Komentari za tekst "Otvaranje porodiljskog bolovanja"

Komentara
68
Ostavite komentar
Postovanje, interesuje me,termin porodjaja mi je pocetak juna,znaci porodiljsko otvaram 28 dana ranije.To mi je jasno.Planiramo da se vencamo,pre rodjenja bebe,ali me interesuje igra li to ulogu u predavanju dokumentacije za otvaranje porodiljskog? Nigde ne pise da treba LK,ali to svuda traze..sta ako predam palire,i udam se nakon toga,i promenim prezime?
Da li moze da se zatvoro trudnocko bolovanje i koristo odmor?u slucaju porodjaja u vreme odmora krenulo bi.porodiljsko,taman vise vremena za negu bebe
hvala
Isto je i mene interesovalo ali, termin mi je 11. Decembar, komisija mi je trudnicko zakljucila sa 13. Novembrom ,ostao mi je ceo odmor ovogodisnji neiskoriscen , medjutim doktorka -ginekolog mi kaze da ne mogu da uzmem odmor pa posle da mi otvori porodiljsko iskljucivo zbog komisije koja moze da mi pravi problem??? Pojma nemam kako ,ali danas idem ponovo kod dr. Pa ce verovatno da mi otvori porodiljsko. Ispade prekticno da cu mesec dana da budem dzabe na porodiljskom a odmor mi propao.Totalno veze s vezom nema...bar ja ne razumem
Ja sam otvorila porodiljsko od onog dana kad sam se porodila,tipa iznenadni porodjaj. Ides privatno na preglede a kad se porodis trazis doznaku za porodiljsko. bitnije mi je da kasnije budem duze s detetom nego da lezim mesec dana kuci pre porodjaja.
Bas mi nije jasno,porodiljsko otvaram 28 dana pre termina,a u dokumentaciji se trazi izvod iz mkr za dete?!?
I mene zanima varijanta otvaranja porodiljskog bolovanja za period manji od tih 28 dana jer mi je bitno zbog 100% porodiljskog. Da li moj ginekolog ima prava da me posalje ponovo na komisiju i kako oni to racunaju posto mi se i termin porodjaja pomerio za otprilike 15 dana
Postovani ako mi se sest mesrci bolovsnja uklapa da porodiljsko otvorim 15 dana pred termin da li mogu da otvorim tako ili moram 28 dana pre termina
POJAČANA ZAŠTITA MATERINSTVA

Danas, 16. aprila 2013. godine, stupio je na snagu - Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005 i 54/2009) donet i objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 32/2013, od 8.04.2013 godine i kojim su dodatno obezbeđeni uslovi i zaštita materinstva.

Zaposlenoj ženi - do isteka godinu dana od rođenja deteta (a koja se vrati na rad pre isteka ovog roka) - IMA PRAVO na 90 minuta u toku dnevnog rada - kako bi mogla da doji svoje dete.

Poslodavac je Zakonom obavezan da joj obezbedi korišćenje ovog prava.

Preciznije, dodat je član 93a kojim je propisano da je - poslodavac dužan da zaposlenoj ženi, koja se vrati na rad pre isteka godinu dana od rođenja deteta, obezbedi pravo na jednu ili više dnevnih pauza u toku dnevnog rada u ukupnom trajanju od 90 minuta ili na skraćenje dnevnog radnog vremena u trajanju od 90 minuta, kako bi mogla da doji svoje dete, ako dnevno radno vreme zaposlene žene iznosi šest i više časova.

Pauza ili skraćeno radno vreme - računaju se u radno vreme, a naknada zaposlenoj po tom osnovu isplaćuje se u visini osnovne zarade, uvećane za minuli rad.

Takođe, po ovom pitanju - IZJEDNAČAVA SE ZAPOSLENA NA ODREĐENO I NEODREĐENO VREME. Pa zaposlenoj ženi, koja je zasnovala radni odnos na određeno vreme - za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta - poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu na određeno vreme, odnosno produžava se ugovor - do isteka korišćenja prava na odsustvo. (član 187. stav 1. Zakona o radu).

I još jedna vrlo važna novina (dodaje se novi stav 3. člana 187. Zakona o radu), kojim se propisuje da je - Rešenje o otkazu ugovora o radu - ništavo - ako je na dan otkaza ugovora o radu - poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. člana 187. Zakona ili ako zaposleni u roku od 30 dana, od dana prijema otkaza, obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. člana 187. i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.Videti detaljnije:
Zakon o radu
Poštovane, imam jedno pitanje na koje niko ne zna da mi da odgovor, zato verujem u vas.
Zaposlena sam na neodređeno vreme u privatnom sektoru već 6 godina, a istovremeno imam i preduzetničku radnju kao dodatnu delatnost, jedina sam koja je zaposlena u njoj. Imam dvoje dece i treće na putu. Da li treba da prikupim dokumenta i iz jedne i iz druge firme radi otvaranja porodiljskog bolovanja ili šta treba da uradim?
Da li dobijam naknadu za porodiljsko bolovanje po osnovu jednog oba osiguranja? Da li da zatvorim radnju ili ne? Šta bi mi vi preporučili/le da uradim?
Zanima me da li imam pravo za trece dete na 2 godine porodiljskog odsustva,s obzirom da mi je prva trudnoca bila blizanacka,a prvu bliznakinju sam izgubila neposredno posle porodjaja. Hvala.
poslodavac zatvara trajno radnju , otvoreno mi je porodiljsko bolovanje i primam vec dva meseca porodilj. kakko cu dalje da nastavim sa porodiljskim bolovanjem
Draga Jelena,

Naravno da ne možete dobiti Izvod iz MKR za dete koje još nije rođeno. To znači da se uz zahtev prilažu izvodi sve prethodno rođene dece.

Puno pozdrava,
Bebac.com
Imam pitanje..
Prvo ste napomenuli da se porodiljsko bolovanje otvara 28 dana pre termina, a zatim da je za otvaranje porodiljskog potrebno, izmedju ostalog, fotokopija izvoda iz maticne knjige za svu decu, znaci i za to koje jos nije rodjeno?!
Stvarno mi je to skroz nejasno. Zamolila bih vas da mi pojasnite, jer vec mesec dana pokusavam da nadjem odgovor jer mi je knjigovodja informisana 4x manje nego ja.
Pozdrav i hvala unapred.
Da li ze zahtev za ostvarivanje prava na porodiljsko bolovanje predaje pre rodjenja treceg deteta ili nakon rodjenja. U dokumentaciji pise da treba fotokopija izvoda za svu decu - da li to podrazumeva i bebu koja ce se tek roditi?
Postovani, pokusavam vec neko vreme da nadjem odgovor na jedno pitanje. Prosle godine u avgustu dobili smo trece dete i supruga se nalazi na porodiljskom odsustvu koje istice otprilike u julu naredne (2014) godine. U medjuvremenu supruga je ponovo ostala trudna i cekamo cetvrto dete ciji je termin za rodjenje u oktobru mesecu.
Imam dva pitanja za vas i to:
1. Da li ja kao otac imam pravo da nastavim porodiljsko odsustvo za trece dete u cilju nege kako deteta tako i supruge?
2. U slucaju razboljevanja prethodne dece da li ja imam pravo da odem na bolovane radi nege deteta iako je moja supruga na porodiljskom odsustvu radi nege novorodjenceta?

Nadam se da ce odgovori na navedena pitanja biti od pomoci i drugim roditeljima.
Hvala i veliki pozdrav od porodice Milosevic
ja sam na porodiljsko do decembra na trece dete a u medjuvremenu ostala sam u drugom stanju na cetvrto pa zaposljena san na neodredjeno pa me zanima dali cu dobiti otkaz i ako imam stalan posao koje su sanse da zadrzim bebu ili da :( ...
Sta se desava ukoliko se preduzece zarvori dok sam ja na porodiljskom sa trecim detetom
Molim vas ako mozete da mi odgovorite na sledece pitanje: Meni je konisija odredila da mi se 24.01 zatvara trudnicko.E sad da li ja moram porodiljsko odmah da otvorim ili mogu i 01.02? Jer ukoliko otvorim pre 01.02 necu primati 100% jer mi se tada navrsava 6meseci staza...Hvala unapred...
Dobar dan,da li mozda neko kojim slucajem zna,da li mogu da odem na porodiljsko 53 dana pred termin?
Postovani,
treba mi pomoc oko prava za porodiljsko odsustvo i naknadu.Da li imam pravo na porodiljsko odsustvo i naknadu ako sam prije otvaranja porodijskog bila na neplacenom odsustvu.
Suprug je zaposlen u inostranstvu i ja se vracam na posao mjesec dana i na porodiljsko onda.Da li imam pravo na to.Prije neplacenog osustva bila sam zaposlena 7 godina, uredno uplacivani doprinosi?Hvala
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Najbolje ocenjene fotografije
 • Super porodica
  moja mala...
  Veliki stomak
  stomacic :)
 • Moj stomak u...
  mama i njena...
  Buduca mama
  11. maj je sve...
 • cokolada i ja
  debela
  u iscekivanju
  buduca mama
Strije, opuštena koža i mišići samo su neke od postporođajnih muka. Evo kako su ih se rešile poznate mame »
Crna kafa može da bude lekovita, ali i izuzetno štetna. Sve zavisi od toga kad se pije »