Montesori metod i igracke iz domace radinosti
Objavljeno 13 May 2010 - 06:33 PM
želela bih da svaka od vas učestvuje u ovoj priči???
Moj Andrej voli jako autiće...u stanju je da se po sat vremena igra sa autićima i da ne obraća pažnju na sve oko sebe....dok Lazar jako voli knjige i da crta....on sedne i lista halo oglase koje nemaju bukvalno ni jednu sliku...eto toliko od mene
Pišite....
Objavljeno 13 May 2010 - 10:17 PM
Pitam jer sam sama njen veliki pristalica! Fascinirana sam citavom naukom koja se iza jednog velikog uma Marije Montessori krila. Procitala sam par njenih i jos par knjiga njenih naslednika. Mi se trudimo sa nasom curicom primenjivati tu metodu edukacije, koliko je to u kucnim uslovima moguce. Plan je bio poslati je u Montessori vrtic, ali su nam najblizi ipak predaleko i kose nam se sa radnim satima i mestima... Zato mm i ja, na savet psihologice koja je malu upoznala, pokusavamo da sto vise naucimo i na dete prenesemo...
Iskreno, za ovih godinu i nesto dana koliko sam upoznata svakim danom sam sve vise odusevljena... A sta sve radimo- uh, tu ima puno toga za pisati... Kuckam kad imam malo vise energije...
Objavljeno 14 May 2010 - 01:27 PM
A dotle ce nas Micilici detaljno upoznati sa montessori svetom

Najlepse je kad se smejes s prijateljima toliko dugo da na kraju i zaboravis zbog cega se smejete :DDDD
Objavljeno 19 May 2010 - 11:33 PM
Objavljeno 20 May 2010 - 07:37 AM
Montesori program
Vježbe praktičnog života
Cilj ovih vježbi je osposobljavanje djeteta da se samostalno brine za sebe, svoju okolinu i za druge ljude, a uključuju predvježbe za kontrolu pokreta i koordinaciju, brigu za vlastitu osobu, brigu za okolinu, vježbe ponašanja u društvu, te vježbe tišine.
Vježbe za razvoj osjetilnosti
Cilj ovih vježbi je spoznati prirodne zakone uz pomoć Montessori pribora oslanjajući se na tzv. mišićno pamćenje. Vježbe se dijele prema osjetilima a uključuju: razlikovanje prostornih dimenzija, boja i oblika kao vježbe osjetila vida; razlikovanje površina i opažanje težine kao vježbe osjetila dodira; razlikovanje zvuka, temperature, okusa i mirisa kao vježbe za osjetila sluha, topline, okusa i mirisa.
Vježbe govora
Vježbe govora potiču imenovanje, opisivanje, razgovor, slaganje riječi uz pomoć slova i uvježbavanje pisanja. Neke od tih vježbi su pričanje pripovijedaka, razlikovanje glasova, pisanje, čitanje, vrste riječi i analiza rečenice. Pri tome se koristi pribor kao što su slova od brusnog papira, pokretna abeceda, te gramatički sandučić.
Vježbe matematike
Vježbe matematike potiču dijete da konkretno-osjetilno spozna brojevne veličine, te da dođe do matematičkih apstrakcija. Veličine se spoznaju konkretno, vidom i dodirom, a zatim se uvode simboli i brojevi, te se uvježbavaju aritmetičke operacije. To se postiže kroz vježbe sa brojevnim prutovima, brojkama od brusnog papira, vježbe decimalnog sustava, vježbe sa lancima prutića od obojenih kuglica, te kvadratima i kockama obojenih kuglica

#8 Gost_ruskinja_*
Objavljeno 08 June 2010 - 09:55 AM
Objavljeno 08 June 2010 - 10:08 AM
Slažem se
Objavljeno 08 June 2010 - 11:23 AM
to je velika razlika u odnosu na nase drzavne vrtice... zapravo, nastojite na otkrijete sta je to sto prija vasem detetu, sta ga interesuje i na to se fokusirate...
da sagledati.
#11 Gost_ruskinja_*
Objavljeno 08 June 2010 - 11:33 AM
Objavljeno 08 June 2010 - 11:48 AM
P.S. Ja ne vidim prepirku, samo smo izlagali stavove o temi
da sagledati.
Objavljeno 08 June 2010 - 01:59 PM
#14 Gost_ruskinja_*
Objavljeno 08 June 2010 - 02:08 PM
Jel se ovo odnosi na mene, da smanjim tempo?
Objavljeno 08 June 2010 - 02:14 PM
da sagledati.
Objavljeno 08 June 2010 - 02:21 PM
Tempo ti je normalan, opusti se
Nisam ni ja cula za taj metod do sada i nije mi nesto primamljiv...
Vreme ce pokazati za sta je dete sposobno i sta u stvari zeli. Pa pokusati razviti to u njemu, podrzavati ga ali nikako nametati i ako je u tome mozda vesto i nadareno ukoliko to njega/nju naprimer ne interesuje i gusi..
Objavljeno 08 June 2010 - 02:46 PM
Ti me zezas ili ozbiljno pitas? Ma ne odnosi se ni na koga licno,pisala sam u globalu. Verujem da se cimas
Da se malo vratimo na temu.Sto se tice Montesori metoda citala sam dosta o tome ali me trenutno bas nesto to i ne interesuje jer koliko sam skapirala primenjuje se od trece godine,a mi do tad imamo oho vremena da razmislimo koju cemo metodu koristit u vaspitanju
0 član(ova) čita ovu temu
0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika

[/url]