Komentari za tekst "Otvaranje porodiljskog bolovanja"

Komentara
77
Ostavite komentar
Mene nesto buni. Knjigovodja mi rece da pre otvaranja porodiljskog moram biti godinu dana u radnom odnosu da bi drzava vratila 100posto novca. A kod vas pise 3meseca. Sta je tacno?
Zanima me sa li mogu i sta mi je potrebno od dokumenata za porodiljsko za supruga? Posto je on zaposlen u drzavnoj firmi a ja sam nezaposlena?
Zanima me da li se pod 6meseci radnog odnosa potrebnog radi ostvarivanja 100%porodiljskog racuna i vreme provedeno na trudnickom bolovanju?
Sada sam na trudnickom idem redovno na komisiju..oko 1 septembra bi vec trebalo da otvorim porodiljsko..kako ide procedura oko toga ili ga komisija sama otvara!?
Ja radim u drzavnoj ustanovi, bila sam na zameni (koleginica je bila na porodiljsko i mene su primili) u medjuvremenu pre nego ona da se vrati ja sam ostala u drugom stanju, nastavila sa poslom i po njenim povratku, sve super, radila do sedmog meseca trudnoce onda otisla na bolovanje pa odmor pa porodiljsko, e sad mene zanima ovako kad meni istekne porodiljsko ja cu da imam dve pune godine i tri meseca (sa onim jednim produzetkom od 3meseca) pa me zanima da li ja mogu nekako da uspet u tome da nastavim sa radom, da me ne otpuste nego da dobijem neko resenje tipa za stalno jer imam pune 2godine?? Pomagajte zene :-) kako da nastavim sa radom a da mu po isteku porodiljskog ne uruce otkaz? meni na anek ugovor stoji kako imam pravo na trudnicko na porodiljsko na negu deteta i na posebnu negu deteta, ali mene zanima sta posle svega toga? niko ne zna da mi kaze sta posle da li otkaz iako imam dve godine ili mozda neko drugo resenje :-/
vec su trebali da ti uruce resenje za stalno. otidi kod advokata i trazi savet. moja snaha tako dobila resenje za stalno. takav je zakon vec 2 godine.
Postovanje, interesuje me,termin porodjaja mi je pocetak juna,znaci porodiljsko otvaram 28 dana ranije.To mi je jasno.Planiramo da se vencamo,pre rodjenja bebe,ali me interesuje igra li to ulogu u predavanju dokumentacije za otvaranje porodiljskog? Nigde ne pise da treba LK,ali to svuda traze..sta ako predam palire,i udam se nakon toga,i promenim prezime?
Da li moze da se zatvoro trudnocko bolovanje i koristo odmor?u slucaju porodjaja u vreme odmora krenulo bi.porodiljsko,taman vise vremena za negu bebe
hvala
Da
Danijela,jesi li uspela da iskoristis godisnji odmor? Ja sam u slicnoj sutuaciji,uradila bih isto,ali iz razloga sto mi nedostaju punih 6 meseci za onih 100% zarade?
ja sam tako uradila, zatvorila trudnicko 14og novembra uzela odmor koji od mesec dana koji je trebao da istekne 19og decembra, termin mi je bio 18i a ja sam se 17og porodila i porodiljsko otvorila bas na dan porodjaja..
Isto je i mene interesovalo ali, termin mi je 11. Decembar, komisija mi je trudnicko zakljucila sa 13. Novembrom ,ostao mi je ceo odmor ovogodisnji neiskoriscen , medjutim doktorka -ginekolog mi kaze da ne mogu da uzmem odmor pa posle da mi otvori porodiljsko iskljucivo zbog komisije koja moze da mi pravi problem??? Pojma nemam kako ,ali danas idem ponovo kod dr. Pa ce verovatno da mi otvori porodiljsko. Ispade prekticno da cu mesec dana da budem dzabe na porodiljskom a odmor mi propao.Totalno veze s vezom nema...bar ja ne razumem
Ja sam otvorila porodiljsko od onog dana kad sam se porodila,tipa iznenadni porodjaj. Ides privatno na preglede a kad se porodis trazis doznaku za porodiljsko. bitnije mi je da kasnije budem duze s detetom nego da lezim mesec dana kuci pre porodjaja.
Bas mi nije jasno,porodiljsko otvaram 28 dana pre termina,a u dokumentaciji se trazi izvod iz mkr za dete?!?
I mene zanima varijanta otvaranja porodiljskog bolovanja za period manji od tih 28 dana jer mi je bitno zbog 100% porodiljskog. Da li moj ginekolog ima prava da me posalje ponovo na komisiju i kako oni to racunaju posto mi se i termin porodjaja pomerio za otprilike 15 dana
Postovani ako mi se sest mesrci bolovsnja uklapa da porodiljsko otvorim 15 dana pred termin da li mogu da otvorim tako ili moram 28 dana pre termina
POJAČANA ZAŠTITA MATERINSTVA

Danas, 16. aprila 2013. godine, stupio je na snagu - Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005 i 54/2009) donet i objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 32/2013, od 8.04.2013 godine i kojim su dodatno obezbeđeni uslovi i zaštita materinstva.

Zaposlenoj ženi - do isteka godinu dana od rođenja deteta (a koja se vrati na rad pre isteka ovog roka) - IMA PRAVO na 90 minuta u toku dnevnog rada - kako bi mogla da doji svoje dete.

Poslodavac je Zakonom obavezan da joj obezbedi korišćenje ovog prava.

Preciznije, dodat je član 93a kojim je propisano da je - poslodavac dužan da zaposlenoj ženi, koja se vrati na rad pre isteka godinu dana od rođenja deteta, obezbedi pravo na jednu ili više dnevnih pauza u toku dnevnog rada u ukupnom trajanju od 90 minuta ili na skraćenje dnevnog radnog vremena u trajanju od 90 minuta, kako bi mogla da doji svoje dete, ako dnevno radno vreme zaposlene žene iznosi šest i više časova.

Pauza ili skraćeno radno vreme - računaju se u radno vreme, a naknada zaposlenoj po tom osnovu isplaćuje se u visini osnovne zarade, uvećane za minuli rad.

Takođe, po ovom pitanju - IZJEDNAČAVA SE ZAPOSLENA NA ODREĐENO I NEODREĐENO VREME. Pa zaposlenoj ženi, koja je zasnovala radni odnos na određeno vreme - za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta - poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu na određeno vreme, odnosno produžava se ugovor - do isteka korišćenja prava na odsustvo. (član 187. stav 1. Zakona o radu).

I još jedna vrlo važna novina (dodaje se novi stav 3. člana 187. Zakona o radu), kojim se propisuje da je - Rešenje o otkazu ugovora o radu - ništavo - ako je na dan otkaza ugovora o radu - poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. člana 187. Zakona ili ako zaposleni u roku od 30 dana, od dana prijema otkaza, obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. člana 187. i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.Videti detaljnije:
Zakon o radu
Poštovane, imam jedno pitanje na koje niko ne zna da mi da odgovor, zato verujem u vas.
Zaposlena sam na neodređeno vreme u privatnom sektoru već 6 godina, a istovremeno imam i preduzetničku radnju kao dodatnu delatnost, jedina sam koja je zaposlena u njoj. Imam dvoje dece i treće na putu. Da li treba da prikupim dokumenta i iz jedne i iz druge firme radi otvaranja porodiljskog bolovanja ili šta treba da uradim?
Da li dobijam naknadu za porodiljsko bolovanje po osnovu jednog oba osiguranja? Da li da zatvorim radnju ili ne? Šta bi mi vi preporučili/le da uradim?
Zanima me da li imam pravo za trece dete na 2 godine porodiljskog odsustva,s obzirom da mi je prva trudnoca bila blizanacka,a prvu bliznakinju sam izgubila neposredno posle porodjaja. Hvala.
poslodavac zatvara trajno radnju , otvoreno mi je porodiljsko bolovanje i primam vec dva meseca porodilj. kakko cu dalje da nastavim sa porodiljskim bolovanjem
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Najbolje ocenjene fotografije
 • u parkicu
  Super porodica
  moja mala...
  Veliki stomak
 • stomacic :)
  Moj stomak u...
  mama i njena...
  Buduca mama
 • 11. maj je sve...
  cokolada i ja
  debela
  u iscekivanju
Deca zaražena ovim virusom po pravilu su diskriminisana, izopštena i odbačena »
Od respiratornog virusa oboli 20 odsto beba do šestog meseca »