Obavezni pregledi u trudnoći
#1 Gost_marinak_*
Objavljeno 05 July 2010 - 06:37 PM
Temu pokrecem jer mi nikako nije jasno da li je zaista neophodno meriti pritisak, raditi analize krvi i urina bar jednom u svakom tromesecju, meriti duzinu cerviksa ili je to prosto "trudnicki hir"?
Za sada sam od dr Tabsa na Naselju dobila uput za vadjenje krvi i analizu urina u 7.nedelji i uput za exp.UZ u 12.nedelji s propratnim analizama krvi.
Objavljeno 06 July 2010 - 11:22 AM
tako i urin zzbog infekcija, bakterija.....
to su neke rutinske kontrole i najkorisnije, naravno u to spada i 1om mesecno UZ ako si zdrava i sve je uredu sa bebicom
ja licno nisam "panicar", nije mi potrebno da obilzaim svaki drugi dan lekara, jer je hvala bogu sve dobro, cak sam odustala od 4D ........ to je vise uspomena nego korist, pa ko voli.....
mi hocemo da je vidimo kad izadje
naravno, ne daj boze, kada posumnjaju u nesto, onda salju trudnice na 4d jer se bolje vidi
ja sam takodje radila samo double test. postoji i triple i quadri, ali moja dr. mi je rekla da je double najsenzitivniji i ako je on uredu, nea potrebe da se rade ostali.....
ja se nekako najvise oslanjam na svoj osecaj. uvek postoje strahovi, ali najbitnije je da mislis pozitivno i tako ces spreciti sebe od nekih "nebulloznih", skupih poduhvata
uzivaj u trudnoci, kreci se puno, i prati bebicino "kretanje"
ja sam imala i hematom, i kontrakcije, isve, ali nekako sam kroz to prosla bez mnogo buke i prilicno brzo se sve regulisalo
so, think positive
meni je ostaloo jos 9 nedelja do kraja, i vec postajem nestrpljiva
#3 Gost_marinak_*
Objavljeno 08 July 2010 - 11:00 AM
#4 Gost_bokicina mikica_*
Objavljeno 08 July 2010 - 02:56 PM
evo,ja sam promenila ginekologa pre jedno mesec i po dana.
sto se tice pregleda koji su mi obavljeni stvari stoje ovako:
- pappa test
-krvan grupa i rh faktor
- vec 2/3 puta krv i urin(sto joxy kaze jeste bitno)
-2 expertna uz (oba u betaniji,to tamo vise ne rade)
-dabl test (u betaniji)
-tripl test(privatno jer betanija to vise ne radi,a i tad sam bila promenila dr pa je on cisto preventivno hteo i tripl,iako je dabl bio ok)
-sutra idem na ehokardiografiju(isto preventive radi,moj dr ne salje na amnio...)
za posle cemo da vidimo..ti si nesto ispred mene po trudnoci..nisu mi nista radili oko cerviksa nije postojala potrebe,ti si imala serklaz(ne znam sta je tacno problem,mozda ti je vglic ,,skracen`` pa to moraju da proveravaju)...sto su te jos slali da radis???
pozz i javi se!
#5 Gost_bokicina mikica_*
Objavljeno 08 July 2010 - 03:00 PM
smatras li da si ostecena(tj da su te slali na bespotrebne testove) ili da te ne salju dovoljno?
#6 Gost_bokicina mikica_*
Objavljeno 08 July 2010 - 03:01 PM
Objavljeno 08 July 2010 - 10:44 PM
- obavezno i minimum tri puta u trudnoci: glukoza, urin, krv
- pappa test
- double test
- tripl test
- 4D UZ nisam radila jer je dr smatrao da nema potrebe
- urinokultura vrlo cesto
- kad su mi otkrili miom radila sam tumor markere
- kad sam imala napad bubrega radili su mi i te analize (urea, kreatinin, mokracna kis. i fe u serumu)
- vag. i cerv. brisevi vrlo cesto jer znaju biti jako opasni.
Na uz idem na svakih 25 do 30 dana.
Sto se tice krvne grupe, uradice mi na licu mesta pred sam porodjaj.
Sledece anlize radim pred sledecu kontrolu koja je za 25 dana (glukoza, urin, krv, proteini)
Pritisak i moju tezinu mere pri svakoj poseti dispanzeru. Inace, bolje je imati nizak pritisak (kao ja) nego visok.
To je to, od mene (nas)
#8 Gost_marinak_*
Objavljeno 09 July 2010 - 07:17 AM
evo,ja sam promenila ginekologa pre jedno mesec i po dana.
sto se tice pregleda koji su mi obavljeni stvari stoje ovako:
- pappa test
-krvan grupa i rh faktor
- vec 2/3 puta krv i urin(sto joxy kaze jeste bitno)
-2 expertna uz (oba u betaniji,to tamo vise ne rade)
-dabl test (u betaniji)
-tripl test(privatno jer betanija to vise ne radi,a i tad sam bila promenila dr pa je on cisto preventivno hteo i tripl,iako je dabl bio ok)
-sutra idem na ehokardiografiju(isto preventive radi,moj dr ne salje na amnio...)
za posle cemo da vidimo..ti si nesto ispred mene po trudnoci..nisu mi nista radili oko cerviksa nije postojala potrebe,ti si imala serklaz(ne znam sta je tacno problem,mozda ti je vglic ,,skracen`` pa to moraju da proveravaju)...sto su te jos slali da radis???
pozz i javi se!
Kod drzavnog nista sem onog davnog vadjenja krvi i analize urina u 7.nedelji i expUZ u 12.nedelji s analizama krvi. A idem svaki mesec zbog doznaka i uputa za komisiju.
U ponedeljak kad odem, perje ce da leti...
Ne volim lekaru da sugerisem "sta treba da radim" jer je to njegov posao, a ja sam pacijent,ali ovu izlapotinu izgleda treba malo podsetiti..milom ili silom...
#9 Gost_marinak_*
Objavljeno 09 July 2010 - 07:23 AM
U ponedeljak kad odem, perje ce da leti...
Ne volim lekaru da sugerisem "sta treba da radim" jer je to njegov posao, a ja sam pacijent,ali ovu izlapotinu izgleda treba malo podsetiti..milom ili silom...
Privatni lekar ne forsira nikakve dodatne preglede sem analiza krvi i urina svakih 6 nedelja i verujem mu, spomenula sam vec da je covek predivan i preporucujem ga, najtoplije.
Jedna prijateljica mi je rekla da su nju u svakoj trudnoci u 36.nedelji slali u higijesnki i u zavod za transf, tako da cekam...a dr Tabsa cu da promenim ukoliko, kao sto rekoh, u ponedeljak ne dobijem upute. Nije problem da platim,ali zasto bih kad moj poslodavac placa doprinose uredno?! Ako ne uspem ja, MM ce da mu objasni, mnogo je sugestivniji.
Objavljeno 09 July 2010 - 09:24 AM
Jedna prijateljica mi je rekla da su nju u svakoj trudnoci u 36.nedelji slali u higijesnki i u zavod za transf, tako da cekam...a dr Tabsa cu da promenim ukoliko, kao sto rekoh, u ponedeljak ne dobijem upute. Nije problem da platim,ali zasto bih kad moj poslodavac placa doprinose uredno?! Ako ne uspem ja, MM ce da mu objasni, mnogo je sugestivniji.
Takve doktore treba malo "prodrmati".
Ma, strasni su!
Koje analize trebas da uradis?
#11 Gost_bokicina mikica_*
Objavljeno 09 July 2010 - 11:29 AM
ja sam za njega cula samo najbolje...eto,sve zavisi od slucaja do slucaja...a zbog cega te ne salje? zna li da ides i kod privatnika pa tera inat???stvarno bezveze.
Objavljeno 09 July 2010 - 01:31 PM
#13 Gost_marinak_*
Objavljeno 10 July 2010 - 10:45 AM
I ja sam tako odabrala njega, na preporuku forumsica i poznanica. Ne znam da li je izlapeo nacisto ili tera inat, ali necemo se tako igrati.
Od sad cu lepo da trazim preglede koje smatram da treba da uradim ili koje privatni lekar preporucuje, a ovaj ako odbije, resicemo i to.
ps. ne razumem sujetu lekara koji ne posvecuje ama bas nikakvu paznju pacijentu,a onda se nadje uvredjen kad taj pacijent ide kod privatnog, sve sami "strucnjaci" po domovima zdravlja...
#14 Gost_marinak_*
Objavljeno 10 July 2010 - 11:12 AM
meni je ovo druga trudnoca i nikad nisam radila nijedan test sem onih klasicnih krvnih slika i analize urina i ultrazvuka....mislila sam da ce me sad slati na raznorazne testove medjutim nista kaze lekar da nema indikacija tako da sve ostaje ovako kao jeste
Objavljeno 10 July 2010 - 12:18 PM
meni je ovo druga trudnoca i nikad nisam radila nijedan test sem onih klasicnih krvnih slika i analize urina i ultrazvuka....mislila sam da ce me sad slati na raznorazne testove medjutim nista kaze lekar da nema indikacija tako da sve ostaje ovako kao jeste
Ma tako je mozda i bolje. Nema bespotrebnog podizanja tenzije. Pa do pre par godina se nisu radili ni dabl, ni tripl, ni kvadripl, ni ekspertski uz ni 4d... A deca su se radjala... Otkud znam... A i analize ponekad grese...
Objavljeno 12 July 2010 - 08:46 AM
#18 Gost_marinak_*
Objavljeno 12 July 2010 - 02:56 PM
Naravno da ne treba preterivati,ali najosnovnije analize tipa analize krvi iurina jednom u svakom trimestru (zbog proteina u mokraci i kojecega) su zaista neophodne. Znam da zvucim kao neuroticna "hormonka",ali nikako nisam zadovoljna tretmanom kod izabranog lekara. Razumem i "mere stednje" i izbegavanje bespotrebnih troskova drzave,ali zar su nasli na meni da stede?!
#19 Gost_marinak_*
Objavljeno 12 July 2010 - 07:02 PM
Objavljeno 14 July 2010 - 09:27 AM
0 član(ova) čita ovu temu
0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika