Idi na sadržajTORCH skrining


 • Molimo Vas da se ulogujete da biste odgovorili
138 odgovora na ovu temu

#1 Radoznala

Radoznala
 • Član
 • 21 posts

Objavljeno 20 May 2010 - 04:45 PM

TORCH skrining je pregled krvi na toksoplazmozu, rubelu, citomegalo virus i herpes.
Da li je neko radio ovaj pregled u toku trudnoće i kakva su vaša iskustva ako ste ga radili?

#2 Dabo

Dabo
 • Član
 • 304 posts
 • Lokacija:Podgorica

Objavljeno 14 July 2010 - 04:02 PM

(Radoznala @ 20.05.2010, 16:45) View Post
TORCH skrining je pregled krvi na toksoplazmozu, rubelu, citomegalo virus i herpes.
Da li je neko radio ovaj pregled u toku trudnoće i kakva su vaša iskustva ako ste ga radili?

ja sam radila na pocetku trudnoce, nalaz sam cekala 3 sedmice. Nalaz pokazuje dvije vrste vrijednosti, jedno su antitijela u krvi ukoliko si nekada ranije bolovala neku od tih bolesti (npr.rubeolu, herpes i sl.) onda je pozitivan, a vazno je da sadasnje stanje (druga vrijednost) bude negativana.
Nalaz IgM je stanje sada i to ti mora biti sve negativno
Nalaz IgG  je stanje iz proslosti, tu mozes imati i pozitivnih i negativnih vrijednosti.
Nadam se da ces uspjeti da protumacis na osnovu ovoga svoj nalaz
Pozd#3 Masha

Masha
 • Član
 • 199 posts
 • Lokacija:Zrenjanin

Objavljeno 29 July 2010 - 02:32 PM

Moje mišljenje je da ovaj test treba da urade sve žene koje planiraju trudnoću.Neke žene ga urade na početku trudnoće , na svoju ili lekarevu inicijativu.
Nažalost, mali broj  lekara upozna ženu sa ovim testom.(testovima)

Referentne vrednosti zavise od metoda, reagenasa, aparata i proizvodjaca.Na izveštajima iz nekih laboratorija piše i naziv aparata ili metod rada pored referentnih vrednosti.

DELOVANJE INFEKCIJE MAJKE NA PLOD

Neposredno delovanje:

svaka infekcija trudnice nece dovesti do infekcije ploda.To zavisi od niza faktora od strane majke,uzrocnika i ploda.
Ako je majka pre trudnoce prelezala RUBEOLU i TOXOPLAZMOZU,opasnosti od ovih infekcija za plod nema zato sto antitela stvorena na ove uzrocnike imaju zastitnu ulogu. Medjutim kod CITOMEGALOVIRUSNE INFEKCIJE imunitet majke ne stiti ni majku ni plod.Zna se da majka moze roditi i drugo i trce i vise dece ostecene intrauterino ovim virusom. Nasuprot Citomegalovirusnoj infekciji koju ista majka moze da prenese na vise ploda,za TOXOPLAZMOZU se zna da jedna majka ne moze roditi vise dece sa kongenitalnom Toxoplazmozom,osim iz blizanacke trudnoce.
U blizanackoj trudnoci ako su jednojajcani blizanci ,obole oba, a ako su dvojajcani ,jedno dete moze da se rodi zdravo,a drugo obolelo od Toxoplazmoze ili Citomegalovirusne infekcije. Razlog za ovu pojavu moze biti nejednakost promena na placenti (npr. jedna je ostecena a druga ne) ili razlika u imunoloskom odgovoru dvojajcanih blizanaca na isti antigen.
I kada je rec o jednom istom plodu,imunoloska reaktivnost nije ista prema svim antigenima.Prema nekim antigenima imunoloska kompetentnost se javlja ranje,a prema drugim kasnije. Uz to treba napomenuti da fetus sporo stvara antitela,pre svega zbog inhibitornog ucinka antitela prebetih od majke,a manjim delom zbog sopstvene imunoloske nezrelosti.
Postoji zavisnost infekcije ploda od virulencije mikroorganizma.Ukoliko je rec o jako virulentnom mikroorganizmu,plod moze da ugine. Medjutim,ako je rec o slabo virulentnom mikroorganizmu moze da dodje do pojave hromosomskih anomalija u oplodjenoj jajnoj celiji.
Infekcija majke u trudnoci moze da dovede do smrti ploda,mrtvorodjenosti,prevremenog porodjaja,spontanog pobacaja,usporenog intrauterinog rasta i razvoja ploda,radjanja deteta sa urodjenim manama ili sekvelama koje su posledica intrauterino prelezane bolesti.
Isto tako,dete moze da se rodi sa znacima bolesti,npr.sa ospom,u slucaju VARICELE,koju je majka dobila pred kraj trudnoce.


Posredno delovanje:

stetno dejstvo infekcije majke u trudnoci na plod moze se ispoljiti i u slucaju kada je infekcijom zahvacena samo majka i da je plod ostao nezahvacen.U takvim slucajevima stetno dejstvo majcine infekcije na plod moze biti posledica nastanka kod majke ishemije,cirkulisucih endotoxina,poremecaja metabolizma,ili dejstva citotoksicnih faktora koji pospesuju krvarenja.
Svi ovi faktori mogu da dovedu do smrti ploda,prevremenog porodjaja,spontanog pobacaja,ili do radjanja sa razlicitim stepenima i nacinima ostecenja.

UCESTALOST INTRAUTERINIH INFEKCIJA

Intrauterine infekcije se javljaju kod 0,5-2,5% sve novorodjene dece.
U USA je izracunato da na ukupno 14% trudnica inficiranih razlicitim mikroorganizmima dolazi 0,6-2,2% inficiranih fetusa. Znaci da intrauterine infekcije nisu retke ako se gleda procenat inficirane novorodjencadi,ali su retke ako se gleda procenat inficiranih trudnica.
Najcesca od svih intrauterinih infekcija je CITOMEGALOVIRUSNA INFEKCIJA koja se srece u 2% sve novorodjencadi.
RUBELLA 1/1000
HERPES SIMPLEX 1/5000 DO 1/20000
TOXOPLAZMOZA 0,5 %

VIRUS HEPATITISA B u malom procentu (do 5%) prelazi od majke nosilaca hepatitisa B na plod u toku intrauterinog zivota.Infekcija se odigrava uglavnom pri prelasku ploda kroz porodjajne puteve.

KLINICKA SLIKA INFEKCIJE KOD TRUDNICE

kod trudnice infekcija moze proteci sa jasnim klinickim znacima bolesti,sa nespecificnim znacima bolesti (umor,temperatura,slab apetit,uvecane limfne zlezde...) i asimptomatski. Ali ako mikroorganizam udje u cirkulaciju,uvek moze proci kroz placentu.


KLINICKA SLIKA KOD NOVORODJENCETA

klinicka slika kod novorodjenceta koje je u vreme intrauterinog zivota imalo neku infekciju,zavisi od trimestra trudnoce u kome se infekcija odigrala. Najteza ostecenja ploda njastaju ako se infekcija odigra u prvom trimestru trudnoce. Medjutim,ni u ovom periodu nisu svi organi pojednako zahvaceni infekcijom. Najvise su zahvaceni organi koji se u momentu infekcije najintenzivnije razvijaju. Uz to,infekcija ploda u ovo vreme moze uzrokovati kongenitalne(urodjene) mane.
Ukoliko se infekcija odigrava u drugom trimestru trudnoce,dete moze da se rodi sa znacima prelezane bolesti sa sekvelama ili bez njih ili sa znacima infekcije koja jos traje.Znaci rizik je manji nego u prvom trimestru.
Infekcije nastale u trecem trimestru trudnoce su cesto asimptomatske,a ako se jave simptomi bolesti,obicno lice na infekcije nastale posle rodjenja.

Infekcija ploda u drugom i trecem trimestru NE daje kongenitalne anomalije.


LECENJE INFEKCIJE MAJKE U TRUDNOCI
neophodno je voditi racuna o mogucim stetnom dejstvu leka na plod.Obolela trudnica se moze blagovremeno leciti od TOXOPLAZMOZE (Spiramicin), LISTERIOZE (Eritromicin), SIFILISA (penicilin),dok kod Rubelle,CMV infekcije,Herpes simplex i HIV-a lecenje do danas nije dalo povoljne efekte.

LECENJE INFEKCIJE KOD NOVORODJENCETA
bilo kako da je nastala infekcija kod novorodjenceta se leci na isti nacin kao i infekcija majke u trudnocI.

ZASTITA

1.spreciti infekciju majke u trudnoci
2.sve majke potrebno je ispitati o bolestima prelezanim u detinjstvu,ako i u prethodnim trudnocama.Posebno su vazni podaci o prelezanoj Rubelli,CMV infekciji i Toxoplazmozi.
3.trudnice treba savetovati da odrzavaju dobru licnu higijenu,da izbegavaju kontakt sa zivotinjama,ako i da jedu termicki dobro obradjeno meso,mleko,mesne i mlecne proizvode i da dobro peru voce i povrce.
4.Vakcinacija protiv Rubelle u nekim zemljama doprinela da se eliminise problem ove intrauterino nastale bolesti.
5.kad porodilja ima genitalni Herpes potrebno je porodjaj dovrsiti carskim rezom pre prskanja vodenjaka.Na taj nacin ce se izbeci infekcija ploda do koje bi doslo pri njegovom prolasku kroz inficirane porodjajne puteve majke.
6.kod infekcije majke u prvom trimestru trudnoce sa CMV,HIV i virusom Rubelle indikovan je prekid trudnoce.Bićete mirnije, ukoliko možete uradite privatno ove testove... setite se da li ste ikad preležale boginje, recimo?
Proverite imate li imunitet na neke bolesti koje mogu biti veoma opasne u trudnoći.

#4 Masha

Masha
 • Član
 • 199 posts
 • Lokacija:Zrenjanin

Objavljeno 29 July 2010 - 02:34 PM

T O R C H.

T        skraćenica za toksoplazmu,
O        za "other" i obuhvata hepatitis B, mumps i treponemu
R        za rubeolu,
C       za citomegalovirus
H       za herpes simplex virus.


#5 Citana

Citana
 • Član
 • 3132 posts
 • Lokacija:Zemun

Objavljeno 19 August 2010 - 01:43 PM

U kojoj drzavnoj zdravstvenoj instituciji ste radile ovaj test?


*************************************************************
             Najlepse je kad se smejes s prijateljima toliko dugo da na kraju i zaboravis zbog cega se smejete :DDDD

#6 lilika

lilika
 • Član
 • 2647 posts
 • Lokacija:bela crkva

Objavljeno 19 August 2010 - 02:24 PM

nisam ga radila ni u prvoj ni u ovoj trudnoci...tako daaaaaaaaa...nisma sagovornik za ovu temu,ali trebalo bi da se radi svuda na uput#7 Yora

Yora
 • Član
 • 2281 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Bgd

Objavljeno 23 August 2010 - 01:36 PM

Nisam ni ja. Za taj test sam čula tek na ovom forumu blink.gif
Objavljena slika


Objavljena slika

#8 Citana

Citana
 • Član
 • 3132 posts
 • Lokacija:Zemun

Objavljeno 09 September 2010 - 12:55 PM

Nadjoh...radi se na Torlaku sa uputom sve sem toxoplasme


*************************************************************
             Najlepse je kad se smejes s prijateljima toliko dugo da na kraju i zaboravis zbog cega se smejete :DDDD

#9 Alisa u zemlji cuda

Alisa u zemlji cuda
 • Član
 • 434 posts
 • Lokacija:Bukurest

Objavljeno 26 November 2010 - 12:16 AM

Iako je proslo dosta vremena od postavljanja ove teme, evo da kazem kako je kod mene bilo. Konsultovala sam se sa svojim ginekologom kada smo mm i ja odlucili da imamo bebu. Jedna od prvih stvari je bio TORCH test, koji se ovde u Bukurestu, a i u Podgorici (odakle sam i gde cu se poroditi) radi u privatnoj laboratoriji. Kako mi je dr objasnila,bolje ga je uraditi pre zaceca,da bi se u startu znalo na sta buduca trudnica nije otporna, kako bi se sto ranije adekvatno reagovalo kada se ustanovi trudnoca (jer ako unapred znate na sta ste neotporne i to ce vas naterati da se bez odlaganja javite ginekologu posle dobijenog pozitivnog testa za trudnocu). Naravno nije kasno ni kada se ostane u drugom stanju da uradite test.. U Bukurestu kosta oko 110e, verovatno da je nesto jeftinije u CG i Srbiji. Ja sam neotporna jedino na toksoplazmu, i sada u trudnoci na svaka 2 meseca kontrolisem krv samo na tu bolest..


#10 Citana

Citana
 • Član
 • 3132 posts
 • Lokacija:Zemun

Objavljeno 26 November 2010 - 12:37 AM

kada se ostane u drugom stanju koliko se secam je kasno za citomegalo virus sad.gif
Ja takodje nemam antitela jedino na toxoplazmozu...a odrasla sam sa mackama,a bila sam 150% ubedjena da bas za toxopl. imam antitela
I ovde privatno kosta toliko...ali sva sreca pa se radi i drzavno i ne kosta nista,a na Torlaku nema guzve nimalo,nismo cekali ni minut smile.gif


*************************************************************
             Najlepse je kad se smejes s prijateljima toliko dugo da na kraju i zaboravis zbog cega se smejete :DDDD

#11 Alisa u zemlji cuda

Alisa u zemlji cuda
 • Član
 • 434 posts
 • Lokacija:Bukurest

Objavljeno 26 November 2010 - 12:20 PM

(Citana @ 26.11.2010, 00:37) View Post
kada se ostane u drugom stanju koliko se secam je kasno za citomegalo virus sad.gif
Ja takodje nemam antitela jedino na toxoplazmozu...a odrasla sam sa mackama,a bila sam 150% ubedjena da bas za toxopl. imam antitela
I ovde privatno kosta toliko...ali sva sreca pa se radi i drzavno i ne kosta nista,a na Torlaku nema guzve nimalo,nismo cekali ni minut smile.gif


Zato se i preporucuje TORCH test pre nego zena ostane u drugom stanju. Mada iskreno ni ja nisam znala za ovaj test, vec sam posla kod ginekologa na redovnu kontrolu i pripitala da li i kako treba sebe da prirpemim za trudnocu. I na prvom mestu je stavila TORCH test rolleyes.gif

Odlicno je sto ga je  moguce uraditi o drzavnom trosku u Srbiji. Moje osiguranje u Bukurestu ne pokriva ovaj test, pa zbog toga i znam koliko kosta  blink.gif
#12 Citana

Citana
 • Član
 • 3132 posts
 • Lokacija:Zemun

Objavljeno 26 November 2010 - 02:33 PM

Koliko je samo Slovenija ispred nas...


*************************************************************
             Najlepse je kad se smejes s prijateljima toliko dugo da na kraju i zaboravis zbog cega se smejete :DDDD

#13 Alisa u zemlji cuda

Alisa u zemlji cuda
 • Član
 • 434 posts
 • Lokacija:Bukurest

Objavljeno 26 November 2010 - 06:42 PM

(milica:* @ 26.11.2010, 13:47) View Post
kod nas je test na toksikoplazmu, hepatis b i sifilis obavezan propisan pregled od strane ministarstva zdravlja rep.slov.i podpuno je besplatan za sve trudnice, toksikoplazma se radi svaka tri meseca obavezno ako na prvoj analizi pokaze da nemas antitela.moji nalazi ce bas biti u ponedeljak, malo mi je cudno bili su vec ali ja idem kod dr. tek u ponedeljak, a labaoratorij to salje postom kod dr.tako da ti ni sa jednim nalazom nemas dodira, a ja bi to da vidim i procaprkam i procitam pre, joj jesam ja neka nestrpljiva smile.gif


Koliko sam cula i citala, nije samo TORCH je obavezan u zapadnim zemljama. Test na sidu,hepatitis i jos niz zaraznih bolesti se obavezno radi..U Crnoj Gori, npr. zavisi od doktora. Neki preporuce, neki ne, bar tako kazu moje prijateljice koje su tamo radjale. Jos mi klackamo za zapadom..

Inace 'Milice:*' evo ni meni nije dr merila do sada nijednom pritisak(20.nedelja trudnoce), kad sam joj trazila da izmerim tezinu (samo sto mi se nije nasmejala).. Kontrolu urina i urinokulturu radim na svaka 2 meseca kad, proveravam antitela (jer sam RH neg), bris sam samo jednom radila negde oko 16.nedelje.. Zbog svog mira,pitaj dr da li i kad bi trebalo to raditi ove analize,pa ces videti sta ce ti reci? Mislim da to nikako ne bi trebalo preskakati,prvenstveno zbog bakterija, koje vecinu trudnica makar jednom u tih 9 meseci zadese..
#14 maja+3

maja+3
 • Član
 • 211 posts
 • Pol:ženski

Objavljeno 02 February 2011 - 12:57 AM

ja sam zarazena CMV-om u drugoj trudnoci,beba je rodjena ranije,sa jos komplikacija,od tada je proslo 2,5god ,sve je u najboljem redu,na nasu srecu,hvala Bogu

#15 Lenočka

Lenočka
 • Član
 • 2790 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Srbija

Objavljeno 28 October 2011 - 09:15 PM

Stigli su mi rezultati Torch-a, kao i testiranje na HIV, HBS, TPHA, ne znam šta je sve to, ali dobro je što je sve negativno, osim IgG antitela Citomegalovirusa, što znači da sam to imala, da više nemam, valjda sam imuna na to, mada i ne znam kad sam bolovala od toga, ali našla sam na internetu da je moguće da preboliš to, a i da ne znaš da si imao...sad me samo buni jedno, pa ako neko zna neka odgovori: Da li je ovo drugo što spada u Torch - Rubella, ustvari rubeola, male boginje? Ja znam da sam kao dete imala velike boginje, a mama mi kaže da sam kao beba imala male, ali po ovome izgleda da male nisam preležala jer su mi obe vrste antitela negativne, tj.nema ih...

Masha je lepo objasnila šta sve obuhvata TORCH, ali meni su pod tim radili samo Toxoplasmu, Rubellu i Citomegalovirus, a ovo što spada u Other i Herpes simplex virus nisu...I da, iznenadilo me što po nalazu, nisam imala Toxoplazmu do sad, a uvek sam imala životinje, kučiće, mačke, pa i sad...mislila sam da sam to imala, ali pošto nisam, moraću sad više da se pazim...


#16 Suncokret

Suncokret
 • Član
 • 10969 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Beograd

Objavljeno 28 October 2011 - 09:54 PM

(Lenočka @ 28.10.2011, 22:15) View Post
Stigli su mi rezultati Torch-a, kao i testiranje na HIV, HBS, TPHA, ne znam šta je sve to, ali dobro je što je sve negativno, osim IgG antitela Citomegalovirusa, što znači da sam to imala, da više nemam, valjda sam imuna na to, mada i ne znam kad sam bolovala od toga, ali našla sam na internetu da je moguće da preboliš to, a i da ne znaš da si imao...sad me samo buni jedno, pa ako neko zna neka odgovori: Da li je ovo drugo što spada u Torch - Rubella, ustvari rubeola, male boginje? Ja znam da sam kao dete imala velike boginje, a mama mi kaže da sam kao beba imala male, ali po ovome izgleda da male nisam preležala jer su mi obe vrste antitela negativne, tj.nema ih...

Masha je lepo objasnila šta sve obuhvata TORCH, ali meni su pod tim radili samo Toxoplasmu, Rubellu i Citomegalovirus, a ovo što spada u Other i Herpes simplex virus nisu...I da, iznenadilo me što po nalazu, nisam imala Toxoplazmu do sad, a uvek sam imala životinje, kučiće, mačke, pa i sad...mislila sam da sam to imala, ali pošto nisam, moraću sad više da se pazim...

Upravo tako. A za Toxo, očigledno da si se dobro pazila, ali sad se pogotovo pripazi, sve oko čišćenja i hranjenja mačaka nek' preuzme tm.
Objavljena slika


Objavljena slika

#17 Lenočka

Lenočka
 • Član
 • 2790 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Srbija

Objavljeno 28 October 2011 - 09:56 PM

(Suncokret @ 28.10.2011, 22:54) View Post
Upravo tako. A za Toxo, očigledno da si se dobro pazila, ali sad se pogotovo pripazi, sve oko čišćenja i hranjenja mačaka nek' preuzme tm.


Mace su napolju, tamo i jedu, imaju svoju činiju u dvorištu, tako da i kad ih ja hranim nije strašno, samo im sipam, a ionako uvek kad ih mazim posle odmah perem ruke, a sad posebno pazim na to...


#18 Ana*

Ana*
 • Član
 • 12480 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Tu, iza duge

Objavljeno 28 October 2011 - 09:59 PM

Cicoooo, ma zdrava si i prava trudnica wink.gif
To što ti je Rubela negativna to se odnosi na virus odnosno, da ti je test pozitivan to znači da u telu imaš aktivan
Ma evo tebi linkić wink.gif

http://www.trudnoca.net/forum/viewtopic.ph...304&start=0

Objavljena slika


Objavljena slika


#19 Lenočka

Lenočka
 • Član
 • 2790 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Srbija

Objavljeno 28 October 2011 - 10:10 PM

(Ana* @ 28.10.2011, 22:59) View Post
Cicoooo, ma zdrava si i prava trudnica wink.gif
To što ti je Rubela negativna to se odnosi na virus odnosno, da ti je test pozitivan to znači da u telu imaš aktivan
Ma evo tebi linkić wink.gif

http://www.trudnoca.net/forum/viewtopic.ph...304&start=0


Hvala ti wub.gif Sve sam ja to iščitala laugh.gif


#20 Ana*

Ana*
 • Član
 • 12480 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Tu, iza duge

Objavljeno 28 October 2011 - 10:14 PM

I ja "pametna" tongue.gif

Objavljena slika


Objavljena slika

0 član(ova) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika