nije problem da se plati bilo šta ali ne želim da me bilo Ko zeza i voza Non stop!!! Čak mi je jedna od da kažem “njihovih” rekla razmisli dobro Pre vadjnja plodove vode, tako da covek nije pametan! Ništa to nije zdravo za raditi. Pre 30 i vise godina nije bilo ništa od ovog, koje folne kiseline , Testovi i cuda! Jednom se išlo kod ginekologa možda dva puta i Cao, poradjale se žene Gde su bile u tom momentu, i deca zdrava i prava! Ovo je čisto pomodarstvo!!!! Uzas
Koliko se cekaju rezultati u Nisu,u KGC? Hvalaaaa vam
ja nijesam radila amino nikada
sad mi dokt preporucuje posto sam izgubila dvije trudnoce posle rodnja cerkice
pa me zanima posto imam24god da li je rizik raditi je
Imam 26 godina i pocetkom avgusta sam radila drugu po redu amniocentezu. Prvi put ako mi vjerujete ubod nisam ni osjetila, jedino izvlacenje igle nakon vadjenja plodove vode. Isti dr mi je radio i ovog puta, koji je bio dosta bolniji, tj ne toliko bol koliko sam osjecala pritisak vrlo jak, a ibjasnjeno mi je da to zavisi i od pozicije posteljice u toku trudnoce. Sve u svemu, mirnije glave sam da uradim nego da mozgam sta i kako d kraja trudnoce. Prvi put sam cekala rezultate 9 nedelja,sad se nadam da cu pocetkom septembra znati rezultat
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Briga o svom zdravlju tokom trudnoće briga je i o bebi koja raste u stomaku »
Jedan od izazova sa kojim se sreću porodilje u danima posle porođaja jeste i odlazak u toalet »
Moj je tata tata-mata jedva prođe on kroz vrata... »
Briga o svom zdravlju tokom trudnoće briga je i o bebi koja raste u stomaku »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Moj je tata tata-mata jedva prođe on kroz vrata... »
Dizajner koji opisuje svakodnevne avanture koje prolazi sa svojom suprugom Majom »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste možda to primetili? Da li je slučajnost ili ne? »