Idi na sadržajKlomifen i Pregnyl


 • Molimo Vas da se ulogujete da biste odgovorili
81 odgovora na ovu temu

#1 Cipiripi

Cipiripi
 • Član
 • 148 posts

Objavljeno 30 July 2010 - 10:05 PM

Kako deluje


Klomifen stimuliše oslobađanje hormona neophodnih za izazivanje ovulacije.

Terapija klomifenom se uobičajeno primenjuje u toku pet uzastopnih dana u ranom periodu menstrualnog ciklusa, u toku tri do šest mesečnih ciklusa. Može biti potrebno nekoliko ciklusa kako bi se pronašla prava doza koja stimuliše ovulaciju. Nakon što je ta doza određena, žena će nastaviti da uzima ovaj lek u toku još najmanje tri ciklusa. Ukoliko ne zatrudni nakon šest ciklusa, verovatno je da dalja terapija klomifenom neće biti uspešna.

Zašto se koristi?


Za žene. Klomifen može biti prepisan kako bi se:

    * stimulisala ovulacija kod žena koja ne ovuliraju ili ovuliraju nepravilno. Nivo estrogena i rad hipofize kod ovih žena moraju biti normalni, i mora biti utvrđeno da su njihovi muški partneri plodni.
    * obavio test poznat kao „klomifenski izazov“, koji se ponekad koristi kako bi se kod žene procenila ovulacija i kvalitet jajnih ćelija (rezerve jajnika). Ukoliko se klomifen daje rano u toku menstrualnog ciklusa, u trajanju od pet dana, on podiže nivo folikulostimulirajućeg hormona (FSH). Ako se sledećeg dana nivo FSH padne na normalnu vrednost, to je znak normalnih rezervi jajnika i ovulacije. Povišen nivo FSH je znak niskih rezervi jajnika. Žene sa umanjenim rezervama jajnika mogu koristiti donorske jajne ćelije, što značajno uvećava njihove šanse za rađanjem zdravog deteta.
    * stimulisao razvoj većeg broja jajnih ćelija za upotrebu pri pomoćnim reproduktivnim metodama, poput in vitro oplodnje (eng. in itro fertilization, ili IVF), ili transfera gameta unutar jajovoda (eng. gamete intrafallopian transfer, ili GIFT)
    * regulisala ovulacija kod žena koje nepravilno ovuliraju i/ili će biti podvrgnute unutarmateričnoj oplodnji ili veštačkoj oplodnji.

Klomifen se ponekad koristi zajedno sa drugim lekovima i terapijama protiv neplodnosti.

Pre nego što probaju klomifen, ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika, a imaju prekomernu telesnu težinu, savetuje se da smanje svoj indeks telesne mase (eng. body mass index, ili BMI) uz pomoć dijeta i vežbi. Postizanje zdrave telesne težine može iznova pokrenuti ovulaciju. Ukoliko to ne bude uspešno, upotreba lekova koji regulišu insulinski metabolizam može pokrenuti ovulaciju. Ako ni ovo ne urodi plodom, kombinacija lekova može stimulisati ovulaciju.

Za muškarce.

Klomifen se može koristiti kao terapija u lečenju oligospermije (nizak broj spermatozoida).


Koliko je uspešan?

Neobjašnjena neplodnost. Postoje ograničeni dokazi da klomifen povećava verovatnoću za začećem kod parova koji pate od neobjašnjene neplodnosti. Klomifen može biti od najveće koristi kada se koristi kako bi se proizvo veći broj jajnih ćelija pre podvrgavanja postupku oplodnje.

Neredovna ovulacija ili izostanak ovulacije. Od ukupnog broja žena čiju neplodnost uzrokuje isključivo neredovna ovulacija ili njen potpuni izostanak, njih oko 80% će ovulirati uz terapiju klomifenom.U toku devet ciklusa primene, 70% do 75% će zatrudneti. Stručnjaci su ranije smatrali da je stopa pobačaja nešto viša kod žena koje su zatrudnele uz pomoć klomifena, ali su skorašnja istraživanja pokazala da ta tvrdnja nije tačna.

Sindrom policističnih jajnika. Sam po sebi, klomifen nije efikasna terapija za većinu žena koje pate od sindroma policističnih jajnika i teške insulinske neosetljivosti, što se usko vezuje sa gojaznošću. Žene sa sindromom policističnih jajnika i prekomernom telesnom težinom često počnu da ovuliraju nakon što smanje svoj indeks tellesne mase (BMI) uz pomoć dijeta i vežbi.

Propratne pojave

Propratne pojave upotrebe klomifena uključuju:

    * hiperstimulaciju jajnika, u rasponu od blage, sa uvećanim jajnicima i nelagodnostima u regionu stomaka, preko umerene, koja dodatno uzrokuje i mučninu, povraćanje i kratak dah, pa do teške i po život opasne;
    * valunge;
    * iritabilnost;
    * mučninu, stomačne bolove;
    * glavobolje;
    * gustu cervikalnu sluz, kroz koju sperma ne može da prolazi. Ovaj problem se može otkloniti lekovima, ili izbeći pribegavanjem unutarmateričnoj inseminaciji;
    * osetljivost dojki;
    * zamućen vid;
    * gubitak kose (vrlo retko);

Žene koje su ostale trudne nakon terapije klomifenom imaju oko 5% do 8% verovatnoće za višestrukom trudnoćom, u poređenju sa 1% do 2% verovatnoće u ukupnoj populaciji Severne Amerike i Evrope. Višestruke trudnoće kao rezultat terapije klomifenom su skoro isključivo blizanci. Trojke su retke.

Rizik od pobačaja?

U nekom studijama, učestalost pobačaja je nešto veća kod žena koje su ostale u drugom stanju pomoću klomifena. Nije jasno da li je ovo u vezi sa ranim hormonalnim uticajem na jajnu ćeliju, ili sa prethodno postojećim stanjima poput starosnog doba ili sindroma policističnih jajnika, koji su češće prisutni kod žena koje uzimaju klomifen. Druge studije nisu pokazale povećanu učestalost pobačaja.

Nije primećeno da klomifen ima štetno dejstvo na fetus.

O čemu treba razmišljati

Mnoge žene isprobaju terapiju klomifenom pre nego što počnu seriju analiza koje se odnose na neplodnost. Međutim, većina lekara, pre prepisivanja terapije klomifenom, preporučuje pažljivo proučavanje medicinske istorije, sistematski pregled, te analizu sperme. Ukoliko je proveren rad vaše hipofize, štitne, kao i nadbubrežne žlezde, te ne pokazujete znakove endometrioze, a plodnost vašeg partnera je utvrđena, klomifen se smatra sigurnom i jednostavnom mogućnošću.

Većini žena koje su ostale trudne upotrebljavajući klomifen se to desilo u toku prva tri ciklusa, a većina ostaje trudna u toku šest cikulusa upotrebe klomifena. Produžena terapija klomifenom obično nije od pomoći. Nakon tri do šest ciklusa preporučuje se ponovna procena stanja ili promena plana terapije.

Budite sigurni da je, pre nego što vam prepiše klomifen, vaš lekar upoznat sa bilo kakvim nenormalnim vaginalnim krvarenjem ili istorijatom problema sa cistama na jajnicima.

#2 Cipiripi

Cipiripi
 • Član
 • 148 posts

Objavljeno 30 July 2010 - 10:06 PM

Ja imam jako lose iskustvo sa klomifenom a sa gore boldovanim delom teksta se slazem..ali nazalost ne razmisljaju svi lekari tako...

#3 Cvetana

Cvetana
 • Član
 • 91 posts
 • Lokacija:NBgd

Objavljeno 30 July 2010 - 10:38 PM

Meni je dr predlozio da uradimo tzv klomifenski test, da vidimo da li nesto moze da pokrene ove moje folikule koji se prave u folikularne ciste da postanu pravi lepi folikuli smile.gif Ovaj test se radi 1 ciklus.
Sada sam na cikloproginovi, mozda mi i promeni terapiju kasnije, da se malo srede hormoni posto imam pcos, pa za neki mesec da uradimo ovo. Moz da se desi i da zatrudnim tokom ovog naseg experimenta.
Can you hear my heart beat in this hurt
Do you know that behind of this hurt
Lies the deep desire can you love hey
Make a wonderful love if I may

#4 Cipiripi

Cipiripi
 • Član
 • 148 posts

Objavljeno 30 July 2010 - 10:43 PM

Ja sam bila jedan mesec na ciklo pre vto..zasto?
Neznam...
Imala sam i savrsene O i cikluse redovne..al valjda im je to praksa.
Na koliko ti dobijas mecu?
Ja sam klomifen pila od 3 dc, a dobijala sam na 29 dana.

#5 Cvetana

Cvetana
 • Član
 • 91 posts
 • Lokacija:NBgd

Objavljeno 30 July 2010 - 10:57 PM

Izgleda da je to prraksa ili ciklo koja nije kontraceptiv ili neko vreme kontracepcija. Ja koliko sam skapirala pijem cp jer ima neke sanse da do trudnoce dodje i spontano dok se jos muvamo s ovim analizama.
Ciklusi su mi onako.........od 30-40 dana, kako kad, mada npr uvek je 3 meseca 30 dana, pa se onda produzi odjednom na 30 i neki dan i tako bude opet jedno 3 meseca, pa onda obicno u julu porani dobijem na 21 dan i posle opet na 30. Pazi, haoticno je al ima neki smisao laugh.gif
Ja nemam O, mada imam sve znake plodnu sluz i tako to, rezerve jc su ok, cak ni taj pcos mi nije strasan sem tih glupih cisti nista drugo skoro da nemam.
Can you hear my heart beat in this hurt
Do you know that behind of this hurt
Lies the deep desire can you love hey
Make a wonderful love if I may

#6 Cipiripi

Cipiripi
 • Član
 • 148 posts

Objavljeno 30 July 2010 - 11:03 PM

Auu zenska...
Bitno da su ti rezerve ok..
A na osnovu UZ znaju da nemas O , jednostavno ne rastu folikuli jel?

#7 Cvetana

Cvetana
 • Član
 • 91 posts
 • Lokacija:NBgd

Objavljeno 30 July 2010 - 11:13 PM

Na osnovu hormona valjda, a na uz mi niko nikad nije video ovulaciju, samo vide te folikularne ciste. Pazi ovako imam 5 dr, za raznorazne stvari. 3 kazu sve je ok, samo opusteno, a ova dvojica kazu problem nema o, verujem ovim drugim posto se jel trudim vise od 2 god i tako to..........
A i AMH hormon je bas visok i ukazuje na pcos. Znam ja da ponekad imam o, ali vrlo retko.........Svi se slazu  da se to hormonima dovodi u red i nije problem, problem je unormaliti cikluse jer je vrlo tesko u ovom mom haosu ubosti plodne dane. Zato prvo cp da sredi cikluse pa klomifen da vidimo sta tu ima u stvari.
Can you hear my heart beat in this hurt
Do you know that behind of this hurt
Lies the deep desire can you love hey
Make a wonderful love if I may

#8 Cipiripi

Cipiripi
 • Član
 • 148 posts

Objavljeno 30 July 2010 - 11:15 PM

navijam da prodjes ok smile.gif

#9 Cvetana

Cvetana
 • Član
 • 91 posts
 • Lokacija:NBgd

Objavljeno 30 July 2010 - 11:18 PM

cuce se, mada ja se pripremam za vto...........

ja ti dodjem ko neki baksuz kome se sve gluposti lepe eto

imas pp
Can you hear my heart beat in this hurt
Do you know that behind of this hurt
Lies the deep desire can you love hey
Make a wonderful love if I may

#10 diamond

diamond
 • Član
 • 82 posts

Objavljeno 31 July 2010 - 05:14 PM

Ja sam pila klomifen jedan mesec...nije mi odmogao, malo mi pomogao, ali ništa!!!
Pila sam ga od 3-eg dana do 7-og dana ciklusa, na folikumetriji imala tri folikula,jedan vodeći od 20 i nešto mm, primila pregnil(stop inekcija), mućkala, ali na žalost, folikul nije pukao nego prerastao u cistu!!! Pila progesteron ne bi li se rešila te ciste,a li mi posle toga pronašli miome, što nema veze sa klomifenom!!!

#11 Mari86

Mari86
 • Član
 • 204 posts
 • Lokacija:Bečej

Objavljeno 02 August 2010 - 12:00 PM

i ja sam ga pila,imala odlicna tri folikula,primila Pregnil oni svi popucali tri lepa zuta tela,endometrijum savrsen..ali nista....spermici nas izdali..po ko zna koji put sad.gif

#12 dva andjela

dva andjela
 • Član
 • 194 posts
 • Lokacija:Novi Sad

Objavljeno 16 March 2011 - 08:57 AM

Isto sam ga pila par mesec ali nista se nije desilo,posle nekih 6 meseci kako sam prestala da ga pijem zatrudnela sam.
  


#13 Makica 86

Makica 86
 • Član
 • 5 posts
 • Lokacija:Kosovska Mitrovica

Objavljeno 28 April 2011 - 04:05 PM

Zbog neredovnog ciklusa,dr.mi je prepisao ciklo proginovu i klomifen.To sam pila u februaru ove god.i posle toga nisam dobila,ostala sam trudna,ali na zalost u 5-oj nedelji sam prokrvarila i pre nedelju dana su mi radili kiretazu... sad.gif


#14 Gost_mala maza75_*

Gost_mala maza75_*
 • Gost

Objavljeno 28 April 2011 - 04:45 PM

(Makica 86 @ 28.04.2011, 16:05) View Post
Zbog neredovnog ciklusa,dr.mi je prepisao ciklo proginovu i klomifen.To sam pila u februaru ove god.i posle toga nisam dobila,ostala sam trudna,ali na zalost u 5-oj nedelji sam prokrvarila i pre nedelju dana su mi radili kiretazu... sad.gif


sad.gif Bas mi je zao... Al' ne gubi nadu. Svaki ciklus je nova sansa.

#15 Lenočka

Lenočka
 • Član
 • 2790 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Srbija

Objavljeno 28 April 2011 - 07:29 PM

(Makica 86 @ 28.04.2011, 17:05) View Post
Zbog neredovnog ciklusa,dr.mi je prepisao ciklo proginovu i klomifen.To sam pila u februaru ove god.i posle toga nisam dobila,ostala sam trudna,ali na zalost u 5-oj nedelji sam prokrvarila i pre nedelju dana su mi radili kiretazu... sad.gif


Žao mi je što se tako završilo...ali biće bolje...i ja sam pila cikloproginovu 2 ciklusa i klomifen 1, ali meni je bilo još gore sa njima, pre sam imala ovulacije, te cikluse sa njima ne...kad sam promenila doktora rekao mi je da odmah prestanem da ih uzimam...ako će ti biti lakše, pridruži se nama čekalicama, onima koje čekaju da ostanu trudne, na temi Čekamo plusiće, tamo se družimo, razmenjujemo iskustva, dok čekamo naše plusiće ili dvecrtice na testu...lakše je kad nas je više...i dobro nam došla...


#16 Makica 86

Makica 86
 • Član
 • 5 posts
 • Lokacija:Kosovska Mitrovica

Objavljeno 01 May 2011 - 04:33 PM

Hvala vam puno na podrsci...i naravno da cu vam se pridruziti i na ostale teme...tek sam pocela da se bavim forumima,tj.samo ovim,pa se malo teze snalazim,ali vremenom ce biti bolje...Jos uvek nemam decu,i ovo mi je drugi put da nisam imala srece...ali nikako ne odustajem,cekacu i dalje dve crtice rolleyes.gif....


#17 crna-ruža

crna-ruža
 • Član
 • 58 posts

Objavljeno 17 June 2011 - 01:06 PM

meni je sad doktorka dala klomifen od petog dana menstruacije a inekciju pregnyl da primim 14 dan menstruacije, zna li neko kako deluje jel efikasna kakve su sanse sa njom do zaceca? i dali je štetna ako je primim a več sam trudna?

#18 MamaMjau

MamaMjau
 • Član
 • 5464 posts
 • Pol:ženski

Objavljeno 19 June 2011 - 11:43 PM

od sutra ponovo pocinjem da ga pijem...6,6,5,5,5.
Objavljena slika

Objavljena slika

#19 sofija74

sofija74
 • Član
 • 10 posts
 • Lokacija:srbija

Objavljeno 20 June 2011 - 06:08 PM

(crna-ruža @ 17.06.2011, 13:06) View Post
meni je sad doktorka dala klomifen od petog dana menstruacije a inekciju pregnyl da primim 14 dan menstruacije, zna li neko kako deluje jel efikasna kakve su sanse sa njom do zaceca? i dali je štetna ako je primim a več sam trudna?

Ja sam imala vise puta tretmane sa Klomifenom i jajnicu su super reagovali na njega, ali do zaceca nije doslo. Moj ti je savet da pre svega toga uradis detaljne pretrage hormona, jer se meni tek posle nekoliko godina bezuspesnih pokusaja Klomifenom i insemenacijom, pokazalo sta je zapravo bio problem, a to je problem sa stitnom zlezdom i uzasno visok nivo Prolaktina. Sve ovo sam utvrdila tek kada smo usli u postupak vantelesne oplodnje, jer sam tada morala sve hormone da radim, inace bih i dalje nastavila da se kljukam kojekakvim tabletama i inekcijama. Ako imas neke nedoumice, samo pitaj, jer sam na Klomifenu doktorirala:)

#20 crna-ruža

crna-ruža
 • Član
 • 58 posts

Objavljeno 20 June 2011 - 06:37 PM

(sofija74 @ 20.06.2011, 18:08) View Post
Ja sam imala vise puta tretmane sa Klomifenom i jajnicu su super reagovali na njega, ali do zaceca nije doslo. Moj ti je savet da pre svega toga uradis detaljne pretrage hormona, jer se meni tek posle nekoliko godina bezuspesnih pokusaja Klomifenom i insemenacijom, pokazalo sta je zapravo bio problem, a to je problem sa stitnom zlezdom i uzasno visok nivo Prolaktina. Sve ovo sam utvrdila tek kada smo usli u postupak vantelesne oplodnje, jer sam tada morala sve hormone da radim, inace bih i dalje nastavila da se kljukam kojekakvim tabletama i inekcijama. Ako imas neke nedoumice, samo pitaj, jer sam na Klomifenu doktorirala:)

e hvala ti puno, ja sam radila i hormone i briseve, nesto nije bilo u redu ali sad je dobro,radio je i muz spermogram super je
prvo 2-3 mjeseca pila sam klomifen ali nista, i sad sam bila na ultrazvuku 5 dan menstruacije da vidi kako "rade" jajnici  ok je, i povecala je dozu, dala opet klomifen ali i injekciju pregnyl, pa zanima me ako neko zna kako deluje pregnyl, i meni je rekla da imam odnos nakon 12 h a na net-u citam da treba nakon 36h, pa me malo buni to
0 član(ova) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika