Idi na sadržajHormoni, trombofilije i putokazi


 • Molimo Vas da se ulogujete da biste odgovorili
196 odgovora na ovu temu

#1 Empress

Empress
 • Član
 • 5215 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:U tranzitu.

Objavljeno 07 July 2012 - 09:16 PM

Mislim da je ova tema vazna jer se u njoj nalaze bitne informacije koje mogu puno da pomognu.
Zahvaljujuci Bepcu i mojim dragim cekalicama (prijateljicama i najvecoj podrsci), uspela sam da pronadjem odgovore na mnoga pitanja.
Nisam doktor, ali sam se informisala tako, da meni kao laiku bude jasno i razumljivo i mislim da je ok da to podelim sa svima nama koje pokusavamo da nadjemo i razumemo uzroke za nase probleme.
U mom slucaju za spontani pobacaj.

Dakle, sve ove informacije sam dobila konsultujuci ginekologa, urologa, geneticara, endokrinologa i hematologe i po njihovoj preporuci radila navedene analize. Sta mi nije bilo bas jasno, objasnili su mi, a kod kuce je pomogla i Wikipedia. Sta nisam umela da objasnim svojim recima, konsultovala sam internet i Bebac smile.gif.

Pa, da krenemo redom.


Najcesci uzrok steriliteta su hormoni i sa njima se ne treba igrati jer mogu da nas uvedu u rani klimaks ili da izazovu mnogo vece probleme, pa i smrt. Hormone luce stitna zlezda, hipofiza, jajnici, nadbubrezna zlezda, pankreas..., a bitno je da je i jetra dobra, jer ih ona preradjuje i visak izbacuje iz organizma.
Ono najvaznije je dan ciklusa u kojem treba ispitivati hormone, jer u suprotnom, rezultati nece biti merodavni!

Ciklus se deli u 3 faze:
1. Folikularna faza - rast i sazrevanje folikula (i jajne celije u njemu). Traje od prvog dana menstruacije, 1. dc do 14.dc (ukoliko je ciklus idealan, na 28 dana). Dakle, ukupno trajanje ove faze je od 10 do 14 dana (kako kod koga).
2. Ovulatorna faza - traje 1 do 2 dana,
3. Lutalna faza (faza zutog tela) - traje 12 do 16 dana, tj., do sledece menstruacije. Zuto telo se stvara u jajniku, na mestu gde je pukao folikul koji je imao u sebi jajnu celiju. Ono ostaje do 4. meseca trudnoce, luceci progesteron, nakon cega tu ulogu preuzima posteljica.


Osnovno, sto svaka zena mora da uradi ako planira trudnocu je:
1. FSH
2. LH
3. ESTRADIOL
4. ESTROGEN
5. PROGESTERON
6. PROLAKTIN
7. TESTOSTERON
8. Hormoni STITNE ZLEZDE


1. FSH stimulise rast folikula u jajniku podsticuci proizvodnju estrogena, a lucenje  estrogena dovodi do zadebljanja endometrijuma (odnosno, zida materice cija je uloga da prihvati oplodjenu jajnu celiju, koja stize iz jajnika). Njegova vrednost nam pokazuje da li su jajne celije kvalitetne i kolika je njihova zaliha (jer se svaka zena radja sa tacno odredjenim brojem jajnih celija, koje se tokom zivota ''trose'').

2. LH se luci u hipofizi, i on dovodi do prskanja folikula i ovulacije, odnosno izbacivanja zrele jajne celije u jajovod. Dakle, LH je pokazatelj da li je uopste doslo do ovulacije.

3. ESTRADIOL je pokazatelj da li endometrijum raste, tako da njegova vrednost ne sme da bude niska. Zato se njegova vrednost proverava pred samu ovulaciju.

4. ESTROGEN u ovalutarnoj fazi mora da bude visok, jer je u suprotnom folikul prazan (nema jajnu celiju).

5. PROGESTERON proizvodi zuto telo, odmah nakon ovulacije. Radi se 21. dc i njegova visoka vrednost znaci da je doslo do ovulacije.
(Wikipedia: Progesteron i estrogen zajedno uticu na pripremu gustog sloja krvnih žila na koje se oplođena jajna ćelija može pričvrstiti i dalje razvijati. Ako je jajna ćelija oplođena, taj sloj krvnih žila se pretvara u posteljicu ili placentu. Corpus luteum ili žuto tijelo nastavlja proizvoditi progesteron i estrogen. Embrinon započinje sa produkcijom humanog horionsko gonadotropina (HCG) koji djeluje na žuto tijelo produžavajući njegovu funkciju koja će obezbediti nesmetan razvoj trudnoće, a mensterualno krvarenje izostaje.)

6. PROLAKTIN je hormon koji se javlja u trudnoci, dajuci poruku mlecnim zlezdama da zapocnu stvaranje mleka.  Ako je visok, organizam misli da trudnoca postoji i remeti ciklus, pa se desava i da izostane menstruacija. Ispituje se tako sto se radi PROFIL PROLAKTINA, odnosno merenje (vadjenje krvi) na svaka 3h (Na pr. U 8h, 11h i 14h) i samo tako pokazuje prave vrednosti. Radi se bilo kog dana ciklusa.

7. TESTOSTERON ne sme da bude visok jer je to muski hormon. Ako je njegova vrednost visoka, treba prekontrolisati hipofizu. Radi se bilo kog dana ciklusa.

8. Hormoni STITNE ZLEZDE (FT3, FT4, TSH, Anti TPO-antitela) su vazni ne samo zbog trudnoce, vec zbog opsteg stanja organizma. U trudnoci, stitna zlezda majke pravi stitnu zlezdu bebi, zato je vazno da je i ona u redu. Rade se bilo kog dana ciklusa.

Najnovijimm istrazivanjima se pokazalo da su jedini merodavni dani, za ispitivanje hormona,  od 2.dc do 4.dc (dok su hormoni najmirniji), sem LH i ESTRADIOLA koji se rade pred samu ovulaciju, ESTROGENA u ovulatornoj fazi i PROGESTERONA koji se radi 21.dc!
Takodje, nije dovoljno samo jednom dati krv za ispitivanje PROLAKTINA jer je njegova vrednost prilikom prvog vadjenja krvi obicno netacna (posebno ujutru, jer je budjenje nekome stres, pa je njegova vrednost visoka).

Vrlo je bitan odnos FSH i LH!
FSH mora da bude nesto veci od LH (FSH>LH). To je dobro i znaci da dolazi do pucanja folikula.
Ukoliko je suprotno, LH>FSH, prisutna je inverzija sto znaci da NEMA ovulacije, folikuli ne pucaju ili prerastaju u cistu, sto je ukazatelj na policisticne jajnike.
Ukoliko se pokaze ova inverzija, radi se OGTT (Test opterecenosti na glukozu).
OGTT se radi tako sto se izvadi krv (ujutru, obavezno pre jela), a zatim se popije 75g (ili 100g) ciste glukoze na prazan stomak i onda vam vade krv na 30min, 60min, 90min i 120min, mereci nivo insulina u krvi.

Pored hormona, cije ispitivanje predstavlja polovinu puta do trudnoce, postoji i niz faktora koji mogu da otezaju ili potpuno sprece zacece, a u velikom broju slucajeva izazovu spontani pobacaj. Ovde su najdetaljnije analize koje mogu da ukazu na neki problem (dopunjeno izdanje teme Analize i testovi posle spontanog, sa kracim objasnjenjima biggrin.gif )

Ovo su osnovne (pocetne) analize, koje je svako obavezan da uradi na samom pocetku pripreme za trudnocu i koje mogu da ukazu na nesto sire, ako postoji:
-Cervikalni i vaginalni bris
-Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma
-PAPA test
-Urin i urinokultura
-Krvna slika (KS + LF)

Pokazatelji nekog zapaljenja, procesa ili prisustva bakterije:
-CRP
-C4
-C3

Devojke koje su svim, gore navedenim, analizama utvrdile da nemaju nikakvih problema, a i dalje ne mogu da ostanu u drugom stanju, posebno one koje imaju ceste pobacaje, OBAVEZNO moraju uraditi ispitivanja na trombofilije!!!
Postoje dve grupe trombofilija- URODJENE i STECENE.


-Za ispitivanje stecenih trombofilija, ispituje se:

Vreme krvarenja i koagulacije
Sedimentacija Er (citrat)
Protrombinsko vreme (citrat) INR
Brojanje trombocita
Aktivisano parcijalno tromboplastinsko vreme
Fibrinoliza
Protein C
Protein S
Rezistencija na aktivirani protein C
Antitrombin III
Lupus antikoagulans
Antikardiolipinska At IgM
Antikardiolipinska At IgG
Antifosfolipidna At IgM
Antifosfolipidna At IgG
Beta-2-glikoprotein IgM
Beta-2-glikoprotein IgG
Odredjivanje aCLA IgG klase
Odredjivanje aCLA IgM klase

D-dimer (mada se radi u trudnoci, ukoliko postoji  mutacija)
Na osnovu ovih analiza se odredjuju faktori koagulacije, prohodnost krvnih sudova, predispozicija stvaranja krvnih ugrusaka itd.
Takodje, antifosfolipidna antitela (lupus antikoagulans i antikardiolpinska antitela) su čest uzrok habitualnih pobačaja kod trudnica sa sekundarnim sterilitetom. Lupus antikoagulans (LAC) je antitelo koje pripada grupi antifosfolipidnih antitela. U toj grupi se jos nalaze i antikardiolipinska antitela i antitela protiv beta2-glikoproteina I.
Povisena vrednost ovih antitela ukazuje na postojanje autoimunskog poremecaja, bolesti koja se naziva antifosfolipidni sindrom.
Kriterijumi za ovu bolest su: arterijske i venske tromboze (zgrusavanje krvi u krvnim sudovima), trombocitopenija (snizen broj trombocita) i ponavljani pobacaji (najcesce u II i III trimestru trudnoce).
Uz odgovarajuce lecenje i terapiju kroz trudnocu, (koriste se lekovi protiv zgrusavanja krvi) moguce je izneti trudnocu do kraja i roditi zivo i zdravo dete.-Za ispitivanje urodjenih  trombofilija (odnosno genetske predispozicije za duboke venske tromboze) analiziraju se odredjeni geni i ispituje se da li postoje mutacije:

MTHFR
Leiden V
Protrombin II
PAI

Pve tri mutacije zahtevaju terapiju Fraxiparinom kroz celu trudnocu, injekcijama, do 4 nedelje posle porodjaja (ukoliko je porodjaj prirodnim putem) ili 6 nedelja (ukoliko je izvrsen carski rez).

Detaljnije o trombofilijama pronasla sam na intenetu:

http://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=607

http://www.medfak.ni.ac.rs/Acta%20Facultat...roj/rada-10.pdf

Muzevi treba da urade spermogram i spermokulturu, kao i DNK fragmentaciju spermatozoida (koja kod nas jos uvek nije moguca).
-ASA test (antispermatozoidna antitela) - rade oba partnera. Iz sperme/sekreta i iz krvi.
-Kariotip (genetska kompatibilnost partnera) - nije obavezna (rade oboje)

-Listerija

-TORCH test, odnosno:
1. Toxoplasmoza,
2. Ostale infekcije poput hepatitisa B, sifilisa i varicele-herpes zoster,
3. Rubella-virus koji izaziva bolest slicnu rubeoli (German measles),
4. Cytomegalovirus ili CMV,
5. Herpex simplex virus-uzrocnik genitalnog herpesa.

Licno, TORCH i Listeriju nisam radila jer sam smatrala nepotrebnim (u svom slucaju).

(Nisam htela svaku stavku (analizu) da objasnjavam posebno, jer je vrlo kompleksno, pa da nesto ne bih pogresila, za detalje pitajte svog doktora ili pronadjite na internetu.)

Ovo je ono sto ja znam i mislim da je dovoljno detaljno. Verujem da nekome treba vise, a nekome manje, ali ako ce ovo ikome, bar malo, znaciti, bice mi drago da sam u tome pomogla.

Mi žene smo anđeli.
Ako nam slomite krila, nastavljamo da letimo..., ali na metli.
Jer smo fleksibilne.

#2 cekalica

cekalica
 • Član
 • 8401 posts
 • Pol:ženski

Objavljeno 07 July 2012 - 09:54 PM

Emperess hvala ti na ovakvoj temi rolleyes.gif
Nove cekalice ce se bas obadovati,sigurna sam
Objavljena slika

Objavljena slika
Objavljena slika

#3 Empress

Empress
 • Član
 • 5215 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:U tranzitu.

Objavljeno 07 July 2012 - 09:58 PM

(cekalica @ 8.07.2012, 00:54) View Post
Emperess hvala ti na ovakvoj temi rolleyes.gif
Nove cekalice ce se bas obadovati,sigurna sam


Inspirisala me je jedna moja cAckalica  wink.gif
Nema na cemu, uvek! wub.gif
Mi žene smo anđeli.
Ako nam slomite krila, nastavljamo da letimo..., ali na metli.
Jer smo fleksibilne.

#4 cekalica

cekalica
 • Član
 • 8401 posts
 • Pol:ženski

Objavljeno 07 July 2012 - 10:29 PM

(Empress @ 7.07.2012, 22:58) View Post
Inspirisala me je jedna moja cAckalica  wink.gif
Nema na cemu, uvek! wub.gif

laugh.gif  rolleyes.gif
Objavljena slika

Objavljena slika
Objavljena slika

#5 Baca

Baca
 • Član
 • 3245 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Vojvodina u srcu

Objavljeno 08 July 2012 - 12:19 AM

Empress divna tema, svaka cast#6 LunaMi

LunaMi
 • Član
 • 5994 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Beograd

Objavljeno 08 July 2012 - 06:22 AM

Empress duso divna si!!!
Hvala na ulozenom trudu da sve to "prezvaces" za nas.
Ono cega se bojim j da ce svaka nova cekalica da padne na teme kada bude videla koliko stvari mora da uradi.

Zivo me interesuje da li bilo koji nas politicar zna sta bilo koja buduca trudnica treba da analizira, koliko to kosta nerava i novca?!
Objavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slikaObjavljena slika

Uz vatromet prstecih folikula igramo iz X u +

#7 Empress

Empress
 • Član
 • 5215 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:U tranzitu.

Objavljeno 08 July 2012 - 06:32 AM

(Baca @ 8.07.2012, 03:19) View Post
Empress divna tema, svaka cast

Hvala, Baco. wub.gif

(LunaMi @ 8.07.2012, 09:22) View Post
Empress duso divna si!!!
Hvala na ulozenom trudu da sve to "prezvaces" za nas.
Ono cega se bojim j da ce svaka nova cekalica da padne na teme kada bude videla koliko stvari mora da uradi.

Zivo me interesuje da li bilo koji nas politicar zna sta bilo koja buduca trudnica treba da analizira, koliko to kosta nerava i novca?!

wub.gif Hvala mila...
Ne mora da radi sve. smile.gif Neka uradi za pocetak nesto, pa ako bude trebalo, znace sta dalje. Ovo je za nas koje odgovor nismo mogle da nadjemo na jednom mestu.

A znaju oni sve to.... samo se prave ludi.  dry.gif
Mi žene smo anđeli.
Ako nam slomite krila, nastavljamo da letimo..., ali na metli.
Jer smo fleksibilne.

#8 BlueFairy

BlueFairy
 • Član
 • 11162 posts
 • Pol:ženski

Objavljeno 09 July 2012 - 08:20 PM

Empress, tek sad sam stigla da iscitam sve, svaka ti cast, jako lepo objasnjeno, tako da svaka od nas moze da razume  wink.gif
Objavljena slikaObjavljena slika

#9 Ellie

Ellie
 • Član
 • 3427 posts

Objavljeno 10 July 2012 - 09:49 PM

Empress mnogo korisnih informacija na jednom mestu. Meni će prvoj koristiti jer nisam radila ništa od ovoga, osim onih prvih briseva...
Objavljena slika


Objavljena slika

#10 Empress

Empress
 • Član
 • 5215 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:U tranzitu.

Objavljeno 11 July 2012 - 07:46 AM

(Anchy07 @ 9.07.2012, 23:20) View Post
Empress, tek sad sam stigla da iscitam sve, svaka ti cast, jako lepo objasnjeno, tako da svaka od nas moze da razume  wink.gif(Ellie @ 11.07.2012, 00:49) View Post
Empress mnogo korisnih informacija na jednom mestu. Meni će prvoj koristiti jer nisam radila ništa od ovoga, osim onih prvih briseva...

Hvala vam, drugarice! wub.gif
Mi žene smo anđeli.
Ako nam slomite krila, nastavljamo da letimo..., ali na metli.
Jer smo fleksibilne.

#11 Empress

Empress
 • Član
 • 5215 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:U tranzitu.

Objavljeno 14 July 2012 - 11:27 AM

Evo jos nekih korisnih informacija:

Antimilerov hormon

Antimilerov hormon je pouzdan marker za reproduktivni potencijal jajnika. Merenjem njegovog nivoa može da se predvidi i nastupanje očekivanih promena koje su karakteristične za perimenopauzu

Antimilerov hormon (AMH) spada u proteinske hormone, kao što su inhibin i aktivin. Ima presudnu ulogu u razvoju muških polnih organa tako što sprečava, još u toku embrionalne faze, razvoj Milerovih kanala, iz kojih nastaju ženski polni organi. Ime je dobio po čuvenom nemačkom anatomu i fiziologu Mileru (Johan Peter Miler, 1801-1858). Danas se zna da je gen za AMH na 19. hromozomu, dok se gen za njegove receptore nalazi na 12. hromozomu.Kada najranije može da se određuje antimilerov hormon?

Kod muškaraca je to moguće od rođenja, celog života - zato što se luči  u testisima. Kod žena je to moguće tek nakon puberteta, jer tek tada jajnici, koji su se aktivirali, počinju da ga produkuju.Šta znače rezerve jajnika i u čemu se one ogledaju?

Prvo u broju mešaka (folikula) i kvalitetu jajnih ćelija koje su u njima sadržane.Zašto je važna procena rezerve jajnika?

Kako se rađanje dece sve više odlaže, tako se i sa godinama žene smanjuje njena plodnost. Procena rezervi jajnika je postala važna uopšte u populaciji žena.Koja je praktična primena ove procene?

Najaktuelnije je određivanje nivoa AMH na polju asistirane reprodukcije. Nivo AMH se meri kod pacijentkinja koje žele da znaju kolike su im oplodne rezerve sadržane u jajnicima. Takođe, primenjuje se sve više u onkologiji, kod izvesnih malignih bolesti. Kod muškaraca se određuje u cilju dijagnostike seksualnih anomalija, kao i kod nespuštanja testisa (kriptorhizam).Koja saznanja mogu da se dobiju iz procene rezerve jajnika?

Ispitivanjem preostale rezerve jajnika može da se proceni broj plodnih godina. Takođe, mogu da se predvide rezerve jajnika i pre samog akta in vitro fertilizacije (IVF), odnosno veštačkog oplođenja.Koja je neposredna korist od određivnja AMH u serumu?

AMH je hormonski marker kojim se kvantitativno predviđa rezerva jajnika, starost, funkcionalna iscrpljenost i njegova reakcija na stimulaciju ovulacije. Neosporna je veza (korelacija) između nivoa AMH i broja prednjačećih (antralnih) folikula.Kako se interpertiraju rezultati ispitivanja AMH?

U tabeli koju prikazujemo, vide se referentne vrednosti kojima se određuje stvarna oplodna moć jajnika.Oplodni potencijal jajnika             Referentne vrednosti za AMH                                                                                      Optimalni                                         28,6 pmol/L - 48,5 pmol/L

Zadovoljavajući                               15,7 pmol/L - 28,6 pmol/L

Nizak                                                2,2 pmol/L - 5,7 pmol/L

Veoma nizak                                     0,0 pmol/L - 2,2 pmol/L

Veoma visok                                     > 48,5pmol/L *


* Ovako visoke vrednosti su česte kod sindroma policističnih jajnika (PCOS) i nekih tumora.

Kakav je značaj sniženih vrednosti AMH?

Dokazano je da žene sa smanjenim brojem antralnih folikula, kao i nižim nivoom AMH, proizvode manje jajnih ćelija od žena kod kojih su ove vrednosti povišene.Da li postoji veza između povišenih vrednosti AMH i oplodne moći?

Učestalost oplodnje je daleko veća kod žena sa povišenim vrednostima AMH, i to bez obzira koja metoda asistirane reprodukcije je u pitanju.Kakve su posledice sniženih vrednosti AMH?

Žene sa sniženim AMH imaju manje jajnih ćelija, manju učestalost ostvarenih trudnoća i veći broj spontanih pobačaja - i to otprilike za jednu polovinu. U odnosu na FSH (folikulostimulirajući hormon), vrednosti AMH su superiorne kada se procenjuje broj jajnih ćelija i očekivanje da će beba, narodski rečeno, da oživi.Da li vrednosti AMH imaju veze sa godinama žene?

Nivoi AMH opadaju sa godinama, pa u perimenopauzi opada kako kvalitet, tako i broj folikula u jajniku. Nivo AMH ne može direktno da pokazuje aktuelni broj oocita (jajnih ćelija ), ali sigurno ukazuje na njihov ukupni broj i potencijal.Kada može da se određuje AMH? U kojoj fazi ciklusa?

AMH je pouzdan marker za reproduktivni potencijal jajnika i može da se meri bilo kada u toku ciklusa, za razliku od inhibina B i FSH - koji moraju da se određuju trećeg dana ciklusa da bi nalaz bio validan. Vrednosti AMH su pouzdane i ne zavise od životnog doba, telesne težine, načina života, ginekoloških godina žene, upotrebe alkohola, itd.Koji je značaj niskih vrednosti AMH u serumu?

Neočekivano niske vrednosti AMH ukazuju na prevremeno otkazivanje funkcije jajnika, čak i u slučaju sindroma policističnih jajnika (PCOS). Inače, kod tog sindroma, vrednosti AMH su jako povišene. Uz kliničku sliku i ultrazvučne nalaze, može da bude  dobar pokazatelj težine tog sindroma.Da li se broj folikula odražava na vrednosti AMH?

U praksi, značajan porast broja folikula koji sazrevaju, reflektuje se u izraženim povećanjima vrednosti AMH u serumu.

Vrednosti AMH ukazuju na kvantitativni (količinski) aspekt rezerve jajnika i njihove funkcije u smislu reproduktivnog potencijala.Da li može da se predvidi perimenopauza pomoću AMH?

Merenjem nivoa AMH može da se predvidi nastupanje očekivanih promena koje su karakteristične za perimenopauzu! Time, praktično, može da se (doduše, približno) predvidi i vreme same  menopauze.


Mi žene smo anđeli.
Ako nam slomite krila, nastavljamo da letimo..., ali na metli.
Jer smo fleksibilne.

#12 neca79

neca79
 • Član
 • 3766 posts
 • Pol:ženski

Objavljeno 25 September 2012 - 09:39 PM

ovo je sjajno draga...mnogo korisnih info koje od lekara nisam nikad cula kao preporuku da se proveri...
Objavljena slika
Objavljena slika

#13 Kjara

Kjara
 • Član
 • 8 posts
 • Pol:ženski

Objavljeno 26 September 2012 - 05:16 PM

Zdravo devojke nova sam na ovom forumu,dugo vas citam i super ste.E sad imam problem....Cetiri godine smo pokusavali da dobijemo bebu i ja konacno zatrudnim prirodno ali u 7 nedelji bebi prestane da radi srce.Pre nego sam zatrudnela pila sam mesec dana aspirin 100mg svaki drugi dan na svoju ruku i kad sam saznala da sam trudna prestanem ga piti.E sad meni trombofiliju niko ziv ne pominje dr mi je rekao da je to NORMALNO??? mene zanima GDE mogu da obavim sve te analize nisam iz bg ali bih mogla da dodjem.

UNAPRED ZAHVALNA!!!!
Objavljena slika


Objavljena slika

#14 Suncokret

Suncokret
 • Član
 • 10969 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Beograd

Objavljeno 30 September 2012 - 08:27 AM

View PostKjara, on 26 September 2012 - 05:16 PM, said:

Zdravo devojke nova sam na ovom forumu,dugo vas citam i super ste.E sad imam problem....Cetiri godine smo pokusavali da dobijemo bebu i ja konacno zatrudnim prirodno ali u 7 nedelji bebi prestane da radi srce.Pre nego sam zatrudnela pila sam mesec dana aspirin 100mg svaki drugi dan na svoju ruku i kad sam saznala da sam trudna prestanem ga piti.E sad meni trombofiliju niko ziv ne pominje dr mi je rekao da je to NORMALNO??? mene zanima GDE mogu da obavim sve te analize nisam iz bg ali bih mogla da dodjem.

UNAPRED ZAHVALNA!!!!

Dobrodošla na forum, najbolje da testove uradiš u Zavodu za transfuziju u Bg-u, oni su ti najbolji, to ti je kod Hrama S.S na Vračaru, samo, trebaće ti uput od svog gin. Za šta ti je dr. rekao da je normalno? Za spontani? Uputiću te na temu "čekamo plusiće" tamo su divne devojke koje čekaju bebu, pune razumevanja a Boga mi i znanja :) ovu temu retko ko posećuje a tamo je uvek gužva :)
Objavljena slika


Objavljena slika

#15 BlueFairy

BlueFairy
 • Član
 • 11162 posts
 • Pol:ženski

Objavljeno 30 September 2012 - 08:29 AM

View PostSuncokret, on 30 September 2012 - 08:27 AM, said:

Dobrodošla na forum, najbolje da testove uradiš u Zavodu za transfuziju u Bg-u, oni su ti najbolji, to ti je kod Hrama S.S na Vračaru. Za šta ti je dr. rekao da je normalno? Za spontani? Uputiću te na temu "čekamo plusiće" tamo su divne devojke koje čekaju bebu, pune razumevanja a Boga mi i znanja :) ovu temu retko ko posećuje a tamo je uvek gužva :)
Jeste, tako je :D
Objavljena slikaObjavljena slika

#16 Kjara

Kjara
 • Član
 • 8 posts
 • Pol:ženski

Objavljeno 02 October 2012 - 02:08 PM

Hvaaala devojke pridruzicu se tamo iako vec polako iscitavam sve teme,sve me zanima :)  dr mi je rekao da se ne nerviram da je vazno sto mogu da zatrudnim a da je samnom sve u redu spontani je normalan i cesto se desava?!!!

Cekam da dobijem ciklus pa cu obaviti sve analize na svoju ruku.Spontani mi je bio10.09. nadam se da ce me sve ovo brzo proci...
Objavljena slika


Objavljena slika

#17 Suncokret

Suncokret
 • Član
 • 10969 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Beograd

Objavljeno 03 October 2012 - 10:12 AM

View PostKjara, on 02 October 2012 - 02:08 PM, said:

Hvaaala devojke pridruzicu se tamo iako vec polako iscitavam sve teme,sve me zanima :)  dr mi je rekao da se ne nerviram da je vazno sto mogu da zatrudnim a da je samnom sve u redu spontani je normalan i cesto se desava?!!!

Cekam da dobijem ciklus pa cu obaviti sve analize na svoju ruku.Spontani mi je bio10.09. nadam se da ce me sve ovo brzo proci...


<_< mrzim tu rečenicu, ja sam imala tri spontana i da nisam stvar uzela u svoje ruke ko zna šta bi bilo. Slobodno ti odradi neke analize na svoju ruku, pusti ti doktore, njih mrzi da žive a kamoli da rade.
Objavljena slika


Objavljena slika

#18 dunjasuki

dunjasuki
 • Član
 • 635 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Novi Sad

Objavljeno 11 October 2012 - 07:41 PM

e zene a u novom sadu gde se rade te analize??
Objavljena slika


Objavljena slika

#19 Empress

Empress
 • Član
 • 5215 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:U tranzitu.

Objavljeno 11 October 2012 - 07:44 PM

Vreme krvarenja i koagulacije
Sedimentacija Er (citrat)
Protrombinsko vreme (citrat) INR
Brojanje trombocita
Aktivisano parcijalno tromboplastinsko vreme
Fibrinoliza
Protein C
Protein S
Rezistencija na aktivirani protein C
Antitrombin III
Lupus antikoagulans
Antikardiolipinska At IgM
Antikardiolipinska At IgG
Antifosfolipidna At IgM
Antifosfolipidna At IgG
Beta-2-glikoprotein IgM
Beta-2-glikoprotein IgG
Odredjivanje aCLA IgG klase
Odredjivanje aCLA IgM klase

MTHFR
Leiden V
Protrombin II
PAI

Ovaj spisak odneses u bilo koju lab. i pitas da li rade? Ako ne, pokazes spisak lekaru  i trazis uput za njih.
Mi žene smo anđeli.
Ako nam slomite krila, nastavljamo da letimo..., ali na metli.
Jer smo fleksibilne.

#20 idemo dalje

idemo dalje
 • Član
 • 311 posts

Objavljeno 11 October 2012 - 07:51 PM

DIJAGNOSTIKE TROMBOZE:  ACLA screen, ACLA IgG i IgM, Antifosfolipidna IgM i IgG, Anti b2Glycoprotein screen, Anti b2Glycoprotein IgG i IgM
ovo npr rade u medlabu!
0 član(ova) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika